کد مطلب: 19677
دوشنبه ۴ شهريور ۱۳۹۲ ساعت ۲۱:۰۴
بازخوانی ۸ خاطره از جنگ تحمیلی همزمان با هفته دفاع مقدس
۱۲ اثر از انتشارات سوره مهر همزمان با آغاز هفته دفاع مقدس بازچاپ میشوند که از این تعداد، هشت اثر به خاطرات روایت شده توسط رزمندگان اختصاص دارد.
انتشارات سوره مهر در نظر دارد همزمان با هفته دفاع مقدس 12 کتاب از آثار منتشر شده از این انتشارات را با چاپ جدید روانه بازار کتاب کند. در این میان سهم بیشتری از این تعداد اثر به آثاری اختصاص دارد که در قالب خاطره نوشته شدهاند که از این نمونه میتوان به «یادداشتهای خرمشهر» شامل یادداشتها و نامههای شهید بهروز مرادی اشاره کرد که در 40 صفحه در قطع رقعی به چاپ رسیده است.
بهروز مرادی از جوانانی بود که با افتادن اولین آجر از دیوارهای خرمشهر، سنگینی اسلحه را روی شانهاش احساس کرد و دستان خوشتراشاش تا آزادی خرمشهر و از آنجا تا کربلای 5 آن را زمین نگذاشت . مقام معظم رهبری بر این کتاب تقریظی نوشتند و فرمودند: «خدا غریق رحمت کند این شهید عزیز را که در سالهای منتهی به 64 یعنی در بحبوحه شور و هیجان دفاع مقدس و بسیج سراسری ملت در این راه دردمندانه، نقاط منفی را به نظر آورده و از آن نالیده و دم از غربت رهروان راه جهاد زده است.
بعضی امروز گمان میکنند راه خدا غریب است؛ یعنی حقیقت روشن اصلی را که همان حرکت عمومی در راه خیر و صلاح است در برابر واقعیت زشت کجرویهای گاهگاهی و جا بجایی کمرنگ می بینند، اما این گمان همیشه بوده حتی در سال 64 و پیش از آن .... و البته چنین نگرشی در جمهوری اسلامی همیشه نادرست بوده و إن شاءالله همیشه نادرست خواهد بود.»
«همپای صاعقه» یکی دیگر از این دسته از آثار است که توسط گلعلی بابایی و حسین بهزاد به رشته تحریر درآمده است. این اثر در حقیقت کارنامه تاریخی و مستند از چگونگی شکلگیری لشکر 27 محمد رسول الله(ص) است که از ابتدای دی ماه 1360 تا اواخر تیر ماه سال 61 را در برمیگیرد. موضوع اصلی کتاب شرح مستند مراحل آغازین تأسیس تیپ نظامی محمدرسول الله است و نقش این تیپ را در دو عملیات بزرگ فتحالمبین، بیتالمقدس و لبنان بیان میکند.
نویسندگان کتاب که خود از رزمندگان لشگر 27 محمد رسول الله (ص) بوده و هستند، بیآنکه خود به روایت ماجرا بپردازند، از زبان و بیان فرماندهان مفقود و شهید تیپ به روایتگری قصهی جنگ پرداختهاند. «همپای صاعقه» در 14 فصل تدوین شده و در انتها همانند دیگر آثار مستند، اسناد و عکسهایی را هم به ضمیمه خود دارد.
حضرت آیت الله خامنهای پس از مطالعه ویراست دوم این کتاب در سال 1386 در تقریظی که بر این کتاب نوشتهاند آن را منبع غنی و ارزشمندی برای استخراج دهها کتاب در گونه زندگینامه و فیلمنامه دانستند و از کتابی که شبهایی از آبان و آذر هشتاد و شش (مثل خیلی از کتابهای مطالعه شده پیش از خواب) مطالعه کرده بودند تجلیل کردند.
«مهمان صخرهها» اثر دیگری است که در آن خاطرات یکی از خلبانان دوران دفاع مقدس به نام محمد غلامحسینی است که به قلم راحله صبوری، نویسنده کتاب «کوچه نقاشها» روایت میشود. کتاب حاضر یکی از 10 جلد مجموعه خاطرات خلبانان دوران دفاع مقدس است که به همت دفتر ادبیات مقاومت حوزه هنری به چاپ رسیده است.
«مهمان صخرهها» از سال گذشته در دست ترجمه قرار گرفت که در نهایت به قلم محسن کریمی راهجردی به پایان رسید و قرار است ترجمه انگلیسی این اثر از سوی همین انتشارات به چاپ برسد. این کتاب همانند دیگر آثار تاریخ شفاهی ویژگیهای منحصر به فردی در ساختار و محتوا دارد. از جمله ویژگیهای این اثر نوع روایت آن است که همانند یک نمونه تاریخ شفاهی محض روایت نمیشود، چون همانند بسیاری از آثار منتشر شده از سوی حوزه هنری اثری از مصاحبهکننده در آن نمیبینیم. روایت به صورت اول شخص تعریف میشود و انگار که خود راوی حوادث را تعریف میکند. این نوع روایت جنبه ادبی بیشتری دارد و تدوینگر در روانتر کردن آن دست بازی دارد.
البته خود غلامحسینی کلام شیرینی دارد و به این نکته هم باید توجه داشت که در هر صورت، خاطرات یک خلبان از جنگ ها و تعقیب و گریزهای هوایی، به خودی خود گیرا و جذاب هستند. از دیگر ویژگیهای این اثر این است که در خلال نقل خاطرات، با موضوع بکر و جدیدی همچون حزب دموکرات و روابط حاکم بر کردهای منطقه آشنا میشویم که به خودی خود جذابیتهای اثر را دوچندان میکند.
«نوشتم تا بماند» اثر محسن کاظمی، «هم مرز با آتش» نوشته حمید قبادی، «همسایه دیوارها» اثر غلامرضا علیزاده، «یادداشتهای نا تمام»، «گردان چهار نفره» اثر احمد دهقان و «منظومه انصار» نوشته فتحالله نادعلی از دیگر آثاری است که همزمان با آغاز هفته دفاع مقدس بازچای خواهند شد.