توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 66576
سه شنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۰ ساعت ۱۲:۰۷
پشت پرده سفر ماکرون به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس
سفر رئیس جمهور فرانسه به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اهداف اقتصادی و سیاسی داشته است.
پشت پرده سفر ماکرون به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس
به گزارش الف، سفر « امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه به برخی کشورهای حوزه خلیج فارس در وهله اول با هدف منافع اقتصادی فرانسه و افزایش فروش تسلیحات به این کشورها و تشدید تنش و بی ثباتی در خاورمیانه است اما فرانسه اهدافی دیگر را نیز از این سفر در سر می‌پروراند.

کاخ الیزه سوم دسامبر از توافق رئیس جمهوری فرانسه با مقامات امارات برای فروش تجهیزات نظامی خبر داد. طبق بیانیه کاخ ریاست جمهوری فرانسه ماکرون که با هدف افزایش همکاری های اقتصادی-نظامی به کشورهای حاشیه خلیج فارس سفر کرده در توقف اول خود در دبی، قرارداد فروش ۸۰ فروند جنگنده رافال و ۱۲ فروند بالگرد کاراکال را با مقامات اماراتی امضاء کرد. امانوئل ماکرون که سعی دارد با استفاده از همه ظرفیت‌ها و فرصت‌های موجود به جنگ رقبای خود در انتخابات آتی ریاست جمهوری برود ضمن تبریک امضای این قرارداد، از افزایش همکاری‌های استراتژیک بین دو کشور استقبال کرد.

اخیرا روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: ماکرون از سفر به کشورهای خلیج فارس و به ویژه عربستان سعودی اهدافی دارد و آن‌چیزی جز انتقام از آمریکا نیست. پس از ماجرای قتل « جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی هیچ رهبر غربی با ولیعهد سعودی دیدار نکرد؛اما ماکرون با وجود انتقادات بین‌المللی و در یک اقدام تابوشکنانه اولین رهبری غربی بود که به ریاض رفت . بعد از قرار داد «آکوس» که موجب شد استرالیا قرارداد 60 میلیاردی خود را با فرانسه لغو کند این کشور به سوی کشورهای ثروتمند خلیج فارس روی آورد تا خسارت‌های متحمل شده را از این رو جبران کند.

بدین ترتیب می‌توان گفت فرانسه منافع اقتصادی را در وهله اول قرار داده است همانطور که «سیلویا کلمبو» یکی از کارشناسان روابط اتحادیه اروپا و کشورهای خلیج فارس اعلام کرد که اولویت فرانسه منافع اقتصادی است و این تجارت و اقتصاد است که تعیین می‌کند امانوئل ماکرون به چه کشوری برود و با چه مقامی دیدار کند. با وجود انتقادات سازمان‌های غیر دولتی و برخی نماینده‌های پارلمان اروپا از کارنامه حقوق بشری امارات وعربستان، فرانسه روابط پرمنفعت اقتصادی خود را با آنها تداوم بخشیده است همانطور که سفارش امارات در خرید رافال و هلیکوپتر را می توان نخستین معامله تجاری و اقتصادی خاورمیانه ای ماکرون دانست.

از آنجا که فرانسه یکی از تامین کنندگان اصلی سلاح برای عربستان در جنگ یمن بوده ،همواره صادرات تجهیزات نظامی به عربستان سعودی را علی‌رغم فشار برخی نمایندگان پارلمان و سازمان‌های غیردولتی حقوق بشری به ویژه عفو بین‌الملل در رابطه با صادرات تسلیحات به عربستان ادامه داده است که این نشان می‌دهد نفوذ فرانسه در خاورمیانه می تواند جنگ، ناآرامی و تنش‌ها را تشدید کند و این در حالی است که خود را به عنوان میانجی‌گیر معرفی می‌کند و مدعی مدافع حقوق بشر است.

پایگاه خبری شبکه الجزیره در گزارشی در خصوص علل سفر ماکرون در مقطع کنونی به منطقه اعلام کرد که رئیس جمهور فرانسه در این سفر قصد دارد حضور بین‌المللی و منطقه‌ای فرانسه در منطقه را تثبیت و تأکید کند که این کشورش به عنوان قدرتی توازن بخش در جهان بوده است و این نشان می‌دهد که وی تلاش می‌کند تا وجهه فرانسه را در خلیج فارس بهبود ببخشد تا در بعد تجاری، اقتصادی و منافع مشترک میان پاریس و کشورهای منطقه ایفای نقش کند.

بسیاری از رسانه‌ها اعلام کردند که فرانسه برای حل بحران میان لبنان و عربستان به خاورمیانه سفر کرده است. منابع سیاسی لبنان معتقدند که ماکرون جهت کسب امتیاز برای خود در آستانه انتخابات فرانسه، با شروط عربستان درباره لبنان موافقت کرده تا به دستاوردهایی همچون قراردادهای میلیارد دلاری با ریاض دست یابد. اما بسیاری از ناظران معتقدند که ابتکار فرانسه تغییری در اصل رویکرد عربستان مقابل لبنان ایجاد نخواهد کرد؛ چراکه که طی سالهای گذشته ثابت شده و مقامات سعودی نیز اعتراف کردند، مشکل ریاض با اصل ساختار سیاسی لبنان و حضور حزب‌الله در این ساختار است.

فرانسه یکی از طرف‌های توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام بوده و رئیس جمهور فرانسه تلاش کرده تا خود نقش مهمی در روابط ایران و کشورهای غربی ایفا کند و اما سفر او در شرایط حاضر و همچنین انعقاد قراردادهای نظامی با عربستان و امارات نشان می‌‌دهد که این کشور به دنبال ایجاد هراس از ایران در کشورهای منطقه است و این امر از مدت‌ها پیش از خلال تبلیغات دروغین و ادعاهای واهی مقامات غربی پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای ایران مطرح بود و امروز می‌بینیم که در دور جدید مذاکرات همچنان در دستور کار دشمنان جمهوری اسلامی ایران و برخی کشورهای غربی بوده و این درحالی است که که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مدت زمان اجرای برجام چندین نوبت پایبندی کامل ایران به تعهداتش را تایید و اعلام کرده است.

بدین ترتیب سفر ماکرون به منطقه و ایجاد معاملات تجاری و نظامی آن ‌هم در شرایط برگزاری مذاکرات هسته‌ای در وین نشان می‌دهد که کشورهای غربی به ویژه فرانسه به دنبال سوء استفاده سیاسی از موضوع مذاکرات برای دوشیدن کشورهای ثروتمند خلیج فارس هستند.
Share/Save/Bookmark