به گزارش خط نيوز، ناهید خداکرمی رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران در واکنش به اظهارات محسن هاشمی رئیس شورای شهر که خواستار تعطیلی دوهفتهای تهران شده بود گفت: علاوه بر اینکه آقای هاشمی خواستار تعطیلی دوهفتهای تهران شده اند خود بنده هم دیروز در صحن علنی شورای شهر تعطیلی یک ماهه را پیشنهاد کردم که همه ابزارهای کنترلی با هم به کار گرفته شود تا بتوانیم گسترش بیماری را مهار کنیم.
خداکرمی با بیان اینکه تعطیلی دو هفته تا یک ماه امکان پذیر است گفت: اگر ما همچنان از تعطیلی گسترده بترسیم و نگران معیشت مردم باشیم این کنترلهای قطره چکانی ضرر و زیانش برای معیشت مردم و وضعیت اقتصادی کرونایی این روزها خیلی بیشتر خواهد بود. به همین دلیل ما نیازمند اقدامات سریع و مداخلات جامعی هستیم تا بتوانیم اقدامات کنترلی را برای گسترش ویروس کرونا انجام دهیم.
وی ادامه داد: با توجه به تجربه هشت ماه گذشته و تجربه سایر کشورهای جهان تعطیلی دو هفتهای حداقل کاری است که میتوانیم انجام دهیم و به تنهایی هم کارساز نخواهد بود. از طرف دیگر حتما باید شناسایی مبتلایان در دستور کار قرار بگیرد یا حداقل درباره کسانی که به مراکز درمانی مراجعه کرده اند و مشخص شده که مبتلا هستند کنترل دوهفتهای اعمال گردد. فراموش نکنیم این محدودسازی دوهفتهای مبتلایان کرونا هزینه کمتری برای ما خواهد داشت. اما باید حتما سازوکاری برای محدود سازی آنها چه از نظر عبور و مرور چه از نظر ارتباط با خانواده و بستگان یا محیط کار در دستور کار قرار بگیرد.
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران گفت: مطالعهای که در تهران انجام شده نشان میدهد گروهی که مبتلا بوده اند و بعد از بیمارستان مرخص شده اند در طی دوهفته بعد از ترخیص حتی مسافرت تا مسافت پنج ساعته از تهران هم داشته اند. این آمد و شد کردن مبتلایانی که مرخص شده اند مسالهای نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. زیرا درخصوص مثبت نبودن تست کرونای این افراد و اینکه قدرت انتقال بیماری را دارند یا خیر اطلاع روشنی وجود ندارد و معلوم است که ما همچنان چنین مشکلاتی را خواهیم داشت. به خصوص که بیشتر مبتلایان به صورت خانوادگی و به صورت یک کلنی در خانواده بیمار شده اند. پس ما علاوه بر تعطیلی و کنترل عبور و مرور و محدودسازی فعالیت برخی از اصناف حتما باید خانوادهها را هم کنترل و مدیریت کنیم.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه شاید دوباره نیاز باشد که سولههای دوران نقاهت برای مبتلایان راه اندازی شود گفت: شاید لازم باشد مبتلایی که بیمارستان بوده و مرخص شده به جای اینکه به منزل برود در این مراکز اسکان پیدا کند. درخواست من از تمام سازمانهای مردم نهاد و سمنهای فعال اجتماعی این است که اگر چنین برنامهای انجام شد برای مراقبت داوطلبانه از این بیماران در دوره نقاهت اعلام آمادگی کنند تا بتوانیم این مهم را انجام دهیم.
عضو شورای شهر تهران با اشاره به اینکه صرف تعطیلی دردی را دوا نمیکند گفت: به عقیده من با توجه به تجربهای که در این هشت ماه در داخل و خارج کشور داشته ایم چند کار را باید با هم انجام دهیم. اولا نترسیم و حتی به تعطیلی یک ماهه فکر کنیم. بعد هم در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی، محدود کردن رفت و آمد افرادی که حامل بیماری هستند یا بیمارند و ترخیص شده اند یا به مراکز درمانی مراجعه میکنند را هم در دستور کار قرار بدهیم. در غیر این صورت احتمال دارد خستگی و فرسودگی ناشی از جنگ فرسایشی با ویروس کرونا همه را از پا دربیاورد و از همه مهمتر ممکن است اقتصاد کشور و نظام سلامت ما را هم دچار چالش کند.
رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران درخصوص شرایط موج کرونا در کشورمان گفت: ما یک موج در کشور داشتیم که هرگز فروکش نکرده و این موج سه تا پیک داشته که درحال حاضر سومی را تجربه میکنیم. درست است که شیب این موج مثل قبل تند نیست، اما هنوز در پیک سوم هستیم و این پیک فروکش نکرده در صورتی که خیلی از کشورها این تجربه را نداشته اند. علت هم این است که ما از فرصت طلایی اردیبهشت ماه که به دنبال محدودسازیهای فروردین ایجاد شد استفاده نکردیم و تصورمان این بود که همه چیز تمام شده و دلخوش بودن به نتایج کوتاه مدت و برنامه نداشتن برای آینده باعث شد که ما آن فرصت طلایی را از دست بدهیم و دچار چنین چالش بزرگی شویم که الان دیگر کنترل کردنش سخت شده است.
خداکرمی در ادامه با بیان اینکه اعتماد مردم هم نسبت به تصمیمات برخی مسئولان اجرایی کاهش پیدا کرده گفت: ما در فرهنگ سازی و همراه کردن مردم در پیک دوم بسیار موفق عمل کردیم، اما در پیک سوم تصمیمات روزمره و متزلزل باعث شد یک مقدار مردم هم آن جدیتی که باید داشته باشند را از دست بدهند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران با تاکید بر اینکه ما هرگز نباید مردم را مقصر پیک سوم بدانیم ادامه داد: قطعا برخی مسوولان مقصر هستند که نتوانستند آنگونه که باید و شاید در تداوم فرهنگ سازی و همراه کردن مردم گام بردارند. ضروری است که همین امروز رویکردی جامع و همزمان هم برای تعطیلی حداقل دوهفته تا یک ماه و هم فرهنگ سازی و همراه کردن مردم برای رعایت پروتکلهای بهداشتی اتخاذ شود.
وی ادامه داد: تشویق به دورکاری برای مشاغلی که امکان دورکاری دارند باید ادامه پیدا کند و همه باید دست به دست هم دهیم که حداقل پیک دیگری را تجربه نکنیم.
رئیس کمیته سلامت شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به پرسشی درباره چگونگی تامین مایحتاج اقشار فرودست در صورت تعطیلی کامل تهران گفت: ما کشوری هستیم که همواره نذر، وقف و صدقه برایمان مهم بوده و سازمانهای مردم نهاد به ما کمک خواهند کرد. ما میتوانیم با یک فراخوان به افراد نیکوکار و سازمانهای مردم نهاد از آنها خواهش کنیم برای رسیدگی به اقشار کم درآمد و نابرخوردار در این شرایط با دولت همکاری کنند و دولت هم آن هزینه سنگینی که برای درمان بیماران متحمل میشود را صرف تهیه مایحتاج مردم کند. همچنین دولت میتواند به جای یارانه نقدی که به هیچ عنوان جوابگوی نیازهای مردم نیست از کارتهای ارزاق استفاده کند و امکانات یکی از فروشگاههای آنلاین را به این کار اختصاص دهد. اجرای این برنامه کار آسانی نخواهد بود، اما از وضعیت امروز که هر روز بالای دویست و پنجاه نفر فوت میشوند آسانتر است و خسارت کمتری برای دولت دربر خواهد داشت چرا که فقر و بی سرپرستی برای خانواده فوتیهای ناشی از کرونا محتمل است. همچنین محتمل است که آسیبهای اجتماعی و ضرر و زیانهایی هم در آینده به دنبال داشته باشد.
خداکرمی با بیان اینکه ما باید از تجربه کشورهای دیگر در این زمینه استفاده کنیم گفت: در حال حاضر در بیشتر خانهها از غنیترین تا فقیرترین اقشار جامعه یک گوشی هوشمند پیدا میشود که از آن برای خرید و فروش یا عرضه کمکهای مجازی استفاده شودو لازم است مقررات و سازوکاری برای اینکه هر خانوادهای بتواند مایحتاج روزانه اش را تامین کند ایجاد شود. همچنان که در دیگر کشورها هم این اتفاق افتاده است. برای مثال در کشوری مثل فرانسه از ۶ صبح تا ۹ شب همه فروشگاهها باز هستند، اما رفت و آمد محدود شده است.
خداکرمی با بیان اینکه ما هم میتوانیم این محدودیتهای نسبی را اعمال کنیم گفت: تعطیلی به معنای این که همه در خانه بنشینند و هیچ رفت و آمدی نباشد نیست. سازوکار اجرای این تعطیلات با مسوولان است که باید بر مبنای مستندات علمی روز آن را طراحی و تهیه کنند. قطعا در شورای شهر تهران هم این آمادگی وجود دارد که کمکهای لازم صورت بگیرد و همیشه هم تاکید اعضای شورای شهر بر این بوده که باید در کنترل ویروس کرونا جدی و جسور عمل شود.
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران درخصوص سهم سیستم حمل و نقل عمومی تهران در گسترش بیماری کرونا گفت: ما در تهران بر اساس تفکیک مناطق در دو نوبت مطالعه انجام دادیم که یک نوبت از اول اسفند تا چهارده فروردین و نوبت دوم از چهارده فروردین تا چهارده تیرماه بوده است. بر اساس این مطالعه و بنا به اظهارات خود بیماران مبتلا به کرونا سهم حمل و نقل عمومی در شیوع این بیماری سه درصد بوده است. پرسش ما از بیماران این بوده که آیا در آن دو هفته قبل از بیماری از وسایل حمل و نقل عمومی مثل مترو و اتوبوس استفاده کرده اند یا خیر؟ که تنها سه درصد پاسخشان مثبت بوده. درحالی که چهل و هشت درصد و نیم بیماران گفتند در مهمانیهای خانوادگی، مجامع یا تجمعات شرکت کرده اند و بیست و شش و چهار دهم درصد گفتند که ما برای ملاقات بیمار یا خدمات سرپایی به یکی از مراکز درمانی مراجعه کرده بودیم. پس این نشان میدهد ما باید فوکوس را روی تجمعات عمومی و مراجعات به بیمارستانها بگذاریم. قسمت مددکاری مراکز درمانی هم ما باید فعالتر شود و نسبت به آموزش بیمار و آموزش خانواده به خصوص بعد از ترخیص جدیتر عمل کنند.
خداکرمی در ادامه با انتقاد از عملکرد ستاد مقابله با کرونا گفت: ستاد مقابله با کرونا اگر در آن دیواری که دور خودش کشیده دو تا پنجره رو به بیرون باز کند و به صدای کارشناسان، نخبگان و خبرگان گوش دهد و مشورت گرفته شود قطعا امکان برنامه ریزی برای همه این موارد فراهم میشود. نارسایی موجود این است که ستاد مقابله با کرونا در تصمیم گیری برای اعمال محدودیتها انگار توجه چندانی به مستنداتی که در داخل یا خارج تولید میشود ندارد. شاید در این ستاد برای درمان یا تشخیص خیلی خوب عمل شده باشد، اما آنچه که مهم است برای پیشگیری از شیوع بیماری کرونا عملکرد این ستاد واقعا ضعیف بوده است.
خداکرمی در ادامه با بیان اینکه احتمال ابتلا به کرونا در مترو و وسایل حمل و نقل عمومی کمتر است گفت: مقالات علمی نشان میدهد اگر افراد بیش از بیست دقیقه در یک فضای سربسته با فاصله نزدیک قرار بگیرند احتمال ابتلا بیشتر میشود. اما چون سفرها با مترو معمولا بیست دقیقه تا نیم ساعت به طول میانجامد اگر شهروندان پروتکلها را رعایت کنند و ماسک داشته باشند و روبروی هم قرار نگیرند حتی با وجود ازدحام باز هم خطر کمتری نسبت به رفت و آمدهای خانوادگی و تجمعات در محیطهای سربسته خواهد داشت.
خدا کرمی با اذعان به اینکه ما باید همه موارد را با هم انجام دهیم گفت: ما نمیتوانیم همه جا را باز بگذاریم، اما مترو بسته باشد قطعا وقتی شهر را تعطیل میکنیم برای مترو هم باید محدودیتهایی در نظر بگیریم. در شرایطی که شهرداری و شورای شهر برای تعطیلی مترو و سیستم حمل و نقل عمومی آمادگی دارد ستاد مقابله با کرونا باید تمهیدات لازم را به عمل بیاورد. اما با توجه به آسیبهایی که آلودگی هوا برای ریههای فرد خواهد داشت ابتلا به کرونا عوارض بیشتری هم به دنبال دارد. با این حال در صورت ضروری بودن خروج از منزل استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی توصیه میشود چراکه مستندات ما نشان میدهد که سیستم حمل و نقل عمومی کمترین سهم را در گسترش بیماری کرونا داشته است.