تسنیم، علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی شنبه شب در نشست ماهانه جامعه اسلامی مهندسین با بیان اینکه ترسیم شرایطی که امروز در برابر 1+5 قرار داریم بسیار مهم است، گفت: البته تجربه دوم خرداد نیز در برابر ما وجود دارد که آنها در برابر آمریکاییها لبخند زدند و سعی کردند نرمش داشته باشند اما آمریکاییها به آنها پاسخ داده و گفتند که ایران محور شرارت است.
وی افزود: آمریکاییها در شرایط جدید آماده نوعی از تفاهم هستند که این آمادگی با توجه به شرایط خاص ایران است. معتقدم بدبینی ما باید نسبت به آمریکا پیوسته باشد و نمیتوان به آمریکاییها خوشبین بوده و بدبین نبود؛ خطوط قرمز ایران تعریف شده است و ما در مجلس، دولت را ملزم کردیم تا تحت هر شرایطی غنیسازی باید در کشور ادامه داشته و در هیچ شرایطی امکان ندارد که اصل غنیسازی در کشور متوقف شود و آن توقف، دیگر تکرار نخواهد شد.
** هیچگاه منتظر غربیها نماندیم
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه آمریکاییها و غربیها باید حق غنیسازی ایران را به رسمیت بشناسند، تصریح کرد: ما هیچگاه منتظر غربیها نماندیم بلکه هزینه استقلال کشورمان را خودمان پرداخته و قطعنامهها را تحمل کردیم ولی در عین حال کارمان هم جلو رفت؛ فکر میکنیم آنها باید با توجه به NPT، حق غنیسازی ایران را به رسمیت بشناسند.
بروجردی، یکی از انتظارات ایران را در مذاکره با 5+1 را لغو تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه عنوان کرد و افزود: طبیعی است که آنها یک شبه تحریمها را برنمیدارند اما یکی از شرایط الزامی ما این است که تحریمها باید سیر نزولی را آغاز و به صفر برسد.
وی با اشاره به اظهار نظر برخی از مقامات آمریکایی و غربی مبنی بر اینکه سایت هستهای فردو باید تعطیل شود، اظهار داشت: سایت فردو قطعا بسته نخواهد شد. ما دو هفته پیش از این سایت بازدیدی داشتیم و مشاهده کردیم که مصوبات پدافند غیرعامل در آن اعمال شده و شرایطی ایجاد شده که اگر آمریکا و یا رژیم صهیونیستی بخواهند حماقتی انجام دهند، این سایت مقاوم باشد. سایت فردو صدها متر داخل کوه قرار دارد و به هیچ وجه قابل بمباران نیست. غربیها باید این دندان طمع را بکشند که تصمیم به حمله به تاسیسات هستهای ما بگیرند.
** فردو جزو خطوط قرمز اصلی ایران است و تعطیل نخواهد شد
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطرنشان کرد: با توجه به تجربه جنگ تحمیلی به هیچ وجه به دشمنان اجازه نمیدهیم که هوس حمله به تاسیسات ایران را داشته باشند، البته توان موشکی ایران نیز بازدارنده است. ایران قصد تعرض به هیچ کشوری را ندارد و سیاست کشور هم برپایه داشتن رابطه خوب با کشورهای منطقه و همسایگان استوار است، باید باز هم تاکید کرد که تعطیل فردو جزو خطوط قرمز اصلی ایران است و این سایت تعطیل نخواهد شد.
بروجردی با اشاره به موضوع غنیسازی 20 درصد در ایران نیز گفت: آمریکاییها 44 سال پیش رآکتور هستهای تهران را راهاندازی کردند که در آن زمان سوخت تولید شده در آن 93 درصد بود و بعدها تبدیل به سوخت 20 درصد شد. ما در همان زمانها به آژانس انرژی اتمی اعلام کردیم که سوخت راکتور تهران در حال اتمام است و آنها باید به ایران سوخت تحویل دهند اما غربیها بازی سیاسی درآوردند.
وی تاکید کرد: غربیها در مقطعی دیگر اعلام کردند که ایران باید اورانیوم غنی شده خود را به ترکیه و یا برزیل انتقال دهد و ما دیدیم که در گردونه بازی سیاسی غربیها قرار گرفتهایم و در آن شرایط به تولید سوخت غنی شده برای تولید دارو هم نیاز داشتیم؛ حتی نماینده آمریکا در یکی از ادوار مذاکرات در استانبول گفته بود که آمادگی داریم راکتور تهران را بازسازی کنیم اما همه آنها در حد حرف بود و در واقع آنها به دنبال این بودند که جمهوری اسلامی ایران از آنها پیروی کند.
بروجردی با بیان اینکه شهیدان شهریاری، احمدی روشن و دیگر شهدای هستهای نقش زیادی در بالا بردن توان ملی ایران در عرصه هستهای داشتند، گفت: ما در کمال ناباوری و تعجب غربیها توانستیم غنیسازی در داخل ایران را از سربگیریم و لذا امروز توانمندیهایی داریم که از آن بهره میبریم.
وی در ادامه سخنان خاطرنشان کرد: غنیسازی 3.5 یا 5 درصدی در داخل کشور غیرقابل تغییر است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه علیرغم ادعاهای غربیها، جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست، اظهار داشت: فتوای مقام معظم رهبری در زمینه عدم ساخت سلاحهای هستهای آنقدر مهم بود که حتی باراک اوباما اعلام کرد که برای این فتوا احترام قائل است.
بروجردی خاطرنشان کرد: آژانس بینالمللی انرژی اتمی فعالیتهای هستهای ایران را به صورت کامل زیر نظر دارد و دوربینهای آبی آژانس در سایتهای هستهای فعال هستند و مرتب تصاویر را ضبط و به آژانس ارسال میکنند و هیچ اقدام خلاف قاعدهای قابل انجام نیست.
وی ادامه داد: با توجه به مجموعه شرایط ادعای غربیها در مورد تلاش ایران برای ساخت بمب هستهای، چنین ادعایی بیمنطق و بیربط است و شاهدیم که آنها در مذاکرات حرفی برای گفتن ندارند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس اضافه کرد: حتی در مذاکرات استانبول که جلسات به مدت 26 ساعت به طول انجامید، ایران به همه سوالات پاسخ داده و نماینده روسیه در این جلسه اعلام کرد که دیگر منتظر چه هستید و باید با ایران توافق کنید.
** سناتورهای فرانسوی به دنبال آغاز همکاری اقتصادی با ایران بودند
بروجردی همچنین تاکید کرد: با توجه به شرایط امروز، غربیها بخصوص در عرصه اقتصادی، به نتیجه رسیدن مذاکرات برای آنها مهم است چرا که امروز هزاران فرانسوی به دلیل تحریم ایران بیکار شدهاند و حتی سناتورهای فرانسوی در سفر اخیر به ایران به دنبال این بودند که همکاری اقتصادی با ایران انجام دهند.
وی با تاکید بر اینکه میتوان در عین رعایت خطوط قرمز انتظارات طرف مقابل را هم برآورده کرد، گفت: البته اینگونه نیست که مشکلات یک شبه حل و تحریمها برداشته شود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس تاکید کرد: با توجه به توانمندی تیم مذاکره کننده هستهای و آقایان ظریف و عراقچی که مورد اعتماد و توانمند هستند، امیدواریم شرایطی ایجاد شود که شاهد تحول در مذاکرات هستهای باشیم و تفاهم و توافقی در بحث هستهای داشته باشیم.
بروجردی در ادامه سخنانش با اشاره به سفر دو سناتور فرانسوی به تهران گفت: برای نمایندگان مجلس فرانسه بسیار جالب بود که تحریمها نتوانسته حاصل چندانی در زندگی مردم داشته باشد لذا فکر میکنم راه حل منطقی همین مذاکرهای باشد که در حال حاضر انجام میشود.
وی در خصوص محرمانهبودن مذاکرات هستهای نیز گفت: بحث محرمانهبودن مذکرات، توافق طرفین است و اصلا چیز جدیدی نیست و اگر وزیر خارجه از واژه محرمانه استفاده نمیکرد، این موضوع به این حد بازتاب نداشت چرا که همیشه همینگونه بوده است. با توجه به اینکه بنده در کمیته هستهای شورای عالی امنیت ملی حضور دارم، ما همیشه همه توافقها را اعلام نمیکردیم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه خبرهایی که منابع صهیونیستی درباره مذاکرات ایران و گروه 1+5 در ژنو عنوان میکنند، صحت ندارد، خاطر نشان کرد: صهیونیستها در این زمینه به دنبال جوسازی هستند. بنا نیست که ما در این زمینه به تیم مذاکره کننده ایران اعتماد نکنیم و به دشمنان و نشریات صهیونیستی اعتماد داشته باشیم.
بروجردی ادامه داد: به نظر میرسد بحث محرمانه بودن مذاکرات در مقطعی که کار به نتیجه برسد، باید ادامه داشته باشد اما شاید اشکال اصلی این بود که وزیر خارجه از واژه محرمانه استفاده کرد.
** شعار "مرگ بر آمریکا" پررنگتر میشود/ این شعار ملی ماست
وی در بخش دیگری از این نشست، در پاسخ به این سوال که آیا قرار است تغییری در شعار "مرگ بر آمریکا" روی دهد، گفت: تحول جدی این است که شعار مرگ بر آمریکا پررنگتر مطرح خواهد شد چرا که این شعار ملی ماست و قرار نیست با 4 مذاکره حذف شود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس افزود: آمریکا عقبه طولانی در توطئه علیه جمهوری اسلامی ایران دارد و امروز نیز این سیاست را ادامه میدهد. امروز شاهدیم که کنگره آمریکا برای براندازی جمهوری اسلامی بودجه تصویب میکند آیا نباید با این شرایط "مرگ بر آمریکا" سر بدهیم. دشمن همچنان برای ما دشمن است و ما در شرایط فعلی تنها در راستای منافعمان با این دشمن مذاکره میکنیم و قرار نیست تغییری در مواضع حاصل شود.
بروجردی با تاکید بر اینکه طرفین در نشست ژنو توافق کردهاند که کارگروههایی برای حل مسائل فیمابین تشکیل شود، گفت: قرار است متخصصان دو طرف در زمینه تحریمها و دیگر مسائل تشکیل جلسه دهند و خروجی کارگروهها در اجلاس بعدی که در ماه جاری است، بررسی شود.
** وزیر خارجه واقعا کمر درد دارد
وی در پاسخ به این سوال که آیا بحث کمردرد وزیر امور خارجه روانی است یا جسمانی، گفت: بنده دو روز قبل به همراه آقای سبحانینیا به منزل وزیر امور خارجه رفتیم و شهادت میدهیم که وی روی میز، افقی بود. البته بهتر از روزهای اول بود و قرار بود که امروز شنبه نیز در دفتر کارش حاضر شود لذا فکر میکنم که این حالش سیاسی نبود، بلکه جسمانی بود.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس همچنین در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: ایران توانمندیهای اقتصادی بالایی دارد و در توانمندی ما همین بس که علیرغم تحریمها، چرخ جامعه میچرخد و شاهد وضعیت بحرانی نیستیم.
بروجردی در خصوص لایحه اصلاحیه بودجه 92 نیز گفت: قرار شده که مجلس با دولت چالشی نداشته باشد اما بالاخره متخصصان اقتصادی ایرادات خود را در این زمینه مطرح کردهاند. باید به این نکته توجه داشته باشیم که شرایط اقتصادی کشور با توجه به اوضاعی که در آن قرار داریم، ثابت نیست.
وی در پاسخ به این سوال که نظر شما درباره برخی اظهاراتی که مداحان در مورد وضعیت سیاسی کشور بیان میکنند، چیست؟ گفت: جمهوری اسلامی، کره شمالی و یا خیلی از کشورهایی که به صورت دستوری یا دیکتهای در آن مسائلی مطرح میشود، نیست و طرح برخی مسائل طبیعت آزادی است. تحولات جدید و این مذاکرات و تیترهایی که بعضی روزنامهها اخیرا میزنند، نباید موضوع بسیار مهم هستهای در نظام ما را به حاشیه ببرد.
** باید انسجام و وحدت داخلی را حفظ کنیم
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطر نشان کرد: نباید در این زمینه به گونهای عمل کنیم که دشمن احساس کند در داخل کشور اختلاف نظر وجود دارد. لذا باید انسجام و وحدت داخلی را حفظ کنیم البته اگر بعضی مسائل گفته نشود، بهتر است. اما طبق قانون اساسی نمایندگان میتوانند سخنان خود را بیان کنند و همچنین طبق روال، ائمه جماعات نیز بحثهای خود را میتوانند بیان میکنند.
بروجردی با اشاره به قدرت منطقهای ایران اظهار داشت: ایران از ابتدا اعلام کرده که بشار اسد یک رئیسجمهور قانونی است و باید در قدرت باقی بماند اما تحلیل غلط برخی از کشورهای منطقه این بود که تغییر بشار اسد طی 3 یا 4 ماه انجام میشود البته در نهایت نشان داده شد که دست برتر با ایران است.
وی در خصوص سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال مسئله فلسطین نیز اظهار داشت: با توجه به قانون اساسی و سیاستهای اعمال شده و اعلام شده، سیاستها ایران در قبال مسئله فلسطین تغییری نخواهد کرد و ما همچنان معتقدیم رژیم صهیونیستی غاصب است؛ اگر میخواستیم در بحث فلسطین کوتاه بیاییم امروز مسئله هستهای وجود نداشت که غربیها به بهانه آن به کشور فشار بیاورند؛ دلیل اصلی فشار در مسئله هستهای همین موضوع فلسطین است.
** غیر از سوریه، همه کشورهای منطقه در موضوع فلسطین وا دادهاند
بروجردی افزود: متاسفانه غیر از کشور سوریه، همه کشورهای منطقه در موضوع فلسطین وا دادهاند و بر آرمان فلسطین نایستادند.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش به سابقه مذاکرات میان ایران و آمریکا اشاره کرد و افزود: آمریکاییها در زمان بحران عراق یادداشت رسمی دادند که تمایل دارند که در موضوع عراق با ایران مذاکره کنند و آقای طالبانی و مالکی با رئیس جمهور ایران تماس گرفتند و گفتند که این مذاکره به نفع عراق است. لذا مسئولان کشور راضی به این مذاکره شدند. سیاست خارجی ایران مبنی بر عزت، حکمت، مصلحت بوده و این لایتغیر است و این سیاست هیچگاه تغییر نخواهد کرد.
** ظواهر نشان میدهد که 3 وزیر پیشنهادی رای میآورند
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در خصوص رای اعتماد به 3 وزیر پیشنهادی در مجلس نیز گفت: ظواهر و شرایط موجود نشان میدهد که 3 وزیر پیشنهادی در مجلس رای میآورند.
بروجردی با بیان اینکه شرایط امروز جمهوری اسلامی ایران با شرایط گذشته کاملا متفاوت است و امروز بر دانش هستهای مسلط شدهایم، تأکید کرد: در گذشته اصلا آن توانمندیها را نداشتیم و لذا شرایط ما به لحاظ غیرقابل ضربه بودن در موضع قهرمانه قرار دارد و اگر قرار است نرمشی انجام شود، قهرمانانه خواهد بود.
وی در خصوص بحث پذیرش پروتکل الحاقی نیز گفت: ما در مجلس هفتم قانونی را مصوب و دولت را مکلف کردیم که اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کند و هر تصمیمی در مورد تغییر این مصوبه، با مجلس خواهد بود. مجلس نیز براساس منافع ملی تصمیم میگیرد و دولت در این عرصه نمیتواند در مورد اختیارات مجلس با طرف مقابل مذاکره کند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس در خصوص اینکه آیا تذکر مقام معظم رهبری به دولت به معنای عدم اعتماد به تیم مذاکره کننده هستهای است، گفت: شان رهبری همین است که به صورت کلی به تیم مذاکره کننده اعتماد دارند اما اگر طرف مقابل کاری که باید انجام ندهد، انجام دهد، ایشان تذکر میدهند و این به معنای عدم اعتماد نیست اینگونه هشدارها جزو شئونات رهبری است.
بروجردی در پاسخ به این سوال که آیا این احتمال وجود دارد که دولت از خطوط قرمز در مذاکرات عبور کند یا خیر؟ اظهار داشت: دولت در مذاکرات نمیتواند از خطوط قرمز عبور کند و این کار را انجام نخواهد داد. هر تصمیمی که در کشور اتخاذ میشود توسط نظام خواهد بود و اوج آن میتواند نرمش قهرمانانه باشد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: فکر میکنم با توافقاتی که در عرصه هستهای انجام خواهد شد، میتوانیم در عرصه اقتصادی شاهد ثبات بیشتری باشیم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس اظهار داشت: غربیها تصور میکردند که انتخابات ریاستجمهوری یازدهم هدایت شده است و رئیسجمهور از قبل مشخص شده و در این راستا فضاسازیهای متعددی کردند اما در همین فضا، "حماسه سیاسی" مدنظر مقام معظم رهبری رقم خورد و انتخابات کاملا آزاد برگزار و این بار نیز برای چندمین بار هیچکس نتوانست پیشبینی کند که چه فردی رئیسجمهور ایران خواهد شد.
** تحلیل غربیها از انتخابات ریاستجمهوری غلط از آب درآمد
بروجردی افزود: بعد از برگزاری انتخابات، تحلیل غربیها غلط از آب درآمد و نشان داده شد که در ایران فضای باز سیاسی حاکم است و فردی به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد که از دید آنها نسبت به دورههای قبلی دید بازتری دارد و شعارش اعتدال است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطرنشان کرد: در 10 سال گذشته آمریکاییها با جمهوری اسلامی ایران در بحث هستهای تقابلی را ایجاد کرده و قطعنامهها و تحریمهای زیادی را علیه کشورمان اعمال کردهاند. آنها تصور میکردند که با این اقدامات مواضع ایران تغییر میکند و یک نوع سستی به وجود میآید اما ایران با وجود همه محدودیتها توانست به دانش بومی هستهای برسد.
"خیلی روشن است که بازنده این مصاف سخت و سیاسی و بینالمللی آمریکا و همپیمانانش بودند چرا که امروز جمهوری اسلامی ایران از صفر تا 100 و از استخراج اورانیوم تا تولید کیک زرد تا ساخت سانتریفیوژها و تزریق و غنیسازی را به شهادت بازرسان آژانس را در خاک خود انجام میدهد لذا وضعیت ما نسبت به گذشته کاملا متفاوت است."
بروجردی افزود: اگر در گذشته ما در مذاکره با غربیها قبول کردیم که غنیسازی در خاک کشور متوقف شود و این موجب شد تا غبار غمآلودی در سایتهای هستهای کشور حاکم شود؛ من فراموش نمیکنم که در بازدیدی که در آن مقطع از سایت هستهای نطنز داشتیم، چهره دانشمندان هستهای کشور غمزده و افسرده بود. وضعیت بدی بود اما با این وجود همه آن شرایط بد را سپری کردیم.
وی تاکید کرد: نرمش قهرمانانه به معنای این است که ما امروز بعد از 10 سال از این مصاف سخت، شرایط بسیار متفاوتی داریم. فضای بینالمللی تفاوت زیادی کرده و شاهدیم که هیئتهای فراوانی از کشورهای اروپایی به ایران سفر میکنند و قفلهایی که آنها در گذشته زده بودند، با فضایی جدید به دست خودشان باز کردند. ایران نیز در هر مقطع براساس منافع ملی خود اقدام خواهد کرد.