توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 31381
پنجشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۱
کاهش قیمت پرتقاضاترین پروتئین مصرفی مردم و زیان تولیدکنندگان با یک بی‌تدبیری
کاهش قیمت مرغ در بازار به مرز میانگین کیلویی ۴۶۰۰ تومان با وجود رضایت مصرف‌کنندگان شرایطی را فراهم آورد که با نارضایتی و اعتراض شدید مرغداران در سراسر کشور همراه شد و تعطیلی برخی از واحدهای مرغداری را به‌دنبال داشت.
کاهش قیمت پرتقاضاترین پروتئین مصرفی مردم و زیان تولیدکنندگان با یک بی‌تدبیری
به گزارش خبرگزاری خط نیوز ، کاهش قیمت مرغ در طی هفته‌های اخیر موضوعی بود که اگر چه مصرف‌کنندگان را خوشحال کرد اما در پی آن شاهد اعتراضات بسیار تولیدکنندگان و مرغداران در جای جای کشور بودیم چرا که این کاهش بی قاعده قیمت گوشت مرغ موجباب ضرر و زیان این گروه را فراهم آورد.

موضوعی که در نشست صبحانه کاری وزیر جهاد کشاورزی با فعالان بخش خصوصی حوزه کشاورزی در اتاق بازرگانی نیز مطرح شد و وی تصریح کرد: هم‌اکنون اتفاقی که در بازار قابل مشاهده شده است، کاهش شدید قیمت مرغ است و قیمت این کالا کمتر از نرخ تمام شده در بازار ملموس است که باعث شده تولیدکنندگان متضرر شوند. در این راستا به دنبال تمهیداتی هستیم تا مرغ با قیمت مناسب عرضه شود.

در هفته منتهی به ۲۳ آبان ماه سال جاری نیز گزارش بانک مرکزی از متوسط قیمت خرده‌فروشی برخی از مواد خوراکی در تهران حکایت از کاهش ۲.۹ درصد قیمت گوشت مرغ نسبت به هفته قبل داشت.

همایون دارابی، مدیر عامل اتحادیه سراسری مرغداران مرغ گوشتی ایران با بیان این‌که دولت هیچ برنامه‌ای برای مرغ خریداری و ذخیره شده ندارد، گفته بود: شرکت پشتیبانی امور دام ماهانه حدود ۱۰ هزار تن گوشت مرغ به قیمت کیلویی ۷۰۰۰ تومان می‌خرد و همین مقدار را کیلویی ۵۵۰۰ تومان به صورت شش ماهه می‌فروشد. البته دلالان نیز آن را به قیمت کیلویی ۴۰۰۰ تن در بازار عرضه می‌کنند.

به اعتقاد وی دولت در این فرآیند به ازای هر کیلوگرم گوشت مرغ ۱۵۰۰ تومان ضرر می‌کند و صنعت مرغ نیز بازار خود برای دو میلیون تن تولید را از دست می‌دهد این در حالی است که اتحادیه سراسری مرغداران مرغ گوشتی اختصاص یک سوم این زیان را برای مشوق صادراتی ارائه داده است.

کارشناسان بر این اعتقادند که عرضه بیش از حد نیاز مرغ در بازار و عدم وجود تعادل در بازار این محصول مهمترین عامل در کاهش قیمت این محصول بوده است که ادامه این روند به ضرر تولیدکنندگان بوده و تولید را با بحران مواجه می‌نماید.

اما دلایل عرضه بیش از نیاز این محصول چه بود؟ گفته می‌شود طی یک ماه گذشته شرکت پشتیبانی امور دام به علت نزدیک شدن تاریخ انقضای مرغ‌های موجود در انبارهای خود اقدام به عرضه گسترده مرغ در سطح بازار کشور نمود و همین امر موجبات افت قیمت شدید این کالا تا مرز میانگین کیلویی ۴۶۰۰ تومان را فراهم آورد. این اقدام شرکت پشتیبانی امور دام به منزله تیر خلاصی به صنعت مرغداری بود و در هفته‌های گذشته نیز نارضایتی و اعتراض شدید مرغداران در سراسر کشور و همچنین تعطیلی برخی از واحدهای مرغداری را به‌دنبال داشت.

یکی از مولفه‌های اصلی تنظیم بازار رصد اطلاعات و آمار لحظه‌ای از موجودی انبارها است، لذا به جرأت می‌توان گفت علت اصلی عدم توفیق دستگاه‌ها در تنظیم بازار، عدم وجود سامانه‌ای است که بتواند اطلاعات موجودی‌ انبارها را جهت تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری مسئولین در اختیار بگذارد.

از آنجایی که مرغ به عنوان ارزان‌ترین پروتئین در دسترس مردم به پر تقاضاترين پروتئین مصرفي تبدیل شده است، نيازمند توجه ويژه مسئولان براي کنترل قيمت و عرضه اين محصول می‌باشد تا با احتساب نرخ تورم به موقع مرغ را از تولیدکننده و تشکل‌ها خریداری کنند.

حال باید دید برنامه‌های نهادهای نظارتی و اجرایی کشور برای جبران زیان تولیدکنندگان و تنظیم بازار چیست؟ آیا پس از این کاهش ناگهانی قیمت مرغ، حال باید منتظر افزایش ناگهانی آن باشیم؟
Share/Save/Bookmark