کد مطلب: 14498
دوشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۲ ساعت ۰۹:۲۴
تئوریسینهای اقتصاد مقاومتی در کدام ستاد انتخاباتی هستند؟+ اسامی
اگر سیاه نمایی ها و مغالطات برخی از کاندیداها در روز مناظره اقتصادی را کنار بگذاریم بیشتر بحث کاندیدا ها در مورد راهکار اقتصادی شان حول محور «اقتصاد مقاومتی» چرخید که رهبر معظم انقلاب چند سالی است باب آن را در کشور باز کرده اند.
به گزارش خبرنگار «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ اگر سیاه نمایی ها و مغالطات برخی از کاندیداها در روز مناظره اقتصادی را کنار بگذاریم بیشتر بحث کاندیدا ها در مورد راهکار اقتصادی شان حول محور «اقتصاد مقاومتی» چرخید که رهبر معظم انقلاب چند سالی است باب آن را در کشور باز کرده اند. اما بعد از صحبت های رهبری چند نفری از اقتصاددانان به نام ایران به این مقوله به جد پرداختند و نظریاتی در باب اقتصاد مقاومتی و راهکارهای آن برای حل مسائل اقتصادی کشور بوجود آوردند که امروز بعنوان یک تیم در انتخابات فعال شده اند و گفته می شود برنامه اقتصادی حیات طیبه که متعلق به سعید جلیلی است نیز دستاورد همین تیم و حلقه های فکری متصل به آنها است. در اینجا با این اشخاص و نظریات اقتصادی شان بیشتر آشنا می شویم:
پروفسور مسعود درخشان
در سال ۱۳۲۸ در تهران متولد شد. وي پس از اخذ كارشناسي اقتصاد از دانشگاه تهران سپس به عنوان فارغ التحصيل ممتاز رشتۀ اقتصاد دانشگاههاي كشور انتخاب و براي ادامۀ تحصيل به دانشگاه لندن اخذ شد و مدارك كارشناسي ارشد و دكتراي اقتصاد را از دانشگاه لندن اخذ نمود. دکتر درخشان را عموم اقتصاددانان با نظریات «اقتصادی انرژی» ایشان بویژه در حوزه سوختهای فسیلی نفت و گاز می شناسند.
در سال ۱۳۵۷ به ايران مراجعت كرد و به تدريس در دانشكده اقتصاد دانشگاه تهران پرداخت. كتاب"اقتصادسنجي" تاليف ،مسعود درخشان، در دوره پانزدهم كتاب سال جمهوري اسلامي ايران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به عنوان كتاب سال برگزيده شد.
مسعود درخشان در سال ۱۳۵۷ به ايران مراجعت كرد و به تدريس در دانشكده اقتصاد دانشگاه تهران پرداخت. كوششهاي علمي ايشان در موفقيت دانشگاهها و مراكز علمي جديد ايران مانند دانشگاه امام صادق(ع) و دانشگاه تربيت مدرس قابل ملاحظه بوده است.
دكتر درخشان از سال ۱۳۷۰ به عنوان اقتصاددان ارشد دفتر مطالعات انرژي در لندن (I.B.E.S) و عضو هيئت علمي دانشگاه لندن مشغول به كار است و فعاليتهاي پژوهشي وي در اين مدت در زمينه هاي كاربردي پيرامون اقتصاد سياسي نفت و گاز در خليج فارس، آسياي جنوب شرقي و درياي خزر متمركز بوده است.
در زمينه هاي تئوريك نيز مطالعات ايشان بيشتر دربارۀ مكانيسم معاملات نفتي در بازارهاي نفتي و تأثير آن بر قيمت جهاني نفت خام و همچنين نقش پول واحد اروپايي (يورو) در تحولات آينده، تقسيم معاملات ارزي و بويژه بر دلار و قيمت گذاري نفت خام است.
دکتر درخشان واژه اقتصاد مقاومتی را دلیلی بر وجود فشارها و ضربههای اقتصادی از سوی نیروهای متخاصم می داند که سد راه پیشرفت جامعه هستند و آنها را به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می کند که شامل تحریم اقتصادی است که در رأس فشار های خارجی قرار دارد و در بخش داخلی نیز فشار همه نیروهایی که زمینه و بستر مناسب را برای تحقق اهداف سیاستهای فشار خارجیها فراهم میکنند، دانسته است. وی منظور از اقتصاد مقاومتی واقعی را یک اقتصاد فعال و پویا می داند نه یک اقتصاد منفعل و بسته!. بخشی از نظریات اقتصاد مقاومتی دکتر درخشان را از اینجا بخوانید.
دکتر ابراهیم رزاقی
اقتصاددان ايرانى که متولد ۱۳۳۱ در تهران است و اخذ مدرك ليسانس اقتصاد از دانشكده اقتصاد دانشگاه تهران، ۱۳۴۸ ؛ اخذ مدرك دكتراى تخصصى توسعه اقتصادى از دانشگاه سوربن پاريس، ۱۳۵۵؛ عضو هيأت علمى دانشكده اقتصاد دانشگاه تهران از سال ۱۳۵۶ به بعد.
تأليف مقالات متعدد تخصصى و علمى و تأليف كتاب هاى: ۱- قراردادهاى نفتى يا اسناد خيانت ۲-مدخلى بر اقتصاد انرژى ۳- اقتصاد ايران ۴- آشنايى با اقتصاد ايران ۵- نقدى بر خصوصى سازى ايران ۶- الگوى مصرف و تهاجم فرهنگى و ترجمه كتاب «نتايج اقتصادى و اجتماعى مسابقه تسليحاتى». افزون بر چهار دهه به تحصيل، تحقيق، تدريس و تأليف در حوزه اقتصاد و توسعه اقتصادى پرداخته و كتاب اقتصاد ايران او همچون آينه تمام نماى اقتصاد كشور ما است.
ابراهیم رزاقی برای اقتصاد مقاومتی چهار حلقه اصلی که باید به یکدیگر متصل شود را در نظر می گیرد. بالا بردن تولید داخلی، بالا بردن هزینه واردات، مبارزه با خام فروشی بویژه در حوزه انرژی، تکیه بر اقتصاد دانش بنیان، اصلاح الگوی مصرف در داخل کشور و... مباحثی است که دکتر رزاقی به تفصیل بیان می کند که گوشه ای از این نظرات را در اینجا می توانید بخوانید.
دکتر محمد هادی زاهدی وفا
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) که دکتری اقتصاد خود را نیز از دانشگاه اتاوای کانادا دریافت کرده است و معاون وزیر اقتصاد در دولت نهم و عضو شورای عالی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفتمی باشد در سوابق اجرایی خود ریاست دانشكده معارف اسلامي و اقتصاد دانشگاه امام صادق علیه السلام از سال ۸۲ تا کنون، معاونت وزارت امور اقتصاد و دارایی در دولت نهم ، نقشآفرینی جدی در طراحی طرح بزرگ تحول اقتصادی و حضور در مذاکرات هستهای ژنو را به همراه دارد. این در حالیست که وی سابقه تدریس در دانشگاه تورنتو، کارلتون و اتاوای کانادا را نیز در کارنامه خود دارد.
زاهدی وفا که به تحقق الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت ایمان دارد برنامه های اقتصادی جدی برای دولت آینده متصور است که آنها را متفاوت از برنامه های احمدی نژاد می داند. گوشه ای از این نظرات را از اینجا بخوانید.
دکتر عادل پیغامی
متولد ۱۳۵۲ در تهران است که کارشناسي ارشد اقتصاد و معارف اسلامي از دانشگاه امام صادق (عليه السلام) با موضوع تحليل و شبيه سازي سياستهاي تثبيت اقتصادي با تکيه بر جانب عرضه در مورد ايران کسب کرد. وی هم اکنون دکتری علوم اقتصادی دارد و عضو هيات علمي دانشگاه امام صادق (عليه السلام) است.
پیغامی را می توان یکی از فعال ترین افراد عرصه اقتصاد مقاومتی دانست. که نظریات مختلفی در باب اقتصاد مقاومتی داده است. به نظر او اقتصاد مقاومتی زنجیره ای از عوامل است که ده نکته آن را به تفصیل در مقاله «۱۰ نكته درباره تحقق اقتصاد مقاومتی» توضیح داده است. او بین اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دفاعی تفاوت قائل است و آن را در «اقتصاد مقاومتی؛ اقتصاد دفاعی یا ترمیمی؟» به وضوح توضیح می دهد.
دکتر پیغامی نقطه اتکای اقتصاد مقاومتی را استفاده از دانش می داند و در این زمینه به «رشد اقتصادی بر دوش فناوریهای نوین» می پردازد.
دکتر حجت الله عبدالملکی
وی دکتری اقتصاد دانشگاه امام صادق (علیه السلام) است و عضو هیئت علمی این دانشگاه نیز می باشد که نظریات زیادی در باب دستیابی به الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت و رسیدن به آن از مسیر مقاومت دارد.
از نظر عبدالملکی اقتصاد مقاومتی یكی از لوازم موفقیت در عرصههای اقتصادی جامعهی ایرانی است تا بتوان با تكیه بر آن تمام ظرفیتها و تواناییهای موجود در كشور را با هدف رسیدن به پیشرفت و عدالت ساماندهی و مدیریت كرد. وی در این باره به موضوع خلأهای موجود در مقابل با ریشه کنی فقر پرداخت و آن را در مطلب «چه خلأهایی در چرخهی ریشهكنی فقر وجود دارد؟» منقه کرده است.
عبدالملکی همچنین در انتخابات آینده چند گفتمان سیاسی اقتصادی را درگیر می داند و پیروز آن را نیز گفتمان «پیشرفت در سایه عدالت از مسیر مقاومت» می داند. وی در این زمینه «گفتمانهای سیاسی و اقتصادی» در انتخابات ۹۲ را نوشته است.
دکتر علی باقری
به دلیل معاونتش در شورای عالی امنیت ملی بیشتر او را به چهره یک دیپلمات می شناسند تا یک اقتصاددان اما حقیقت این است که علی باقری دانشآموخته رشته معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (علیه السلام) در مقطع کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری میباشند. که سابقه تدریس رشته اقتصاد را در دانشگاه دارد.
وی، مدیرکل اروپای مرکزی وزارت امور خارجه در زمان تصدی سعید جلیلی در معاونت اروپا و آمریکا این وزارتخانه بود و از سال ۱۳۶۸ نیز در سمت معاونت بینالملل دبیرخانه شورای عالی امنیت مشغول به خدمت است.
به جز افراد نام برده شده شخصیت های علمی دیگری نیز در اقتصاد مقاومتی فعالیت دارند که مستقیم یا غیر مستقیم با حلقه های علمی بالا متصل اند. از جمله این افراد می توان به دکتر رحیم دلالی (عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان)، دکتر اصغر ابوالحسنی (معاون فعلی بانک و بیمه وزارت اقتصاد) و دکتر عیوضلو (مسئول قسمت بانکی طرح تحول اقتصادی)، دکتر احسانی (عضو هیئت علمی دانشگاه مازندران که در کارنامه خود مدیریت اقتصادی شبکه ۱ و دبیر همایش ملی دانشجویی اقتصاد ایران را دارد) باید به تیم بالا اضافه کرد.