وهابیت جنبشی مذهبی است که محمد بن عبدالوهاب در قرن هجدهم در نجد عربستان بنیان گذاشت و از سال 1744م مورد پذیرش خاندان سعودی قرار گرفت.
محمد بن عبدالوهاب معتقد بود تمام مطالبی که پس از قرن سوم هجری به اسلام افزوده شده، جعلی است و بایستی از این مذهب حذف شود. این دیدگاه به یک پالایش اساسی در مذهب سنی اعتقاد داشت و زیارت قبور، تقدیس اولیا و زندگی مجلل را از بزرگترین گناهان میدانست. مساجد وهابی پیرو همین اعتقادات، بسیار ساده و بدون مناره هستند و پیروان آن، لباسهای سادهای میپوشند. عبدالوهاب بعد از این که به دلیل مواضع خود از مدینه بیرون شد، به شمال شرقی نجد رفته و خاندان سعودی را پیرو باورهای خود کرد و این سبب شد تا وهابیت از نظر سیاسی متحد سعودیها باشند.
شیخ سعودی در صحبتهای خود با محمد بن عبدالوهاب متقاعد شد که وظیفه مذهبی آنها به راه انداختن جنگ مقدسی علیه دیگر فرقههای اسلامی است. پس از آن سعودیها در نبردهای مختلف بر تمامی نجد مسلط شده، مکه و مدینه را اشغال کرده، به کربلا در عراق حملهور شدند و تقریباً همه شبهجزیره عربستان به جز یمن را به تسلط خود درآورند. سلطان عثمانی که عربستان را تابع خود میدانست، با کمک گرفتن از حاکم مصر، نخستین حکومت وهابی را در سال 1818 میلادی ساقط کرد؛ اما آنها تحت رهبری فیصل اول، دوباره احیا شده و حکومت خود را تا حدودی بازیابی کردند. اما بار دیگر و این بار به دست خاندان رشیدیه از شمال عربستان، از قدرت کنار زده شدند. در 1884م، ریاض از کنترل آنها خارج شد و در 1889م به کویت پناهنده شدند.
در قرن 20 سومین مرحله احیای وهابیت با موفقیتهای ملک عبدالعزیز حاصل، که در سال 1902م ریاض را تصرف کرد و تا سال 1932م با بازپسگیری تقریبا تمام مناطق از دست رفته، موفق شد تا حکومت پادشاهی عربستان سعودی را بنیانگذاری کند و از آن زمان تسلط سیاسی و مذهبی وهابیت بر شبه جزیره عربستان آغاز شد.
پیروان وهابیت خود را «موحدون» میخوانند؛ نامی که به تأکید آنها بر قدرت مطلق خداوند یکتا و اصل توحید اشاره دارد. آنها هر عملی مانند زیارت قبور و توسل برخی افراد را حرام میدانند. بازگشت به آموزههای اصیل اسلام که در قرآن و حدیث(سنت پیامبر) آمده را تحریف کرده و به ظاهر با هر نوع بدعتی مخالفت میکنند. وهابیت از نظر ایدئولوژیکی پیرو اعتقادات ابن تیمیه و از نظر فقهی پیرو مذهب حنبلی است. آنها تأکید زیادی بر معانی ظاهری قرآن و حدیث و پایهگذاری دولتی اسلامی، بر اساس فقه اسلامی دارند. وهابیت الهام بخش بسیاری از جنبشهای تروریستی مانند گروه تروریستی طالبان در افغانستان بوده و بر جنبشهای دیگر قرن بیستم نیز تاثیر گذاشته است.
تاکتیکهای کنونی وهابیت برای از بین بردن تشیع از قبل طراحی شدهاند که با ظرافتهای خاصی به اجرا درآورده میشوند. نقش ما در برهه کنونی، شناسایی این طرحها و آموزش چگونگی مقابله با آنها است.
در برهه کنونی مهمترین هدف فرقههای انحرافی به ویژه وهابیت و سلفیگری، از میان بردن مذهب تشیع است. امروزه شاهد هستیم که همه روزه در جهان دهها شیعه در نقاط گوناگون دنیا به خاک خون کشیده میشوند؛ چرا که مهمترین هدف مذهب تشیع، مقاومت و مبارزه با ظلم و ستم است.
بیپاسخ ماندن پرسشها علیه فرقه وهابیت
بیش از دو قرن و نیم می گذرد که وهابیت نتوانسته پرسش هایی را که علیه این خط فکری مطرح می شود را پاسخ داده و علمیت خویش را بر کرسی بنشاند. هم چنین آنها تا کنون نتوانسته اند دلایل محکمی بر اعتقادات خود، مانند حرام دانستن توسل ارائه کنند.
البته بزرگان این فرقه روش های مختلفی را برای معرفی وهابیت به عنوان نجات یافته ترین گروه در اسلام در دستور کار خود قرار داده اند و همین سبب شده که بنیانگذاران تفکر و جنبش فرقه وهابیت هم چون ابن تیمیه، محمد بن عبدالوهاب و عبدالعزیز بن باز، بر این باور برسند که اسلام راستین در فرقه وهابیت نهفته است؛ اما با وجود این، پاسخی مناسب و منطقی به پرسش های زیر نداده اند.
1. طبق آیه «و لو انهم اذ ظلموا انفسهم جاوک فاستغفروا الله و استغفر لهم الرسول لوجد الله توابا رحیما» توسل جایز است، پس چرا وهابیت این را قبول ندارد؟
2. آیا خداوند متعال در قرآن نمی فرماید که «إِنَّا هَدَیْنَاهُ السَّبِیلَ إِمَّا شَاکِرًا وَإِمَّا کَفُورًا؛ ما راه و روش را به انسان دادیم، خواه شاکر باشد و پذیرا گردد یا ناسپاس»، پس چرا وهابیت عقل گرایی را تعطیل کرده است؟
3. آیا پیامبر گرامی اسلام(ص) برای به کرسی نشاندن سخنانش از ابزار زور و ظلم استفاده می کرد؟
جدیدترین روشهای تبلیغ وهابیت در برهه کنونی
رسانه
در حال حاضر از 1800 شبکه ماهوارهای که در منطقه فعال هستند، حدود 300 شبکه ماهوارهای، فقط علیه اهل بیت(ع) برنامهریزی و برنامهسازی میکنند. وهابیان با پشتیبانی آل سعود، حاکمان کنونی عربستان، به بزرگترین و بلکه خطرناکترین قدرت در شبه جزیره عربستان و در کشورهای عربی تبدیل شده است.
امروزه فرقه وهابیت از ابزار رسانه و انتقال داده های اطلاعاتی نهایت استفاده را می برد تا به اهداف و خواسته های خویش که تسلط کامل بر مذاهب و کشورهای اسلامی است، دست یابد. پشت پرده این فرقه منحرف، قدرت های جهانی و سلطه طلب نهفته است؛ چرا که هر اقدامی که وهابیت انجام می دهد، مورد تمجید و تحسین این قدرت ها به ویژه آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی قرار می گیرد.
عربستان سعودی هر ساله مبلغ هنگفتی صرف راه اندازی و تأسیس شبکه های ماهواره ای و سایت های اینترنتی می کند. طبق بررسی های انجام شده، مهم ترین هدف از این اقدام، هجوم رسانه ای علیه تشیع بوده که امروزه شاهد آن هستیم. حضور گسترده و فعال مفتی های وهابی در شبکه های ماهواره ای، نشان از این است که آنان همواره علیه فرقه های گوناگون اسلام، به ویژه تشیع در حال اقدام و تلاش هستند.
توسعه تفکر نژادپرستانه
در برهه کنونی وهابیان شگرد ویژه ای برای عضوگیری و به دام انداختن جوانان در پیش گرفته اند. مهم ترین آن، توسعه و گسترش تفکر و اندیشه های نژادپرستانه در کشور های اسلامی، به ویژه در مناطق محروم و عاری از هرگونه توان علمی است.
امروزه در مناطق جنوبی و غربی کشورهای اسلامی، به ویژه ایران، وهابیان با بهره گیری از ابزارهایی هم چون نژادپرستی و قوم گرایی در حال عضوگیری هستند. در مناطق جنوبی به ویژه مناطق غربی کشورمان که بنیه علمی قوی ندارند، تفکر نژادپرستی توسعه پیدا کرده است.
آنان با طرح شبهه جدیدی به عنوان برتری یک قوم و نسب بر دیگر اقوام و انساب، در تلاش هستند تا اذهان جوانان را با چنین مسائلی درگیر و از آن سوء استفاده کنند.
توسعه تفکرات نژادپرستانه از سوی وهابیت در مناطق گوناگون کشورهای اسلامی، مهم ترین ابزاری است که از آن در حال بهره مندی است؛ چرا که اندیشه های ناسیونالیستی ذهن و اعتبار شخصیتی انسان را به تحریک می اندازد.
از نمونه های نژادپرستی در عصر ما، می توان به اقدام وزارت شؤونات عربستان سعودی اشاره کرد که با صدور بیانیه ای اعلام کرده اذان گفتن و یا امام جماعت شدن غیر سعودی ها در مساجد سراسر عربستان ممنوع و اقدامی غیر قانونی به شمار می رود. در این بیانیه که خطاب به متولیان مساجد سراسر عربستان صادر شد، آمده: شما متولیان باید جلوی اذان گفتن و یا امام جماعت شدن غیر سعودی ها را بگیرد؛ زیرا این کار مخالف قوانین عربستان سعودی به شمار می رود. در غیر این صورت با شما برخورد خواهد شد و از سمت خود برکنار خواهید شد.
در این راستا برخی رسانه های عربستانی با تأیید صدور چنین بیانیه ای از سوی وزارت شؤونات اسلامی سعودی، افزون بر انتقاد از آن، اعلام کردند که «تا پیش از این در برخی مساجد، مسلمانان دیگر کشورهای جهان هر از چند گاهی اذان می گفتند و یا در غیاب امام جماعت مسجد، امامت نماز را بر عهده می گرفتند. گویا مقامات از این مسأله ترس و نگرانی دارند، از همین رو چنین دستوری را صادر کرده اند.»
مقامات وزارت شؤونات اسلامی عربستان سعودی در حالی چنین تصمیم غیر اسلامی و نژادپرستانه ای گرفته اند که حتی پیامبر اکرم اسلام(ص) به بلال حبشی ـ برده ای از سرزمین حبشه ـ دستور داد تا بالای کعبه اذان بگوید.
همه مراجع عظام دین نسبت به حرمت خون مسلمان، پاسداری از آن و منع تکفیر گروه های دیگر که شهادتین را به زبان آورده اند، اجماع نظر دارند و وهابیت با تکفیر مسلمانان و فرقه های آنها، تجاوزی به توصیه های پیامبر اکرم(ص) کرده است.
اسلام، دین محبت، صلح، همبستگی، برادری، الفت و مهربانی است؛ این دین، خطوط روشنی برای بشریت ترسیم کرده، آفاق تابناکی گشوده، راه های قانونی پیموده و سرچشمه های گوارایی را به صراحت آشکار کرده است تا پناهگاه ایمن همه ملت ها در هر زمان و مکانی باشد.
اندیشه وهابیت، تفکر نفرت انگیز نژادپرستانه جاهلیت را بازگرداند و بین مردم شعله ور ساخت؛ اگرچه وهابیت سبب اشاعه حس نفرت و انزجار در جوامع شد اما این اندیشه منفی نتوانست در برابر اسلام مقاومت کند و زیر ضربات اندیشمندان علمی له شد.
اما پس از متلاشی شدن این فکر تکفیری، همانند فروپاشی خوارج، بار دیگر به عنوان شاخ شیطان، طلوع کرد تا توسط باندی خون ریز و جنایت کار، فکر تکفیری خوارج را تکمیل کند.
وهابیت متعصب و تندرو، همه مسلمین جهان، جز خود را تکفیر کرده و مشرک مى شمارند و خون و اموال آنان را مباح مى دانند. جمود در اندیشه و خشونت در سخن و عمل از بارزترین ویژگى هاى آنها است. وهابیان فرمان قتل مسلمانان را صادر مى کنند، آنان را مشرک و کافر مى شمارند و حکم به مباح بودن اموال آنها مى دهند.
هیچ کشور و مسلمانی از شر وهابی ها در امان نیست و این درست بر عکس سخن پیامبر اکرم ـ پیامبر رأفت و مهربانی ـ است که فرمودند: هر کس گفت «لا اله الاّ الله» مال و جان او از جانب من در امان است.
تأسیس مراکز آموزشی
تأسیس و راه اندازی مؤسسات، مدارس و مراکز آموزشی در کشورهای گوناگون جهان، به ویژه کشورهای اسلامی و حوزه خلیج فارس، روش دیگر وهابیت برای انتشار عقاید و افکار منحرف خود در سطح دنیا است.
آن ها هر ساله با سرمایه گذاری بسیار هنگفتی اقدام به راه اندازی مراکز آموزشی در مناطق گوناگون جهان می پردازند که اخیرا در کشور های پاکستان و افغانستان مدارس و مؤسسات بزرگ آموزشی برای تحصیل و فراگیری علوم وهابیت و سلفی گیری تأسیس کرده اند. مهم ترین هدف از اقدامات آنها جهت دهی منفی به افکار مردم، به ویژه نسل جوان بوده است؛ چرا که این قشر همواره در جامعه جهانی تأثیر گذار است.
اخیرا گزارشی درباره آمادگی دولت عربستان سعودی جهت تأسیس مرکزی علمی اسلامی در کابل که گفته می شود در نوع خود در منطقه بی نظیر خواهد بود، به نگرانی هایی در میان بخش هایی از مردم افغانستان دامن زده است.
این در حالی است که آگاهان امور گفته اند: عربستان سعودی، برخلاف شماری از کشورهای دور و نزدیک هیچ کمک چشم گیری پس از سقوط طالبان در راستای توسعه افغانستان و بازسازی زیر ساخت های آن نکرده و اکنون تنها گام مهمی که در نظر دارد، تأسیس یک مرکز دینی است که این امر با وجود هزاران مدرسه و نهاد آموزشی مذهبی در افغانستان در شمار اولولیت های جامعه افغانستانی نیست. از دید آگاهان، مراکز وابسته به سعودی در دیگر کشورهای اسلامی تاکنون دستاوردی جز تبلیغ سلفیت وهابی گری نداشته اند و برآیند عمومی آن، پایین آمدن آستانه تحمل و تسامح در این کشورها، شدت یافتن رقابت های مذهبی، اوج گرفتن دشمنیهای دینی و سپس سربرآوردن گروه های مسلح افراطی و آغاز جنگ های داخلی بوده است.
افزایش فعالیت گروه های متضاد، به جنگی اجتناب ناپذیر منتهی خواهد شد؛ مگر این که نظریه پردازان و سازندگان اندیشه عمومی، کثرت گرایی و بی طرفی دولت از دعواهای ایدئولوژیک را نهادینه سازند و همزیستی مسالمت آمیز میان همه نحلههای فکری را ترویج کنند تا هاضمه فرهنگی جامعه بیشتر شود، که اگر چنان بشود دیگر نباید نگران بود.
وهابیت امروزه اقتدار ویژه ای در سرزمین وحی به دست آورده که وجود کعبه، قبرستان بقیع و مسجد النبی(ص) بر نفوذ این فرقه انحرافی افزوده است. وهابیت از این اماکن اسلامی استفاده های گوناگونی برای رسیدن به اهداف خود می برد. هر ساله زمانی که مسلمانان از نقاط گوناگون جهان برای ادای مناسک حج رهسپار این سرزمین می شوند، گروه های تبلیغی وهابی فرصت را مغتنم می شمارند و به تبلیغ آموزه های منحرف خود می پردازند.
استفاده تبلیغاتی وهابیت از موسوم حج
یکی از شگردهای تبلیغی وهابیان استفاده فراوان از موسم حج است؛ موسمی که در آن صدها هزار حاجی مسلمان از اطراف عالم جمع می شوند. وهابیان از این موقعیت به خوبی در نشر افکار خود سو استفاده می کنند.
مبلغان را بین حجاج به زبان های مختلف می فرستند و بابحث علمی و اهدای کتاب و دعوت به مراکز علمی شان، به تبلیغ مذهب منحرف خود می پردازند. حتی اخیرا مشاهده شده است که در بین حجاج ایرانی، کتاب های فارسی بر ضد شیعه را در تیراژ بسیار بالا به طور رایگان توزیع می کنند؛ کتاب هایی که بسیار مرموزانه نوشته شده و در صدد تثبیت عقاید خود و تخریب عقاید شیعه و مذاهب دیگر اسلامی است.
عقاید پوچ وهابیان نه تنها به شیعیان تأثیر نمی گذارد، بلکه سایر مذاهب اهل سنت نیز از عقاید و عملکرد آن ها بیزار هستند. نمونه شکست آنان را در ایجاد گروه انحرافی طالبان و القاعده و فرجام آنان می توان دریافت کرد.
تنها در ایام حج سال های گذشته، ده میلیون و 685 هزار جلد کتاب به 20 زبان زنده دنیا توسط دولت سعودی در میان زائران خانه خدا توزیع شده است!
کلام آخر
مرجعیت دینی، علی رغم سختی ها و مشکلاتی که وهابیت برای آنها به وجود آورده، قاطعانه اعلام می کند که هر کس شهادتین را گفت، مال، خون و آبرویش حفظ شده است و هم پیمانان ما تا زمانی که به روش و قوانین مسلمانان متعهدند، در پناه مسلمانان هستند.
ما به وهابیت، خطر مسلک و ادامه روش فاسد و منحرف آنها را هشدار می دهیم و باید بدانند که صبر مسلمانان در برابر اعمال آنها حدی دارد و خداوند پیوسته در کمین ستمگران است!
منبع رسا