خط نیوز : یک روز پس از انتشار اظهارات وندی شرمن درباره آغاز نگارش پیش نویس توافق نهایی از مدت ها قبل، وزیر امور خارجه ایران اظهار کرد که مرحله نگارش متن نهایی به صورت رسمی نیز آغاز شده است.
به گزارش رجانیوز، محمد جواد ظریف، عصر چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت: از امروز مرحله نگارش با مقداری کندی شروع شده است البته این به معنای آن نیست که روی مفاهیم به تفاهم رسیدهایم و هنوز اختلافات بسیار اساسی است. هماکنون که با شما صحبت میکنم دوستان شروع کردن کارها را از امروز عصر و امیدواریم کارها به خوبی پیش رود.
وزیر امور خارجه این نکته را هم اذعان کرد که عنوان توافق جامع، "برنامه اقدام مشترک جامع" است.
این عنوان برگرفته از عنوان توافقنامه ژنو با نام Joint Plan of Action است که توسط وزارت امور خارجه ایران «برنامه اقدام مشترک» ترجمه شده؛ هر چند که معنی درست و صحیح آن «برنامه مشترک اقدام» است.
کنار هم قرار دادن عنوان توافقنامه ژنو و عبارت ناصحیح ترجمه شده توسط وزارت امور خارجه مشخص می کند که هر کدام از این عبارت ها می تواند معنای جداگانه و یا حتی متضاد همدیگر داشته باشد ، همانگونه که رویکرد کشورهای ۱+۵ در مدت اجرای توافقنامه ژنو نیز بیانگر آن است که این کشورها به توافق ژنو به مثابه «برنامه مشترک اقدام» نگریستند که البته تنها یک طرف توافقنامه یعنی ایران، اقدامات و تعهدات را اجرایی کرده است.
البته تاکید ظریف بر نامگذاری توافقنامه جامع به عنوان "برنامه اقدام مشترک جامع" در حالی است که پیش از این خبرگزاری ایسنا در اردیبهشت ماه به نقل از وندی شرمن گزارش داده بود که عنوان توافق نهایی هسته ای «برنامه جامع مشترک اقدام» ( که به اشتباه برنامه اقدام مشترک جامع ترجمه شده) است و با اظهارات روز گذشته وزیر امور خارجه ایران نیز مشخص می شود تیم مذاکره کننده ایرانی پیشنهاد مقامات آمریکایی درباره عنوان توافقنامه را پذیرفتند.
با این حال محمد جواد ظریف در ادامه اظهارات خود در جمع خبرنگاران در پاسخ به این که نگارش توافق جامع تا پایان عمر توافق نامه ژنو یعنی ۲۹ تیرماه تمام میشود؟ گفت: اگر اراده سیاسی و واقعبینی وجود داسته باشد حتی قبل از آن زمان هم توافق امکانپذیر است.
آیا ایران و آمریکا پیش از مذاکرات وین ۵ با هم توافقی داشتنه اند؟
اما وزیر امور خارجه ایران در حالی به صورت غیرمنتظره از آغاز نگارش متن نهایی توافق جامع سخن گفته است که مذاکرات قبلی به دلیل آنچه که اختلاف نظر میان تیم مذاکره کننده ایران و ۱+۵ خوانده می شد به نتیجه نرسید.
در جریان مذاکرات هفته گذشته عباس عراقچی با تیم مذاکره کننده آمریکا ، فرانسه و روسیه نیز طرفین بر وجود اختلافات گسترده در راه رسیدن به توافق جامع و یا حتی مرحله نگارش توافقنامه نهایی تاکید کرده بودند.
البته همان زمان برخی از مقامات و رسانه های غربی، مدعی شده بودند که در جریان دیدار اشتون و ظریف در استانبول و پس از آن سفر عراقچی به وین برای مذاکره با تیم آمریکایی، توافقات اولیه برای مذاکرات گام نهایی صورت گرفته بود به گونه ای که باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا یک روز پس ازنشست ظریف – اشتون در تاریخ ۷ خرداد گفته بود:
«اکنون امکان آن هست تا بر سر تفاوتهایمان به مصالحه برسیم. راه رسیدن به موفقیت طولانی است و ما تمامی گزینهها برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای را مد نظر داریم٬ اما برای اولین بار در یک دهه گذشته٬ شانس خیلی بالایی برای رسیدن به توافق وجود دارد٬ توافقی که تاثیرگذارتر و بادوامتر از توافق به دست آمده از طریق اعمال زور است».
هر چند پیش از برگزاری مذاکرات وین ۵ برخی از کارشناسان داخلی و خارجی عقیده داشتند اختلافات گسترده ایران و ۱+۵ در کوتاه مدت حل و فصل نمی شود با این حال این دور از مذاکرات نشان داد که طرفین برای دستیابی به توافق جامع تا پیش از پایان عمر توافقنامه ژنو (۲۹ تیر) همسو هستند. البته با توجه به اختلافات اصولی ایران و ۱+۵ به احتمال زیاد یکی از طرفین مذاکرات از برخی اصول و خطوط قرمز خود دست کشیده است یا اصلا این خطوط قرمز را در جریان مذاکرات مطرح نکرده است.
رجا نیوز