توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 31973
سه شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۱۱
ظریف در همایش دیپلماسی هسته‌ای:
سیاست مقام معظم رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی از برندگی تحریم ها کاسته است/ هیچ ملتی دیگر نمی تواند برای ایران طبل جنگ بکوبد/ شرایط قابل بازگش
وزیر امور خارجه گفت: بسیاری از کسانی که مذاکره می‌کردند بر این باور بودند که اگر مذاکرات تا دو سه روز دیگر ادامه پیدا می‌کرد، این امکان وجود داشت که به یک چارچوب کلی برسیم. چارچوب کلی به این معنی نیست که در تمامی جزئیات به توافق برسیم، اما به هرحال ما نیاز به تمدید داشتیم تا بتوانیم جزئیات را نگارش کنیم.
سیاست مقام معظم رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی از برندگی تحریم ها کاسته است/ هیچ ملتی دیگر نمی تواند برای ایران طبل جنگ بکوبد/ شرایط قابل بازگش
به گزارش خبرگزاری خط نیوز ؛ "محمدجواد ظریف" در نشست دیپلماسی هسته ای که امروز در تالار شهید بهشتی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شد، گفت: برای بنده باعث افتخار است که در آستانه ۱۶ آذر و روز دانشجو در بزرگترین دانشگاه علوم انسانی در کشور در محضر اساتید و دانشجویان باشم و از مسئولین برای برگزاری این همایش سپاسگزارم.

وی در ادامه ارتباط با محیط های علمی و پژوهشی را امری ضروری و غیرقابل اجتناب دانست و افزود: برای دولت تدبیر و امید ارتباط با محیط های علمی و پژوهشی امری ضروری و غیرقابل اجتناب و بسیار پسندیده می باشد و این ارتباط برای طراحی و اجرای صحیح سیاست های مختلف این دولت به ویژه سیاست تعامل سازنده در روابط بین المللی ضروری است.

لزوم هم اندیشی و ارتباط مداوم بین محیط سیاست گذاری و دانشگاهی

ما نیاز به هم اندیشی و ارتباط مداوم بین محیط سیاست گذاری و دانشگاهی و اجرایی سیاست خارجی داریم که بتوان با طراحی و نقد و نظارت سازنده به سمت اهداف عالی نظام جمهوری اسلامی سوق پیدا بکنیم و اینجاست که این اقدام دانشگاه و توجه به یکی از مهمترین موضوعات که سیاست جمهوری اسلامی و منطقه و جهان با آن روبروست بسیار ارزنده می باشد.

دیپلماسی هسته ای یکی از مهمترین موضوعات بعد از جنگ سرد

وزیر امور خارجه کشور در ادامه گفت: مذاکرات هسته ای بسیار مهم است و همه ما اذعان داریم که دیپلماسی هسته ای در یک سال و نیم گذشته نه تنها یکی از موضوعات مهم بلکه یکی از مهمترین موضوعات در جهان پس از جنگ سرد است.

حضور سه مقام ارشد آمریکایی به طور همزمان در مذاکرات

وی به حضور مقام های ارشد دولت های غربی و آمریکایی اشاره کرد و گفت: مذاکرات هسته ای ایران ۶ کشور عمده جهان را به یک شهر آورده تا در مقابل نمایندگان مردم بزرگ ایران به مذاکره بپردازند و سه مقام ارشد آمریکا شاید برای اولین بار در واشنگتن نبودند و برای مذاکره حضور داشتند و این نشان دهنده نقش جمهوری اسلامی ایران و اهمیت مذاکرات در روابط بین الملل و به ویژه با کشورهای جهان است.

شرح دستاورد یکسال مذاکره هسته ای در چهار گزاره

ظریف در ادامه با طرح پرسشی که دستاورد یک سال مذاکره هسته ای چیست، افزود: من می خواهم این مسئله را به صورت چهار گزاره جواب بدهم اولین گزاره این است که مذاکرات به پایان موفقیت آمیز خودش نزدیک شده و در هیچ زمانی تا این حد به حل و فصل موضوع هسته ای نزدیک نبودیم.

و در دومین گزاره جمهوری اسلامی ایران الگوی رفتاری از خود نشان داده که برخورد و مواضع منطقی و مسئولانه ویژگی این الگوی رفتاری است.

شرایط به هیچ وجه به یک سال و نیم گذشته باز نخواهد گشت

وی در ادامه دو گزاره دیگر مطرح کرد و گفت: شرایطی که به صورت ظالمانه از سوی برخی افراد در صحنه بین المللی بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل شده بود که ما آن را به عنوان پروژه ایران و اسلام هراسی معرفی کردیم به شدت خدشه دار شده و رنگ و بوی خودش را از دست داده است و آخرین گزاره این است که افق آینده مذاکرات هسته ای در عین همه چالش ها بسیار روشن است و شرایط به هیچ وجه به یک سال و نیم قبل باز نخواهد گشت.

وزیر امور خارجه کشور به تشریح این چهار عنوان پرداخت و گفت: شاید اگر صحنه موضوع هسته ای ایران در سطح بین المللی را در طول سال های گذشته دنبال کرده اید با من هم عقیده اید که هیچ گاه پس از پایان دور مذاکرات طرف های مذاکره به خوش بینی پایان مذاکرات دهم در وین نبوده اند امروز دنیا به این قناعت رسیده که تنها راه برخورد با موضوع هسته ای ایران مذاکره است یعنی هیچ روش دیگری نمی تواند موضوع هسته ای ایران را حل و فصل کند.

۸۴ درصد یهودیان آمریکا در مخالفت با نتانیاهو از توافق هسته ای با ایران حمایت می کنند

وی به دو نظرسنجی روزنامه های آمریکایی اشاره کرد و گفت: در دو نظرسنجی که یکی ششم نوامبر ۲۰۱۴ انجام شده مقاله ای با این عنوان منتشر شد که ۸۴ درصد یهودیان آمریکا در مخالفت با نتانیاهو از توافق هسته ای با ایران حمایت می کنند این در شرایطی است که در ۱۸ می ۲۰۱۲ موسسه pu آمریکا نظرسنجی منتشر کرد که براساس آن ۶۳ درصد کل مردم آمریکا معتقد بودند که تنها راه برخورد با موضوع هسته ای ایران جنگ است.

این نشان می دهد که همه دنیا حتی جوامع آمریکایی که تبلیغات سوء نتانیاهو که در آن جریان دارد راه برخورد با ایران را فقط مذاکره می داند و این یعنی نمی توان با ملت ایران با فشار جنگ صحبت کرد.

اگر دو و سه روز مذاکرات ادامه داشت می توانستیم به یک چارچوب کلی دست پیدا کنیم

ظریف به فراز و نشیب و مشکلاتی که در مذاکرات وجود دارد، اشاره کرد و گفت: مذاکره فراز و نشیب دارد و همیشه بین دو طرف همفکر صورت نمی گیرد اما ما با ده دور مذاکره که شاید فقط در دور آخر آن من متجاوز از ۷۰ الی ۸۰ ساعت مذاکره چند جانبه داشتم این فراز و نشیب را می خواهیم برطرف کنیم ولی در پایان مذاکرات اگر به بیانیه وین و مصاحبه ها نگاه کنیم همه متفق القول می گویند که به توافق نزدیکیم حتی یکی از مذاکره کنندگان که همیشه بدبین بود، گفت: احساس کردم راه حل پیش روی ماست و اگر دو و سه روز مذاکرات ادامه داشت می توانستیم به یک چارچوب کلی دست پیدا کنیم و اگر این مذاکرات خوش بینانه نبود بعد از ۲۴ نوامبر ما به شرایط قبل از توافق ژنو می رسیدیم که الحمدالله اینگونه نشد.

فرصت هفت ماهه زمان مناسب برای رسیدن به توافق جامع

وی فرصت هفت ماه تمدید توافق هسته ای را زمانی برای رسیدن به یک توافق نهایی کامل مطرح کرد و گفت: فرصت هفت ماهه ای که برای رسیدن به توافق نهایی مطرح شده است فراهم کردن یک زمان است و گرنه زمان لازم برای رسیدن به تفاهم کامل از این بازده زمانی نیز کمتر است.

ظریف در خصوص الگوسازی ایرانی در مذاکرات هسته ای گفت: بسیاری فکر می کردند هیچ راه حل عزتمندی برای حل و فصل موضوع هسته ای نیست امروز به این نتیجه رسیدند بزرگداشت دستاوردهای مردم بزرگ ایران تنها راه مذاکرات است ما در این مذاکرات توانستیم تا حد بسیار زیادی تصور طرف های مذاکره از الگوی رفتاری جمهوری اسلامی ایران را تغییر دهیم و این برای آینده کشور بسیار ضروری است و برای بنده هم همیشه از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است.

اشاره به تصور غلط جوامع غربی از نحوه مذاکرات مقامات ایرانی

ظریف به تصور غلط جوامع غربی از نحوه مذاکرات مقامات ایرانی اشاره کرد و گفت: وقت کشی، تعارف، دو پهلویی، چانه زنی بازاری، امتیازدهی در آخرین لحظات، تصور غلط از الگوی رفتاری ما بود که به همین دلایل در هر مذاکره ای ما نمی توانستیم به اهداف خود دست پیدا کنیم.

وی به تبیین کتاب روش مذاکره ایرانی ها پرداخت و گفت: کتاب روش مذاکره ایرانی ها که نوشته یکی از گروگان های سابق در ایران است، ایرانیان را در مذاکرات مانند فرش فروش های بازاری نشان داده است که چگونه چانه زنی و تعارف می کنند.

در این کتاب به تلگراف بی ادبانه ای که می تواند کلید مذاکرات ایران و آمریکا باشد، اشاره شده که آن متنی بود که در آن انواع گزاره های غلط و نژاد پرستانه مطرح شده بود که به عنوان روش مذاکرات ایرانی بوده است ما این تصور و ادراک غلط از نحوه مذاکرات ایرانی را بر هم زدیم.

حمایت رهبری انقلاب بزرگترین دستاورد تیم هسته‌ای

ظریف ضمن عرض سپاس و قدردانی فراوان از حمایت مقام معظم رهبری گفت: من ضروری می دانم که از "مقام معظم رهبری" که توجه و حمایت خود را به تیم مذاکرات هسته ای مبذول فرمودند تشکر کنم ما از روز اول بحث منطقی کردیم و راجع به موضوع حرف زدیم در مواضع منسجم بودیم و حرکات نامنسجم در کار ما نشان داده نشد و از ابتدا نشان دادیم نمی خواهیم وقت کشی کنیم و جمهوری اسلامی ایران یک طرف مذاکره کننده جدی است و مذکرات برای ما بی معناست، همه برخوردهای ما جدی و با زبان بین المللی بود که برای طرف مقابل قابل فهم باشد.

وی به آیات قرآن اشاره کرد و افزود: برمبنای آیات قرآن خداوند به رسول خود می فرماید با زبان امت خویش صحبت کن تا طرف مذاکره بتواند منطق، حقانیت و مظلومیت و مقاومت ملت بزرگوار را درک کند و این همان الگویی است که مقام معظم رهبری فرمودند که زیر بار حرف زور و زیاده خواهی نخواهم رفت.

وزیر امور خارجه سخن مقام معظم رهبری را الگوی دولت تدبیر و امید دانست و افزود: این سخن کاملاً الگوی دولت تدبیر و امید است و بزرگترین افتخار برای بنده و تیم مذاکرات این است که از حمایت مردم ایران برخوردار بودیم و مردم در تمامی لحظات همراه ما بودند.

حتی منتقدین ما هم برایمان دعا کردند

من یقین دارم حتی منتقدین ما هم برای ما دعا کردند، حمایت مقام معظم رهبری از تیم مذاکره کننده بزرگترین دستاورد ماست، من امیدوارم این اجماع ملی بتواند ما را در همه حوزه های سیاسی کشور یاری کند.

وی به حفظ دستاوردها و ساختار برنامه ای هسته ای ایران تاکید کرد و گفت: ما دستاوردهای خودمان را حفظ کرده ایم، ساختار برنامه هسته ای ایران حفظ می شود و حرکت رو به جلو تا رسیدن به مرحله صنعتی ادامه می یابد، برنامه های ما با اختیارات جمهوری اسلامی و با دسترسی به جدیدترین فناوری روز پیگیری می شود امروز ما ثابت کردیم که می توانیم روی پای خودمان بایستیم و می توانیم از بهترین دستاوردهای جامعه اسلامی و پیشرفت جهانی استفاده کنیم.


۸۴ درصد مردم یهودی آمریکا به نتانیاهو یک نه بزرگ گفتند

وی افزود: ما همزمان با مذاکرات برای کشور تولید احترام کردیم و مردم جهان به روش ما احترام می گذارند چرا که ۸۴ درصد مردم یهودی آمریکا به نتانیاهو یک نه بزرگ گفتند.

ظریف به تولید امنیت، اقتدار، نفوذ و کاهش آسیب پذیری جمهوری اسلامی در اثر مذاکرات اشاره کرد و گفت: براساس این مذاکرات جمهوری اسلامی ایران است که امن تر شده هیچ کس دیگر نمی تواند طبل جنگ برای ایران بکوبد، دنیا فهمیده می تواند براساس منطق و فهم مشترک با ایران به تفاهم برسد، برای رسیدن به تفاهم دیگر کسی نمی تواند بهانه تراشی کند، فضای امنیتی علیه جمهوری اسلامی ایران از هم پاشیده است.

وی به پروژه ایران هراسی توسط صهیونیست ها اشاره کرد و گفت: پروژه ای که صهیونیست ها مقدار زیادی برای تخریب ایران برای آن هزینه کردند از هم پاشیده و اگر هنوز در بین همسایگان کشور ما، کشورهایی هستند که نمی خواهند ایران در مذاکرات موفق شود برای این است که از اسلام هراسی و ایران هراسی استفاده کنند.

وی به افزایش احترام ایرانیان در جهان تاکید کرد و گفت: احترام به ایران افزایش یافته، هر ایرانی در سراسر جهان امروز از ایرانی بودن خود احساس غرور می کند و حالا با دید منطقی به آنها نگاه می شود و این تغییر تصورات بسیار مهم است اما آثار عملیاتی آن این است که قدرت منطقه ای ایران افزایش یافته است.

جبهه داعش و تکفیری ها علی رغم تمام حمایت های قدرتمندی که از آنها شد نتوانستند وجهه خوبی در جهان ایجاد کنند، داعش همان جبهه ای است که سال پیش در سوریه فعالیت می کرد و همه از آن حمایت می کردند ولی با تحول ایجاد شده در نگرش به ایران و شیعه رنگ و آب سیاست های ایران هراسی از بین رفته است، وی ایران هراسی را پروژه ای شکسته خورده دانست و گفت: ایران هراسی پروژه شکست خورده ای است که شکست آن دستاورد مذاکرات هسته ای است، فضای مذاکره و معامله با ایران بسیار باز شده و بنگاه های اقتصادی برای معامله با ایران صف کشیده اند.
نمایشگاه های دبی ایران را در لیست خود قرار نمی دادند اما الان خواهان ارتباط با ایران هستند.

وزیر امور خارجه از برگزاری سمینار بین المللی جهان علیه خشونت و افراط در ایران و در هفته آینده خبر داد و گفت: خواهید دید که چه تعداد اندیشمند و روشنفکر از سراسر کشور در این سمینار شرکت خواهند کرد، امروز ایران قدرتمندتر و پرنفوذ تر از گذشته است و انشاء الله این روند با تعامل و منطق و گفتگو و رسیدن به فهم مشترک به شکل تصاعدی افزایش می یابد.

وی در ادامه نگاه به آینده مذاکرات هسته ای را به سمت بهتر شدن دانست و افزود: آینده به سمت بهتر شدن است و هیچ گاه به شرایط گذشته باز نخواهیم گذاشت ساختار مفهومی که در دنیا علیه ایران ساخته بودند در هم شکسته، ساختمان تحریم ها به هم ریخته و این شرایط قابل تکرار مجدد نیست.

وی به سیاست مقام معظم رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی تاکید کرد و گفت: اقتصاد مقاومتی ایران را آسیب ناپذیرتر کرده و از برندگی تحریم ها کاسته است ما اعتقاد داریم طرف مذاکره به این درک رسیده که باید با ایران مذاکره کند، مذاکراتی که مقامات ارشد آمریکایی، انگلیسی و آلمانی برای به نتیجه رسیدن آن حضور می یابند نشان از تغییر شرایط است اما فراموش نکنیم در هر مذاکره ای بده و بستان وجود دارد.

فراز و نشیب ها در مذاکرات وجود دارد

وی مذاکرات را گفتگوی دو طرفه دانست که ایران روی اصول خود ایستاده است و گفت: فراز و نشیب در راه مذاکرات وجود دارد و اگر ما بنا بود بیانیه خود را بخوانیم و بیانیه طرف مقابل را شنیده و بپذیریم که مذاکرات یک روز هم طول نخواهد کشید اما برای درک دو طرف مذاکره مشکلاتی وجود دارد و شما مطمئن باشید هیئت مذاکره کننده شما در برابر این فراز و نشیب و مشکلات می ایستد.

وی به فتوای مقام معظم رهبری در خصوص مسائل هسته ای اشاره کرد و گفت: براساس فتوای مقام معظم رهبری و براساس محاسبات استراتژیک چون انرژی هسته ای ما صلح آمیز است نگرانی برای تفاهم نداریم ما چیزی نداریم که در تفاهم از دست بدهیم فعالیت صلح آمیز هسته ای داریم و هیچ گاه خطر هسته ای نداشته ایم.

ظریف در پایان خاطرنشان کرد: سلاح هسته ای تنها امنیت زدا است و دیوانگی مبنای بازدارندگی هسته ای است ما ملتی منطقی هستیم و انشاء الله با چشم اندازی روشن و با حمایت مقام معظم رهبری و دعای مردم و حمایت های ریاست های محترم جمهور و توکل بر خدا که تنها قدرقدرت جهان است و با استعانت از ائمه و شهدای عزیز حتماً این مذاکرات را به پایان خواهیم برد.

لازم به یادآوری است در این همایش یک روزه که به منظور بررسی علمی دیپلماسی هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران برگزار می‌گردد، استادان و صاحبنظران برجستهٔ علوم سیاسی و روابط بین‌الملل از جمله آقایان قاسم افتخاری، سید محمد کاظم سجادپور، حسین سلیمی، احمد نقیب‌زاده، ابومحمود عسگرخانی، ناصر هادیان، ابراهیم متقی، عباس ملکی، کیهان برزگر؛ فواد ایزدی و سرکار خانم الهه کولایی به همراه تعداد دیگری از استادان و پژوهشگران این حوزه نظرات و دیدگاههای خود را در قالب مقالات علمی ارائه خواهند کرد.

موضوعات نشست‌های این همایش به شرح زیر است:
نشست اول: نگاهی کلان و دیپلماسی هسته‌ای،
نشست دوم: تحریم‌ها و دیپلماسی هسته‌ای
نشست سوم: مسائل منطقه‌ای و دیپلماسی هسته‌ای
نشست چهارم: نگاه کلان و دیپلماسی هسته‌ای
نشست پنجم: تحریم‌ها و دیپلماسی هسته‌ای
نشست ششم: مسائل منطقه‌ای و دیپلماسی هسته‌ای
Share/Save/Bookmark