به گزارش خط نیوز ، «جیل آبرامسون» از فشارهای دولت «جورج بوش» برای جلوگیری از انتشار گزارشی در مورد عملیات مخفی آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) علیه برنامه هستهای ایران، پرده برداشت.
بر اساس این گزارش، سیا تحت پوشش های مختلف با برخی عوامل داخلی ایران ارتباط برقرار کرده و تلاش کرده با دادن اطلاعات غلط به آنها مسیر برنامه های هسته ای ایران را با خطر مواجه کند. جیمز رایزن، اسناد و اطلاعات این گزارش را به دست می آورد اما کاندولیزا رایس برای سردبیر او توضیح می دهد که انتشار این گزارش، باعث لو رفتن عوامل بانفوذ امریکا در ایران و نیز خدشه دار شدن امنیت ملی امریکا می شود.
خانم آبرامسون که در برنامه «۶۰ دقیقه» شبکه سیبیاس حضور یافته بود، گفت «کاندولیزا رایس» مشاور وقت امنیت ملی آمریکا (که بعدها به عنوان وزیر خارجه منصوب شد)، شخصا از وی خواسته بود تا گزارش «جیمز رایزن» خبرنگار این روزنامه را در مورد فعالیتهای سری سیا ، منتشر نکند.
این مقام ارشد روزنامه یویورک تایمز در مورد دیدار محرمانه رایس با وی گفت: «او بند به بند برای من توضیح میداد که چرا انتشار این گزارش میتواند به امنیت ملی لطمه بزند... او در اصل میخواست مطمئن شود که جیم (رایزن) به کلی از گزارش کردن در مورد این موضوع دست میکشد. این درخواست واقعا عجیبی بود».
آبرامسون با بیان اینکه در نهایت تصمیم گرفته است تا از انتشار این گزارش جلوگیری کند، از این تصمیم خود ابراز تأسف کرد و گفت: «متأسفم که از خبرنگار فوقالعادهای مانند جیمز رایزن که آن زمان برای من کار میکرد، حمایت نکردم».
گزارش رایزن، که بعدها در سال ۲۰۰۶ میلادی، در کتابی تحت عنوان «وضعیت جنگی» منتشر شد، نشان داد که سازمان سیا چطور تلاش کرده است تا با بهکارگیری عواملی در داخل ایران، اطلاعاتی غلط را به تهران منتقل کرده و به واسطه آنها برنامه هستهای ایران را با مشکل مواجه کند.
به گفته رایزن، این طرح که با نام «عملیات مونرو» در سال ۲۰۰۰ میلادی، صورت گرفت، در نهایت با شکست مواجه شد و تهران از آن آگاه شد.
انتشار این گزارش و خودداری رایزن از افشای نام فردی که این اطلاعات محرمانه را از سیا خارج کرده و در اختیار وی قرار داده، موجب شد تا وی با خطر محکومیت مواجه شود. با وجود برگزاری جلسات متعدد دادگاه و دفاعیات رایزن از خود، احتمال دارد که وی به زودی به علت افشای اطلاعات محرمانه، به زندان برود.
در همین حال شبکه «سیبیاس» در بخش دیگری از برنامه ۶۰ دقیقه، گزارش داد که دولت وقت آمریکا برای جلوگیری از انتشار کتاب رایزن نیز ناشران آن را تحت فشار قرار داده است.
بنا بر این گزارش، نمایندگان دولت آمریکا پیش از انتشار کتاب با «لسلی مونوس» مدیر ارشد شبکه سیبیاس که انتشارات «سایمون اند شوستر» زیرمجموعه وی بود، تماس گرفتند و خواستار توقف انتشار این کتاب شدند.
با این وجود، فشارها ناکام ماند و انتشارات اقدام به توزیع کتاب رایزن کرد.
این نخستتین بار نیست که سرویسهای اطلاعاتی آمریکا از انتشار کتابها یا گزارشهایی با موضوع عملیاتهای محرمانه واشنگتن در دیگر کشورها جلوگیری میکنند.
در سپتامبر سال ۲۰۱۰میلادی، وزارت دفاع آمریکا همه ۱۰ هزار نسخه کتاب «عملیات قلب تیره» نوشته «آنتونی شافر» افسر سابق آژانس اطلاعات دفاعی این کشور را به بهانه وجود اطلاعات طبقهبندیشده در آن، پیش از توزیع عمومی، از ناشر آن خریداری کرد. نهایتا نسخه سانسورشده این کتاب ۳۲۰ صفحهای، با اعمال تغییرات در ۲۵۰ صفحه از آن منتشر شد.