به گزارش خبرگزاری خط نیوز ، ناصر نوبری سفیر سابق ایران در شوروی سابق و داریوش قنبری نماینده سابق مجلس عصر امروز با موضوع "بایدها و نبایدهای یک توافق خوب" در دانشگاه صنعتی امیرکبیر با یکدیگر مناظره کردند.
نوبری با اشاره به اینکه برتریطلبی مسئلهای است که انسان از زمان پیدایش خلقت با آن روبرو بوده است، گفت: همواره در طول تاریخ عدهای دنبال برتری نسبت به دیگران بوده و از طرف دیگر عدهای نمیخواهند زیر بار این رفتار زورمدارانه عده مقابل بروند.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه در دنیا با جریانها و مدلهای مختلف مبارزهطلبی و برتریطلبی و البته مقاومت روبرو بودهایم، تصریح کرد: راههای مختلفی در این زمینه وجود دارد که هر کشور گروه و یا افرادی برای مقاومت از این روشها استفاده میکنند که یکی از این روشها تسلیم شدن در برابر جریان و گروهی است که مدعی برتریطلبی هستند و دیگری مقاومت در برابر آنهاست.
نوبری با اشاره به اینکه در دورهای از تاریخ ایران، روشنفکران به دنبال این بودند که به قطبهای جهان وابسته شوند تا امنیت مسائل کشور تامین شود، گفت: وابستگی نیز از دیگر روشهای موجود در این زمینه است. در دورن قاجار و پهلوی مشکل روشنفکران ما این بود که به چه قدرتی وابسته شوند تا امنیت کشور برقرار شود. به همین دلیل گروهی به روسیه، گاهی به انگلستان وابسته میشدند.
وی با بیان اینکه استقلال از دیگر راههای پاسخگویی به این سوال است، افزود: اگر بخواهیم در این دنیا به هیچ اربابی در مدلهای مختلف چند اربابی دنیا، دو اربابی و در حال حاضر یک اربابی وابسته نباشیم و استقلال خود را حفظ کنیم با مشکلات مختلفی روبرو میشویم. مسیری که سخت و دشوار است و البته نیازمند مقاومت و ایستادگی است.
سفیر سابق ایران در شوروی با طرح این سوال که راهحل کنونی کشور ما در مواجهه با زورگویان جهان چیست؟ آیا تسلیم شویم یا به دنبال استقلال باشیم؟ ادامه داد: جواب این سوال را باید دانشگاههای علوم سیاسی ما جواب دهند، اما متاسفانه هیچ یک از دانشگاههای علوم سیاسی ما دنبال یافتن پاسخ مناسب به این سوال نبودند. به همین دلیل است که ما در هیچ یک از پایاننامههای دانشجویی و یا تزهای دانشجویی پاسخی را در این زمینه دریافت نمیکنیم، زیرا دانشگاههای علوم سیاسی ما سرگرم کپیبرتری و ترجمه متون غربی هستند و کمتر به دنبال یافتن پاسخ برای این سوالات هستند.
نوبری با اشاره به اینکه از دوران مشروطه و مصدق همواره جریانی به دنبال استقلال بوده است که با مخالفتهایی مواجهه میشده، ادامه داد: رفتارها، تندرویها و کندرویهای صورت گرفته در این زمینه نشان میدهد ملت ایران همواره طی سالیان گذشته در سعی و خطا نسبت به این مسئله حرکت کرده زمانی از دیوار سفارت آمریکا بالا میرود و زمانی بحث کاغذ پاره بودن پایاننامهها را مطرح میکند. هر چند همه این رفتارها ممکن است عواقبی را داشته باشد، اما همه این سعی و خطاها برای رسیدن به راه حل مناسبی بوده که قضاوت آن با ما نیست، اما با آنالیز کردن و تحلیل کردن آن میتوان در آینده رفتارهای مناسبتری را داشت.
وی خاطرنشان کرد: برهمین اساس و بر پایه این دیدگاه مذاکرات روحانی به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، لاریجانی، جلیلی، ظریف و... همه و همه در این چارچوب بوده و هدف همه آنها در روابط بینالملل دنیا بر این بوده که ایران به یک متغیر وابسته به قدرتهای جهان تبدیل نشود. بنابراین همه این رفتارها مقدس است و باید برای آنها احترام قائل شد.
نوبری با بیان اینکه مشکل ما در رابطه با ارتباط با قطبهای جهان و آمریکا این است که تا کجا در ارتباطمان جلو برویم و کجا بایستیم و اینکه چه زمانی نرمش صورت دهیم که استقلالمان حفظ شود، ادامه داد: ایران و ملت ایران هر زمانی که قلدرهای زورگوی جهان پیشقدم شدند و درخواست همکاری با ایرا ن را داشتند همکاری کرده و اینکه گفته میشود آنها ستیزهجو و یا دنبال همکاری نیستند تبلیغاتی است که وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه بحث هستهای شدن ایران از زمان قبل از انقلاب و توسط شاه مطرح شده بود، گفت: در آن زمان آلمانها مامور شدند نیروگاه بوشهر را برای ایران احداث کنند و وقتی که ۸۰ درصد آن ایجاد شده بود آن را نیمهکاره رها کردند. بنابراین اینگونه نیست که یک عده حزباللهی به دنبال این صنعت و استفاده از بمب اتمی هستند و میخواهند آن را علیه جهان به کار ببرند. این تبلیغاتی که آنها عنوان میکنند و واقعیت ندارد.
سفیر سابق ایران در شوروی با بیان اینکه پس از انقلاب به دنبال خریداری این صنعت بودیم، اما آنها آن را به ما ندادند، بنابراین مجبور شدیم بومیسازی کنیم، ادامه داد: اینطور نیست که ۳۰ سال است که ما اشتباه کردهایم و اینکه آنها میخواهند با ما سازش کنند، اما ما قصد سازش با آنها را نداریم، بلکه ۳۰ سال است که میخواهیم مستقل باشیم و با آنها همکاری کنیم. آنها نمیگذارند ما مستقل باشیم و به دنبال تابع کردن ایران هستند.
نوبری ادامه داد: هر آنچه که امروز ملت ایران دارد به دلیل مقابل ۳۶ ساله آن است. مطمئن باشید اگر مقاومت نمیکردیم وضعیت امروز کشور ما مثل مصر بود. ما ۳۰ سال پیش انقلاب کردیم و مصر پیمان کمپدیوید را امضا کرد. هرچند ما دردسر و سختی کشیدیم، اما میتوانیم بگوییم امروز ملت ایران سربلند، قهرمان و با عزت است، اما ملت مصر که طی این ۳۰ سال هر نوع سازشی را با قدرتهای جهان در پیش گرفت امروز به فلاکت رسیده تا جایی که ۳ سال پیش جوانان این کشور انقلاب کردند و راه ۳۰سال پیش ما را در پیش گرفتند.
وی با بیان اینکه برخی وضعیت امروز کرهجنوبی را در زمینه ارتباط با آمریکا مثال میزنند، گفت: اینگونه مثالها اشتباه و غلط است. من به عنوان یک دیپلمات تجربه عملیاتی دارم. امروز کرهجنوبی نقش اسرائیل را در منطقه شرق آسیا برای آمریکا دارد و وسیلهای برای سرکوب ژاپن، چین و سایر کشورهای شرقی آسیاست. استراتژی امروز آمریکاییها در خاورمیانه این است که هیچ کشوری در منطقه نباید از اسرائیل جلوتر باشد و البته امنیت اسرائیل باید در هر شرایطی حفظ شود. اینکه گفته میشود اگر ما مثل کرهجنوبی با آمریکا سازش کرده بودیم امروز سانتافه تولید میکردیم اشتباه است و نباید ذهن جوانان را با این اشتباهات پر کرد.
سفیر سابق ایران در شوروی با اشاره به سخن قنبری درباره جنگ یا مذاکره، تصریح کرد: من دیپلمات هستم، پس طرفدار مذاکرهام، اما به نوع و مدل مذاکره انتقاد دارم. معتقدم نحوه مذاکره ژنو غلط و اشتباه بود.
نوبری افزود: در مذاکره آنچیزی که ما در اختیار داشتیم غنیسازی و دستاوردهای هستهای در این زمینه بود و جنسی که طرف مقابل ما داشت، تحریمها بود. اشتباهی که انجام شد این است که ما طی گام اول توافقنامه برنامه هستهایمان را متوقف کردیم و غنیسازی را از ۲۰ درصد به ۵ درصد رساندیم. تمام چیزهایی که غرب و طرف مقابل را نگران کرده بود در گام اول انجام دادیم، اما آنها تحریمها را برنداشتند.
وی با اشاره به سخنان روز گذشته اوباما با یکی از رسانههای خارجی، گفت: اوباما به مردم آمریکا میگوید توافق ژنو به طور قطع پیشروی برنامه هستهای ایران و بخشی از کارهایی که از قبل انجام داده بودند مانند غنیسازی و ذخیرهسازی آنها را کاهش داد. بنابراین این توافقنامه موفق بوده و ایران از آن پیروی کرده است. در عین حال ما ساختار تحریمها را حفظ کردهایم البته ایران عاشق این است که تحریمها فورا پایان یابد، اما ما چنین کاری را انجام نمیدهیم و اساسا این مسئله قابل مذاکره نیست.
نوبری تاکید کرد: برهمین اساس ما در توافقنامه ژنو، جنسی را که داشتیم در مرحله اول دادیم و جنسی را که آنها داشتند که همان تحریمها بود را همچنان دارند. با همین ترفند سالها ایران را با مشکل روبرو میکنند. وقتی ۶ ماه به قول خود آنها راستیآزمایی به طور قطرهچکانی با ما برخورد میکنند این روند یعنی از بین رفتن استقلال ایران. اشتباه اساسی و حرفهای که آقای ظریف و تیمشان کردند، این اشتباه بود، زیرا در مذاکره باید جنس را در برابر جنس داد، اما این مسئله صورت نگرفت.
وی با طرح این سوال از تیم مذاکرهکننده و رئیسجمهور که چرا این مذاکرهای را که امروز انجام میدهید یک سال پیش انجام ندادهاید؟ گفت: چرا یک سال پیش تکلیف تحریمها و غنیسازی را مثل چیزی که امروز در مذاکره به دنبال آن هستید، روشن نکردید.
سفیر سابق ایران در شوروی افزود: با این رویکرد طرف مقابل تحریمها را به راحتی بر نمیدارد و تا ۳۰ سال آینده اینگونه ما را بازی میدهد. باید ابتدا تحریمها را برمیداشتند و بعد کارهایی را که آنها میخواستند، انجام میدادیم، اما ما در توافق اولیه ژنو این کار را انجام ندادیم.
نوبری در بخش پایانی سخنان خود در پاسخ به سوال دانشجویی مبنی بر اینکه شما در سخنان خود آمریکا را غول کردهاید و او را به شکل یک قدرت بزرگ و تابو معرفی کردهاید، گفت: همانطور که آقای قنبری گفتند آمریکا در حال حاضر تنها ابرقدرت جهان است. همین ابرقدرت علیه مصدق کودتا کرد. من از او تابو نساختم، اما مگر جنگ را او به ما تحمیل نکرد یا اینکه در حال حاضر مانع دستیابی ایران به انرژی هستهای نمیشود. تلاش ما سیاسیون این است که دستاوردهای شما مهندسان کشور حفظ شود.