پس از افزایش فشارها بر سازمان ملل مبنی بر دعوت ایران در کنفرانس ژنو ۲ بانکیمون مجبور شد این دعوت را پس بگیرد؛ حال سوال این است آیا سابقه داشته بانکیمون در موضوعی که ماهها در مجامع عمومی درباره آن بحث و تبادل نظر شده، بدون هماهنگی با مقامات آمریکایی تصمیم گیری کند؟
خط نیوز - بعد از دعوت دیروز بانکی مون از ایران برای شرکت در کنفرانس حل بحران سوریه، آمریکا عربستان و مخالفان سوری از این عمل انتقاد کردند و فشار های به قدری به سازمان ملل افزایش یافت که بان کی مون مجبور شد دعوتش از ایران را پس بگیرد.
بان کی مون در نشست خبری خود تصریح کرد همانطور که بارها گفته ام، باور من این است که ایران باید بخشی از راه حل بحران سوریه باشد.
اعلام دعوت رسمی از ایران برای شرکت در نشست ژنو ۲ به سرعت به خبر اول شبکه های خبری جهان تبدیل شد .
در همین حال آمریکا با گذاشتن پیششرط هایی برای حضور ایران در نشست ژنو ۲ به اعلام دبیرکل سازمان ملل واکنش نشان داده است.
جی پساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا با انتشار بیانیهای گفته است که تصمیم به دعوت ایران باید تغییر کند مگر آن که تهران به طور عمومی از توافق سال ۲۰۱۲ میلادی برای ایجاد دولت انتقالی حمایت کند.
پس از دعوت رسمی سازمان ملل، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: بر اساس دعوت رسمی صورت گرفته، ایران بدون پیش شرط در ژنو ۲ شرکت میکند.
پس از این اقدام مقامات آمریکایی با ایجاد فشار بر بان کی مون و تکیه بر این موضوع که ایران توافقات ژنو ۱ را نپذیرفته به دنبال حضور نیافتن ایران در این کنفرانس برآمدند.
رویترز نوشت: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که واشنگتن انتظار دارد دعوت از ایران به کنفرانس ژنو ۲ برای حل و فصل بحران سوریه پس گرفته شود.
این فشارها بالاخره موثر واقع شد و به قول واشنگتن پست لابی جان کری وزیر امور خارجه آمریکا با بان کی مون جواب داد.
سخنگوی بان کی مون در بیانیه ای اعلام کرد: "با توجه به اینکه تصمیم گرفته اند که توافق پایه را قبول نکنند، [بان] تصمیم گرفت اجلاس یک روزه مونترو بدون حضور ایران باشد."
پس از این اقدام سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن استقبال از اقدام دبیرکل سازمان ملل در باز پس گرفتن دعوت از ایران برای حضور در کنفرانس «ژنو۲» اعلام کرد که هماکنون تمامی طرفین میتوانند در این کنفرانس شرکت کنند.
همچنین وزیر خارجه انگلیس شب گذشته بلافاصله بعد از بیانیه دبیر کل سازمان ملل در مورد لغو دعوت از ایران به نشست صلح سوریه، از این تصمیم استقبال کرد.
این در حالی است که "لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه پس گرفتن دعوت از ایران را اشتباه توصیف کرد و گفت: عدم حضور ایران در ژنو ۲سوال برانگیز است و پس گرفتن دعوت از ایران کمکی به تقویت اعتبار سازمان ملل نخواهد کرد.
همچنین نماینده دائم روسیه در سازمان ملل با انتقاد از مخالفان سوری برای قرار دادن پیش شرط برای شرکت در کنفرانس ژنو۲ تاکید کرد که عدم دعوت از ایران در این کنفرانس یک اشتباه غیرقابل بخشش است.
"ظریف" وزیر امور خارجه کشورمان در واکنش به این اقدام بان کی مون گفت: آقای بانکی مون در هفته گذشته چندین بار با من تماس گرفت و من صریحا به ایشان اعلام کردم که برای حضور در این نشست هیچگونه پیش شرطی را نمیپذیریم.
وزیر خارجه گفت که متاسفیم آقای بانکیمون بر اثر فشار وارده پیشنهاد خود را پس گرفت و این رفتار را در شان دبیر کل نمیدانم.
بازتاب رسانهای پس گرفتن دعوت از ایران
پس از اینکه بان کی مون دعوتش را از ایران پس گرفت، این خبر به تیتر یک بسیاری از روزنامه ها و خبرگزاری های انگلیسی زبان تبدیل شد.
خبرگزاری رویترز در تیتر یک خود به این موضوع پرداخت و نوشت: بعد از اینکه ایران به کنفرانس بین المللی حل بحران سوریه دعوت شد، مخالفان سوریه تهدید کردند که در این کنفرانس شکرت نخواهند کرد و بانکی مون مجبور شد دعوتش را از ایران پس بگیرد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز نوشت: آمریکا دعوت سازمان ملل از ایران را فسخ کرد.
روزنامه واشنگتن پست در تیتر یک خود نوشت: کنفرانس حل بحران سوریه بدون ایران برگزار خواهد شد. مخالفت شدید آمریکا و مخالفان سوریه، سازمان ملل را مجبور ساخت تا دعوتش از ایران را پس بگیرد.
روزنامه واشنگتن تایمز در مقاله ای با عنوان دو روی آمریکا در قبال ایران نوشت: سیاست چماق و هویج دولت اوباما در مورد ایران در روز دوشنبه به طور کامل نمایان شد، از طرفی کاخ سفید از تهران به خاطر تعلیق بخشی از برنامه هسته ای تشکر و تمجید کرد و از طرف دیگر کاخ سفید با موفقیت پشت صحنه باز پس گیری دعوت بان کی مون از ایران برای شرکت در کنفرانس سوریه را بازی کرد.
روزنامه صهیونیستی هاآرتص نیز نوشت: سازمان ملل دعوتش از ایران را پس گرفت و کنفرانس صلح سوریه بدون ایران برگزار خواهد شد.
یدیعوت آحارنوت نیز با برسی اوضاع سوریه نیز نوشت: بان کی مون دعوتش را از ایران پس گرفته است.
مجله تایم نوشت: ابتدا سازمان ملل دستش را به سوی ایران دراز کرد و سپس با فشار ها پشیمان شد.
بی بی سی انگلیسی و دیگر شبکه های خبری نیز این موضوع را محور اصلی اخبار خود انتخاب کردند.
ابهامی که کسی جواب نداد/ آیا دعوت دیروز بانکیمون با تعلیق برنامه هستهای ایران رابطه داشت؟
سوالی که در اذهان عمومی مطرح میشود این است که آیا سابقه داشته بانکیمون بدون هماهنگی با مقامات آمریکایی تصمیم گیری کند آن هم در مسئلهای که ماهها در مجامع عمومی درباره آن بحث و تبادل نظر شده است!
بانکی مون که از معاونان آمریکایی برخوردار است چطور امکان دارد قبل از هماهنگی چنین اقدامی انجام دهد؟
این درحالی است که برخی از صاحب نظران دعوت رسمی دیروز بانکیمون را با برنامه تعلیق غنی سازی ۲۰ درصد ایران مرتبط دانسته و اینگونه اظهار نظرها را بازی غرب و آمریکا میدانند.
مشرق