کد مطلب: 66351
چهارشنبه ۷ مهر ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۰۰
دوربین نصب کنیم که عملیات تروریستی را تکرار کنند!
مجتمع ساخت قطعات سانتریفیوژ «تسا» در کرج، دوم تیرماه امسال هدف حمله تروریستی مشکوک قرار گرفت؛ رویدادی که ایران همان موقع آن را تأیید کرد، هرچند در مورد دامنه آسیب این اقدام، روایت ایران با روایتهای غیر رسمی خارج از کشور متفاوت بود
به گزارش خط نيوز به نقل از روزنامه جوان، مجتمع ساخت قطعات سانتریفیوژ «تسا» در کرج، دوم تیرماه امسال هدف حمله تروریستی مشکوک قرار گرفت؛ رویدادی که ایران همان موقع آن را تأیید کرد، هرچند در مورد دامنه آسیب این اقدام، روایت ایران با روایتهای غیر رسمی خارج از کشور متفاوت بود. حالا آژانس بینالمللی انرژی اتمی میخواهد در همان مجتمع، دوربینهای خود را مجدداً نصب کند و برای این کار، به توافق ۱۷ روز قبل رافائل گروسی در تهران استناد میکند. رئیس سازمان انرژی اتمی با رد این درخواست آژانس گفته ایران نصب مجدد دوربین در «تسا» را نمیپذیرد تا زمینهساز تکرار اقدامات تروریستی دوم تیرماه نشود. ایران به نشت اطلاعات هستهای از طریق آژانس مشکوک است و طی دو دهه گذشته بارها در این باره به دیدهبان هستهای سازمان ملل هشدار داده است.
به گزارش «جوان» به رغم توافق ۱۷ روز پیش رافائل گروسی با محمد اسلامی، تهران مقابل این حسن نیت خود، پاسخ خوبی از وین دریافت نمیکند تا جایی که برخی ناظران در تهران دارند به این نتیجه میرسند که دولت جدید ابراهیم رئیسی، نباید در اولین روزهای شروع به کار خود، چنین امتیازی برای گروسی ۶۰ ساله قائل میشد. گروسی روز ۲۱ شهریور در سایه توافق با محمد اسلامی، رئیس جدید سازمان انرژی اتمی، در حالی تهران را با خرسندی ترک کرد که کمتر از ۲۴ ساعت بعد در وین، مجدداً از دسترسی نداشتن به تأسیسات هستهای ایران ابراز نگرانی کرد. حالا به فاصله دوهفته بعد از پاسخ نهچندان مناسب گروسی به حسن نیت تهران، مناسبات دو طرف در حال حرکت به سمت پرتنش شدن است. آژانس روز یک شنبه ۴ مهر در گزارشی هرچند تأیید کرد ایران در راستای توافق خود با آژانس روز ۱۲ سپتامبر اجازه تعویض کارت حافظه دوربینهای آژانس در بسیاری از تأسیسات هستهای خود را داده، ولی تأکید کرد که اجازه تعویض کارت حافظه دوربینهای تأسیسات شرکت تکنولوژی سانتریفیوژ ایران (تسا) در کرج را نمیدهد. این گزارش آژانس باعث شد دولتهای اروپایی و امریکا علیه ایران موضعگیری کنند. نماینده اتحادیه اروپا در آژانس از گزارش رافائل گروسی، حمایت کرده و از ایران خواسته که دسترسی آژانس را به سایت مورد نظر فراهم کند. لوییس بونو، نماینده امریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم روز دو شنبه گفت: «اگر مشکل سریعاً حل نشود ما در روزهای آینده با دیگر اعضای شورای حکام برای دادن یک پاسخ مناسب [به ایران]رایزنی خواهیم کرد.»کاظم غریبآبادی، نماینده دائم ایران در آژانس در اولین واکنش به گزارش آژانس آن را غیردقیق و فراتر از توافق میان تهران و آژانس در بیانیه مشترک ۱۲ سپتامبر (۲۱ شهریور) دانست، ولی دیروز، واکنش تهران روندی تصاعدی گرفت. محمد اسلامی که روز سه شنبه در رأس هیئتی وارد مسکو شده، در واکنش به طرف امریکایی گفت که امریکا حق ندارد با ملت بزرگ ایران به این صورت برخورد کند. رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفته که ایران در یک توافق به اسم برجام به صورت داوطلبانه در حوزه هستهای اقداماتی را کاهش داد و به این تعهدات داوطلبانه بیش از دو سال و نیم به صورت یک طرفه عمل کرده است، اما طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرد. اسلامی یادآور شد: «امریکا هم خودش تعهداتش را انجام نداد و هم باعث شد که دیگران انجام ندهند. در همین راستا نه تنها ایران را تحریم کرد بلکه هر شرکتی را که خواست با ایران کار کند، مورد تحریم قرار داد.»اسلامی با بیان اینکه ایران در چارچوب پادمان و انپیتی به قوانین متعهد و مقید است، گفت: «بر همین اساس طبق بیانیه مشخص توافق کردیم که به درخواست آژانس، کارت حافظه دوربینهای مشخص شده تعویض شود و این واضح و روشن است که شامل محلهایی که بر اثر عملیات تروریستی صدمه دیده است، نمیشود و ما این موضوع را هم در بیانیه تهران و هم در وین به آنها گفتهایم.»اسلامی گفت: «خیلی متأسفم آژانس تحت فشار امریکا و رژیم صهیونیستی رفتار سیاسی و گزینشی دارد که کاملاً غیر منطقی و مردود است.»اسلامی به اقدام تروریستی در سایت تسا در کرج هم اشاره کرده و با بیان اینکه «آنها عملیات تروریستی در سایت هستهای ما را محکوم نکردند»، میگوید: «اصرار آنها برای نصب دوربین در مکانهایی که در اثر عملیات تروریستی صدمه دیده است، در راستای همان عملیاتی است که علیه ایران صورت گرفته است و ما هرگز آن را نمیپذیریم.»
سابقه نشت اطلاعات آژانس
ایران طی سالهای گذشته بارها در خصوص نشت اطلاعات هستهای خود از طریق آژانس هشدار داده است. کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در آژانس بهمن ماه سال قبل با اشاره به اینکه حفاظت از اطلاعات محرمانه در مباحث مربوط به مقررات داخلی آژانس، از مدتها قبل به عنوان یک مسئله اساسی مطرح بوده است، گفت: «با این وجود، بهرغم مقررات هنجاری موجود، نشت یا دسترسی غیرمجاز به اطلاعات محرمانه آژانس در دو دهه گذشته، چالشی اساسی در روابط میان آژانس و جمهوری اسلامی ایران بوده است.»ایران در نامهای که بهمنماه قبل به آژانس نوشت، ۱۳ راهکار به منظور رفع چالشهای موجود در زمینه حفاظت از اطلاعات محرمانه، پیشنهاد کرده است. در سال ۱۳۹۵ آسوشیتدپرس بخشهایی از برنامه هستهای بلندمدت ایران را منتشر کرده بود که در آن گفته میشد: «ایران تا سال ۲۰۲۷ یعنی ۱۱ سال بعد از اجرای برجام میتواند فرایند جایگزینی سانتریفیوژهایش با دستگاههای پیشرفته را آغاز کند و همچنین میتواند بعد از دورهای بین ۱۱ تا ۱۳ سال ۵۰۶۰ سانتریفیوژی را که اکنون ملزم به استفاده از آنها است با حداکثر ۳۵۰۰ سانتریفیوژ پیشرفته جایگزین کند.» همان وقت، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به اینکه آسوشیتدپرس بخشهایی از برنامه بلندمدت هسته ای ایران را منتشر کرده که محرمانه بوده و قرار بوده محرمانه بماند اعلام کرد: «تلقی ما این است که از آژانس درز کرده است.»