توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 31313
يکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۸
آغاز به کار «سوگواره عاشورایی اقوام ایرانی» در پایتخت
هم‌آوایی آئین‌ورزان اقوام مختلف ایرانی در سوگ سیدالشهدا(ع) + عکس
آئین «سوگواره عاشورایی اقوام ایرانی» روز گذشته، ۲۴ آبان با حضور لاله افتخاری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، آئین ورزان و سوگواران حضرت ابا عبدالله (ع) در فرهنگسرای فردوس در منطقه ۵ آغاز به کار کرد.
هم‌آوایی آئین‌ورزان اقوام مختلف ایرانی در سوگ سیدالشهدا(ع) + عکس
به گزارش خبرگزاری خط نیوز ، در آئین گشایش «سوگواره عاشورایی اقوام ایرانی» محمد صادق دهنادی، معاون آفرینش و اجرا فرهنگسرای فردوس و مراکز فرهنگی منطقه ۵ هدف از برگزاری این مراسم را احیا آئین‌های سنتی مردم ایران زمین در سوگ سالار شهیدان بر شمرد و افزود: این هماورد ۳ روزه با حضور آئین ورزان ۱۵ استان کشور در حال برگزاری است و تا ۲۶ آبان ادامه خواهد داشت.

دهنادی تصریح کرد: خوشحالیم که این اتفاق خوب را در پایتخت ایران میزبانی می‌کنیم و امیدواریم بتوانیم این رسالت ارزشی را به درستی به انجام برسانیم.

احسان کاظم رئیس فرهنگسرای فردوس و مدیر مراکز فرهنگی هنری منطقه ۵ نیز در حاشیه مراسم افتتاحیه سوگواره آیین‌های عاشورایی اقوام ایرانی از تشکیل دبیرخانه باشگاه احیای سنت‌های اقوام ایرانی خبر داد و گفت: امیدواریم این حرکت به عنوان آغازین گام تشکیل دبیرخانه باشگاه احیای سنت‌های اقوام ایرانی بتواند نوید تحولی بنیادین در باز تولید هویت‌های اصیل در دل تهران بزرگ این ایران کوچک باشد.

کاظم تصریح کرد: از دیرباز ایران به عنوان کانون تشیع یکی از مراکز نشر معارف اهل بیت (ع) بوده و ضمیر حقیقت طلب ایرانی طعم شیرین اسلام ناب محمدی را از زبان عدالت علوی شنیده و به گوش جان نیوش کرده است.

وی افزود: قیام کربلا و نهضت امام حسین (ع) الهام بخش این خاک تشنه دادگری بوده و از سربداران تا انقلاب خمینی (ره) این عاشورا بود که به عنوان الگوی مقاومت بزرگ ایرانیان مطرح بود.

رئیس فرهنگسرای فردوس ادامه داد: از سوی دیگر از قیام مختار به این سو ایرانیان نقش پر رنگی در خونخواهی امام حسین (ع) داشتند و محبت و صداقت آن‌ها برای این خاندان به قدری پر رنگ بود که امامان شیعه شهرهایی مانند قم و ری را از حرم‌های اهل بیت برشمردند.

کاظم، سوگواره عاشورایی اقوام ایرانی را روایت این دلدادگی و محبت دانست و افزود: پیوند ایران و اسلام و شکوه اصیل تشیع علوی به رنگ سرخ شهادت اباعبدالله الحسین علیه السلام معنا یافت.

وی گفت: فرهنگسرای فردوس افتخار دارد در راستای ترویج فرهنگ علوی و حسینی و همچنین بازنشر فرهنگ‌های اصیل عزاداری سالار شهیدان میزبان آئین ورزان ۱۴ استان در رثای شهدای کربلا باشد.

مدیر مراکز فرهنگی هنری منطقه ۵ در پایان از همه شیفتگان وعزادارن امام حسین (ع) و خدمتگزارانی که از استان‌های تهران، قزوین، چهارمحال و بختیاری، بوشهر، کرمانشاه، خراسان بزرگ، مازندران، گیلان، خوزستان، گلستان، اصفهان، لرستان، آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و سایر نقاط ایران بزرگ در این برنامه حضور یافتند نیز قدردانی کرد.

در ادامه این مراسم آئین ورزان بوشهری به سرپرستی ابراهیم تاج مهری بوشهری به اجرای آئین‌های سنتی «سنج و دمام» و «شروه خوانی» پرداختند. این آئین که یکی از پر شکوه‌ترین مراسم‌های سوگ در ایران به شمار می‌رود، بیشتر در خوزستان و بوشهر اجرا می‌شود. مراسم آئینی سنج و دمام متاثر از احساسات پاک و شور حسینی(ع) در عزای سالار شهیدان است.

سپس آئین ورزان استان فارس و خوزستان به اجرای مراسم «کتل بندون» پرداختند، این آئین کهن که هنوز در طوایف لر نشین و بختیاری رایج است در روز عاشورا اجرا می‌شود و پژوهشگران آن را به دوره سوگ سیاووش و جزئی از آئین سووشون مربوط می‌دانند.

از دیگر برنامه‌های روز نخست آئین «سوگواره عاشورایی اقوام ایرانی» می‌توان به اجرای «مور کردی» استان کرمانشاه، «چاووش خوانی» اقوام جنوب ایرانی، «تعزیه خوانی» گروه تهرانی، «واویلاو چپی» آئین عزاداری سنتی ایل بختیاری، «مارضایی» آئین سنتی عزاداری مردم خوزستان و... اشاره کرد.

اجرای آئین‌های «مارش و عزا و پیش خوانی» و «زره پوشی» مردم قزوین، «سوگینه طبری» مراسم عباس خوانی مازندرانی‌ها، «آئین چاق و چاقو» اقوام حاشیه زاینده رود، «منقبت خوانی» مردم ورامین، «سوگینه غمونه» مراسم سوگواری اقوام کهگیلویه و بویر احمد، «آئین شاخسین و واخسین» اقوام آذری، «سوگینه خراسانی» و «مصیبت نامه» اقوام آذربایجانی در دستور روزهای باقی مانده از آئین «سوگواره عاشورایی اقوام ایرانی» قرار دارند.
 
Share/Save/Bookmark