توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 32104
شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۴۶
سطح مذاکرات نه تنها بالا نرفت پایین هم آمد/ «مشاور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا» مسئول مذاکره با ظریف شد!
اتحادیه اروپا اعلام کرد کاترین اشتون، مسئول پیشین سیاست خارجی این اتحادیه به عنوان مشاور فدریکا موگرینی جانشین خود به مذاکرات با ایران درباره برنامه هسته‌ای تهران ادامه می‌دهد.
سطح مذاکرات نه تنها بالا نرفت پایین هم آمد/ «مشاور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا» مسئول مذاکره با ظریف شد!
به گزارش خط نیوز به نقل از خبرگزاری فرانسه از بروکسل، بخش دیپلماتیک اتحادیه اروپا در بیانیه ای اعلام کرد « فدریکا موگرینی تصمیم گرفت کاترین اشتون را به عنوان مشاور ویژه خود منصوب کند و وظیفه او تسهیل مذاکرات هسته ای با ایران است ».

از این پس کاترین اشتون انگلیسی به عنوان نماینده امور خارجی اتحادیه اروپا که نماینده گروه ۱+۵ را در مذاکرات بر عهده دارد در گفتگوهای آتی حضور خواهد داشت.

به این ترتیب سطح دیپلماتیک مذاکرات ، از مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به سطح نماینده مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا کاهش داده شده است.

اما از سوی دیگر تیم مذاکره کننده ایرانی در بالاترین سطح دیپلماتیک و با سرپرستی و مسئولیت وزیر امور خارجه در مذاکرات هسته ای حاضر می شود.

این در حالی است که تابستان سال گذشته، مقامات دولتی و رسانه‎های نزدیک به آنان ارتقای سطح مذاکرات از سطح معاونین به سطح وزرای امور خارجه را یکی از «دستاوردهای دیپلماسی دولت یازدهم» ذکر کرده بودند.


حضور ظریف در حاشیه نشست سالانه وزرای امور خارجه کشورهای ۱+۵ در نیویورک، نقطه آغازی بر این ادعا بود که سبب شد برخی رسانه های دولت گزارش دهند: «با تدبیر دستگاه دیپلماسی و بهبود وجهه ایران در عرصه بین المللی از این پس قرار است مذاکرات در سطح وزاری امور خارجه برگزار شود» اما آنچه در عمل اتفاق افتاد گزاره دیگری بود.

در واقع نشست سال گذشته ظریف با وزرای امور خارجه ۱+۵ یک نشست تشریفاتی بود که همانگونه گفته شد در حاشیه نشست سالانه وزرای امور خارجه ۱+۵ به وقوع پیوست.

با این حال رسانه های دولتی با استناد به این نشست مدعی شدند با حضور ظریف در راس دستگاه دیپلماسی، قرار است از این پس مذاکرات هسته ای در سطح وزرای امور خارجه برگزار شود هرچند همانند مذاکرات سالهای گذشته مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا (به عنوان مسئول هماهنگ کننده) همراه با معاون وزرای امور خارجه ۱+۵ در مذاکرات حضور پیدا می کردند.

به عنوان مثال در مذاکرات وین ۶ در حالی که ۶ کشور در سطح معاونین وزاری امور خارجه در مذاکرات شرکت کردند تیم مذاکره کننده ایرانی به ریاست محمود جواد ظریف در این مذاکرات حاضر شد و وزیر امور خارجه ایران حدود ۲۰ روز در وین به سر برد.

با آغاز به کار فدریکا موگرینی به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سطح مذاکرات بار دیگر تنزل داده شد و قرار شده است مشاور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مذاکرات هسته ای حاضر شود.

یعنی در دور بعدی مذاکرات تیم ایرانی با سرپرستی وزیر امور خارجه ایران با تیم ۱+۵ با سرپرستی «مشاور مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا» گفتگو خواهد کرد و همانند گذشته تنها در مذاکراتی که به توافق منجر شود (همانند ژنو ۳ و وین) وزرای امور خارجه ۱+۵ برای امضای متن توافقنامه در محل مذاکرات حضور چند ساعته خواهند داشت و پس از آن نیز محل مذاکرات را ترک می کنند.

کاهش سطح مذاکرات به سطح «نماینده مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا» علاوه بر اینکه در روند مذاکرات تاثیر مسیتقیم دارد به وجهه بین المللی جمهوری اسلامی در سطح بین المللی نیز آسیب وارد می کند.

هم سطح بودن طرفین مذاکره، عرف مذاکرات بین المللی و مبتنی بر آداب دیپلماسی است که نادیده گرفتن آن به مثابه توهین به نظام سیاسی کشوری به حساب می آید که با سطح بالاتری در مذاکرات حاضر شده است .

حتی پس از آنکه خاویر سولانا به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جای خود را به کاترین اشتون داد علی رغم تجربه سولانا در مذاکره با ایران، وی از روند مذاکرات کنار گذاشته شد و خانم اشتون به عنوان «مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا» به نمایندگی از کشورهای ۱+۵ در مذاکرات هسته ای با دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران شرکت کرد.

شایسته است دستگاه دیپلماسی کشور به این اقدام اتحادیه اروپا و ۱+۵ واکنش نشان داده و خواستار ارتقاء سطح مذاکره کننده ارشد اروپایی در این مذاکرات شود.
/رجا نیوز
Share/Save/Bookmark