از نزدیک دو هفته پیش، باراک اوباما رئیسجمهوری آمریکا، پیشنویس تحریم جدیدی علیه ایران را امضا کرده که قرار است از امروز بر پایه برنامه اجرایی شود. بنا بر گزارشها، تحریمهای جدید آمریکا، قرار است حوزههای وسیعتری را در بر گرفته و برخی صنایع ایران همچون صنعت خودرو نیز به آن افزوده شده است.
از نزدیک دو هفته پیش، باراک اوباما رئیسجمهوری آمریکا، پیشنویس تحریم جدیدی علیه ایران را امضا کرده که قرار است از امروز بر پایه برنامه اجرایی شود. بنا بر گزارشها، تحریمهای جدید آمریکا، قرار است حوزههای وسیعتری را در بر گرفته و برخی صنایع ایران همچون صنعت خودرو نیز به آن افزوده شده است.
امروز یکم جولای سال ۲۰۱۳ میلادی، مصادف است با زمانی که در یک سال پیش اتحادیه اروپا و آمریکا، تحریمهای اقتصادی و نفتی را علیه ایران اجرایی کردند. در سالگرد آغاز تحریمهای جدید، قرار است از امروز تحریمهای دیگری علیه ایران اجرایی شود؛ تحریمهایی که طرح پیشنویس آن چندی پیش به امضای باراک اوباما رسیده بود.
این تحریمها قرار است بر تحریمهای سابق افزوده شده و بنا بر آن، پیشبینی شده که شرکتهای غیر آمریکایی نیز ـ که به تجارت با ایران پرداخته یا به ایران در دور زدن تحریمها کمک کنند ـ مشمول تحریم آمریکا شوند.
بنا بر قانون اجرایی ۱۳۶۴۵ جزيیات تحریمهای جدید آمریکا به شرح زیر است:
تحریم پول ملی ایران: نهادهای مالی خارجی که اقدام به تسهیل یا هدایت نقل و انتقالات مالی مربوط به خریدهای خارجی ایران یا ریال ایران یا اقدام به معامله پایاپای ارزی و ابقای حسابهای بانکی با ارقام بالا کنند، مشمول تحریم آمریکا خواهند بود.
تحریم حمایت کنندگان از شرکتهای ملی ایران: هر فردی که در فراهم آوردن مواد اولیه، تکنولوژی و خدمات مورد نیاز برای نهادها و شرکتهای ملی ایرانی شرکت داشته باشد، تحریم خواهد شد. این بند از تحریم ضمن وسعت بخشیدن به تحریم افراد در بعد فرامرزی، نقل و انتقالات به شرکتهای دولتی ایران را نیز در بر میگیرد.
تحریم بخش خودروی ایران: هر فرد یا نهادی که مستقیم یا غیر مستقیم در معاملات یا فروش خودرو و قطعات مورد استفاده در صنعت خودروسازی ایران درگیر باشد، مشمول تحریم خواهد بود. این معاملات شامل معامله کالاهایی که در صنعت خودروی سبک و سنگین، موتور سیکلت یا هر وسیله نقلیه دیگر بشود نیز هست.
تشدید تحریم صادرات پتروشیمی و نفت: قانون تحریم ۱۳۶۲۲ که در جولای سال گذشته به اجرا درآمد، شامل تحریم افرادی بود که در نقل و انتقال و معاملات محصولات پتروشیمی و نفت ایران حضور کارآمدی داشتند. تحریم جدید و قانون ۱۳۶۴۵ ضمن تشریح و شفاف سازی تحریم سابق، هر شرکت یا شخصی را که در حمل و نقل و بازاریابی این محصولات فعال باشد، نیز تحریم خواهد کرد.
تحریم جدید همچنین به شفاف سازی در برخی حوزهها و تحریمهای سابق نیز پرداخته است. در ماههای اخیر، وزارت خارجه آمریکا، تلاش بسیاری برای شناسایی و تحریم شرکتهای غیر آمریکایی که اقدام به همکاری با ایران در دور زدن تحریمها میکنند، داشته است.
بنا بر قانون جدید، شرکتهایی که پس از تاریخ یکم جولای (امروز) اقدام به تجارت با ایران کنند، ضمن خطر تحریم احتمالی آمریکا با ریسکهای تجاری زیر نیز روبهرو میشوند:
* محرومیت از خدمات بیمهای شرکتهایی که ریسک تحریم را نمیپذیرند.
* عدم پذیرش از سوی بانکهایی که نقل و انتقال مالی با ایران را تحریم کردهاند.
* قوه قاهره نهادهای مالی قانونی برای فسخ قرارداد با افرادی که احتمال یا قطعیت فعالیت آنها با ایران مشخص شده است.
گفتنی است، بنا بر گزارشها، از نزدیک دو هفته گذشته که این قانون به امضای اوباما رسیده، به شرکتهای غیر آمریکایی فرصت داده شده بود تا سیاستهای خود را برای تطبیق با تحریمهای جدید تغییر دهند.