توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 29530
پنجشنبه ۳ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۲
در پی ارسال پیام «نان آلزایمردار» در فضاهای مجازی بررسی شد
جنجال‌های «نان آلزایمری»؛ پیامی که صحت ندارد ولی یک نکـــــــــــــــــته
پس از دست به دست شدن پیامی در فضای مجازی با مضمون اینکه غنی‌سازی آرد با آهن و اسید فولیک باعث آلزایمر می‌شود، سازمان غذا و دارو این مطلب را غیرعلمی عنوان کرد و بر صحت اسناد سازمان جهانی بهداشت تأکید کرد، اما یک نکته باقی می‌ماند.
جنجال‌های «نان آلزایمری»؛ پیامی که صحت ندارد ولی یک نکـــــــــــــــــته
به گزارش خط نیوز ، هرازگاهی در فضای مجازی شاهد آن هستیم که مطالبی در حوزه‌های متعدد سلامت و عوارض برخی داروها و مواد غذایی دست به دست می‌شود که در بیشتر مواقع باعث نگرانی افراد می‌شود.

چند وقتی است در وایبر، واتس‌آپ و دیگر نرم‌افزارهای رسانه‌ای پیامی منتشر شده است با این مضمون «دانشمندی ۲۷ سال پیش کشف کرد که قرص آهن را همراه با نان نباید بخوری، آلزایمر می‌گیریم و به‌خاطرش از آمریکایی‌ها جایزه گرفت. حالا از همان یافته علمی استفاده کردند و آمدند در ایران به‌عنوان غنی‌سازی آرد به آردها آهن و اسید فولیک می‌زنند و یقین داشته باشید الآن که سه سال از شروع این کار گذشته مملکت ما تا ۷ سال دیگر پر از آدم‌های آلزایمری می‌شود».

مسلماً با خواندن این پیام برای هرکسی جای سؤال پیش می‌آید و به‌دنبال یک پاسخ علمی خواهد بود، براین اساس در پیگیری‌ها در این باره، پوراحمدی کارشناس اداره غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو به تسنیم عنوان کرد: مطلب مطروحه منبع علمی و مستند معتبر ندارد. شاید قرص آهن مورد استفاده موردی داشته است، چرا که غنی‌سازی آرد با آهن و اسید فولیک از سال ۸۰ شروع شده است و براساس پروتکل بهداشت جهانی WHO است.

این کارشناس اداره غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو بیان می‌کند: در اکثر کشورها نیز این مسئله صورت می‌پذیرد، ضمن اینکه WHO (سازمان جهانی بهداشت) فعالیت‌های ما را تأیید کرده است و شیوه غنی‌سازی آرد با آهن و اسید فولیک در سایت WHO هم موجود است.

سوءاستفاده‌ سودجویان و دشمنان ایران از انتشار پیام‌های شائبه‌دار

در این راستا رسول دیناروند رئیس سازمان غذا و داور نیز در گذشته عنوان کرده بود که به هیچ عنوان چنین پیامک‌هایی را تأیید نمی‌کند، زیرا هر زمان که دغدغه‌ها درباره مواد غذایی رخ می‌دهد، برخی سودجویان و حتی دشمنان ایران دست به این سوءاستفاده‌ها می‌زنند.

نان ایرانی‌ها اصلاح می‌شود؟


البته ناگفته نماند که محمدحسن طریقت منفرد وزیر سابق بهداشت در دوران وزارت خود به‌دنبال اصلاح نان ایرانی‌ها بود و گفته بود که بیماری‌های غیرواگیر مشکل جدی دنیاست که علت آن در نوع تغذیه نمایان است.

در این راستا در زمان طریقت، برنامه‌هایی برای تولید نانی غنی صورت پذیرفت، ولی پس از روی کار آمدن دولت جدید و تغییر برنامه‌های وزارت بهداشت، شنیده شد که برنامه‌های اصلاح نان ایرانی منتفی شد و توجهی به آن نمی‌شود. براین اساس مجید حاجی‌فرجی رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه در مراسمی به برنامه غنی‌سازی آرد با آهن و اسید فولیک اشاره کرده بود: اوایل سال (۹۲) با دستور وزیر وقت بهداشت، بررسی نان در کشور آغاز شد تا بلکه بتوانیم مشکل نان را به‌عنوان قوت قالب حل کنیم. در این زمینه اقدامات لازم، انجام و سیاست‌ها هم نوشته شد. اما با روی کار آمدن دولت جدید، دوباره به ما گفتند: بنشینید و ببینید که باید چه‌کار کنیم. ۹ ماه گذشته ما روی بحث نان متمرکز شدیم و کار اقتصادی انجام دادیم تا بلکه مشکل حل شود، اما نشد.

بنابراین شاید در وهله نخست این‌چنین پیام‌ها در فضای مجازی مردود به شمار آید، ولی در بحث نان باید به اصلاح نان مردم که قوت غالب آنان است توجه شود، در این مقوله رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه در مورد نان مصرفی مردم عنوان کرده است که علاوه بر مباحثی نظیر جوش‌شیرین و نمک، در نان بحث بافت، سبوس و... نیز مطرح است، ۳۰ درصد کلسیم دریافتی ما از نان تأمین می‌شود. نان قوت غالب کشور است و ۳۰ درصد انرژی افراد از آن تأمین می‌شود. در این سالها نه‌تنها نتوانسته‌ایم نان معقول ارائه دهیم، بلکه کیفیت‌ها نیز کاهش یافته و نان بی‌کیفیت به مردم ارائه می‌شود. براین اساس تهیه جدول ترکیبات مواد غذایی نیز در کشور بسیار ضروری است. این جدول ترکیبات مواد غذایی حتی در کشورهای فقیر نیز وجود دارد اما ما هنوز نتوانستیم مدل بومی خود را بنویسیم.
/تسنیم

Share/Save/Bookmark