در حالي كه روسيه آخرين ايستگاه سفرهاي خارجي احمدينژاد اعلام شده بود، وي عازم بغداد شد. احمدينژاد نخستين بار در اسفند سال ۸۶ به عراق سفر كرده بود.
اما اين سفر بهدنبال دعوت قبلي جلال طالباني، رئيس جمهور اين كشور انجام شد. رئيس جمهور عراق مدتهاست كه در بستر بيماري است و شايد بهتر بود وقتي كه فرد دعوت كننده حضور ندارد و حدود دو هفته بيشتر به پايان دوره رياست جمهوري محمود احمدينژاد نمانده است وي از اين سفر پرهيز ميكرد. رفتار سرد طرف عراقي با هيات ايراني نيز شايد به همين خاطر بود.
بلافاصله پس از فرود هواپيماي احمدينژاد مشاور نوری المالکی، نخست وزیر عراق، اعلام کرد که سفر احمدی نژاد جنبه سمبليك دارد و در جریان این سفر قراردادی امضاء نخواهد شد. سمبليك بودن حضور احمدی نژاد در بغداد زمانی نمایان تر شد که او در مقابل خبرنگاران در فرودگاه بغداد به ذکر چند جمله کوتاه اکتفا کرد و اشاره ای به سوریه نیز نداشت و در ضمن به هیچ پرسشی نیز پاسخ نداد. بطور كلي احمدينژاد در گرماي ۴۰ درجه بغداد مورد استقبال سرد مقامات اين كشور قرار گرفت.
اميدواري سمبليك !
احمدی نژاد همانگونه که در آغاز عمر دولت اش گفته بود، روز پنجشنبه نيز بار دیگر از توسعه روابط برادرانه سخن گفت.
با وجود اينكه عراقيها اين سفر را سمبليك خواندند. تلویزیون ایران پیش از اینکه احمدی نژاد تهران را به مقصد بغداد ترک کند، اعلام کرد وی امیدوار است این سفر همکاری اقتصادی دوجانبه را که هم اکنون ۱۳ میلیارد دلار در سال برآورد ميشود، تقویت کند.
تهران ميگوید قصد دارد تفاهم نامه صادرات روزانه ۲۵ میلیون متر مکعب گاز به عراق را نهایی کند. هر چند عراق، بازار بزرگی برای محصولات ایرانی شامل خودرو، تولیدات ساختمانی و مواد غذایی مانند ربگوجه و بستنی به شمار ميرود اما همچنان ترکیه در پروژههاي اقتصادی عراق، حرف اول را ميزند.
در سالگرد پذيرش قطعنامه
خداحافظي احمدينژاد با سمت رئیسجمهوري طي روزهاي آتي و همچنين عزم چندين باره وي براي سفر به عراق، موضوعی است که توجه تحلیلگران را برانگیخته و به همین دلیل جزئیات سفر وی به دقت زیر ذره بین ناظران داخلی و بین المللی قرار دارد. برخی ميگویند شاید احمدینژاد به دنبال برخی بهره برداریهاي سیاسی باشد.
اما دست کم ميتوان گفت اين سفر در بیست و پنجمین سالگرد پذیرش قطعنامه ۵۹۸ به عراق صورت گرفته است. هواپیمای حامل احمدی نژاد ۷ سال بعد و در پایان عمر دولت دهم در حالی باز هم در فرودگاه بغداد فرود آمد که سفر وی مقارن با سالگرد پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی جمهوری اسلامي( ۲۷ تیر ۶۷) بود. ایران و عراق که تجربه جنگی ۸ ساله را در روابط خود دارند، با توجه به تشابههاي مذهبی و فرهنگی، پس از سقوط صدام حسین در جهت تقویت روابط دوجانبه حرکت کردهاند. شماری از مقامات کنونی عراق، سالهاي تبعید خود در دوران صدام حسین را در ایران سپری کرده و حتی به زبان فارسی نیز آشنایی دارند.
اما هنوز هم گروههايی در عراق به نفوذ فزاینده ایران در کشورشان با دیده تردید مينگرند. این گروههاي عمدتا سنی به دولت شیعه عراق در مورد نزدیکی بیش از اندازه به ایران هشدار ميدهند.
شاید به همین دلیل است که بغداد نیز با وجود نارضایتی تهران به بازرسی هواپیماهای ایرانی ادامه ميدهد. هواپيماهايي كه از آسمان عراق عبور ميكنند و مخالفان ايران مدعي هستند كه به سوريه ميروند.
سفري زيارتي ؟
رئیس جمهور روز دوم بغداد را به مقصد نجف ترک کرد.
وی در بدو ورود به فرودگاه نجف اشرف مورد استقبال بسیار زیاد رسانههای محلی قرار گرفت و در جمع خبرنگاران نجف گفت: خدا را سپاسگزارم و با همه وجود خوشحالم که این توفیق را عنایت فرمود تا در بهترین ماه سال یعنی ماه مبارک رمضان به زیارت حرم حضرت علی (ع) مشرف شوم.
به گزارش فارس، احمدینژاد با بیان اینکه «نبض هستی در نجف اشرف میزند» افزود: تمام عالم برای هدایت انسان به عدالت و حریت خلق شدهاند و علی (ع) فریاد بلند حریت و عدالت در همه عالم و تاریخ است و فرزندان او یکی پس از دیگری پرچمدار حریت و عدالت هستند.
رئيسجمهور با تشکر از استاندار نجف، وزیر گردشگری و رئيس شورای نجف که در بدو ورود او به فرودگاه به استقبالش آمده بودند، گفت: سلام گرم خود را به مردم خوب و مومن نجف میرسانم و به آنها میگویم آماده باشید که به زودی پرچم امیرالمومنین(ع) به دست امام زمان (عج) در جهان برافراشته میشود. در انتها شايد درباره سفر احمدينژاد به عراق بتوان گفت كه اين سفر سمبليك و در عين حال زيارتي بوده است.