توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 32977
شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۵۸
سخنان علامه مصباح یزدی در جمع طلاب و دانشجویان زنجانی:
حفظ دين و ارزش‌هاي ديني، مهم‌ترين وظيفه دولت اسلامي است/ برخي افراد تصريح مي‌کنند که مسئول آخرت مردم نيستيم!
عضو خبرگان رهبري با اشاره به اتفاقات اخير فرانسه، اظهار داشت: کساني که بنيانگذار تروريسم هستند و علنا از تروريست‌ها حمايت مي‌کنند، اين گونه القاء مي‌کنند که مسئوليت ترور‌ها بر عهده مسلمانان است.
حفظ دين و ارزش‌هاي ديني، مهم‌ترين وظيفه دولت اسلامي است/ برخي افراد تصريح مي‌کنند که مسئول آخرت مردم نيستيم!
به گزارش خط نیوز به نقل از پايگاه اطلاع رساني آثار حضرت آيت‌الله مصباح يزدي، رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در ديدار با جمعي از دانشجويان خواهر و برادر زنجان و طلاب مدرسه علميه مشکات اظهار داشت: همه ما معتقديم که سعادت انسان در دنيا و آخرت در گرو عمل به اسلام است، آن هم از همان راهي که معصومين (ع) بيان کرده اند و اگر راه بهتري براي رسيدن به سعادت وجود داشت، قطعا از طريق اهل‌بيت (ع) براي مردم بيان مي‌شد.

آيت‌الله محمد تقي مصباح يزدي با طرح اين سؤال که امروز که دسترسي به معصوم (ع) وجود ندارد، چگونه بايد سيره اهل‌بيت (ع) و راه آنان و دستورات آن‌ها را فهميد، اظهار داشت: همه ما، براي اين سؤال، جواب‌هايي را در ذهنمان داريم، اما بي‌ابهام و منقح نيست.

وي در پاسخ به اين سؤال اظهار داشت: يک سري باور‌ها و ارزش‌ها وجود دارد که هيچ اختلافي در بين مذاهب مختلف اهل سنت و تشيع بر سر آن‌ها وجود ندارد که وظيفه ما در برابر آن‌ها معلوم است. البته ما به عنوان شيعه، براي تبعيت خود از ائمه، دليل قانع کننده‌اي براي خودمان داريم و لذا مذاهب ديگر و آراي فقهاي آن‌ها در موارد اختلافي براي ما حجت نيست.

استاد تفسير و فلسفه اسلامي ادامه داد: بزرگان علماي مذاهب مختلف اهل سنت به اعلم بودن ائمه ما اعتراف کرده اند و عقل حکم مي‌کند که به اعلم رجوع شود. لذا حتي بر اساس مذهب اهل سنت نيز اشکالي در تبعيت از اهل‌بيت (ع) وجود نخواهد داشت، چرا که وقتي تقليد از بزرگان علماي آن‌ها جايز باشد، به طريق اولي تبعيت از کسي که اعلم از آن هاست، جايز خواهد بود. از اين رو اهل سنت دليلي ندارد که مذهب شيعه را غير رسمي و اشتباه بدانند.

وي با اشاره به اين‌که براي شناخت احکام فقهي و وظايف ديني به مرجع تقليد رجوع مي‌کنيم، اظهار داشت: هر چند احتمال دارد، گاهي فتوايي از يک مرجع تقليد مطابق با واقع نباشد، اما بالاخره براي ما حجت است.

عضو خبرگان رهبري با اشاره به اين‌که برخي مسائل هستند که در جامعه تأثير سرنوشت سازي دارند، و احتمال دارد که مراجع در اين زمينه نظرات متفاوتي داشته باشند، اظهار داشت: اين گونه مسائل غالبا به موضوعات مربوط مي‌شود، يعني حکم آن کاملا مشخص است، اما بحث در اين است که آيا فلان موضوع مصداق فلان حکم است يا خير؟

وي ادامه داد: در اين گونه موارد که ممکن است براي جامعه و مسلمين منفعت يا ضرر بسيار زيادي داشته باشد، سخن هر کسي نمي‌تواند حجت باشد و لذا بايد به فرمان ولي‌فقيه مراجعه کرد؛ حتي مراجع نيز در اين گونه موارد حق ندارند از حکم ولي‌فقيه سرپيچي کنند.

استاد اخلاق حوزه علميه قم با اشاره به اين‌که رجوع به متخصص امري عقلي است، ادامه داد: در مسائل اجتماعي نيز همين قاعده جريان دارد، لذا سخن کسي حجت است که هم دين را و هم مصالح مردم را – ولو با مشورت با سايرين – بهتر از ديگران مي‌شناسد. لذا مراجع هر چند که خود را اعلم فقهي بدانند، بايد در اين مسائل از حکم رهبري پيروي کنند، چرا که ولايت‌فقيه داراي سه خصوصيت فقاهت، عدالت و شناخت مسائل جامعه است و حتي اگر از لحاظ فقهي اعلم نباشد، با توجه به شناختش از جامعه و مصلحت مسلمين در کنار فقاهت و عدالت خود، بايد مورد تبعيت قرار گيرد.

عضو خبرگان رهبري با اشاره به اين‌که صرف وجود ولايت‌فقيه و مراجع تقليد در جامعه، قرار نيست جامعه را ديني کند، خاطر نشان کرد: همان گونه که صرف وجود پزشک در جامعه سبب درمان بيماران نمي‌شود و پزشک بايد در دسترس باشد و مردم بتوانند به او مراجعه کنند، براي امر دين هم بايد به اندازه کافي افرادي در جامعه وجود داشته باشند تا به سؤالات مردم در زمينه اعتقادات و احکام پاسخ دهند و معارف ديني و اخلاق را براي مردم تبيين کنند.

وي تحصيل علوم ديني را واجب کفائي خواند و افزود: اگر زماني فرا برسد که اين اندازه عالم و مبلغ ديني در جامعه حضور داشته باشند، ديگر تحصيل علوم ديني براي ديگران، واجب نيست، بلکه مستحب است؛ اما اگر اين اندازه نبود و در اصطلاح « من به الکفايه » براي اين مسأله وجود نداشت، همه جامعه مسئول خواهد بود. اما بايد گفت متأسفانه با گذشت ۳۶ سال از پيروزي انقلاب اسلامي هنوز به ميزان کافي در اين زمينه عالم نداريم.

رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) با اشاره به اين‌که امروز در شرايط حساسي قرار داريم و اين يک شعار نيست، اظهار داشت: از آغاز خلقت حضرت آدم (ع) تا کنون، هرگز عوامل فساد به اين اندازه در جهان وجود نداشته و دسترسي به مراکز تبليغاتي فساد دنيا تا اين حد ساده نبوده است؛ امروز يک نوجوان مي‌تواند مبتذل‌ترين عکس‌ها و صحنه‌ها را در اتاق شخصي خودش مشاهده کند؛ چيزي که دسترسي به آن در سابق، نيازمند سفر به اروپا بود!

وي با اشاره به سيل شبهات از سوي رسانه‌هاي دشمن خاطر نشان کرد: طبيعي است که وقتي جوان با اين سيل شبهات مواجه شود، تأثير بپذيرد؛ لذا نمي‌توان براي تبليغ دين به روش سنتي که بر اساس آن يک مجتهد براي يک شهر کافي بود، بسنده کرد، بلکه بايد در زمينه‌ها و رشته‌هاي گوناگون علمي و هنري و با استفاده از ابزار و تکنولوژي روز براي تبليغ دين استفاده کرد.

آيت‌الله مصباح يزدي در ادامه گفت: رفع نياز‌هاي جامعه گاه با حضور داوطلبانه افراد براي تصدي برخي مشاغل صورت مي‌گيرد؛ اما جايي که محتمل است حضور داوطلبانه افراد براي رفع نياز جامعه کافي نباشد، دولت اقدام کرده و در اين زمينه تدابيري اتخاذ کرده و به نظارت و حمايت مي‌پردازد و حتي در برخي موارد – و به خاطر نياز جامعه – افراد را اجبار مي‌کنند؛ مانند خدمت مقدس سربازي.

وي با بيان اين‌که نياز‌هاي اقتصادي زود‌تر مورد توجه دولت‌ها قرار مي‌گيرد، خاطر نشان کرد: به عنوان نمونه هنوز چندين ماه به عيد مانده است، اما دولت براي ميوه مصرفي مردم در ايام عيد تمهيدات لازم را مي‌بيند و اقدام به واردات يا ذخيره ميوه مي‌کند. اما نکته قابل توجه اين‌که آيا دولت در قبال دين مردم که مهم‌ترين مسأله است، وظيفه‌اي دارد يا خير؟ آيا بايد نگران دين مردم باشد يا مربوط به او نيست؟ آيا دولت مسئوليت حفظ دين و ارزش‌هاي ديني و آرمان‌ها را دارد يا خير؟

آيت‌الله مصباح يزدي با اشاره به عدم توجه کافي دولت‌ها به دين مردم اظهار داشت: متأسفانه بيشتر دولت‌ها وظيفه خود را تأمين نياز‌هاي مادي مردم مي‌دانند و حتي برخي از دولت‌ها صريحا اعلام مي‌کنند که ما مسئول آخرت مردم نيستيم! البته چنين چيزي ناشي از اين مسأله است که آيا دين امري فردي است يا اجتماعي؟

وي با بيان اين‌که پيش از انقلاب اسلامي، فرهنگ رايج در ميان مردم اين بود که دين يک مسأله شخصي است و دين هر شخص ربطي به ديگران ندارد. اما امام (ره) آمد و صريحا در درس ها، سخنراني ها، نامه‌ها و کتاب هايش تصريح کرد که بخش اعظم مسائل دين، سياسي و اجتماعي است. لذا دولت اسلامي همان طور که به فکر نيازهاي مادي مردم است، قبل از آن وظيفه حفظ دين مردم را دارد.

عضو خبرگان رهبري با بيان اين‌که انقلاب واقع شد تا دولت اسلامي به مسائل ديني مردم اهتمام داشته باشد، ادامه داد: حتي تأمين نياز‌هاي مادي مقدمه‌اي براي حفظ دين مردم است. ريخته شدن خون صد‌ها هزار انسان بي‌گناه و پاک در دوران انقلاب اسلامي و دفاع مقدس، نه به خاطر شکم و رفع تحريم، بلکه به خاطر دين بود. اصلا آغاز تحريم‌ها با انقلاب اسلامي همراه بود؛ چرا که دشمن نمي‌خواهد دولت اسلامي تشکيل شود تا به دين مردم اهتمام بورزد.

اين استاد تفسير قرآن کريم با اشاره به آيه‌اي از قرآن اظهار داشت: دشمني مستکبران عالم نه به خاطر طمع به نفت يا مسائل هسته‌اي، بلکه به تصريح قرآن کريم به خاطر دشمني آن‌ها با اسلام است. آن‌ها دست از مخالفت و جنگ با مسلمانان بر نمي‌دارند تا اين‌که مسلمانان از دينشان دست بکشند.

وي با بيان اتفاقات اخيري که در فرانسه رخ داده است، اظهار داشت: کساني که بنيانگذار تروريسم هستند و علنا از تروريست‌ها حمايت مي‌کنند، اين گونه القاء مي‌کنند که مسئوليت ترور‌ها بر عهده مسلمانان است.

اين استاد اخلاق حوزه علميه با اشاره به اهداف دشمنان از کشيدن کاريکاتور از رسول مکرم اسلام (ص) اظهار داشت: آن‌ها عليرغم اين‌که مي‌دانند چنين اعمالي براي آن‌ها عواقب بدي دارد که تحريم کالاهاي فرانسوي در برخي کشور ها، تنها بخشي از آن است، باز هم اقدام به چنين کاري مي‌کنند. في الواقع حاضرند ضرر را به جان بخرند و در مقابل بتوانند حداقل شخصيت حضرت رسول اکرم (ص) را جلوي مردم اندکي پايين بياورند و اين نشان مي‌دهد که هدف اصلي دشمن، اسلام است.

وي با اشاره به سخنان امام راحل (ره) اظهار داشت: امام مي‌فرمود دشمنان، مخالف من نيستند، بلکه مخالف اسلام هستند، چرا که از اسلام سيلي خورده اند.

علامه مصباح يزدي در پايان اظهار داشت: از اين رو هم بر ما لازم است که اسلام را فهميده و ترويج کنيم و هم دغدغه اصلي دولت بايد دين مردم باشد.

گفتني است اين ديدار پنجشنبه ۲ بهمن ماه سالجاري در سالن همايش‌هاي مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) برگزار شد.
Share/Save/Bookmark