اظهار امیدواری غرب به توافق هستهای با ایران در دوره روحانی، اظهارات تهدیدآمیز وزیر خارجه انگلیس درباره برنامه هستهای ایران، فشار دولت آمریکا بر افشاکنندگان اطلاعات محرمانه مربوط به ایران، اقامت چهل روزه یک فرد ایرانی در فرودگاه استانبول و دومین روز سفر احمدینژاد به عراق، از جمله مهمترین مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ایران است.
یکی از مطالب مهم امروز مطبوعات جهان درباره ایران، مطلبی است که خبرگزاری «رویترز» درباره دیدگاه کشورهای غربی نسبت به ریاست جمهوری حسن روحانی منتشر کرده است.
به نوشته این خبرگزاری، قدرتهای جهانی انتخاب روحانی را فرصتی برای توافق هستهای در نظر میگیرند. این خبرگزاری مینویسد، یک دیپلمات غربی پس از نشست اخیر نمایندگان گروه ۱+۵ در بروکسل اظهار داشته: «انتخاب روحانی، میتواند فرصتی را پدید آورد و ما انتظار داریم شاهد تغییر لحن ایران باشیم».
رویترز مینویسد، مقامات غربی از سوی دیگر امیدوارند که فشار مسائل اقتصادی داخلی در ایران و همچنین نگرانی از احتمال سرایت امواج ناآرامی و بیثباتی از سطح منطقه به ایران، دولت جدید را وادار کند که به طور جدیتری به دنبال توافق هستهای برآید.
با این حال، روز گذشته، وزیر خارجه انگلیس با به کار بردن لحنی تهدیدآمیز، اظهار داشته در صورتی که تغییری در سیاستهای هستهای ایران پدید نیاید، تحریمهای جدیدی از سوی اتحادیه اروپا علیه ایران تصویب خواهد شد.
به نوشته «عرب نیوز»، ویلیام هیگ اظهار داشته، اتحادیه اروپا خواستار مشاهده شواهدی است، مبنی بر این که ایران میخواهد تضمینهای مشخصی را مبنی بر عدم تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای ارائه دهد.
وی گفته: «اکنون ما منتظریم تا شاهد گامهای محکم و پیشنهادهایی از سوی ایران باشیم. در غیر این صورت، ما قطعاً تحریمهای جدیدی را وضع خواهیم کرد. نه تنها تحریمهای جدید وضع خواهد شد، بلکه این تحریمها در طول زمان تشدید خواهد شد».
در خبر دیگری مربوط به موضوع هستهای، خبرگزاری «ریانووستی» از تشدید فشارهای دولت آمریکا بر افشاگران اطلاعات محرمانه مربوط به ایران خبر داده است. به نوشته این خبرگزاری، در جدیدترین مورد، یک دادگاه آمریکایی با صدور فرمانی از خبرنگار نیویورک تایمز، خواسته منبع اطلاعات محرمانهای خود درباره اقدامات خرابکارانه آمریکا علیه برنامه هستهای ایران را معرفی کند.
بر پایه حکم این دادگاه، جیمز رایزن، خبرنگار باسابقه حوزه امنیت ملی نیویورک تایمز باید اعلام کند که آیا جفری استرلینگ، مأمور سابق سازمان «سیا» اطلاعات مربوط به یک طرح ناموفق آمریکا علیه برنامه هستهای ایران را برای وی فاش کرده یا خیر. ریانووستی اشاره میکند که این حکم، نگرانیهایی را درباره حفاظت از هویت منابع خبری در مطبوعات آمریکا ایجاد کرده است.
اما در مطلبی جالب توجه، روزنامه «تودی زمان» ترکیه از اقامت چهل روزه یک فرد ایرانی در فرودگاه بینالمللی استانبول خبر داده است. به نوشته این روزنامه، یک مرد شصت ساله ایرانی که در آغاز میخواسته از راه استانبول به دانمارک سفر کند، چهل روز است در فرودگاه «آتاتورک» استانبول مانده و از این مکان بیرون نمیرود.
به نوشته این روزنامه، فرد یاد شده که شبها نیز روی صندلیهای فرودگاه میخوابد، پس از ورود به این فرودگاه تصمیم گرفته به دانمارک نرود و در عوض، در همان مکان اقامت کند. جالبتر این که خود وی گفته نمیداند به چه دلیل در فرودگاه مانده است!
در پایان، روزنامه «واشنگتن پست» یکی از مطالب خود را به روز دوم سفر احمدینژاد به عراق اختصاص داده است. این روزنامه مینویسد، محمود احمدینژاد، در دومین روز سفر خود، روز جمعه تحت تدابیر شدید امنیتی به جنوب عراق رفت تا از دو شهر مقدس شیعیان دیدار کند؛ بنابراین، وی پس از دیدار با مقامات دولتی عراق که روز پنجشنبه انجام شد، روز گذشته به نجف و کربلا سفر کرد.
این در حالی است که عراق روز ناآرامی را پشت سر گذاشت و در انفجار بمبی در یک مسجد در شمال بغداد، دستکم هفده تن کشته شدند. بر همین اساس، نیروهای امنیتی عراقی به شدت مراقب بودهاند تا مشکلی در جریان زیارت احمدینژاد از مزارهای امامان شیعه رخ ندهد.