به گزارش خط نیوز، وی در این مصاحبه تصریح کرد که ایران در صورتیکه با توافق بلندمدت در زمینه برنامه هستهای خود موافقت کند میتواند به یک «قدرت بسیار موفق منطقهای» تبدیل شود.
اوباما در این مصاحبه که روز ۱۸ دسامبر (۲۷ آذرماه) در کاخ سفید ضبط شده است، درباره ایران و توافق جامع هستهای گفت: آنها شانس این را دارند که تکلیف خود را با جهان مشخص کنند.
رئیسجمهور آمریکا در ادامه تأکید کرد ایران باید فرصت رسیدن به توافق نهایی که میتواند تحریمهای فلجکننده علیه این کشور را لغو کند، غنیمت شمرد.
وی در اینباره اینگونه گفت: «زیرا اگر آنها چنین کنند (فرصت را غنیمت شمرند)، استعدادها و ظرافتهایی درون ایران وجود دارد و این کشور ی قدرت منطقهای بسیار موفق خواهد شد که همچنین از هنجارهای بینالمللی و قوانین بینالمللی پیروی میکند و این برای همه خوب خواهد بود».
وی با اینحال از آنچه که «ماجراجویی ایران در حمایت از سازمانهایی چون حزبالله خوانده و همچنین تهدیداتی که از سوی ایران متوجه اسرائیل شده» انتقاد کرد.
اوباما در این مصاحبه در خصوص احتمال بازگشایی سفارت آمریکا در ایران طی دوسال باقیمانده ریاستجمهوری وی گفت: «هرگز نمیگویم که امکان ندارد اما فکر میکنیم این چیزها باید مرحله به مرحله صورت گیرد. شما میدانید، کوبا رویدادی بود که در ۵۰ سال ما مدام رفتارهای مشابهی داشتیم اما هیچ چیز تغییر نکرد و سپس این سوال مطرح شد که آیا نباید با یک کشور تقریباً کوچک که هیچ تهدیدی برای ما و همپیمانان ما ندارد، رفتار متفاوتی ایجاد میکردیم؟
وی ادامه داد: تهران یک کشور پیچیده و با ظرافت است که سابقهای در حمایت از تروریسم دارد و ما میدانیم که برای تولید سلاح هستهای تلاش کرده است یا اینکه حداقل به دنبال تولید مولفههاییی بوده است که برای ساخت یک سلاح هستهای لازم است و همچنین در ایجاد اختلال برای همپیمانان ما شرکت داشته است و لفاظیهای این کشور نه تنها به طور مستقیم ضدآمریکایی بوده است بلکه وقتی به رویکرد این کشور در قبال دولت اسرائیل بازمیگشته است، آتشافروز بوده است.
وی سپس ایران و کوبا را مقایسه کرد و نوشت: بنابراین تاریخچه زیادی وجود دارد که از تاریخچه بین ما و کوبا متفاوت است و اهمیت راهبردی که تهران دارد با اهمیت راهبردی که کوبا دارد، متفاوت است.
اوباما با اشاره به این مسئله تأکید کرد: اگر ما بتوانیم به توافقی برسیم که تضمین کند ایران یک سلاح هستهای ندارد و این توافق امکانپذیر شود؛ ما شروط چنین توافقی را میدانیم. با توجه به اینکه ایران از قبل گفته است که واقعاً تمایلی به تولید سلاح هستهای ندارد، اگر قبول کند که به نفع خودش است که به راه خود ادامه دهد و به جهان ثابت کند (که به دنبال سلاح هستهای نیست)، بنابراین طبق زمان این مسئله ثابت میشود و تحریمها لغو میشود و اقتصاد آنها شروع به رشد میکند و دوباره با جامعه بینالملل متحد میشوند. اگر ما بتوانیم این گام اول بزرگ را برداریم، سپس امید من بر آن است که این مسئله بتواند اساس تلاش ما برای بهبود روابط (با ایران) در طول زمان شود.
اوباما تأکید کرد که در دوران کمپین ریاستجمهوری وی در سال ۲۰۰۷ از او سوال پرسیده شده بود که آیا حاضر به دیدار با رژیمهای سرسخت هست که پاسخش این بوده است: اگر من فکر کنم چیزی در جهت منافع آمریکا است، بله حاضرم. من به دیپلماسیی معتقدم، من به گفتوگو معتقدم، من به تعامل معتقدم.
رئیسجمهور آمریکا در خصوص رابطه با ایران گفت به منظور آنکه روزنه روابط با ایران باز شوود «میبایست موضوع هسته ای رفع شود و شانس این مسئله وجود دارد و مسئله این است که آیا ایران قصد دارد این فرصت را غنیمت شمرد یا خیر. فکر میکند عناصری داخل ایران وجود دارد که این فرصت را به رسمیت میشناسند و میخواهند از آن بهره جویند.
وی سپس مدعی شد که در ایران افرادی هستند که اوباما آنها را تندرو خواند و گفت که این افراد از توافق نهایی و بهبود روابط ایران با امریکا متضرر خواهند شد زیرا انها سرمایهگذاری سیاسی و احساسی زیادی در ضدامریکایی بودن یا ضد غرب بودن کردهاند و به همین دلیل از رویارویی با جهان به این شیوه میهراسند.
رئیس جمهور آمریکا تأکید کرد: اگر به مذاکراتی که با ایران داشتیم نگاهی بیاندازیم، میبینیم که ما به ایران گفتهایم که ما تمایل داریم توانمندی شما برای تولید یک برنامه کاملاً متعادل هستهای برای نیازهای انرژی را به رسمیت میشناسیم و اینکه یک راه برای انجام این کار وجود دارد که به جهان اطمینان دهد که شما به دنبال ظرفیت گریز سریع ندارید.
اوباما در حالی ادعا کرده به دنبال حل موضوع هسته ای ایران است که آخرین پیشنهادات هسته ای کاخ سفید به ایران که در مذاکرات مسقط مطرح شد بیانگر آن بود که مقامات این کشور در نهایت و در ازای گرفتن برخی امتیازات فرامذاکراتی موافق یک برنامه سمبلیک و غیرکاربردی در زمینه هسته ای ایران هستند.
رئیس جمهور آمریکا در ادامه گفت: شما میدانید ایران از یک جنگ هولناک با عراق رنج برده است که در آن جنگ میلیونها نفر از شهروندانش را از دت داده است. آنها نگرانیهای به حق دفاعی دارند اما تمامی این مسائل جدا از ماجراجوییهای آنها و حمایت از سازمانهایی چون حزبالله و تهدیداتی که به طور مستقیم متوجه اسرائیل میکنند، میباشد.
اوباما تأکید کرد: یک دلیل وجود دارد که ما را در مذاکرات به اینجا رسانده است. من جامعه بینالملل را در آغاز ریاستجمهوری خود بسیج کردم. تحریمها کارساز بود زیرا تنها همپیمانان معمول ما از آن حمایت نکردند بلکه چین از آن حمایت کرد، ما روسیه را داریم که هنوز از مواضعی که ۱+۵ در مذاکرات اتخاذ کردند، حمایت میکند.
وی در پایان ادعا کرد: وقتی به ریاستجمهوری آمریکا رسیدم، جهان دچار اختلاف بود و ایران روی صندلی راننده بود. هماکنون جهان به واسطه اقداماتی که ما انجام دادیم متحد و ایران کشوری است که منزوی شده است.