فوتبال ایران مسیر جام جهانی را پیدا کرد تا خیلیها یادشان بیفتد که فدراسیون فوتبال ایران عملکرد خوبی داشته و آنها سراپا حامی تیم ملی بودهاند!
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، همین چند ماه پیش بود که تیم ملی کارش را در مرحله انتخابی جام جهانی 2014 برزیل شروع کرد. کره جنوبی، لبنان، قطر و ازبکستان، رقبای ایران در این مرحله بودند. کارشناسان فوتبال از همان روز اول صعود ایران را به جام جهانی پیشبینی کردند چون معتقد بودند که شکست حریفان تیم ملی بسیار دست یافتنی است.
پس از انجام چند بازی و شکستهای باور نکردنی تیم ملی برابر لبنان در بیروت و ازبکستان در تهران، تعدادی از این کارشناسان لب به انتقاد از فدراسیون گشودند و بدون این که برای پایان یافتن مسابقات و دیدن نتیجه نهایی صبر کنند تا توانستند علیه فدراسیون و سرمربی تیم ملی موضع گرفتند، یکی از نحوه مدیریت فدراسیون ایراد گرفت و دیگری گفت که چرا کارلوس کیروش در برنامهریزی لیگ ایران دخالت میکند.
اوضاع به همین شکل ادامه داشت تا این که تیم ملی وارد مرحله نهایی مسابقات شد و در آستانه سه دیدار پایانی قرار گرفت. تقریبا هیچ یک از کارشناسان مذکور در آن مقطع زمانی امیدی به صعود تیم ملی – حتی به پلیآف – نداشتند و مدام در مصاحبههایشان میگفتند که فدراسیون باید تغییر کند، سرمربی تیم ملی عوض شود و خون تازهای در رگهای فوتبال جاری شود. در چنین برههای بود که برخی از اعضای فدراسیون فوتبال هم به دنبال طرح چنین فضایی بودند.
تیم ملی به دوحه رفت تا دیداری حساس را برابر قطر انجام دهد. آن دسته از کارشناسان که معتقد بودند تیم ملی در قطر هیچ نتیجهای نمیگیرد، پس از پیروزی شیرین تیم ملی برابر قطر به یکباره تغییر موضع دادند و انگار یک دفعه یادشان افتاد که چقدر حامی تیم ملی و سرمربی پرتغالیاش هستند! ناگهان گزینه سرمربی ایرانی از روی میز برداشته شد و جایش را به حمایت از سرمربی فوق حرفهای و کارنامهدار پرتغالی تیم ملی داد!
اعضای هیت رییسه فدراسیون فوتبال هم در چنین فضایی به جای هماهنگ بودن و پیوسته حمایت کردن از تیم ملی ، گاهی به چپ میزدند و گاهی به راست. یکی از این اعضا شهاب الدین عزیزی خادم است که هر از گاهی با اظهار نظرهایش صدای سایر اعضای هیات رییسه فدراسیون را در میآورد. اینک که تیم ملی به جام جهانی رسیده است، این عضو هیات رئیسه فدراسیون از لزوم پوست اندازی سخن گفته و اظهار کرده که فوتبال ایران به تغییرات نیاز دارد.
ایران به جام جهانی رسید تا برخی از افراد که قبلا با غوره شکستها سردی کرده بودند،با مویز پیروزی گرمیشان بشود و به قول قدیمیها قاشق نشسته بپرند سر سفره جام جهانی!
تیم ملی راهی جام جهانی شد تا باز هم عدهای "منتقدنما" تبدیل به "حامی نما" شوند و سعی کنند که از این نمد برای خود کلاهی ببافد. مخالف انتقاد نیستیم. میدانیم تیم ملی مشکلاتی دارد که باید تا قبل از جام جهانی آن را برطرف کرد، اما هر چه قدر تلاش میکنیم نمیتوانیم بپذیریم که انتقادهای گذشته و فشار برای تشکیل کمیته فنی و برکناری کیروش و حضور مربی داخلی سازنده و با نیت خیر بوده است.
گاهی عملکرد این دسته از افراد آنقدر شور میشود که حتی ضرب المثلها هم از بیانشان عاجز میشوند. کارلوس کیروش پس از صعود به جام جهانی گفته است که تنها کسی که در طول مسیر از او حمایت کرده و واقعا پشت او ایستاده، علی کفاشیان بوده است. این حرف یعنی آقایان هیات رییسه فدراسیون حواسشان را جمع کنند که در یک سال آینده واقعا از تیم ملی حمایت کنند.
معنی سخن ما این نیست که فدراسیون فوتبال در چند سال گذشته هیچ نقصی نداشته و هیچ ایرادی به آن وارد نیست، بلکه سخن این است که در مقطع فعلی باید اجازه دهیم که فدراسیون کارش را به اتمام برساند. جام جهانی نزدیک است و زمان برای آماده سازی تیم ملی کم. اعضای هیات رییسه فدراسیون باید بدانند که وظیفهشان حمایت از تیم ملی و تامین مالی و امکانات لازم برای موفقیت آن است. مطرح کردن صحبتهایی که سرنوشت تیم ملی را به دولت آینده ربط بدهد و به هرشکلی بخواهد آن را از روند "فوتبالی" آن خارج کند مصداق بارز سیاسی کاری است و افرادی که چنین سرنخهایی را دنبال میکنند نمیتوانند انگیزهای جز مطرح کردن نام خود داشته باشند.
دلیل این که در این یادداشت از عزیزی خادم نام برده شد شاید به دلیل اظهار نظرهای گاه و بیگاه وی در کسوت عضوی از هیات رییسه فدراسیون باشد به اقدامی که سایرین کمتر انجام میدهند و یا حداقل از یک عضو هیات رییسه فدراسیون انتظار نمیرود. درحالی که تیم ملی کشورمان سال آینده را باید در جام جهانی برابر حریفانش حاضر شود، این تیم به شدت نیازمند حمایت و برنامهریزی دقیق است تا شایستگیاش را در جام جهانی به اثبات برساند و دل میلیونها هوادار ایرانی را شاد کند. روی سخن ما به شخص خاصی نیست، اما اگر از ضعف فوتبال ایران مینالیم فقط بی برنامگی را مقصر قلمداد نکنیم، مشکل فوتبال ایران آدمهایی بوده و هستند که با مصاحبههای و انتقادهای خود فضا را به حاشیه میبرند، شاید نیاز باشد هر از چندگاهی کسی عملکرد و رویه خود آنها را در یک بازه زمانی مقابلشان قرار دهد، تا خود از تناقض در گفتههایشان متعجب شوند!