پیروزى انقلاب اسلامى ملت ایران به رهبرى امام خمینى(ره)، یکى از مهمترین تحولات جهانى و منطقه در قرن بیستم بهحساب مىآید. ماهیت ایدئولوژیک و هویت اسلامى انقلاب ایران باعث شد تا نظام برگرفته از آن، داراى ویژگىهاى خاص و منحصر بهفردى باشد که در ابعاد بینالمللى، از دیگر انقلابها و نظامهاى سیاسى جهان متمایز و تأثیرگذارى آن نیز بر دیگر ملل جهان بهویژه مردم مسلمان منطقه از یکسو و نیز بر سیاستهاى نظام سلطه جهانى از سوى دیگر، کاملاً چشمگیر باشد.
پیروزى انقلاب اسلامى ایران تأثیر بهسزایى در بیدارى اسلامى و تقویت روحیه مبارزان فلسطینى داشت. انقلاب اسلامى ایران علاوه بر آنکه توانست الگوى مناسبى جهت شکلگیرى حکومتهاى اسلامى ارائه دهد، باعث تغییر و تحول در ایدئولوژى جنبشهاى مبارزاتى بهخصوص در سرزمین فلسطین گردید، بهگونهاىکه رهبران این جنبشها به این مسأله اذعان دارند که پیروزى انقلاب اسلامى در ایران توانست تحول بزرگى در روش مبارزاتى آنان و شکلگیرى جنبشهاى جدید و بهوجود آمدن پیشزمینههایى جهت برقرارى یک نظام حکومتى با زیرساختهاى اسلامى ایجاد نماید.
انقلاب اسلامى ایران تأثیر عمیقى بر ملت مسلمان فلسطین در زمینه بازگشت به آموزههاى دینى، امیدوارشدن به توانایىهاى خود، الگو قراردادن نظام اسلامى توسط مبارزان فلسطینى، انتخاب مسجد بهعنوان پایگاه اصلى مبارزه با دشمنان، ساماندادن وحدت بر محور اسلام و شکلگیرى گروههاى جهادى (چون حماس و جهاد اسلامى) به جاى گذاشته است که انتفاضه، محصول محورى تأثیرپذیرى مبارزات ملت فلسطین از انقلاب اسلامى است. پیروزى انقلاب اسلامى در ایران، این امید را در دل مبارزان فلسطینى زنده کرد که مىتوان با بهرهبردارى از اسلام و تعالیم آن و با تکیه بر انگیزه و ایمان قوى اسلامى، فصل جدیدى در مبارزه با رژیم صهیونیستى آغاز کرد.
امام و مسأله فلسطین
اندیشه مبارزه با صهیونیزم و على الخصوص اسرائیل غاصب یکى از پایههاى اساسى اندیشههاى حضرت امام(ره) بود، اگرچه در این میان نمىتوان نقش مرحوم آیت الله کاشانى را نیز انکار کرد چرا که اولین سخنرانى بر ضد صهیونیزم و اسرائیل در ایران در سال ۱۳۲۷ توسط ایشان انجام گرفت و نیز ایشان توانستند اولین تظاهرات مردمى بر ضد اسرائیل را در ایران در همان سال سازماندهى کنند.
امام با الهام از دیدگاههاى ایشان و با احساس مسؤولیتى که در قبال جهان اسلام داشتند، پا جاى پاى آیت الله کاشانى گذاشته و در واقع مىتوان امام را پرچمدار مبارزه با صهیونیزم در ایران پس از رحلت آیت الله کاشانى دانست. اولین موضع رسمى امام در قبال اسرائیل، مقارن با آغاز مبارزات سیاسى وى با رژیم پهلوى در ارتباط با عدم هم سویى این رژیم با تحریم نفتى اسرائیل و قطع روابط دیپلماتیک همگام با کشورهاى اسلامى و عربى بود که این امر به اواسط سال ۱۳۴۱ برمىگردد.
امام در مصاحبهاى در این باره چنین فرمودند: «یکى از جهاتى که ما را در مقابل شاه قرار داده است، کمک او به اسرائیل است. من همیشه در مطالبم گفتهام که شاه از همان اول که اسرائیل بهوجود آمد، با او همکارى کرده و وقتىکه جنگ بین اسرائیل و مسلمانان به اوج خود رسیده بود، شاه همچنین نفت مسلمین را غصب کرده، به اسرائیل مىداد و این امر خود از عوامل مخالفت من با شاه بوده است.»
در واقع باید اذعان داشت، امام در بعد داخلى، مبارزه با استبداد پهلوى را سرلوحه خویش قرار داده بودند و در بعد خارجى، دغدغه فلسطین و آرمان فلسطین، اولویت اول سیاست خارجى امام را شکل مىداد.
امام خمینى(ره) اولین مرجع تقلید و پیشواى بزرگ مذهبى بود که مجوز حمایت از مبارزان فلسطینى از محل وجوهات شرعى و زکات و صدقات را صادر کرد و در جریان جنایت رژیم اشغالگر قدس در به آتش کشیدن مسجدالاقصى برخلاف مشى دیگران که بازسازى مسجد را وجهه همت خود قرار داده بودند، با دوراندیشى تمام بر حفظ آثار جنایت اسراییل (بهعنوان عامل سمبلیک در جهت تحریک و تشویق مسلمانان بر علیه رژیم اشغالگر) تأکید مىنمودند. ایشان از همان آغاز، وجهه اسلامى و بُعد اعتقادى مبارزه با اسراییل را کارسازترین روش براى بسیج ملت مظلوم فلسطین و جلب حمایت امت اسلام از آنان معرفى کرد و اتخاذ مشىهاى دیگرى، همچون تکیه بر قومیت عربى و نگرشهاى ناسیونالیستى و دیگر ایدئولوژىهاى وارداتى و غیراسلامى را انحراف در مسیر مبارزه براى آزادى مىدانست.
ایشان به مشکلات درونى جهان اسلام و از جمله ضعف و ناتوانى یا وابستگى بعضى از سران کشورهاى اسلامى وقوف کامل داشت، بههمیندلیل بر آگاهى و شعور عمومى جهان اسلام، منبعث از اصول اعتقادى و مشترکات ایمانى و فرهنگى امت و پرهیز از اختلافات فرقهاى تأکید مىنمود و سران دولتهاى اسلامى را به متابعت از این جریان فرا مىخواند و معتقد بود که دولتها تا آنجا که با این شعور و خواست عمومى مسلمانان همسو و همراه باشند، شأن رهبرى و مسؤولیت هدایت مبارزه را عهدهدار خواهند بود و الا ملتهاى مسلمان مىبایست با آنان همان کنند که ملت مسلمان ایران با شاه کرد.
درک ماهیت طرح استعمارى
امام خمینى(ره) در پاسخ به نامه دانشجویان مسلمانان مقیم آمریکا و کانادا در سال ۱۳۵۱ مىفرماید: «اسراییل با تبانى و همفکرى دولتهاى استعمارى غرب و شرق، زاییده شد و براى سرکوبى و استعمار ملل اسلامى بهوجود آمد و امروز از طرف همه استعمارگران حمایت و پشتیبانى مىشود.»
حضرت امام بارها خطر توسعهطلبى اسراییل را گوشزد کرده و خاطرنشان مىساختند: «همه باید بدانند که هدف دولتهاى بزرگ از ایجاد اسراییل، تنها با اشغال فلسطین پایان نمىپذیرد، آنها در این نقشهاند که پناه بر خدا تمامى کشورهاى عربى را به همان سرنوشت فلسطین دچار کنند.»
و همچنین فرمودهاند: «اگر ملت اسلام بیدار نشوند و به وظایف خود آگاه نگردند، اگر علماى اسلام احساس مسؤولیت نکنند و به پا نخیزند، اگر اسلام واقعى که عامل وحدت و تحرک کلیه فرق مسلمانان در مقابل بیگانگان است و ضامن سیادت و استقلال ملل مسلمان و کشورهاى اسلامى مىباشد به دست عوامل و ایادى اجانب و در زیر پرده سیاه استعمارى افروخته گردد، روزهاى سیاهت و نکبتبارترى براى جامعههاى اسلامى در پیش است و خطر ویرانکنندهاى متوجه اساس اسلام و احکام قرآن است.»
حضرت امام اینها را عوامل اساسى تسلط بر سرزمینهاى مقدس اسلامى و انحطاط جامعه بزرگ مسلمانان دانستهاند. ایشان بارها مىفرمودند: «من طرفدارى از طرح استقلال و شناسایى او را براى مسلمانان یک فاجعه و براى دولتهاى اسلامى یک انفجار مىدانم و مخالفت با آنرا یک فریضه بزرگ اسلام مىشمارم و به خداوند بزرگ از این نقشهها که به دست مسلماننماها براى اسلام کشیده مىشود، پناه مىبرم.»
یا خود درباره سابقه مبارزه با اسرائیل در سال ۱۳۶۱ مىفرمایند: «بیشتر از بیست سال است که صحبتهاى ما همیشه راجع به این بود که اسرائیل نباید که یک کشور مستقلى باشد و باید این ظالم را از این دنیا برداشت، خطر دارد، خطرناک است.»
آرى ایشان مبارزه با اسرائیل را وظیفهاى شرعى مىدانستند و اساس آنرا بر قاعده نفى سبیل بنا کرده بودند و همواره صرف مقدارى از زکات و سهم امام را براى اختصاص به مبارزان فلسطینى جایز مىدانستند و با تمام وجود از آرمان فلسطین دفاع مىکردند.
امام براى مبارزه با اسرائیل از همه ظرفیتهاى موجود بهره مىبردند و نه تنها در این رابطه به ملتها آگاهى مىدادند بلکه با دولتها هم با زبان اقناع و هم تهدید سخن مىگفتند. در جایى از زبان نصیحت استفاده مىکردند و مىگفتند: «من به سران فلسطینى نصیحت مىکنم که دست از رفتوآمدهاى خودشان برداشته و با اتکا به خداوند متعال، مردم فلسطین و اسلحه خویش تا حد مرگ با اسرائیل بستیزند، چراکه این رفتوآمدها موجب مىشود که ملتهاى مبارز از شما دلسرد شوند. شما اطمینان داشته باشید که نه شرق به درد شما مىخورد و نه غرب. با ایمان بر خدا و تکیه بر سلاح، با اسرائیل بجنگید.» و آنجا که از شدتگرفتن برخى دول اسلامى با اسرائیل نگران مىشدند، از زبان تهدید علیه آنها استفاده مىکردند که شاهد این مثال، تهدید کشورهاى حاشیه جنوبى خلیج فارس است. در واقع مىتوان دیدگاه امام را درباره صهیونیزم و اسرائیل به اختصار بدینگونه بیان داشت، از نظر ایشان اسرائیل مثل غده سرطانى مىماند که اگر آنرا ریشهکن نکنیم باعث مرگ آرام و خاموش جهان اسلام مىگردد، هرگونه رابطه با آن حرام است، اندیشه صهیونیزم، نژادپرستانه و ضد اسلام و انسان است، اسرائیل نوک پیکان مبارزه غرب با اسلام است، این جنگ، نبرد بین اعراب و اسرائیل نیست بلکه نبرد بین اسلام و صهیونیزم و غرب است، اسرائیل از طریق توسل به ابرقدرتها روى پاى خود ایستاده اما باید با اتکا به خداوند و نیروى خود، آنرا شکست دهیم، صهیونیزم از طریق ایجاد شبکههاى مخفى و فرقهسازى در جهان اسلام مشغول غارت و چپاول ثروتهاى منطقه است، هم ثروتهاى مادى و هم معنوى، تنها راه شکست آن، بازگشت به خویشتن و هویت اصیل اسلامى است، به رسمیت شناختن اصل جهاد قبل از تأسیس حکومت اسلامى که بر خلاف اندیشه سنتى اخوان المسلمین بود، تعلقداشتن بیت المقدس به مسلمانان و ضرورت محونمودن اسرائیل از صحنه روزگار و تأکید بر این نکته که حساب یهود از صهیونیزم جداست.
امام خمینى(ره) و پیامهاى نامگذارى روز جهانى قدس
نهضت جهانى اسلام و مسأله نجات فلسطین از چنگال صهیونیسم و حامیان آن براى امام خمینى(ره) بهقدرى اهمیت داشت که ایشان در همان ماههاى اول پیروزى انقلاب اسلامى و درحالىکه هنوز از تولد انقلاب اسلامى شش ماه نگذشته بود، در تاریخ ۱۶ مردادماه ۱۳۵۸ ه. ش، آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را بهعنوان روز جهانى قدس اعلام کردند و طى پیامى به عموم ملل مسلمان چنین فرمودند:
بسم الله الرحمن الرحیم. من در طى سالیان دراز خطر اسرائیل غاصب را گوشزد مسلمین نمودم که اکنون این روزها به حملات وحشیانه خود به برادران و خواهران فلسطینى شدت بخشیده است و بهویژه در جنوب لبنان به قصد نابودى مبارزان فلسطینى پیاپى خانه و کاشانه ایشان را بمباران مىکند. من از عموم مسلمانان جهان و دولتهاى اسلامى مىخواهم که براى کوتاهکردن دست این غاصب و پشتیبانان آن، به هم بپیوندند و جمیع مسلمانان جهان را دعوت مىکنم آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را که از ایام قدر است و مىتواند تعیینکننده سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد، بهعنوان روز قدس انتخاب و طى مراسمى همبستگى بینالمللى مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونى مردم مسلمان اعلام نمایند. از خداوند متعال پیروزى مسلمانان را بر اهل کفر خواستارم. (صحیفه امام جلد ۹ ص ۲۶۷)
اعلام روز جهانى قدس در روزها و ماههایى صورت گرفت که انقلاب اسلامى در داخل ایران با مشکلات فراوان و سهمگینى دست و پنجه نرم مىکرد و رهبران انقلابى مشغول مقابله با انواع توطئههایى بودند که از سوى دشمنان داخلى و خارجى و عوامل آنها بر نظام اسلامى تحمیل شده بود. بنابراین اعلام روز جهانى قدس در چنین اوضاع و احوال، بیانگر وجه دیگرى از اهمیت مسأله نجات فلسطین و نهضت جهانى اسلام در نگاه امام خمینى(ره) است.
گرچه سبب و هدف اصلى اعلام روز جهانى قدس متمرکزکردن مجموع توان فرهنگى، تبلیغاتى، سیاسى، اقتصادى، روانى و نظامى جهان اسلام براى نجات فلسطین از چنگال صهیونیسم مىباشد ولى روز قدس نمادى براى آزادى همه سرزمینهاى اسلامى از چنگال دشمنان است، بنابراین وقتى مىگوییم روز قدس، یعنى روز همه سرزمینهاى اسلامى و روز همه سرزمینهاى مسلماننشین که در چنگال دشمنان اسلام قرار دارند. بهعبارتدیگر اعلام روز قدس تنها به این مفهوم و براى این هدف نیست که به مسلمانان تأکید شود که تمام توان فرهنگى، تبلیغاتى، سیاسى، اقتصادى، روانى و نظامى خود را در راه آزادى فلسطین بهکار گیرند بلکه هدف جامعترى که آزادى قدس نیز در درون آن قرار مىگیرد، این است که مسلمانان با تمام توان در راه آزادى و نجات همه سرزمینهاى اسلامى بکوشند و اجازه ندهند حتى یک وجب از خاک مسلمانان در دست بیگانگان باقى بماند. بالاتر از این، حتى آزادساختن سرزمینهاى اسلامى از سیطره عوامل مزدور و عواملى که در ظاهر لباس خودى و لباس مسلمانى پوشیده ولى در عمل و در باطن در جرگه دشمنان اسلام قرار دارند نیز در چشمانداز و دایره شمول روز جهانى قدس قرار مىگیرد و بههمین دلیل است که امام خمینى(ره) مىفرماید: روز قدس یک روز جهانى است، روزى نیست که فقط اختصاص به قدس داشته باشد، روز مقابله مستضعفین با مستکبرین است، روز مقابله ملتهایى است که در زیر فشار ظلم آمریکا و غیر آمریکا هستند. روز قدس روزى است که باید این دنباله روهاى رژیم سابق در ایران (رژیمهاى وابسته به آمریکا و سایر دشمنان اسلام) و آن توطئه چینهاى رژیم فاسد و ابر قدرتها در سایر جاها مخصوصاً در لبنان تکلیف خودشان را بدانند روز قدس روزى است که باید به همه ابرقدرتها هشدار بدهیم که اسلام دیگر تحت سیطره شما به واسطه عمال خبیث شما نخواهد بود (صحیفه امام جلد ۹ ص ۲۷۶ تا ۲۷۹)
دستاوردهاى نامگذارى روز قدس
اعلام روز جهانى قدس از چند جهت داراى اهمیت است که عبارتند از:
۱- نشاندادن مخالفت همگانى جهان اسلام با موجودیت اسرائیل: ابتکار ماندگار امام خمینى(ره) در انتخاب روز قدس، ضمن نشاندادن مخالفت همگانى ملتهاى مسلمان و دنیاى اسلام با موجودیت رژیم اشغالگر قدس، مایه تألیف قلوب و نوعى همگرایى در جهان اسلام شده که بدینصورت گام اول براى وحدت اسلامى که همان وحدت کلمه است برداشته شده و راه را براى رسیدن به امت واحده، فارق از ملیت و نژاد و مذهب هموار مىکند.
۲- ایجاد اهرم فشار برعلیه رژیم صهیونیستى: از جمله اهرمهاى فشارى که مىتوان از آن بر علیه مطامع رژیم اشغالگر قدس استفاده کرد، روز قدس است که همواره باعث از بین بردن مشروعیت این رژیم در دنیا مىگردد و نیز تکرار هرساله آن ضمن ایجاد گرایش در جهان اسلام به اندیشههاى ناب امام، باعث فراموشنشدن آرمان فلسطین در قلوب مؤمنین مىگردد.
۳- خارجکردن مسأله فلسطین از بعد ملى و تبدیل آن به بعد جهانى و اسلامى: همانطورکه در بالا ذکر شد، دشمن صهیونیستى سعى داشت که این نبرد را به یک منازعه قومى و نژادى بین اعراب و اسرائیل تبدیل کند اما با اعلام مواضع امام بهعنوان یک مرجع بزرگ دینى در جهان اسلام، روحى تازه به بعد اسلامى فراموششده و نیمهجان مبارزه با اسرائیل دمیده شد و باعث گردید مبارزان فلسطین بهجاى انتخاب گزینههاى چپگرایى، ملىگرایى و ناسیونالیستى و حتى گرایش به غرب و سازش، تنها به گزینه مقاومت اسلامى بیندیشند که شکلگیرى گروههاى جهاد اسلامى بهدست فتحى شقاقى و نیر جنبش مقاومت اسلامى (حماس) بهدست شیخ احمد یاسین و رویگردانى مردم فلسطین از جنبش فتح بهعنوان نماد سازش، مؤید این نظر است.
۴- خنثىکردن توطئه غرب و رژیم صهیونیستى: از جمله تبلیغات سویى که اسرائیل براى مشروعیتبخشیدن به شکلگیرى خود انجام داد، طرح مسأله سرزمینى بدون ملت براى ملتى بدون سرزمین بود که توسط «گلدا مایر» وزیر خارجه اسبق این رژیم ارائه شد و لب مطلب این بود که با توجه به در اختیار داشتن رسانههاى گروهى، این شعار در افکار عمومى جهانى به یک باور عمده و غیر قابل خدشه تبدیل شد، مثل قضیه هولوکاست، اما این توطئه با استراتژى امام راحل مبنى بر اعلام روز قدس و تظاهرات صدها میلیونى امت اسلام و مستضعفین سرتاسر دنیا، این دروغ بزرگ برملا شد و یکى از اصلىترى فلسفههاى وجودى تشکیل اسرائیل به زیر سؤال رفت و مشروعیت آنرا با چالش جدى روبهرو کرد.
۵- تأثیر معنوى بر مسلمانان و ایجاد نوعى مشارکت عمومى: درواقع در این روز مىتوان سایه سنگین اندیشههاى حضرت امام را بر جهان اسلام بهوضوح لمس کرد چرا که علاوه بر تزکیه آنان در ماه مبارک رمضان، باعث ایجاد نوعى اراده جمعى بین مسلمین براى احقاق حق و بالابردن روحیه همدلى و ایثار بین آنان شده و نیز به مسلمین این اعتماد به نفس را داده است که قدس پسگرفتنى است و اگر همت و وحدت کلمه با هم تؤامان گردنند، این کار شدنى است.
۶- به زیر سؤال بردن دولتهاى مرتجع و غربگراى جهان اسلام: در واقع همانطورکه امام فرمودند این روز روز امتیاز و جدایى بین حق و باطل است و ما شاهد برخى ممانعتها از سوى برخى دول منطقه براى برگزارى تظاهرات هستیم که داشتن رابطه و علقه سیاسى بین آن دولت و اسرائیل را نشان مىدهد و از سویى نشانهى حقانیت کشورهایى است که سعى در باشکوه برگزارکردن این روز دارند، چرا که این روز بهنوعى رویارویى مستقیم اسلام و صهیونیزم نیز هست. این پدیده را مىتوان با مواضع برخى دولتها و گروهها در جنگ ۳۳ روزه لبنان و اسرائیل و جنگ ۲۲ روزه و ۸ روزه غزه هم مشاهده کرد که برخى دولتها و گروهها منجمله القاعده با اتخاذ مواضعى که نارضایتى آنها را از این جنگ نشان مىداد، ماهیت صهیونیستى خود را افشا کردند و از سویى دیگر باعث حقانیت حزب الله لبنان و فلسطین و حامیان آنها در سرتاسر دنیا از ونزوئلا در غرب تا اندونزى و مالزى در شرق گردید.
همچنین از دیگر دستاوردهاى آن مىتوان به بالابردن تب اسلامخواهى در بین امت اسلام و نیز مطرحکردن ایران بهعنوان امالقراى جهان اسلام و مهیاکردن پذیرش تز جمهورى اسلامى در جهان اسلام، اشاره کرد.
نقش روز جهانى قدس در گسترش روحیه ضدصهیونیستى
انقلاب اسلامى ایران بهعنوان یکى از مؤثرترین پدیدههاى پایانى قرن بیستم، تأثیرات و بازتابهاى گستردهاى در ایران، منطقه و جهان داشته و از ابعاد و جهات گوناگون مورد توجه و مطالعه صاحبنظران، ناظران، سیاستمداران و نظریهپردازان ایرانى و غیرایرانى واقع شده است بهطورىکه طى سه دهه از وقوع این پدیده، هزاران کتاب و مقاله تحقیقى، تحلیلى، در توصیف، توضیح و تبیین آن به زبانهاى مختلف در محافل علمى غرب نگاشته شده که نشان از اهمیت و توجه مستمر به این پدیده شگرف و تاریخساز دارد.
ابتکار ماندگار امام خمینى(ره) در انتخاب روز قدس، ضمن نشاندادن مخالفت همگانى ملتهاى مسلمان و دنیاى اسلام با موجودیت رژیم اشغالگر قدس، باعث ایجاد نوعى همگرایى در جهان اسلام و حتى غرب شد که بهنوعى در راستاى همان ایده وحدت کلمهاى است که حضرت امام(ره) بهدنبال آن بودند؛ وحدت کلمهاى که نژاد و مذهب نمىشناسد؛ همچنانکه در گوشه و کنار دنیا شاهد برپایى راهپیمایىهاى عظیم علیه رژیم صهیونیستى هستیم که الزاماً همه مسلمان نیستند. مهم روح وحدت کلمه است که بر جوامع انسانى حاکم شده است. به هر روى، مسأله گسترش روحیه ضدصهیونیستى، از آن دسته مسائلى است که باید بیشتر از گذشته بهعنوان دستاورد انقلاب اسلامى مورد توجه قرار گیرد و در مورد آن تحقیق علمى صورت پذیرد. به نظر مىرسد جا دارد تا محافل علمى و دانشگاهى در این خصوص اشتیاق و فعالیت بیشترى به خرج دهند تا بتوان گامى مؤثر در جهت پیشبرد اهداف انقلاب اسلامى برداشت.
روز قدس حرکتى بود در راستاى استراتژى اتحاد مسلمین و روز قدس بستر خیزش امواج انسانى و احیاى وسیع مسأله قدس و بیدارى مسلمین بود. چون حکومتها در خط امتیازدهى پىدرپى به اسرائیل افتاده بودند، روز قدس عامل توقف این روند و روزى بود که ملتها را نیز وارد معادله سرنوشتساز قدس مىساخت.
از دیگر تأثیرات مهم تعیین روز قدس از سوى حضرت امام خمینى(ره) این بود که پس از دهههاى ۵۰ تا ۷۰ که اسلام از صحنه فلسطین خارج بود، مجدداً به مرکزیت نهضت اسلامى معاصر منتقل شد و با این پشتوانه جدید، به مقابله با پدیده اسرائیل رفت. از این به بعد جهاد، شهادت و فداکارى در راه هدف، که نمادهاى شعارهاى انقلاب اسلامى ایران بود، بهعنوان اصول اساسى جهاد اسلامى فلسطین مطرح شد. احیاى اسلام اصیل و اقبال مردم فلسطین به آن، شکلگیرى گروههاى مبارز فلسطین با تکیه بر آموزههاى اصیل اسلامى، گسترش روزافزون انتفاضه و در پى آن ایجاد وحشت و ناامنى براى اشغالگران متجاوز، به چالش کشاندن سیاستهاى رژیم صهیونیستى و... از نتایج این موضوع مهم است.
روز قدس و تغییر معادله رویارویى با رژیم صهیونیستى به نفع جهان اسلام
ورود اندیشه امام خمینى(ره) در تعیین روز جهانى قدس به معادله رویارویى با رژیم صهیونیستى، تحولات جدى در آن ایجاد کرد. تا آن هنگام برترى نظامى رژیم صهیونیستى یکى از مهمترین پایههاى ساختارى این رژیم بود که هر تهدیدى را به نفع خود یکسره مىساخت. آمریکا و کشورهاى غربى نه تنها این برترى نظامى را تضمین کرده که با کمکهاى نظامى سیستماتیک سالانه، توان کیفى و کمّى آنرا در سطح بالایى نگه داشتهاند. این برترى نظامى تا آنهنگام، تنها در سطوح رسمى کاربرد کامل و جامع داشت و در جنگهاى ۱۹۴۸، ۱۹۵۶، ۱۹۶۷، ۱۹۷۳ و ۱۹۸۲ با دولتهاى عربى، موفق به یکسرهسازى شده و توانست همه جنگهاى نظامى و کلاسیک را به نفع خود به پایان برساند. رژیم صهیونیستى با مقوله «هنرى کیسینجر» وزیر خارجه سابق آمریکا در اینکه «هیچ جنگى بدون مصر امکانپذیر نیست»، قرارداد کمپدیوید را با «سادات» رئیسجمهور مصر در سال ۱۹۷۸ امضا کرد و با خارجکردن مصر بهعنوان بزرگترین کشور عربى از معادله رویارویى، شرایط راهبردى را کاملاً به نفع خود یکسره و نهادینه ساخت و از آن تاریخ هیچ جنگ کلاسیک میان دولتهاى عربى و اسراییل رخ نداد. البته در حمله به لبنان در سال ۱۹۸۲ دولت و ارتش منسجم پیش روى این رژیم قرار نداشت اما جنگ در قالب کلاسیک تعریف مىشود.
در مقابل این تدبیر دشمن، یک حرکت فراگیر مردمى در داخل فلسطین و در سرتاسر جهان اسلام بر پایه راهبرد و تفکر امام خمینى(ره) آغاز گردید که این معادله را دگرگون ساخت. حضرت امام خمینى(ره) با رهنمودهاى خود درباره دفاع از ملت فلسطین با تأکید بر اتحاد در برابر دشمنان تجاوزگر و تکیه به اسلام واقعى، نهضت بیدارگرى را در میان ملتهاى مسلمان پىریزى کردند. پیام و ارشادهاى ایشان نور امید را در قلوب مردم مسلمان جهان و بهویژه ملت مظلوم فلسطین شعلهور ساخت و صد البته پیروزى انتفاضه مردم فلسطین و صبر و مقاومت مسلمانان لبنان و مقاومت اسلامى در شکستدادن اسراییل، نقطه عطفى در آهنگ غلبه حق بر باطل و اثبات این مدعاست.
پیروزى انتفاضه بر رژیم صهیونیستى ثابت کرده که قدرت نظامى اسراییل قادر به درهم شکستن عظمت و شوکت ملتى نیست که از سرزمین، آزادى و حقوق خود دفاع مىکند، و نیز دستاوردهاى انتفاضه فلسطین ثابت کرد که انتفاضه و رهبرى آن الهامگرفته از روح اسلامى در داخل فلسطین است. همچنانکه به گفته شیخ اسعد تمیمى (از رهبران جنبش فلسطین) تا زمان انقلاب اسلامى، اسلام از عرصه نبرد فلسطین غایب بود و انقلاب اسلامى ایران این حقیقت را که اسلام تنها راهحل، و جهاد تنها وسیله اصلى براى مبارزه علیه صهیونیسم است را به قیام مردم فلسطین ارزانى کرد و مگر جز این است که اکنون اگر فلسطین سلاح مقاومت و جهاد را بر زمین بگذارد، لعن و نفرین تاریخ و آیندگان را تا ابد همراه خود خواهد داشت؟