مراسم صعود به ارتفاعات بازی دراز در شهرستان سرپلذهاب امروز پنجشنبه 20 اردیبهشت با حضور هزاران نفر از بسیجیان و شهروندان سراسر کشور برگزار شد.
در این مراسم باشکوه، افراد صعود کننده مسیر حدود هشت کیلومتری تا یادمان شهدای بازی دراز را پیمودند و یاد و خاطره آنها را گرامی داشتند.
سخنران ویژه مراسم نیز سردار غلامرضا سلیمانی رئیس سازمان بسیج مستضعفان کشور بود و مداحی مراسم نیز بر عهده حاج صادق آهنگران قرار داشت.
روز گذشته نیز یادواره شهید خلبان "علی اکبر شیرودی" در روستای زرین جو و بزرگداشت شهدای عملیات بازی دراز در بقعه احمدبن اسحاق سرپل ذهاب برگزار شد.
در جریان پیشروی ارتش بعث عراق در ابتدای جنگ در روز 15 مهر ماه 1359 ارتفاعات بازی دراز به تصرف نیروهای عراقی درآمد. بازیدراز یک منطقه پر از قله و شیبهای تند است که بین مثلث قصرشیرین، گیلانغرب و سرپل ذهاب قرار گرفته بود.
عراقیها به محض تصرف این ارتفاعات روز ارتفاع 1020 یک مرکز دیدهبانی به نام دیدگاه صدام بر آن ساختند و با این وضعیت تمام منطقه زیر دید عراق درآمده بود و فرماندهان ایرانی میدانستند برای پیروزی در این منطقه باید ارتفاعات بازی دراز را پس بگیرند.
از اواخر زمستان 1359 شناسایی آرایش دشمن توسط اطلاعات سپاه انجام شد و خود عملیات در قرارگاه فرماندهی مشترک توسط ارتش و سپاه در قرارگاه مقدم انجام شد.
اهمیت این همکاری مشترک شرایط سیاسی داخل کشور بود و در آن زمان اختلافات سیاسی بین بنی صدر و نیروهای خط امام به اوج خود رسیده بود و تصور میشد این اختلافات در وحدت میان ارتش و سپاه خللی ایجاد خواهد کرد.
در طرح عملیاتی قرار شد از سه محور عملیات اصلی و یک محور عملیات فریب انجام شود.
محورهای اصلی هر کدام به اندازه دو گروهان از سپاه و تکاوران ارتش را با خود همراه داشتند و محور فریب نیز با استعداد یک گروهان اقدام به عملیاتی ایذایی میکرد.
هوانیروز ارتش نیز تحت فرماندهی خلبان علی اکبر شیرودی حمایت هوایی از نیروها را به عهده داشت.
ساعت 23:30 روز دوم اردیبهشت عملیات بازی دراز کلید خورد. محور اول در همان ساعات اولیه در قله 1100 به مانع خورد اما محور چهارم عملیات قلههای 900، 1000 و 1050 را تا روشنایی صبح تصرف کردند. در همان ساعات ابتدایی عملیات 380 نیروی دشمن به اسارت درآمدند.
آخرین محور اصلی نیز در شب دوم عملیات با یورش سنگین سرانجام قله 1100 را تصرف کرد و در همان زمان محور فریب با انجام عملیات توجه دشمن را به جای دیگری جلب کرده بود و سبب میشد نیروهای اصلی راحتتر پیشروی کنند.
اما مسئله تنها تصرف قله ها نبود. دشمن روی زمین تانک و نیروی زرهی قوی داشت و برای پاتک یا ضد حمله اماده میشد، وقتی ضدحمله دشمن شروع شد خلبانان هوانیروز نیز وارد شدند
هلیکوپترهای شکاری ایران در آن زمان از نوع کبری بود که در آن زمان قدرتمندترین هلی کوپترهای شکاری جهان به شمار میرفت و خلبانان ایرانی با موفقیت توانستند پاتک دشمن را خنثی کرده و دشمن را به عقب برانند.
حمله و ضدحمله میان ایران و عراق در طی یک هفته چند بار تکرار شد و در نهایت رزمندههای ایران توانستند به جز دو قله 1150 و 1100 باقی منطقه بازی دراز را به تصرف خود درآورند.
در آخرین روز نبرد خلبان شیرودی به شهادت رسید و کمک خلبان او نیز به شدت زخمی شد اما در مجموع این عملیات برای عراقیها 1500 نفر تلفات داشت و 700 نفر از نیروهایشان نیز به اسارت درآمدند.
بازتاب سیاسی این عملیات اتحاد ارتش و سپاه و روحیهای که در اثر پیروزی بازی دراز به پایتختنشینان منتقل کرد چنان اثرگذار بود که آیت الله بهشتی در اوج درگیریهایی که با طیف نیروهای بنی صدر داشت گفت عرفان واقعی خانقاهش در بازی دراز است.
چند هفته بعد بنی صدر از فرماندهی کل قوا عزل شد و به این ترتیب اختیار جنگ به دست نیروهای مشترک ارتش و سپاه سپرده شد.