حجت الاسلام محسن مفید در نشست خبری امروز (25 تیر) به مناسبت سالروز تاسیس شورای نگهبان، از این شورا به عنوان مهمترین نهاد تاسیسی جمهوری اسلامی یاد کرد و افزود: شورای نگهبان ملاک مانایی و بقای اسلامیت و جمهوریت نظام است و در کلام امام (ره) و مقام معظم رهبری بارها ذکر شده که بود و نبود انقلاب بسته به بود و نبود شورای نگهبان دارد.
مفید به تشریح برخی از مهمترین وظایف این شورا پرداخت و مطابقت داشتن مصوبات مجلس با شرع اسلام را از جمله مهمترین این وظایف عنوان کرد و افزود: مجلس در راس امور قرار دارد، اما همین مجلس بدون شورای نگهبان اعتباری ندارد و مطابقت مصوبات آن با شرع باید توسط شورای نگهبان به تایید برسد.
وی تاکید کرد: شورای نگهبان در محتوای قوانین مصوب مجلس دخل و تصرف ندارد و تنها مغایرت آنها با شرع و قانون اساسی را بررسی می کند.
وی افزود: وظیفه مهم و خطیر دیگر شورای نگهبان بحث نظارت بر انتخابات است و در طول 43 سال عمر با برکت انقلاب نظارت بر 40 انتخابات را برعهده داشته که انتخابات ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا را شامل می شود.
مفید خاطرنشان کرد: انتخابات همواره مورد طمع اربابان قدرت بوده، بنابراین نیاز است که صیانت جدی از آن به عمل بیاید تا رای مردم محقق شده و خواسته واقعی آنها در انتخابات تحقق یابد و این وظیفه خطیر به عهده شورای نگهبان گذاشته شده است.
وی با بیان اینکه نظارت شورای نگهبان در انتخابات نظارت استصوابی است، گفت: این بدان معنی است که شورای نگهبان ضمن اینکه از ابتدا تا پایان انتخابات را تحت نظارت دارد، می تواند در صورت مشاهده هرگونه تخلف با آن برخورد کند و فقط یک گزارشگر صرف در بحث تخلفات انتخاباتی نیست.
مفید در ادامه تفسیر قانون اساسی و عضویت در شورای بازنگری قانونی اساسی را هم از دیگر وظایف شورای نگهبان عنوان کرد.
رییس دفتر شورای نگهبان در استان کرمانشاه با تاکید بر عملکرد قابل قبول این شورا در طول سالهای فعالیت آن گفت: خوشبختانه شورای نگهبان همواره در پرمخاطره ترین شرایط بدون توجه به فضاسازی ها، صرفا به وظایف قانونی خود عمل کرده است.
وی یادآور شد: برای انجام برخی وظایف قانونی خود متهم شده ایم، اما همواره قانون، شرع و حقوق عامه را سرلوحه کار خود قرار داده و از آن کوتاه نیامده ایم.
مفید گفت: در مجموع می توان گفت شورای نگهبان عملکرد قابل قبولی داشته، اما این به منزله این نیست که خطا و اشتباه نداشته ایم. تمام تلاش و حساسیت ما این بوده که بتوانیم کمترین خطا را در ماموریت هایمان داشته باشیم.
این مسئول افزود: به همین منظور دو مرکز پژوهشی حقوقی و پژوهشی فقهی در کنار شورای نگهبان فعالیت کرده و نظرات کارشناسی خود را به این شورا ارائه می دهند. همچنین مراکز اندیشه ورز هم در کنار شورای نگهبان فعالیت داشته تا این شورا بتواند هرچه بیشتر بدور از ضعف و اشتباه فعالیت های خود را انجام دهد.
مفید در ادامه در خصوص دخالت برخی نمایندگان در انتصابات دستگاه های اجرایی، با تخلف خواندن این کار گفت: قطعا این تخلفات بررسی شده و در صورت مستند شدن آن، این تخلفات در پرونده نمایندگان ثبت و ضبط شده و در تایید صلاحیت آنها در دوره های بعدی انتخابات لحاظ می شود.
رییس دفتر شورای نگهبان در کرمانشاه گفت: در استان نیز گزارشاتی در زمینه این تخلفات ارسال شده و مصداق هایی برای آن وجود دارد که در حال بررسی آن هستیم.
وی افزود: مشورت با دخالت نمایندگان متفاوت است و اگر پیشنهاد نمایندگان همراه با فشار به دستگاه و منجر به استفاده از قدرت اهرم پارلمانی شده و منجر به فشار به وزارت شود مصداق بارز دخالت است که بر اساس قانون تفکیک قوا این کار تخلف محسوب می شود و قطعا این تخلفات رصد و به موقع با آن برخورد می شود.