توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 72313
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ساعت ۰۹:۰۴
۱۰۰ روز با دولت پزشکیان/ از انتصاب داماد تا انتقاد از وام ازدواج/ از ادعای هماهنگی کابینه با رهبری تا دیپلماسی بلد نیستم
نگاهی به اقدامات، سخنان، انتصابات و عملکرد کوتاه مدت عملا آینه‌ای از باقی مانده عمر دولت خواهد بود و می‌تواند دورنمایی از آینده دولت چهاردهم را به دست دهد.
۱۰۰ روز با دولت پزشکیان/ از انتصاب داماد تا انتقاد از وام ازدواج/ از ادعای هماهنگی کابینه با رهبری تا دیپلماسی بلد نیستم
قریب به صد روز از شروع دولت چهاردهم با ریاست مسعود پزشکیان در هفتم مرداد می‌گذرد. نگاهی به اقدامات، سخنان، انتصابات و عملکرد کوتاه مدت عملا آینه‌ای از باقی مانده عمر دولت خواهد بود و می‌تواند دورنمایی از آینده دولت چهاردهم را به دست دهد. جدای از مسائل بین المللی مانند مواضع محکم رئیس جمهور در دفاع از جبهه مقاومت، حمایت از مظلومان غزه لبنان، سخنان صریح در مقابل گستاخی رژیم صهیونیستی، پرده برداری از حمایت‌های آمریکا و اروپا از جنایات اسرائیل، حضور پرقدرت در شانگهای و بریکس، ارتباط با همسایگان و شرکای راهبردی و... اما مطلب پیش‌رو ناظر به مسائل داخلی است.

حواشی کابینه
کانال ایتا جهان نیوزاولین اقدام پزشکیان طبیعتاً معرفی کابینه بود. کابینه‌ای که حضور سه وزیر دولت سیزدهم و اسکندر مومنی به عنوان وزیر کشور هم نتوانست از تندی آن بکاهد. میدری، ظفرقندی و صالحی امیری، برخی چهره‌های پرحاشیه‌ای بودند که به علت مواضع‌شان در اغتشاشات 1401 و فتنه 88، مورد انتقاد بسیاری از نمایندگان مجلس قرار گرفتند.

در نهایت پزشکیان با ادعای اینکه همه اعضای کابینه مورد تایید رهبری بوده، توانست نمایندگان را مجاب کند که به همه‌ اعضای کابینه پیشنهادی رای اعتماد بدهند. اما رهبرانقلاب در اولین دیدار با هیات دولت به این ادعای خلاف واکنش نشان دادند: «بنده تعدادی را که می‌شناختم و یا در مورد صلاحیت آنها از منابع مورد وثوق مطمئن شده بودم، تأیید و برخی اسامی را تأکید کردم اما درباره تعداد بیشتری که نمی‌شناختم گفتم نظری ندارم که ایشان توانست مجلس را قانع کند و برای همه رای اعتماد بگیرد».

دولت نیامده میخواهد بنزین را گران کند؟
«هیچ منطقی وجود ندارد که ما بنزین را به قیمت دلار آزاد بخریم و به قیمت سوبسید دار بفروشیم». این جملات را پزشکیان یک هفته بعد از رای اعتماد مجلس به همه کابینه پیشنهادی‌اش بیان کرده بود. او پیش از آن هم در جریان تبلیغات انتخاباتی خود، بر لزوم گرانی بنزین تاکید کرده و گفته بود: «در همین بنزینی که این‌ها گران کردند بنده معتقد بودم که قیمت بازار آزاد بدهند یعنی همان 25 هزار تومان». رئیس ستاد ایشان هم بعداً در یک نشست خبری گفته بود: «افزایش قیمت بنزین را با آرامش جا می‌اندازیم».

اما موضوع گرانی بنزین به این اظهارات ختم نشد و در طول این صد روز، به بهانه‌های مختلف این موضوع توسط دولت برجسته شد. در همین راستا رسانه‌های اصلاح‌طلب هم به کمک دولت آمده و کار ویژه جدیدی را در روزنامه‌های خود دنبال کردند که هدف آن زمینه سازی و اقناع مردم برای گران کردن بنزین است.

رادیکال‌ها در دولت پزشکیان
انتصابات عجیب و غریب پزشکیان از نهاد ریاست جمهوری و با اعطای معاونت اجرایی رئیس‌جمهور به جعفر قائم‌پناه شروع شد. تنها سابقه قائم پناه معاونت پزشکیان در دوران وزرات بهداشت بود و البته در جریان اغتشاشات 1401، بدون ارائه هیچ سندی، مدعی شده بود که چشمان اغتشاشاگران با ساچمه نیروهای امنیتی آسیب دیده و تخلیه شده است.

با انتصاب الیاس حضرتی به عنوان رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت، پای رسانه‌ای‌های رادیکال به دولت باز شد. از تحویل روابط عمومی‌های برخی وزارت‌خانه‌ها به عناصر زاویه دار با نظام تا حضور برخی توییتری‌های معلوم‌الحال در شورای اطلاع رسانی دولت.

فاطمه مهاجرانی نیز از دیگر انتصابات نامطلوب پزشکیان بود که موجی از انتقادها را به وجود آورد. مهاجرانی که به علت مواضع حمایتی از اغتشاشگران زن زندگی آزادی، از همان ابتدا مورد سوال بود، اخیراً با اظهار نظر در مورد فیلترینگ و حجاب نشان داد که انتقادها از سخنگوی جدید دولت از ابتدا درست بوده است.

قلع و قمع مدیران رئیسی/ انتصاب‌های عجیب و مسئله دار
همزمان با برکناری مدیران دولت گذشته در استانداری‌ها، وزارتخانه‌ها و ... ، انتصابات نامطلوب کار را به جایی رساند که حتی صدای نمایندگان مجلس را هم در آورد. متفکرآزاد، عضو هیئت رئیسه مجلس در انتقاد به این انتصاب‌ها گفته بود: «در برخی از وزارتخانه‌ها و استانداری‌ها گویا تعهد دارند تا کسانی که سوءسابقه دارند را بگمارند؛ من نمی‌گویم از حزب‌اللهی‌ها بگذاریم اما مگر در جمع خودتان زندان ندیده ندارید؟ از آقای پزشکیان استدعا دارم که از وفاقی که شعار آن را دادند صیانت کنند و ما از آن پشتیبانی خواهیم کرد.»

نمونه دیگر، «علیرضا رحیمی» بود که پس از انتصاب به عنوان «معاون جوانان وزیر ورزش» مراسم شادباش پر زرق و برقی گرفت. او برادر داماد دبیری، معاون پارلمانی دولت است. همچنین مهرداد رحیمی برادر علیرضا رحیمی پست دستیاری «دبیری» را در اختیار دارد.

نشست خبری، دیر اما پرحاشیه
بالاخره بعد از گذشت دو ماه و نیم از پایان انتخابات، پزشکیان تصمیم گرفت اولین نشست خبری خود را با رسانه‌ها برگزار کند. در این نست خبری که از رسانه‌های منتقد دولت از جمله جهان‌‌نیوز، برای سوال از رئیس‌جمهور دعوت شده بود، حضور یک کاریکاتوریست هتاک که سابقه توهین به رزمندگان و دفاع از آشوبگران زن زندگی آزادی را داشت، به عنوان مجری این نشست؛ انتقادهایی را علیه دست اندرکاران رسانه دولت ایجاد کرد. البته گفته می‌شود رئیس جمهور پس از اطلاع از سوابق منفی این کاریکاتوریست، مسئولان رسانه‌ای دولت را توبیخ کرده است.

حواشی این نشست به اینجا ختم نشد و حضور یک خبرنگار کم حجاب در پشت تریبون و ادعای اینکه از دست گشت ارشاد فرار کرده است از یک طرف، و پاسخ عجیب پزشکیان نیز از طرف دیگر، حواشی این نشست را بیشتر کرد. اظهار برادری پزشکیان با آمریکایی‌ها هم انتقادات زیادی را برانگیخت و در نهایت با موضع منفی کاخ سفید روبرو شد.

پاسخ عجیب رئیس جمهور به خبرنگار کیهان در مورد به کارگیری عناصر زاویه دار با نظام و فعال در فتنه‌های 88 و 1401 هم حاشیه دیگری از این نشست بود. آنجا که پزشکیان گفت: «شما تصور میکنید حق با شماست، طرف مقابل هم تصور میکند حق با اوست»!

کانال تلگرام جهان نیوزماجرای فرزندان و داماد رئیس جمهور/ از پُست تا سفر
«حسن مجیدی دستیار اجرایی رئیس دفتر رئیس جمهور شد». این خبر ظاهراً ساده که توسط رسانه‌های اصلاح‌طلب عادی جلوه داده شده بود، در افکار عمومی مورد انتقاد قرار گرفت. چراکه حسن مجیدی داماد مسعود پزشکیان و همسر زهرا پزشکیان است. همان دامادی که رئیس سابق صندوق بازنشستگی کشور چند سال پیش در مورد آن گفته بود: «داماد نایب رئیس مجلس(پزشکیان) تحصیلاتش هیچ ربطی به سمتش نداشت. خب ایشان آقازاده بودند دیگر. خیلی ما سعی کردیم ایشان را برداریم اما نتوانستیم. از بس که به ما فشار آورند.»! حسن مجیدی در آن زمان قائم مقام شرکت ایرانگردی و جهانگردی از شرکت‌های تابعه صندوق بازنشستگی کشور بود.

پس از اهدای پست اجرایی به داماد پزشکیان، نوبت به پسرش رسید که در توییتر خود ادعا کند: «اگر حضورم در سفری ضروری باشد و رئیس جمهور صلاح بدانند، همراهی خواهم کرد». یوسف پزشکیان این توییت را در واکنش به اخبار رسانه‌ها در مورد همراهان رئیس جمهور در سفر به نیویورک منتشر کرده بود.



رسانه‌های نزدیک به دولت ادعا کرده بودند که تعداد همراهان رئیس جمهور 12 نفر است. در حالی که برخی از رسانه‌های منتقد، تعداد همراهان را تا 184 نفر برآورد کرده بودند. تا اینکه یک چهره رسانه‌ای نزدیک به دولت با اعلام دو عدد حدودی نوشت: «تعداد همراهان رئیس جمهور پزشکیان در سفر نیویورک نه ۱۲ نفر است که برخی به عنوان حامی دولت ادعا کرده‌اند و نه ۱۸۴ نفر که مخالفان دولت ادعا کرده‌اند؛ بلکه چیزی بین ۸۰ تا ۹۰ نفر است».

نکته جالب توجه این بود که گرچه یوسف پزشکیان از همراهی با پدر، در سفر به آمریکا بازماند اما خواهر او یعنی زهرا پزشکیان توانست با رئیس جمهور به نیویورک برود. اینکه حضور فرزندان رئیس جمهور در این سفر چه لزومی داشت، سوالی بود که همچنان در افکار عمومی بی‌پاسخ مانده است.

از عدم رعایت پروتکل تا ادبیات رئیس جمهور
فارغ از برخی ادبیات عامیانه رئیس جمهور و عدم دقت در استخدام کلمات، ایشان در این مدت برخی جملاتی را به کار برده‌اند که هر کدام به تنهایی می‌توانست یک موج رسانه‌ای علیه ایشان راه بیاندازد؛ البته اگر رئیس جمهور فرد دیگری بود!

«من زیاد بلد نیستم حرف بزنم»، «وقتی از روی کاغذ میخوانم خراب می‌کنم»، «خب طبیعتا در آنجا که حالا داریم می‌رویم(عراق) مجبوریم یک سری دیپلماسی هم داشته باشیم...»، «خودم هم نمی‌دانم چطوری شد من رئیس جمهور شدم» و... اینها تنها بخشی از جملات عجیب رئیس جمهور در این مدت بود که گرچه به اندازه «ناهار خوردی» شهید رئیسی حاشیه ساز نشد اما موقعیت‌های بی‌مانندی جهت تخریب پزشکیان ایجاد کرده بود که با برخورد اخلاقی رسانه‌های منتقد ایشان، این اتفاق نیافتاد.

مخالفت با وام‌های ازدواج و فرزندآوری
بسیاری از زوج‌های جوان، چشم امیدشان برای ازدواج به همین وام‌های ازدواج است. از سوی دیگر وام فرزندآوری و مشوق‌های آن باعث شده حداقل کمکی برای حل مشکل فرزندآوری و تحدید نسل باشد. برای همین هم اظهارات چندی پیش رئیس جمهور در مورد وام‌های تکلیفی موجی از نگرانی را بین جوانان ایجاد کرده بود. پزشکیان در جمع فعالان اقتصادی گفته بود: «می‌گویند به کسانی که ازدواج کرده‌اند و تولدها این‌قدر وام بدهید؛ پول از کجا باید تأمین شود؟ دولت بدهکار درست کردیم و ناترازی در بانک‌ها، صندوق‌ها و ناترازی‌های دیگر به‌وجود آمده.»

بودجه استقراضی و تورم زا
اولین بودجه دولت چهاردهم در موعد مقرر تقدیم مجلس شد اما نمایندگان اعتقاد دارند که این بودجه تورم زا است و کسری بودجه جدی دارد. از سوی دیگر وزیر سابق اقتصاد در توئیتی اعلام کرد که لایحه بودجه بیشتر «لایحه استقراض» است و این لایحه بناست چه پیامی به خارج و داخل (تورم) مخابره کند؟

رجیستری آیفون
آخرین دستاورد دولت چهاردهم نیز تا الان رجیستری آیفون بود. گرچه رسانه‌های اصلاح‌طلب در این مدت تلاش می‌کردند فیلترینگ را به عنوان موضوع اصلی مردم و وعده پزشکیان به دولت مطرح کنند. تخطی از فرمان صریح رهبرانقلاب، ترجیح منفعت یک اقلیت کوچک آن هم در چالش‌های ارزی کشور با کدام نیاز کشور تطبیق دارد؟

تکرار بازی FATF
به طور تقریبی روزی نیست که بحث FATF از سمت مسئولان دولت و یا رسانه‌های همسو شنیده نشود. همان بهانه‌ای که در دولت روحانی برای همه مشکلات کشور مطرح می‌‌شد تا اینکه کشته‌های کرونا به روزی 700 نفر رسید. علی رغم اینکه ایران 39 بند از 41 بند FATF را پذیرفته اما پس از سه سال وقفه در دولت سیزدهم که هم نفت فروخته می‌شد، هم پول آن برمی‌گشت، هم واکسن وارد شد و... دوباره این بهانه گیری شروع شده تا جایی که آن را دلیل مهمی برای کاهش مشکلات اقتصادی مردم عنوان می کنند.
Share/Save/Bookmark