دکتر جهانبخش زنگنه تبار: سفر آیت الله رئیسی به چین اولین state visit به چین در دو دهه گذشته بود که امضای 20 سند همکاری در چارچوب سند جامع مشترک راهبردی دو کشور در حوزه های اقتصادی، تجاری و علمی را به دنبال داشت.
این سفر همچنان که موافقانی داشت و رضایتمندی طرفین را موجب شده و انعکاس مطلوبی در رسانه های مستقل و آزاداندیش منطقه ای و بین المللی داشت، دشمنانی هم داشت که چشم دیدن سربلندی ایران را ندارند و منافع خود را در انزوای جمهوری اسلامی و عدم پیشرفت آن می دانند.
این سفر دستاوردهای راهبردی فراوانی داشت که از جمله ی آنها می توان به مشارکت چین در ساخت انبوه مسکن، تکمیل کریدور ریلی شرق به غرب، ایجاد شهرک صنعتی مشترک، تولید مشترک هواپیما با چین، سرمایه گذاری چین در ساخت فرودگاه، امضای 3/5 میلیارد دلار قرارداد صنعتی با چین، پیشنهاد بسته ۴۰ میلیاردی برای سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران، توافقات ۱۲ میلیارد دلاری در صنعت حمل و نقل و ساخت خودروی با کیفیت اشاره کرد.
همانطور که رییس جمهور محترم پیش از عزیمت به چین گفت: با چین ارتباطات زیادی داریم امااز ظرفیت های دو کشور برای ارتقای روابط به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری غفلت شد و متاسفانه در این راستا عقب ماندگی جدی داریم.
در بخشی از مقاله رییس جمهور که در روزنامه “مردم” چین انتشار یافت آمده است: دولت های ایران و چین که برنامه ی مشترک جامع راهبردی را به عنوان الگوی تعاملات پایدار خود انتخاب کرده اند دارای اشتراکات و رویکردهای مشابهی به تحولات بین المللی هستند. دوکشور با سلطه طلبی و یک جانبه گرایی مخالفند و بر لزوم احترام به حقوق و منافع همه کشورها تاکید دارند. هر دو کشور ایران و چین باور عمیق دارند که از طریق اولویت دادن به ارزش های معنوی انسانی و احترام به حق توسعه ملت ها، می توان صلح، انصاف و عدالت جمعی را در جهان گسترش داد و هر دو کشور یک جانبه گرایی و توسل به اقدامات قهرآمیز از جمله تحریم ظالمانه را ریشه اصلی بحران و ایجاد ناامنی دانسته و بر ضرورت مساعی مشترک در جهت دستیابی به چند جانبه گرایی واقعی و تحقق عدالت و انصاف بین المللی و استقرار حکمرانی عادلانه جهانی تاکید دارند.
این سفر قطعا در تحکیم روابط دو کشور موثر خواهد بود و همکاریهای دو جانبه در زمینه های مختلف اقتصادی ومسایل مهم بین المللی را تقویت خواهد کرد.
“فولی هوآ” کاردار سفارت چین در تهران در مقاله ای که اخیرا در روزنامه تهران تایمز منتشر شد، نوشت: ” اقتصاد چین با ثبات بسوی پویایی و بهبودی پیش می رود که برای کشورهای دیگر جهان از جمله ایران فرصت هایی بزرگ برای پیشرفت فراهم می کند”.
“چین گانگ “وزیر امور خارجه چین هم قبلا تلفنی با امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان گفتگو کرده و هر دو بر پیشرفت در برنامه همکاری جامع دو کشور و پیشنهاد پشتیبانی از یکدیگر برای حفظ تمامیت ارضی، تاکید کردند.
آمریکا و رژیم صهیونیستی بیش از همه از روابط راهبردی ایران و چین نگران بوده و هستند “جاکوب ناگل” رییس سابق شورای امنیت ملی اسراییل و عضو فعال «بنیاد دفاع از دمکراسی» در واشنگتن، در گذشته گفته بود: “چین با ایران تجارت می کند هر دوی آنها دشمن آمریکا هستند چشم انداز “وحشتناک” تشکیل این “محور شرارت” باید نگرانی بزرگی برای غرب باشد”.
همچنین ندپرایس سخنگوی کاخ سفید نیز علیرغم اینکه گفت در مورد اهداف این سفر صحبتی نمی کند گفت: اقدامات مخرب ایران را به چین گوشزد کردیم.
آمریکا و رژیم صهیونیستی که دشمنان قسم خورده نظام اسلامی و ملت بزرگ ایران هستند، طبیعی است که از هم افزایی استراتژیک ایران و چین نگران باشند و غیر از این انتظاری از آنها نیست اما در داخل عده ای که به منافع ملی کم توجه هستند و با جریان غربگرای داخلی همسو می شوند و علیرغم دستآوردهای فراوان این سند جامع راهبردی و سفر مهم رییس جمهور اسلامی ایران به چین و نقش آن در خنثی سازی تحریم های ناجوانمردانه غرب و بالا بردن قدرت جمهوری اسلامی در میز مذاکره، مواضع واظهار نظرهایی مغایر منافع ملی و این سفر مهم داشتند.
رسانه هایی که طی سالیان اخیر، راه حل مشکلات کشور را مذاکره با آمریکا می دانستند و حاصل آن وارد شدن ضربات سهمگین به اقتصاد کشورازجمله افزایش قیمت ها ، بازگشت تحریم ها و اضافه شدن هشتصد تحریم جدید بود، اکنون نیز در تلاشند که این سفر را بی تاثیر نشان دهند.
روزنامه “آفتاب یزد” در مطلبی نوشت: ” چشم انداز روابط ایران با تمامی کشورهای دنیا از غرب تا شرق، حتی کشورهای ضعیف آفریقایی تابعی از روابط ایران و آمریکا است و به طور طبیعی چین نیز از این قاعده مستثنی نیست به همین دلیل تا اختلافات ایران و آمریکا حل نشود هیچ چشم اندازی نه قابل پیش بینی است نه ترسیم پذیر”.
روزنامه “آرمان” هم نوشت: “چین فاقد بسیاری از تکنولوژی های مورد نیاز نفت، پتروشیمی و پالایشگاهی است و با توجه به تحریم ها، امیدی به قرارداد با صاحبان تکنولوژی روز دنیا نیست. به نظر کارشناسان، این سفر دستآورد اقتصادی نداشت و بیشتر جنبه سیاسی داشت. رئیسی در حالی به پکن سفر کرده که توافق ۲۵ ساله میان ایران و چین در بلاتکلیفی به سر می برد”.
همچنین سایت “تجارت نیوز” هم نوشت: “چین نفت و گاز ایران را با ۳۰ درصد تخفیف می خرد و برای پرداخت آن دو سال مهلت دارد”.
از کسانی که در این فضای معنوی حاصل تلاشهای طولانی مدت ملت بزرگ ایران و ۲۳۰ هزار شهید گلگون کفن است، تنفس می کنند و دل در گرو این نظام اسلامی و این کشور دارند انتظار نیست که آب به آسیاب دشمن بریزند و مواضع آنها همسو با آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد.
این سفر سه روزه که با همراهی شش وزیرورئیس کل بانک مرکزی انجام شد،سند جامع مشترک راهبردی ایران وچین را واردمرحله اجرا وقرارداد کرد.
بعضی ها این سند را زمینه ساز سوء استفاده چین از ایران می دانند درحالیکه امام خامنه ای (مدظله العالی) عزت،حکمت ومصلحت را به عنوان اصول اساسی سیاست خارجی ایران قرارداده اند ودولت انقلابی آیت الله رئیسی، این سه اصل را درتمام ابعاد سیاست خارجی ملاک عمل قرار خواهد داد.
چین دومین اقتصاد جهان است و این اسناد راهبردی و روابط دوستانه در چارچوب سند جامع مشترک راهبردی می تواند دستآوردهای بزرگی برای هر دو کشور داشته باشد. کسانی که حوزه نفوذ کلام یا قلمی دارند و یا صاحب رسانه ای هستند می توانند با بیان واقعیات و امید آفرینی در جامعه و بسیج تمام نیروها و جریانات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در تسریع روند پیشرفت کشور و هم افزایی برای سربلندی روزافزون ایران اسلامی موثر باشند. لذا شایسته است همه مردم ونخبگان به نظام اسلامی ودولت انقلابی خود ببالند و برای حل مشکلات کمک کنند، فقط آمریکا و صهیونستها عصبانی باشند و از این عصبانیت بمیرند.