خط نیوز - سید مرتضی نبوی مدیرمسئول روزنامه رسالت و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام است که در گفت و گو با خبرآنلاین به تشریح وضعیت انتخابات ۹۲ و چگونگی استراتژی اصولگرایان در انتخابات اشاره می کند.
مرتضی نبوی بی آنکه از موسوی نامی ببرد، وی را به دلیل حواشی انتخابات ۸۸ «ساختار شکن» میخواند اما به دقت و با احترام از هاشمی نام میبرد. «پیگیری اعتراض بر اساس قانون اساسی» نسخهای است که او برای حل مسائل آن سال میپیچد. نسخهای که بر اساس آن پیشنهادی در همان سال به همراه ولایتی، عسگراولادی و حدادعادل به آیتالله هاشمیرفسنجانی ارائه دادهاند اما به آن توجهی نشده است و تمایلی هم به تشریح جزئیاتش ندارد. «توبه بکنند یا نکنند به خودشان مربوط است» و «من مسئول محاکمه کردن آنها نیستم» هم واکنشهای وی نسبت به نسخههایی است که دیگران برای عاقبت دو نامزد مغلوب انتخابات ریاست جمهوری گذشته میپیچند. اگرچه با تحفظ سخن میگوید و اصرا دارد که نسبت به اشخاص صحبت نکند، اما نامزدی هاشمی در انتخابات سال ۸۴ را «اشتباه» میداند. اشتباهی که از نظر او بعید است از سوی خاتمی تکرار شود اما نامزدی دوباره هاشمی را هم «منتفی» نمیکند.
در ادامه اهم سخنان مرتضی نبوی را به انتخاب مشرق ملاحظه می کنید؛
- بر اساس تجربه چند دوره حضورم در مجمع تشخیص مصلحت نظام باید بگویم که حضور دیدگاههای مختلف در مجمع، یک فرصت است. چون فضای مجمع مثل مجلس نیست که تریبون آن باز باشد، اعضا نظراتشان را صراحتا اعلام کرده و با موضوعاتی مخالفت یا موافقت میکنند.
- فضای مجمع، شبیه حوزههای علمیه است که مباحثی شبیه بحثهای طلبگی مطرح میشود؛ اما با حفظ حرمتها. افراد هم خیلی راحت نظراتشان را با صراحت میگویند و به سمت یک جمع بندی میروند.
- گاهی مسائل مهم در کشور به عنوان «پیش از دستور» قبل از رسمی شدن جلسات مطرح میشود و مسئول آن موضوع برای اعضا گزارش میدهد. اعضا هم سوالاتشان را مطرح میکنند تا در جریان قرار بگیرند. مثل مذاکرات هستهای که با حضور آقای جلیلی بررسی میشود و او در قبال سوالات اعضای مجمع، توضیحاتی میدهد.
- بعد از انتخابات سال ۸۸ من به همراه چند تن از اعضای مجمع تلاشهایی را در جمع ۴-۵ نفرهای کردیم و جلساتی را خارج از مجمع با جناب آقای هاشمی داشتیم. پیشنهادهایی را مطرح کردیم که مورد قبول قرار نگرفت و به جایی نرسید.
- سوال) کدام یک از آقایان عضو مجمع همراه شما بودند؟ پاسخ: بنده با آقایان ولایتی، حدادعادل و عسگراولادی بودیم.
- با توجه به اینکه نظام ما تجربه فتنه ۸۸ را دارد، در این مقطع دیگر دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ما غافلگیر نمیشوند. در سال ۸۸ این پدیده جدید بود و به نوعی این دستگاهها غافلگیر شدند و آن مسائل پیش آمد.
- هیچ نظامی، ساختار شکنی را نمی پذیرد و تسلیم بی قانونی نمیشود. چون آن موقع «آغاز هرج و مرج» خواهد بود. با این مساله در فتنه ۸۸ مواجه بودیم. یک جریان سیاسی معترض به نتایج انتخابات بود و ادعاهایی داشت ولی میخواست آن را از طریق غیرقانونی و کف خیابان حل کند. آن هم با شیوههایی که اخیرا از طرف «طرفداران دموکراسی غربی» طراحی شده و «انقلابرنگی» نامیده میشود.
- سوال) آنچه گفتید مربوط به سال ۸۸ بود. الان دو نامزد مغلوب آن انتخابات که سران فتنه خوانده میشوند باید چه بکنند؟ محاکمه شوند یا توبه کنند؟ پاسخ: توبه کنند یا نکنند، به خودشان مربوط است. ما در مقام تعیین تکلیف برای اشخاص نیستیم. اما اگر نپذیرند که اعتراضاتشان را از مسیر قانونی پیگیری کنند، اعتراضاتشان هم پذیرفته نخواهد شد.
- سوال) نفرمودید که آیا برای این آقایان باید دادگاهی تشکیل شود؟ پاسخ: من مسئول این کار نیستم. اگر مصلحت این دیده میشد که قانون شکنیها و ساختار شکنیهای این افراد در دادگاه بررسی میشد؛ شاید شرایط دیگری بوجود میآمد. اما اینکه مسئولین این امر با توجه به مجموع مصالحی که مطرح است در این مقام هستند یا به همین صورت وضعیت ادامه مییابد، بستگی به نظر من ندارد.
- در درون اصلاح طلبان که پایگاه اجتماعی داشتند، سه طیف را نسبت به انتخابات سال ۹۲ می بینیم. دسته اول همچنان مدعی تقلب هستند که قاعدتا در این مقطع طرفدار تحریم انتخابات و عدم شرکت هستند. این کارشان هم با ادعاهای سال ۸۸ هماهنگ میشود. وقتی آنها بر این ادعا باقی هستند جایی هم برای مشارکتشان در انتخابات باقی نمیماند. دسته سوم هم در آن زمان قائل به تقلب نبودند و هم در این زمان قبول دارند که در چارچوب قانون حرکت کنند. اینها در انتخابات مجلس نهم شرکت کردند و در سایر مسائل نظراتشان را مطرح کردند که قائل به تقلب و تحریم انتخابات نیستند. برخی احزابی که در چارچوب اصلاح طلبی تعریف می شوند، اینگونه عمل کردند و در انتخابات ۹۲ هم با همین منوال حضور خواهند داشت.
- دسته دوم کسانی هستند که به تعبیر من در «برزخ» قرار دارند. یعنی از یک طرف ادعای تقلب را قبول ندارند و با ساختار شکنی می خواهند مرزبندی داشته باشند و مدعی هستند که در چارچوب قانون اساسی حرکت کنند؛ اما از آن طرف با ساختار شکنان مرز بندی نمیکنند. یعنی نه تنها مرز بندی نمیکنند بلکه به نوعی از آنها حمایت هم می کنند و خواستار آن هستند که مجازاتهای قانونی درباره آن طیف ساختار شکن لغو شود و حصر آقایانی که در انتخابات ۸۸ کاندیدا بودند، برداشته شود. مواضع این طیف دوپهلو است و به تعبیر من «در برزخ»اند که هم میخواهند درون ساختار تعریف شوند و هم از ساختار شکنها حمایت کنند.
- سوال) چهرههایی از این سه طیف را معرفی میکنید تا بیشتر با طبقه بندی اصلاح طلبان از منظر شما آشنا شویم؟ پاسخ: طیف اول که مشخص است. برخی از آنها همچنان گرفتارند و مشمول مجازاتهای قانونیاند و نیازی نیست از آنها نام ببریم. طیف سوم هم نظیر حزب مردم سالاری و امثال آن هستند که مواضعشان را صریح بیان می کنند و برخی چهرههای شاخصی که اظهار می کنند اعتقادی به تقلب در سال ۸۸ ندارند. طیف دوم هم شامل شخصیتهایی همچون آقای خاتمی رئیس جمهور سابق هستند.
- سوال) تکلیف طیف سوم که مشخص است و میتوانند در انتخابات شرکت کنند. طیف اول هم که تحریمی هستند. نظرتان درباره نحوه حضور انتخاباتی طیف دوم چیست؟ آنها هم میتوانند در انتخابات سال ۹۲ حضور داشته باشند؟ پاسخ: اینکه طیف سوم میتوانند در انتخابات شرکت کنند، تعیین تکلیف بنده نیست. منظور این است که خودشان پذیرفتهاند در چارچوب قانون عمل کنند و بر این اساس میتوانند در انتخابات نیز حضور داشته باشند. اما برداشتم در مورد طیف دوم این است که باید موضعشان را شفاف بیان کنند. شرط حرکت سیاسی این است که قبول داشته باشند که درون ساختارند و با ساختار شکنها مرز بندی داشته باشند. وقتی کسانی با ساختار شکنها مرزبندی ندارند و به نوعی آنها را تایید و حمایت می کنند، یعنی عملکردشان شفاف نیست و مردم هم نمی توانند تکلیفشان را با آنها روشن کنند.
- فتنه ۸۸ محکی است تا افراد به مردم اعلام کنند که درون ساختار هستیم. برای اثبات این حرفشان هم باید با ساختار شکنها مرزبندی کنند. چون آن مسائل خیلی برای نظام هزینه ایجاد کرد و ما دستاوردهایی را از دست دادیم و خسارتهای زیادی را برای نظام داشتیم.
- من فکر می کنم همه کسانی که به نوعی آرم اصلاح طلبی دارند، ضرورتا باید در این مقطع به طور شفاف با فتنه و اصحاب آن مرزبندی داشته باشند و اعلام کنند اعتقادی به تقلب در انتخابات ۸۸ ندارند.
- اگرچه در آستانه این انتخابات به نوعی با تکثر روبرو هستیم اما همچنان فکر میکنم که احتمال دارد رقابت اصلی بین دو جریان اصولگرا باشد. یعنی با وجود حضور کاندیداهای متعدد که برخی از آنها مثل آقای محسن رضایی مستقل هستند و برخی چهرههای اصلاح طلب نیز در انتخابات هستند؛ رقابت اصلی بین دو کاندیدای اصولگرا خواهد بود.
- سوال) احتمال نامزدی آقای خاتمی را بعید میدانید؟ پاسخ: بله. به نظرم ایشان اهل چنین ریسکی نیست. کسی که ۸ سال رئیسجمهور بوده بعید است که دوباره بخواهد شانسش را در این عرصه امتحان کند.
- سوال) اما آقای هاشمی این کار را کردند. پاسخ: بله. ما همان موقع هم گفتیم که کار ایشان اشتباه است. نتیجهاش را هم که دیدید. فکر میکنم آقای خاتمی اشتباه آقای هاشمی را تکرار نمیکند.
- سوال) گفتید رقابت اصلی در انتخابات آتی میان دو جریان اصولگرایی است و دو نامزد اصلی در این جریان خواهید داشت. منظورتان دقیقا چه جریاناتی از اصولگرایان است؟ پاسخ: یکی جریان موسوم به جبهه پایداری که رهبری معنوی آنها با آیتالله مصباح یزدی است و طیف دوم دیگرانی که رهبران معنوی آنها آیتالله مهدوی کنی است.
- سوال) جریان نزدیک به دولت چطور؟ آنها را از مستقلین میدانید؟ پاسخ: نه. این دولت تا کنون هیچ حزبی به صورت رسمی تاسیس نکرده است. در زمان آقای هاشمی حزب کارگزاران سازندگی از سوی دولت ایجاد شد و در زمان آقای خاتمی هم حزب مشارکت را داشتیم. برای انتخابات مجلس هشتم یک طیف موسوم به رایحه خوش بود که یکی از اضلاع جبهه متحد را در کنار جبهه پیروان و ایثارگرایان و رهپویان، تشکیل می داد. از دل رایحه خوش، جبهه پایداری درآمد. یعنی کسانی که انتقاداتی نسبت به حامیان دولت داشتند. این دولت چون حزب ندارد قاعدتا کمی سخت است که فکر کنیم رئیس جمهور و یا دولت مجری انتخابات بخواهد کاندیدای رسمی داشته باشد.
- در ذهن من بعید است که رئیس جمهور و دولت رسما کاندیدایی برای انتخابات بعد داشته باشند و بخواهند از او حمایت کنند. این موضوع با کار و ماموریت آنها که اجرای انتخابات است، در تناقض است.
- فرق این دوره با سال ۸۴ این است که در آن دور رقابت بین اشخاص بود اما الان با ائتلافها در جریان اصولگرا روبرو هستیم. اینگونه که از اظهار نظرها میشنویم اینها دنبال ائتلاف حداکثری و یافتن یک کاندیدا از میان آنها هستند. پس روند کار کمی پیشرفته تر از سال ۸۴ است که ائتلاف ۳ نفره یا ائتلاف ۳+۲ به جای افراد منفرد وارد عرصه شدهاند.
- سوال) احتمال نامزدی آقایان هاشمی رفسنجانی، ناطق نوری و حسن روحانی را چقدر جدی میدانید؟ پاسخ: آقای روحانی که اعلام آمادگی کردهاند. آقای ناطق نوری هم منتفی است اما آقای هاشمی منتفی نیست.
- سوال) نظرتان راجع به کاندیداتوری آقای باهنر چیست؟ پاسخ: در اینباره اظهار نظر نمیکنم.