به گزارش گروه سیاسی خط نیوز؛این روزها که به زمان انتخابات مجلس شورای اسلامی، نزدیک میشویم، روزهای خاصی است که از جهات مختلف حائز اهمیت است.
روز به روز تبلیغات دشمن و یاران همسوی داخلیش، در جهت کاهش و عدم مشارکت مردم در انتخابات پیش رو، صورت جدی تری به خود میگیرد.
یکی از مهمترین مشوقهایشان برای ترغیب مردم به عدم حضور، طرح این سوال است که نمایندگان فعلی مجلس برای مردم چه کرده اند ؟
این ابهام از آنجا ناشی میشود که در اذهان مردم، وجود مشکلات و عدم حل آنها در هر بخشی به نماینده و نمایندگان بر میگردد. یا اینکه بر اثر کنشهای نمایندگان در بین مردم این اندیشه شکل گرفته که از صفر تا صد امور کشور به دست نمایندگان است. این در حالی است که این موضع و موضوع کاملا با حقایق و وظایف نمایندگی ناهمخوان است.
امروز است که نگاه تیزبین مقام معظم رهبری مبنی بر عدم دخالت نمایندگان در امور اجرایی، خود را می نمایاند و آفت دخالت نمایندگان در امور اجرایی را نشان میدهد. لذا برای تبیین وظیفه نمایندگان باید رسانه ملی تلاش بیشتری نماید تا این نقطهی ابهام، روشن و از ابهام خارج گردد. طبق قانون وظیفه نمایندگان، در حیطهی اجرا تعریف نشده و دخالت در اجرا از سوی آنان مغایر قانون است. نسبت نمایندگان با اجرا، جز نظارت بر حسن اجرایی قوانین، تذکر و تشکر نیست.
اما از سوی دیگر و روی دیگر این سکه، تخریب نمایندگان مردم و بالطبع تضعیف مجلس و حضور مردم است. نمایندگان مجلس، فارغ از گرایش سیاسی آنها چهره موجه و مورد تایید شورای نگهبان بوده اند، حال برخی فراتر از این موقف، دارای مسئولیتهای ملی یا محلی بوده و یا دارای موقعیتی در مجلس میباشند که آنها را در زمرهی سرمایه های ملی هر استان و یا کشور قرار میدهد و تاختنهای احساسی، فاقد مستندات، بدون توجه جامع الاطراف و احیانا از سر عقده گشایی یا اختلافات منفعت طلبانه به این چهرهها به هیچ وجه قابل دفاع نیست. بحث مشکوک این است که چرا برخی در تبلیغ زود هنگام مجلس، به دنبال تخریب چهره های ملی مردم هستند. این تردید زمانی بیشتر میشود که چهره هرچه ملیتر و دارای سوابق روشنتری باشد، مورد هجوم و حتی تخریب بیشتری قرار میگیرد.
این مهم ازآن رو باید مورد دقت قرار بگیرد که در نقدهای مد نظر، فقدان بررسی کارشناسانه و خارج از شئوبات، استناد به مستندات قابل اتکا و استفاده از رویکرد کلان مشاهده نمیشود و استناد به کلیاتی مبهم و بدون در نظر گرفتن بسیاری از حواشی و پارارمترها عیان است. شاید فقد ملاک روشن و ابزار و مکیال ارزیابی علمی و دقیق در باب عملکرد نمایندگان یکی از دلایلی است که موجب این سردر گمی شده است.
به هر حال هدف قرار دادن نمایندگان و چهره های موجه، خدمتگزار و صاحب صلاحیت در هر استان یک خطای استراتژیک است و نباید اجازه داد که عناصر لایق و ارزشمند به صرف اختلاف نظر سیاسی یا اختلافات شخصی و یا خدای نکرده سهم خواهیهای دنیاطلبانه، هدف تخریب و ترور شخصیت قرار گیرند.
شاید حرکت اخیر علیه مجلس شورای اسلامی، که به دنبال شورش زن، زندگی، آزادی موجب سهمگینتری را تشکیل داده است، حرکتی رندانه برای تخریب نظام و القای ناتوانی آن در حل مشکلات و نوعی سر مایه سوزی و نخبه کشی پنهان و سوزاندن نخبههای معتقد به نظام باشد.
با این تفسیر و با دانسته هایی که از این برخوردها کسب میشود، ضمن حفظ نقد مستدل در قبال نمایندگان و مطالبه گری مطلوب باید و شایسته مینماید عزیزان نامزدهای بالفعل و بالقوه و طرففدارانشان با حفظ احترام به داشته های استان نقاط قوت وتواناییهای نامزد مورد نظر خویش را مد نظر قرار دهند و از رویه ای که از حالت نقد خارج و به سرمایه سوزی بدل میشود به طور جدی خودداری کنند.
بی شک گروهای سیاسی اگر معتقد به اصول و کلیات نظام باشند باید از انعکاس اخبار منفی فاقد صحت و کارآزمایی نشده، خودداری کنند. بدیهی نماینده مجلس را نباید تنها از نطق های قبل از دستور و متورم شدن عروق گردن، به قضاوت نشست! تواناییهای نمایندگان در تقنین، فعالیت مفید در راستای خدمتگزاری به مردم، موجه و موثر بودن از نگاه سایر قوا و در تعامل با آنها در حل مشکلات و پیشبرد راههای قانونی برای توانمند سازی منطقه ماموریت خویش و ده ها فاکتور دیگر، نیازمندیهای ابتدایی برای تحلیل درست شایستگی یک نمایندهی مجلس است که متاسفانه در هیاهوهای رسانهای معمولا مورد توجه قرار نمیگیرند.
البته این نوشته با هدف و برای تطهیر تمام عملکردهای نمایندگان و مجلسیون نیست و به همین مجلس که علیرغم اقدامات بسیار ارزشمند در دوره ی فعلی، اختلالاتی نیز داشته است نقدهایی را وارد میداند. اما شرع، اخلاق و عقل به آدمی اجازه نمیدهد که در چنین موقعیتهایی یک سویه به قاضی برود، قضاوت ناقص داشته باشد و احیانا سرباز بی جیره و مواجب دشمنان حق و حقیقت شود!