به گزارش خط نیوز به نقل از خبرگزاری میزان آیت الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه صبح امروز در نشست با روسای کل دادگستری سراسر کشور اظهار کرد: میان تشکیل این جلسه با جلسه قبلی فاصله زیادی افتاد که البته جلسه معاون اول دستگاه قضا با روسای کل دادگستری ها این فاصله را جبران کرد.
وی در ادامه خطاب به روسای کل دادگستری های سراسر کشور و همچنین دادستان های مراکز استانها که در نشست امروز حاضر بودند گفت: برای سال آتی باید جهت خدمت رسانی جهادی به مردم و بازکردن گره کارهای آنها کمربندها را ببندیم و بدانیم که خدمت به مردم در زمره عبادات است.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه به تحولات سیاسی اتفاق افتاده در کشور در سال 94 اشاره کرد و بیان داشت: دولت در زمینه تصویب برجام که باید در صحنه عمل آثار مهمی داشته باشد، تلاش مهمی را انجام داد و همه قوا هم در صحنه بودند و در راس همه مقام معظم رهبری بودند که با تعیین خطوط قرمز، مذاکرات را هدایت میکردند و روسای قوا که به محضر مقام معظم رهبری مشرف میشدند، ایشان بحثهای مهمی را در این زمینه ایراد میفرمودند.
وی در ادامه با اشاره به تایید مشروط برجام توسط مقام معظم رهبری تصریح کرد: ما امیدواریم برجام بتواند مسیر کار دولت را تسهیل کند و تصویب این سند اقدام قابل توجهی بود؛ اما کشورهای سلطه گر فشارهای جانبی زیادی وارد میکنند و باید ببینیم برآیند این توافق چه خواهد بود.
رئیس دستگاه قضا ادامه داد: علی القاعده با توجه به آنچه که در متن برجام مندرج شده این سند باید آثار خوبی برای کشور داشته باشد، البته در متن و حاشیههای آن مطالبی را آوردهاند که باید ببینیم که در صحنه عمل چه میشود.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه با اشاره به انتخابات اخیر برگزار شده، اظهار کرد: انتخابات یک امتحان بزرگ الهی برای همه بود و مردم در آن واقعا خوش درخشیدند و 62 درصد از واجدین صلاحیت رای دادن در این انتخابات شرکت کردند.
وی مشارکت مردم در انتخابات اخیر برگزار شده را بسیار قابل توجه توصیف کرد و بیان داشت: در بسیاری از کشورهای مدعی دموکراسی حضور مردم در انتخابات به 50 درصد هم نمیرسد؛ اما در نظام جمهوری اسلامی با وجود تبلیغات زیاد دشمنان حضور مردم در پای صندوقهای رای بسیار پر معنا بود.
رئیس دستگاه قضا حضور مردم در پای صندوقهای رای را اظهار کردن پذیرش نظام توسط آنان دانست و خاطر نشان کرد: در نزدیکیهای هر انتخابات دشمنان نظام با تمام ابزارها برای مایوس کردن مردم و مشوه کردن کار مجریان و ناظران انتخابات به میدان میآیند؛ اما ما شاهد بودیم که در انتخابات اخیر علی رغم همه فریب کاریها مردم به میدان آمدند و امتحان خوبی را نزد حق تعالی پس دادند.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: مردم ما با وجود فشارهای زیادی که در رابطه با رکود اقتصادی، مشکلات معیشتی و عدم اشتغال جوانان به آنان وارد میشود و ما با تمام وجود آنها را لمس میکنیم، برای ابراز وفاداری به نظام به صحنه آمدند و این مسئله بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه مسئولان در این بستر و با توجه به وفاداری مردم به نظام، وظایف مهمی را برعهده دارند، اظهار کرد: خدمت به مردم هم مقتضای عقل است و هم مقتضای شرعی دارد و باید خدمت به مردم را عبادت تلقی کنیم.
رئیس دستگاه قضا ادامه داد: روسای دادگستری ها باید علی رغم مشکلات موجود در راه خدمت به مردم کوشا باشند و این مشکلات نباید ما را از خدمت به مردم مایوس کند و ما باید برای خدمت جهادی به مردم کمربندها را محکم ببندیم.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه با آسیب شناسی عمل قبیح و زشتی که در ایام انتخابات از سوی ضد انقلاب خارج نشین صورت گرفت و همراهی برخی داخلی ها را به همراه داشت، گفت: شناخت و آسیب شناسی عمل قبیح و زشتی که در ایام انتخابات صورت گرفت و مختص این انتخابات هم نبود بسیار حائز اهمیت است و باید پیرامون این پدیده روشنگری صورت گیرد.
وی ادامه داد: از چندین ماه قبل از انتخابات عده ای ضد انقلاب خارج نشین و مخالفان نظام به این فکر افتادند که برخی از چهرههای این نظام خصوصا منصوبان رهبری را از ورود به مجلس خبرگان منع کنند.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه از ضد انقلاب خارج نشین انتظاری بیش از این نیست، گفت: آن چیزی که قیافه قبیح و زشتی داشت این بود که عدهای در درون کشور هم نقشه ضد انقلاب خارج نشین را اجرا کردند.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: در انتخابات گروهها آزادند که لیست ارائه کنند؛ اما اینکه عدهای اصرار بورزند که فلان امام جمعه و یا رئیس قوه قضائیه که منصوبین رهبری هستند، رای نیاورند بسیار عمل قبیح و زشتی بود.
وی در ادامه با طرح این سئوال که چرا باید مسئولان در داخل کشور با ضد انقلاب خارج نشین همنوا شوند، گفت: از چندین ماه قبل از انتخابات علیه رئیس قوه قضائیه تبلیغات گسترده کردند که چرا بر احکام قصاص و حدود پافشاری میکند؛ خب این پافشاری که علامت ایمان است.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: در ایام انتخابات چنین میگفتند که برای اینکه فلانی در مازندران، فلانی در تهران، فلانی در کرمان و فلانی در خراسان رای نیاورد، باید به افراد ناشناس رای دهیم و در این راستا لیست هم ارائه کردند.
آیت الله آملی لاریجانی اظهار کرد: علیرغم تمام تبلیغات سوء مردم به صحنه آمدند و در دهان ضد انقلاب زدند و در مازندران بالاترین رای به کسانی دادند که آنها نمیخواستند.
وی گفت: در این رابطه بحث شخصی مطرح نیست بلکه این بحث مطرح است که عدهای چطور به آسانی از قبح این کار گذشتند؛ اینکه عدهای در داخل همراستا با ضد انقلاب خارج نشین لیست ارائه دهند و همان حرفهای آنان را تکرار کنند، عمل زشتی بود که باید تبیین شود.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: کسانی که مدعی همراهی با رهبری هستند آیا واقعا همراهی کردند، آیا رهبری هم همین را میخواستند که عدهای به دنبال حذف منصوبان ایشان باشند، قبح این کارخیلی زیاد بود.
رئیس دستگاه قضا بیان داشت: متاسفانه عدهای در حالت غبار آلودگی فضا کارهایی انجام دادند و بعد هم گفتند همه چیز را فراموش کنیم، اما باید برای مردم روشن شود که اینها چه کردند و از این به بعد میخواهند چه کنند.
وی خاطر نشان کرد: ما باید برای مردم روشنگری کنیم و ما مطمنیم که مردم ولایت مدار ما دنبال اینها نخواهند رفت.
آیت الله آملی لاریجانی ادامه داد: ما در سال گذشته همچون سالهای قبل با دو چالش مهم نیروی انسانی و اعتبارات مواجه هستیم و در طول این شش سال مکرر در محضر مقام معظم رهبری، دولت و مجلس بیان کردند که بنای اعتبارات قوه قضائیه از اول پایین دیده شده و به تعبیر خودمانی مستضعف نگه داشته شده است.
رئیس دستگاه قضا در ارتباط با اعتبارات و امکانات معقول برای دستگاه قضا اظهار کرد: این التزام به اشرافی گری و زر و زیور دادگستری نیست؛ اما باید در نظر داشت که وضع فیزیکی برخی دادگستریها استیجاری است و سازمان ثبت با مشکلات فراوانی مواجه است، قضات را به شهری دعوت میکنند و این طور نباشد که آنها مثل آوارهها دنبال خانه بگردند. باید خانههای سازمانی در نظر گرفته شود.
وی افزود: ما فشارهای تحریم را میدانیم؛ اما مهربانتر نیز میشود با قوه قضائیه رفتار کرد، گلایه ما این است که قوه قضائیه با افزودن پارهای تعرفهها از خودش درآمد نشان میدهد که زیر بار نمی روند و این کم لطفی است، در برنامه ششم توسعه با همه تلاشی که کردیم چیزی که مورد نظر قوه قضائیه بود محقق نشده است که به مقام معظم رهبری بیان کردیم و قرار است ایشان به مجلس نامهای بدهند.
آیت الله آملی لاریجانی در ارتباط با بحث نیروی انسانی گفت: ما از جهت جذب و آموزش کوتاهی نکردیم، قوه قضائیه باید به سرعت نیروی انسانی اش را جبران کند و بر همین اساس به جذب و آموزش قضات پرداخته که بیش از 4 هزار قاضی به قوه قضائیه آمده و یا در شرف آمدن هستند، من تعجب میکنم از تعبیر کسانی که گفتند همان 7 هزار قاضی کافی است. در حال حاضر با اضافه کردن 4هزار قاضی هنوز کمبود نیروی انسانی داریم، ما برای جذب 4 فرد اداری برای کارهای عادی دستگاه قضایی مشکل داریم.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: ما نمیتوانیم دستگاه قضایی را به بخش خصوصی بدهیم؛ چراکه دستگاه قضا حاکمیتی محض است و شاکله آن که بحث رسیدگی به پروندههاست را نمیشود به بخش خصوصی داد؛ چراکه این امر خلاف قانون اساسی و مصلحت است و این بخش حاکمیتی باید با اقتدار بماند.
وی اظهار کرد: مردم دوست دارند که به سرعت به کار آنها رسیدگی شود، گاهی ارزیابیها نسبت به قوه قضائیه بدون توجه به محدودیت و امکانات صورت میگیرد، به طوری که میروند از کوچه و بازار پرس و جو میکنند که آیا شما از کار دستگاه قضایی راضی هستید و آنها هم می گویند خیر که این غیر منصفانه است چراکه منصفانه قضاوت کردن باید با توجه به امکانات ونیروی کافی باشد، اینکه قاضی ما در ماه گاهی 250 پرونده درشعبه ببیند این امر موجب فرسودگی و فشار بیش از اندازه به قضات است.
آیت الله آملی لاریجانی تصریح کرد: یک آقایی در هفتم تیرماه و در هفته قوه قضائیه به جای تقدیر و تشکر از زحمات مسئولین قوه قضائیه در برنام ای سوالی را مطرح کرد مبنی بر اینکه اگر شما مشکلی پیدا کردید به نزد دستگاه قضایی میروید یا آن را به حق تعالی واگذار میکنید که این سوال مناسب نبود؛ چرا که این نگاه دین مدارانه نیست اما با این وجود بسیاری از مردم در پاسخ به این سوال گفته بودند که به دستگاه قضایی مراجعه می کنیم.
وی افزود: روسا و مسئولین قوه قضائیه انسانهای متدینی هستند و تمام تلاششان را برای خدمت به مردم گذاشتهاند و من از تمام رسانهها و کسانی که در مقام ارزیابی دستگاه قضایی هستند تقاضا دارم که بیایند مجموعه امکانات و حجم پروندهها را ببینند و بعد قضاوت کنند. ما گلهای که از دستگاه اجرایی و مجلس داریم این است که وضع دستگاه قضایی و مجموعه امکانات ما را ببینند، مسئولین دستگاه قضایی با تمام توان خود و بیش از حد معمول کار میکنند و اگر این نتیجه برای همه مطلوب نیست برای این است که امکانات به ما نمیدهند.
آیت آلله آملی لاریجانی به استقلال قضایی اشاره کرد و گفت: ما به تجربه میبینیم که خصوصا در رسیدگی به پروندههای کلان فضاسازی رسانهای خیلی زیاد شده است و ما احتمال میدهیم در پس پرده این فضاسازیها چیزهایی هم نهفته باشد، تحت فشار گذاشتن دستگاه قضایی صحیح نیست که مسئولین دستگاه قضا با این فشارها از راه به در نمیشوند.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: جوسازی و شانتاژکردن خصوصا در میانه راه دادرسی خلاف است و اگر به حد نامعقولی برسد دستگاه قضا حتما باید تعقیب کند و این اخلال در روند رسیدگی است.
وی در ارتباط با اهمیت تشدید نظارتها گفت: بحث نظارت از بحث شروع در کار مهمتر است ما ممکن است که قاضی برای دستگاه قضا تأمین کنیم ولی اگر تحت نظارت نباشند مشکلاتی را ایجاد میکنند، بنابراین باید دائما مراقب باشیم و مراقبت کنیم و من در تمام جلسات خصوصی با روسای دادگستری مطرح کردم که مستقیما باید نظارت داشته باشند و به صورت سرزده و اول وقت به زیرمجموعه های خود مراجعه کنند و رای قضات خود را ببینند و با مردم صحبت کنند تا ببینند که از مجموعه راضی هستند یا خیر.
رئیس دستگاه قضا در ارتباط با سالم سازی دستگاه قضا گفت: گاهی وکلا از حیطه کار حرفهای بیرون میآیند و در واقع به نحوی کار چاق کنی میکنند و حرفهای خلافی را منصوب به قضات میکنند، از مردم پول میگیرند و میگویند بخشی از این پول برای قاضی است اینها دستگاه قضایی را بدنام میکنند و موجب اخلال در راه رسیدگی میشوند، حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه و روسای دادگستریها باید این مسئله را پیگیری کنند.
وی در ارتباط با مبارزه با فساد اظهار کرد: از طریق معاونت فرهنگی درصدد ارتقای اخلاقی و فرهنگی قوه قضائیه بودیم ولی آنطور که باید تحقق نیافت که بخشی از آن به روسای دادگستریها باز میگردد بنابراین در بحث اخلاق کمک معاونت فرهنگی را جدی بگیرید و در این مورد در چند ماه آینده از شما گزارش میخواهیم، گزارش صوری هم ندهید.
آیت الله آملی لاریجانی گفت: ما نمیپسندیم که عدد و رقم اعدامها در کشور بالا برود اما نسبت به حفظ امنیت کشور و برخورد با اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر که زندگی مردم را از بین میبرند باید مقابله کنید و برخی از آنها به عنوان محارب هستند و در این زمینه باید صریح و قاطع عمل کنید.
وی در ارتباط با برنامههای مستمر برای آموزش قضات اظهار کرد: قوانینمان دائما در حال تغییرند و برخی در مسیر بهبود وضعیت هستند. در برخی موارد این گونه نبوده است. جلسات رفع اشکال بگذارید با شیوههای مختلف قضات به جلسات بحث و گفتگو بکشانید برای اینکه دانش قضاییشان نو شود.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به تشکیل دادگاهها و دادسراهای تخصصی که درخواست برخی از وزارتخانهها است، خاطر نشان کرد: در این زمینه قبلا اختیارش به روسای کل واگذار شده است مثلا در پروندههای وزارت نفت و محیط زیست شعبی باشد که با مسائل بانکی و مالی و محیط زیستی به خوبی آشنا باشند، این امر علی الاصول کار درستی است اگر نیروی کافی ندارید شعبی را برای اینکار درنظر بگیرید و این با نظارت دادگستریها کمک کننده است.
وی به بحث منابع طبیعی و محیط زیست اشاره کرد و گفت: همه روسای کل و دادستانها در این زمینه منتظر شکایت دستگاهها نباشند و به عنوان حق عمومی ورود کنند، وقتی تأسیسات جدید غیرمجاز احداث میشود حقیقتا تخریب کنید مخصوصا در ایام تعطیلات فروردین که فکر میکنند دستگاه قضایی غفلت کرده و شروع به ساخت و ساز میکنند نظارت کنید و به قاضی کشیک بسپارید که سرکشی کنند و مواظب باشید کسی تأسیسات جدیدی برخلاف قانون ایجاد نکند.
وی گفت: با قاطعیت تمام برخورد کنید، تخریب کردن در اینجا وظیفه شماست، ما موقتا گفتیم که نسبت به ساختمانهای قدیم تخریبی صورت نگیرد و تا یک حدی نسبت به خانوادههایی که ساکن روستا هستند تسهیل در نظر گرفته شود ولی در هر حال نسبت به ساختمانهای آینده با هر گونه ساخت و ساز غیر مجاز برخورد میشود.
رئیس دستگاه قضا در پایان به موضوع ورشکستگی اشاره کردو گفت: ورشکستگی به خاطر وضع کشور زیاد شده است و یکی از شکایاتی که بانکها دارند این است که بدون اطلاع ما این کار را انجام میدهند و متأسفانه گاهی صوری سازی میشود و تمام اموال بانکها از بین میرود، بنابراین راهی پیداکند که بانکها و موسسات مالی در جریان باشند و ادله خود را ارائه کنند.