زمان ارسال پیامهای تبریک به پایان رسیده و زمان تعیین استراتژی برای مذاکره غربیها با ایران فرارسیده است. نمایندگان شش کشور عضو دایم شورای امنیت سازمان ملل، سهشنبه میهمان کاترین اشتون هستند تا روند مذاکرات اتمی با ایران و نحوه پیشرفت در این مذاکرات را بررسی کنند. مذاکرهای که بیش از سه ماه است، متوقف شده است.
کاترین اشتون، سرپرست گروه مذاکرهکنندگان در اولین موضعگیری بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری ایران، گفته بود: «ما اکنون منتظر برقراری دولت جدید ایران خواهیم ماند، من به تلاشهایم برای درخواست از ایران بهمنظور همکاری نزدیک با من و جامعه اروپایی با هدف اعتمادسازی نسبت به ماهیت برنامه هستهایشان ادامه خواهم داد.»
«کاترین مارگارت اشتون»، عضو حزب کارگر بریتانیا که از سال ۲۰۰۹ بهعنوان مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، انتخاب شده در برنامه هستهای ایران با سعید جلیلی، دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران بر سر میز مذاکره نشسته است. آخرین مذاکره «اشتون» با «جلیلی» که به صورت دوجانبه در استانبول برگزار شد، نتوانست نظر مساعد نماینده شش کشور مذاکرهکننده را برآورده کند.
در پایان اجلاس استانبول، دو طرف از «مذاکراتی طولانی و مفید» سخن گفتند. سعید جلیلی در آنزمان در پایتخت غربی کشور همسایه، درگیر ضبط فیلم تبلیغاتی خود برای انتخابات ریاستجمهوری بود.
«اشتون» نیز همانزمان تاکید کرد که حضور مذاکره کننده ارشد ایرانی در کارزار انتخاباتی ایران، در جریان مذاکرات تغییر ایجاد خواهد کرد.
روز گذشته، سخنگوی «کاترین اشتون»، نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور خارجه و سیاست امنیتی، گفت: «روز سهشنبه آینده، خانم اشتون در جلسهای با نمایندگان کشورهای عضو گروه ١+٥ در بروکسل، به بررسی روند مذاکرات اتمی با ایران و نحوه پیشرفت در این مذاکرات خواهد پرداخت.»
گروه ١+٥ متشکل از کشورهای عضو دایم شورای امنیت آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه و فرانسه، به علاوه آلمان است که در پرونده اتمی ایران نقش مذاکره را برعهده دارند.
سخنگوی اشتون تاکید کرد: «ما مشتاقیم در این گفتوگوها (با ایران) پیشرفتی ملموس حاصل کنیم.» رادیو فرانسه به نقل از «مایکل مان» نوشت: در این جلسه تاثیر انتخاب حسن روحانی به عنوان رییسجمهور جدید ایران بر پرونده هستهای را بررسی میکنند.»
مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، در مورد جلسه هفته آینده گفته است که «گروه ١+٥ مایل است مذاکرات بعدی با ایران که در پی برگزاری انتخابات ریاستجمهوری اخیر در آن کشور صورت خواهد گرفت، دستاوردهای ملموسی داشته باشد.» به گفته «مان» آنها (۱+۵) در مورد اینکه «چگونه در پرونده هستهای ایران به جلو پیش برویم مذاکره خواهند کرد.» خبرگزاری «رویترز» به نقل از یک منبع خبری در اتحادیه اروپا نوشته است: «در آلماتی، ما پیشنهاد خوبی روی میز مذاکره گذاشتیم و حالا منتظریم تا ایران به این پیشنهاد واکنش مساعدی نشان دهد.»
این در حالی است که برخی مقامهای مذاکرهکننده در نشست ۱+۵ با ایران، از عدم تعیین زمان جدید مذاکره ابراز ناخرسندی کرده بودند. هفته گذشته وزارت امور خارجه روسیه از اینکه برای پیشرفت در مذاکرات بین ایران و گروه ١+٥ اقدامی به عمل نیامده است ابراز نارضایتی کرده بود.
بیبیسی در گزارشی به نقل از منابع دیپلماتیک غربی نوشته است: «تا پیش از آغاز دوره ریاستجمهوری حسن روحانی و تشکیل دولت جدید، انتظار نمیرود مقامات ایرانی تمایل چندانی به برگزاری دور جدید مذاکرات داشته باشند یا چنین مذاکراتی نتیجهبخش باشد.»
این درحالی است که با توجه به انجام مراسم تنفیذ و تحلیف ریاستجمهوری در ۱۲ و ۱۳ مرداد، «حسن روحانی» دوهفته زمان خواهد داشت تا کابینه خود را برای اخذ رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی کند. رییسجمهوری، رییس شورایعالی امنیت ملی محسوب میشود و دبیر شورا با حکم او منصوب میشود. دبیر شورایعالی امنیت ملی مسوول ایرانی مذاکره ۱+۵ با ایران است. حسن روحانی علاوه بر سالها عضویت در شورایعالی امنیت ملی، در دولت اصلاحات دو سال دبیر این شورا بود و سرپرستی مذاکرات هستهای را برعهده داشت.