طرح قطار شهری کرمانشاه یکی از پروژههای پرچالش این کلان شهر است؛ مطالعات پروژه قطار شهری کرمانشاه سال 1354 آغاز شد و سال های 1386 و 1389 در چندین نوبت در شورای عالی کشور و در 2 نوبت در شورای اسلامی شهر کرمانشاه به تصویب رسید، این مطالعات در 2 نوبت در سفر رئیس جمهور وقت دارای مصوبه بوده و در سفر مقام معظم رهبری به کرمانشاه نیز مورد تاکید قرار گرفته است.
این پروژه در حال حاضر از میدان معلم (مسکن) آغاز شده است و به طول 12.9 کیلومتر به سمت جنوب شهر کرمانشاه و میدان فردوسی ادامه پیدا میکند.7.1 کیلومتر از طرح قطار شهری به صورت هوایی روی ستونهای که در ابتدا برای منوریل ساخته شده تا سه راه 22 بهمن که در حال ریلگذاری است، از سهراه 22 بهمن به صورت زیرزمینی و تونلی تا میدان فردوسی ادامه پیدا می کند و تا ایستگاه m6 به صورت هوایی و ایستگاه m7 تا m13 به صورت زیرزمینی است.
پروژه قطار شهری کرمانشاه ابتدا بهصورت مونوریل آغاز به کارکرد و یک قرارداد کلی با شرکت تام ایرانخودرو با اعتبار اولیه 114 میلیارد تومان و 139 میلیون یورو منعقد شد، سال 1393 طرح تغییر کرد و کار تکمیل عرشه به شرکت تام ایرانخودرو واگذار شد.
سال 93، پروژه مونوریل بهقطار شهری تبدیل شد و پس از آن سیاست کلی شهرداری بر این بود که برای سرعتبخشیدن به پروژه، این طرح در قطعات جداگانه به پیمانکاران واگذار شود، در این راستا هر قطعه و ایستگاه به پیمانکاران جداگانه داده شده است.
پیشرفت فیزیکی 48.5 درصدی فاز نخست پروژه قطار شهری
نادر نوروزی شهردار کرمانشاه در گفتوگو با فارس آخرین اقدامات در خصوص پروژه قطار شهری را تشریح کرد.
وی اظهار کرد: عملیات اجرایی پروژه قطار شهری کرمانشاه از سال 90 شروع شده است، اما متأسفانه طی این مدت باتوجهبه کمبود اعتبارات از طریق دولت پروژه پیشرفت متناسب با انتظارات شهروندان و دستگاههای اجرایی را نداشته است.
شهردار کرمانشاه افزود: از سال 1401 تاکنون باتوجهبه رفع موانع بانکی پروژه قطار شهری کرمانشاه روی ریل پیشرفت قرار گرفته است و تا کنون عملیات اجرایی در فاز نخست حدود 48.5 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی تصریح کرد: در تونل منتهی به چهارراه مدرس نیز تا کنون 900 متر حفاری انجام شده است و هم اکنون تونل قطعه یک از سه راه 22 بهمن تا میدان آزادی آماده بهرهبرداری است.
قطار شهری کرمانشاه روی ریل پیشرفت
نوروزی ضمن اظهار رضایتمندی از پیشرفت پروژه، گفت: در ایستگاههای ابتدایی از بلوار طاقبستان حدود 2 کیلومتر در دو خط مجزا ریلگذاری شده است و در تمام جهات درگیر کار اجرایی پروژه هستیم، فاز نخست پروژه قطار شهری کرمانشاه شامل 8 ایستگاه هست که از مقابل خیابان ویلا پروژه بهصورت زیرزمینی تغییر پیدا میکند.
شهردار کرمانشاه گفت: برای بهرهبرداری از سه ایستگاه فاز نخست اعتباری بالغ بر یک هزار و 300 میلیارد تومان لازم است که خوشبختانه این رقم در صورت تحقق اعتبار دولت دریافت خواهد شد که اقدامات لازم در این زمینه صورتگرفته است و شاهد بهرهبرداری و حرکت قطار در زمان مقتضی خواهیم بود، این پروژه سهم بسزایی در بهبود حملونقل شهری خواهد داشت.
اعتبار باشد، فاز اول پروژه قطار شهری کرمانشاه سال 1404 به بهرهبرداری میرسد
نوروزی اظهار کرد: این پروژه به طول 13 کیلومتر از میدان معلم تا میدان فردوسی امتداد پیدا میکند و 13 ایستگاه هم در طول مسیر دارد. از این مسیر 13 کیلومتری حدود 7.1 کیلومتر آن بهصورت روگذر و مابقی بهصورت زیرگذر است.
شهردار کرمانشاه در ادامه ضمن اشاره به اعتبارات پروژه، گفت: برای افتتاح کل پروژه فاز نخست اعتباری بالغ بر 3 هزار و 500 میلیارد تومان نیاز است که با تأمین این اعتبار قطار حملونقل شهری خود را موظف به افتتاح پروژه تا پایان ۱۴۰۴ میداند، اعتبار کامل پروژه تا میدان فردوسی 8 هزار و 300 میلیارد تومان برآوردشده است که این رقم باتوجهبه تورم سالیانه تغییر پیدا خواهد کرد.
وی در پایان، گفت: پروژه قطار شهری در بخشهای ریلگذاری، ایستگاههای هوایی، ایستگاههای زیرزمینی 7 و 8، ساختمان قطار شهری با وسعت 7 هزار و 700 مترمربع بهعنوان مرکز پایش الکترونیک قطار (o.c.c) در حال ساخت است که امیدواریم این ساختمان نیز تا سال آینده به بهرهبرداری برسد.