به گزارش جهان نيوز به نقل از باشگاه خبرنگاران، عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صحن علنی امروز مجلس گفت: مسائلی امروز در مجلس مطرح شد که وزارت ارتباطات برای حل این مشکلات برنامههای دارد، در چند حوزه برنامههای تحولی را پیش بینی کرده ایم که در جلسه رای اعتماد هم آنها را بیان کردم.
شبکه ملی اطلاعات، هوشمند سازی دولت، اقتصاد دیجیتال، توسعه ارتباطات روستایی، امنیت فضای مجازی، صنعت فضایی و مسائل مربوط به صنعت پست را از جمله برنامه این وزارت خانه معرفی کرد و گفت: شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیر ساخت فضای مجازی کشور یکی از مهمترین و راهبردیترین طرحهایی است که باید به سرعت در کشور دنبال شود، ولی متاسفانه علی رغم تلاشهای گذشته وضعیت ما مطلوب نیست.
به گفته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، سابقه این شبکه به ۱۵ سال قبل برمی گردد، ولی تازه در ۹ سال گذشته شورای عالی فضای مجازی تکلیف دستگاهها را در تحقق این برنامه مشخص کرده است. در دروه جدید وزارت ارتباطات محور همه فعالیتهای ما در حوزه ارتباطات شبکه ملی اطلاعات است و وزارت ما وزارت توسعه شبکه ملی اطلاعات خواهد بود. مسئولیت این کار نیز بر عهده خودم خواهم بود و شورای راهبری شبکه ملی اطلاعات را برای آن پیش بینی کرده ایم.
زارع پور معتقد است: بیش از ۱۲۰ پروژه بزرگ برای اجرای این طرح در این مدت پیش بینی شده و به شکل هفتگی پیشرفت آنها را رصد میکنیم.
وزیر ارتباطات در توضیح این شبکه میگوید: از شبکه ملی اطلاعات دو هیولا برای مردم ساخته اند. یک هیولا این است که این امر یک مسئله دست نیافتنی است و هیولای دوم برای مردم ساخته شده که اگر این شبکه راه اندازی شود اینترنت مردم محدود میشود، اصلا این چنین نیست.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات میگوید که راه اندازی این شبکه شدنی است و مردم هم بدانند این شبکه دو بخش مهم دارد یک بخش آن یک شبکه با کیفیت و پر سرعت و امن داخلی است. برنامه ما این است که در این بخش پروژه فیبر نوری منازل و کسب و کاها را دنبال کنیم. مردم ما و حتی مردم روستاها لیاقت سرعت چند صد مگابیت بر ثانیه و حتی چند گیگی را دارند و حتی برنامه ما این است که شبکه پر سرعت را در تمام کشور راه اندازی کنیم.
زارع پور گفت: باید پروژه فیبر رسانی به خانههای مردم مثل پروژه گاز رسانی بشود. اگر این شبکه نهایی شود شبکهای امن خواهد بود. در حال حاضر ۴۳۰ گیگ از ظرفیت اینترنت به دلیل قطعی فیبر نوری در خلیج فارس از دسترس خارج شده و در چنین شرایطی اگر شبکه پر سرعت خودمان را داشته باشیم کندی و قطعی را مردم احساس نخواهند کرد. ارتباطات بین الملل ما هم کیفیت پیدا خواهد کرد و از سوی دیگر به عنان هاب منطقهای ترانزیت اطلاعات هم عمل خواهیم کرد.
زارع پور تاکید کرد: به خاطر مزیتهای جغرافیایی بهترین مسیر برای عبور ترافیک شبکه در منطقه هستیم و از غرب به شرق، شمال به جنوب و از سایر اضلاع جغرافیایی موقعیت مطلوبی داریم و کشورهایی که اطراف ما هستند برای ارتباط با مراکز داده واقع در اروپا باید از طریق مسیرهای دریایی متصل شوند و مسیرهای دریایی هم تاخیر بیشتری نسبت به سرزمین ما دارد و امنیت پایینی نیز دارد در حالی که اگر از طریق جمهوری اسلامی ایران این اتفاق بیفتد امنیت و سرعت بیشتری تامین میشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: وضعیت ما در حوزه ترانزیت ۱.۳ ترابیت ظرفیت انتقال فعال داریم و حتی ما ترافیک نت برخی همسایهها را نیز حمایت میکنیم. در سال آینده قرار است این رقم سه برابر شود البته کار سختی است، زیرا رقابت جدی در این خصوص وجود دارد. در مرزها باید مراکز دادهای راهاندازی شود تا یک مزیت برای کشور ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: قرار است طی ۴ سال آینده ظرفیت ترانزیتی خود را به ۱۰ ترابیت برسانیم که این میتواند یک بازدارندگی، درآمدزایی و افزایش کیفیت را برای کشورمان به دنبال داشته باشد.
عضو کابینه دولت دوازدهم اظهار کرد: راهبرد اول وزارت ارتباطات برای توسعه شبکه ملی اطلاعات، داشتن اینترنت پرسرعت است تا اگر روزی فلان منظومهای خواست اینترنت پرسرعت در اختیار مردم بگذارد، ما یک مزیت بهتر داشته باشیم. خواسته ما این است تا سرعت نت را حتی تا روستاها بالا ببریم، اما وضعیت خدمات و سرویسهای بومی، شرایط خوبی ندارد البته نسبت به گذشته و حتی برخی کشورهای خارجی پیشرفت خوبی داشته، ولی همچنان با شرایط مطلوب فاصله بسیاری دارد.
زارع پور تأکید کرد: راهبرد دوم وزارت ارتباطات و فناوری آن است که بر روی بستر پرسرعت اینترنت امن و با کیفیت بتواند یک سبد متنوعی را به مردم ارائه کند حتی در این خصوص مأموریت جدید رئیس فناوری اطلاعات را توسعه خدمات قرار دادیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: در حوزه توسعه خدمات ۳ دسته اقدامات را تعریف کردهایم، دسته اول از خدمات بحث خدمات دولتی است، اکنون جزایر متعددی در دستگاههای مختلف شکل گرفته و حتی برخی وزارتخانهها بیش از ۱۰۰ سامانه دارند که ما قرار است اولین جلسه این کارگروهها را طی هفتههای آتی برگزار کنیم تا با همه ظرفیت بتوانیم هوشمندسازی دولت را کلید بزنیم.
وی بیان کرد: در برخی نقاط باید یک بازنگری و هوشمندسازی انجام شده و اتخاذ تصمیمات فردی به حداقل برسد. در لایحه بودجه سال آینده ما تبصرهای را پیشبینی کردهایم که بر اساس آن دستگاهها مکلف میشوند پنجره واحد خدمات خود را راهاندازی کنند. در گام دوم نیز ما پنجره واحد خدمات دولتی را به شکل ملی راهاندازی خواهیم کرد تا مردم با یک بار ورود به سامانه و احراز هویت بتوانند به تمام خدمات دسترسی پیدا کنند.
عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه داد: با راهاندازی خدمات دولتی ملی هوشمند، خدمات عمومی و خصوصی به راحتی انجام میشود البته ما گام به گام پیش میرویم تا این خدمات از طریق پنجره واحد انجام شود.
زارع پور اظهار کرد: دسته دوم خدمات عمومی و بخش خصوصی وزارت ارتباطات و فناوری است که باید تلاش کنیم تا این خدمات با همان مکانیزم و به شکل ساده در اختیار مردم قرار بگیرد و احراز هویتها یکسان و یکپارچه انجام شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به دسته سوم خدمات وزارت ارتباطات و فناوری گفت: این خدمات بر پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات، موتور جستجو و پیامرسانهای داخلی در اختیار مردم قرار خواهد گرفت، همچنان که در حوزه ارتباطات، اپراتورهای همراه و ثابت داریم، در حوزه خدمات نیز میخواهیم اپراتور داشته باشیم و در یک کلمه هدف وزارت ارتباطات تسهیل زندگی و کار مردم با استفاده از فناوری است.
وی با تأکید بر اینکه میخواهیم طعم شیرین حکمرانی مبتنی بر فناوری را به مردم بچشانیم، بیان کرد: این موضوع جزو برنامههای ما است که با تلاش جوانان و پشتیبانی مجلس، مردم را در این حوزه بیمه خواهیم کرد تا اگر کسی آمد و خواست اینترنت رایگان در اختیار مردم قرار دهد، مردم از زیرساختهای داخلی باکیفیت استفاده کنند.
عضو کابینه دولت دوازدهم ادامه داد: بر این اساس پروژه فیبرنوری منازل و کسب و کارها به بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و برای آن ۲۰ میلیون پورت پرسرعت پیشبینی شده که هر کدام به ۲.۵ میلیون تومان منابع نیاز دارد البته بخش خصوصی در این حوزه سرمایهگذاری را انجام میدهد که به دلیل بازدهی بلندمدت سرمایه در این بخش باشد بخشی از تسهیلات برای بخش خصوصی فراهم شود.
زارع پور افزود: بخشی از اعتبارات نیز در اختیار وزارت ارتباطات و فناوری باید قرار بگیرد تا زیرساختها را فراهم و دیتاسنتر بزرگی را حداقل در ۵ نقطه کشور به عنوان قطب داده راهاندازی کنند.
وی تاکید کرد: باید شبکه زیرساخت و شبکه حاکمیتی کشور تقویت شود و ظرفیت آن به ۳ برابر افزایش یابد. طی ماموریتی که به رئیس شرکت زیرساخت داده شده، باید این مهم تا سال آینده به ۲ برابر افزایش یابد. برای پروژه فیبر نوری منازل نیز ظرفیت باید تا ۳ برابر افزایش پیدا کند.
زارع پور مسئله دیگری که نمایندگان مجلس میتوانند در آن حوزه کمک حال وزارت ارتباطات باشند را واگذاری دکلهای برق و کانالهای در اختیار شهرداری به وزارت ارتباطات دانست و ادامه داد: اگر ما بخواهیم خود زیرساخت ایجاد کنیم و خیابانها و کوچهها را حفاری کنیم تا دکل در آنها نصب کنیم، هم هزینه زیادی دارد و هم دچار مشکلاتی برای مردم میشود، در حالی که این امکانات میتوانند در اختیار وزارت ارتباطات و این پروژه ملی قرار گیرد.
این عضو کابینه دولت سیزدهم افزود: در همین راستا پیشنهادی در دولت به تصویب رسیده و امیدواریم به زودی تبدیل به قانون شود که براساس آن تمام دستگاهها و نهادهای عمومی ملزم به اجاره زیرساختهای خود به بخش خصوصی شدند. در این راستا یک منبع درآمدی نیز برای دستگاهها ایجاد خواهد شد، اگر این اتفاق نیفتد، در پروژههای ملی کُندی ایجاد میشود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه باید به نقطهای برسیم که وضعیت ترافیک داخل به خارج برعکس شود، اظهار کرد: ابتدای سال گذشته نسبت مصرف ترافیک خارجی به داخلی ۷۵ به ۲۵ درصد بوده، ولی از ابتدای امسال این نسبت به ۶۵ به ۳۵ تغییر کرده است.
زارع پور تاکید کرد: با اتخاذ دو راهبردی توسعه خدمات و توسعه شبکه در نظر داریم نسبت مصرف نسبت ترافیک خارجی به داخلی را تغییر دهیم و بال سوم تحقق این هدف، امنیت شبکه بوده که نیازمند توجه جدی است.
وی یکی دیگر از برنامههای وزارت ارتباطات را توسعه مراکز تبادل دادههای داخلی دانست و گفت: یکی از نگرانیها ما در بحث شبکه که نمایندگان نیز در این زمینه مراجعات بسیاری از جانب مردم دارند، دسترسی روستاها به اینترنت است؛ در این زمینه با محدودیتهایی مواجهیم که از مجلس انتظار کمک داریم تا بتوانیم برنامههای خود را محقق کنیم.
دسترسی ۸۱ درصد روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اینترنت
این عضو کابینه دولت رئیسی تصریح کرد: حدود ۴۰ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار که مکلف شدیم به آنها شبکه اینترنت برسانیم، براساس آخرین ارزیابیها ۸۰ درصد آنها به اینترنت دسترسی دارند و این در حالی است که آمارهای قبلی حاکی از دسترسی ۹۰ درصدی روستاها به اینترنت بود.
زارع پور اضافه کرد: البته کیفیت دسترسی روستاها به اینترنت به دلیل مستهلک شدن شبکه و عدم توسعه کیفیت قابل قبولی به شمار نمیآید که این مسئله باید به سرعت حل و فصل شود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تاکید کرد: در حال حاضر ۷ هزار و ۵۰۰ روستا دسترسی بسیار بی کیفیت و حدود ۴ هزار و ۵۰۰ روستا به هیچ وجه دسترسی به اینترنت ندارند. در این زمینه دغدغه شما نمایندگان را به خوبی درک میکنم، وقتی شما عکس و فیلمهایی از دانش آموزان حوزه انتخابیه خود برای من ارسال میکنید که برای تحصیل به بالای کوه و یا درهها میروند، این مسئله برای ما کاملا قابل درک است، اما ما برای رفع این معضلات برنامههای مهمی را پیش بینی کرده ایم.
وی با بیان اینکه طی ۴ سال گذشته حدود ۱۸۰۰ سایت جدید در روستاها راه اندازی شده است، افزود: بر همین مبنا ۲۵۰۰ روستا نیز از کیفیت بالاتر دسترسی برخوردار شده اند. بسیاری از این روستاها از جمله روستاهایی بودند که توسعه شبکه برای اپراتور در آنجا به صرفه بوده است، ولی برخی دیگر از روستاها که تحت پوشش قرار نگرفته اند، عمدتاً در مناطق صعب العبور و دورافتاده قرار داشته اند که راه اندازی ارتباطات در این روستاها بسیار مشکل است.
زارع پور اضافه کرد: پیش از این هر سایت ۲ تا ۳ روستا را تحت پوشش شبکه اینترنت قرار میداد، اما به دلیل شرایط سخت روستاهای باقیمانده باید برای هر روستا یک سایت احداث شود. بسیاری از این روستاها حتی از نعمت جاده و برق محروم هستند!
بر همین مبنا در تبصرهای ذیل لایحه بودجه قید شده بود که برق رسانی باید به روستاهایی اولویت داشته باشد که زیرساخت ارتباطی در آنها نیز شکل گیرد.
بر قول خود مبنی بر اتصال روستاهای بالای ۲۰ خانوار به شبکه اینترنت تا پایان سال هستم
این عضو کابینه دولت سیزدهم تاکید کرد: وظیفه وزارت ارتباطات نیز این است که ۲ هزار ۶۷۴ سایت جدید راه اندازی کنیم و ۳ هزار و ۲۰۰ سایت را نیز ارتقا دهیم؛ قولی که در زمان رأی اعتماد به شما دادم این بود که تا پایان سال ۱۴۰۱ تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار را به شبکه اینترنت متصل کنیم که در آن زمان براساس برآوردی که وجود داشت باید ۴ هزار روستا به شبکه متصل شوند، اما براساس برآوردهای جدید روستاهای بالای ۲۰ خانوار به ۷ هزار و ۵۰۰ روستا رسیده، اما بنده همچنان بر قول خود هستم.
وی تصریح کرد: معنای این قول این است که ما به ۴ برابر بودجه و ۴ برابر سرعت عملیاتی برای اجرای پروژهها نیازمندیم که کار بسیار سختی است، به همین دلیل یکی از کلیدیترین نیروهای خود را به جای اینکه در معاونتها قرار دهم، برای توسعه ارتباطات روستایی گمارده ام و همین امروز که در محضر شما نمایندگان ملت هستم، وی در یکی از استانها در حال انجام ماموریت است.
زارع پور اضافه کرد: تاکنون ۶ روستا مورد ارزیابی و بازدید میدانی قرار گرفته و به تدریج همه روستاها را مورد ارزیابی قرار خواهیم داد. از منابع توسعه ارتباطات در نظر داریم این پروژهها را از منابع توسعه ارتباطات پیش ببریم.
این وزیر کابینه سیزدهم با اشاره به کمبود ۸ هزار میلیارد تومانی اعتبارات در وزارت ارتباطات گفت: در لایحه بودجه روی موضوع کار کرده ایم که نیازمند حمایت شما نمایندگان نیز هست.
وی تصریح کرد: البته در همین مدت کوتاه بیش از ۵۰۰ روستا به اینترنت دسترسی پیدا کرده اند و ما در نظر داریم طی ۴ فاز پروژههای مربوط به ۷ هزار و ۵۰۰ روستای باقیمانده را نیز عملیاتی کنیم.
زارع پور در توضیح ۴ فاز ذکر شده گفت: در بهمن ما امسال ۷۰۰ روستا و در اردیبهشت ماه که هفته ارتباطات است، ۵۰۰ روستای دیگر به شبکه اینترنت متصل میشوند. همچنین در هفته دولت ۲ هزار و ۵۰۰ روستا و بقیه روستاها در اسفندماه به شرط تامین اعتبارات به شبکه متصل خواهند شد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره مشکلات شبکه اینترنت که طی روزهای اخیر مطرح شد، گفت: طی ۱۰ سال گذشته به ویژه ۲ الی ۳ سال گذشته توسعه لازم در شبکه ارتباطات کشور صورت نگرفت و شبکه طی ۱۰ سال قبل ثابت باقی ماند و این مهم به دلیل افزایش هزینهها، قیمت تجهیزات، افزایش قیمت دلار و درآمدهای ریالی بوده است. از سوی دیگر تعرفهها نیز ثابت مانده و همه این موارد دست به دست هم داده تا توسعه لازم صورت نگیرد.
وی از نمایندگان مجلس خواهش کرد در لایحه بودجه ۱۴۰۱ سقف درآمدهای دولت از محل درآمدهای اپراتورها مورد حمایت قرار گیرد تا اپراتورها به شرایطی بحرانی مخابرات دچار نشوند. همچنین درخواست داریم بندی که درخصوص عدم افزایش نرخ تعرفه اینترنت بود، مورد توجه قرار گیرد، چرا که اگر این مهم مجدداً به تصویب برسد، مسیر توسعه زیرساختها دچار مشکل خواهد شد.
این عضو کابینه دولت سیزدهم در پایان از گزارش کمیسیون صنایع و حمایتهای نمایندگان مجلس و کمیسیون فرهنگی تقدیر و تشکر کرد.