بحث استیضاح حداقل سه وزیر دولت داغ شده است. میدری در وزارت کار، پاکنژاد در وزارت نفت و همتی در وزارت اقتصاد از دید برخی نمایندگان به مرحله استیضاح رسیده اند. در بین این سه هم گویا بحث درباره همتی جدیتر است.
آخرین روز مردادماه بود که تمام کابینه پیشنهادی رئیس جمهور با وفاق کامل مجلس رای اعتماد گرفتند و عازم وزارتخانهها شدند. دیماه که به پایان برسد، از عمر وزرای جدید پنج ماه سپری شده است. این مدت زمان برای ارزیابی هر مدیری به نظر کافی نمیآید. گرچه برخی وزرای دولت همچون همتی، در این مدت کوتاه پنج ماهه در تولید اخبار منفی و حاشیهای از هیچ تلاشی دریغ نکردند.
از اولین مواردی که همتی را با موج انتقادات روبرو کرد، طرح موضوع شوکآور تبدیل وام نقدی ازدواج به وام غیرنقدی بود! در حالی که جوانان از وام ازدواج فقط برای خرید اقلام و کالاهای موردنیاز استفاده نمیکنند و آن را به منبعی برای انواع مخارج تشکیل زندگی اختصاص میدهند.
دفاع همتی از وامهای پرسروصدای بانکها به کارمندانشان در عین ادعای نادرست ناترازی بانکها به دلیل وام ازدواج و فرزندآوری که از زبان رئیس جمهور مطرح شد، توجهها را بیشتر به وزیر اقتصاد جلب کرد.
از سوی دیگر با آمدن همتی به وزارت اقتصاد بهانه گیریها درباره FATF شروع شد. بهانهای که دولت روحانی هم برای ناکامیهای خود از آن استفاده میکرد. مهمترین آن هم موضوع واکسن بود که در پی آن کشتههای کرونا به روزی 700 نفر رسید. این در حالی بود که دولت شهید رئیسی بدون بازی FATF دهها میلیون دوز واکسن وارد کرد و بساط آن ویروس منحوس را از کشور جمع کرد.
دیگر حاشیه همتی حرفهای بیربط اوست. همزمان که چشم مردم به تدابیر مسئولان اقتصادی دولت از جمله وزیر اقتصاد است، جناب همتی مشغول اظهارنظر درباره فیلترینگ هستند.
در هفتههای اخیر دیگر نمیتوان گفت دلار سیر صعوی گرفت بلکه نرخ دلار پرواز کرده؛ با این حال از سمت وزارت اقتصاد هنوز صدای خاصی شنیده نشده است. با حذف ارز نیما و برخی موضوعات دیگر امروز دلار در حدود 80 هزارتومان جا گرفته است؛ یعنی حدود 21 - 22 هزار تومان بیشتر از شروع دولت در چهار ماه گذشته! نرخ دلار اندکی در حال کاهش بود که با اظهارنظر همتی مبنی بر اینکه "کف قیمت دلار باید ۷۳ هزار تومان باشد" دلار دوباره شروع به افزایش قیمت کرد.
به جرات می توان گفت همتی(رئیس بانک مرکزی دوره روحانی) از همان ابتدا سکاندار خوبی برای وزارت اقتصاد نبود اما با وفاق بیش از حد مجلس و رئیس مجلس با رئیس جمهور، همه وزرای پیشنهادی به دولت راه یافتند؛ در حالی که در مجموع سوابق سیاسی، کاری و ... شاید شش یا هفت وزیر اساسا صلاحیت وزارت را نداشتند.
کانال تلگرام جهان نیوزاما با همه این تفاسیر باید تاکید کرد که الان زمان مناسبی برای استیضاح وزرا نیست. استدلال رئیس مجلس در نطقی که مورد انتقاد جعی از نمایندگان قرار گرفت درست است؛ چرا که در میانه بحران ارزی جابجایی نفع اقتصادی برای کشور ندارد و خود این موضوع تا چندماه باعث بلاتکلیفی بیشتر تا معرفی وزیر جدید و تسلط او به امور می شود.
از سوی دیگر اعطای فرصت به وزیر مربوطه تا آخر سال جاری میتواند دلایل استیضاح را در ماههای ابتدایی سال آینده محکمتر کند. البته که برخی نمایندگان اعتقاد دارند باید جلوی ضرر را گرفت چرا که ممکن است یک وزیر در پنج ماه نتواند کار مثبی انجام بدهد اما حداقل میتواند اوضاع را خرابتر نکند. همچنین برخیها معتقدند که برای دولت این اشتباه شکل گرفته که مجلس موظف به همراهی با هر دستفرمان دولت است و روی این موضوع حساس شدهاند که جریانی میخواهد حق نمایندگان در استفاده از ابزارهای نظارتی را محدود کند.
تیتر «دنده لج» روزنامه دولت خطاب به نمایندگان خواهان استیضاح
به طور کلی نباید چک سفیدامضا به مسئولان دولت داد؛ خطای راهبردی که به نطق آقای قالیباف وارد بود بحث اعطای چک سفیدامضا به دولت بود که با هر دست فرمانی مجلس قصد استیضاح ندارد و خیال دولتمردان از ناکارآمدی راحت باشد! انتقادها به نطق رئیس مجلس بیشتر به این دلیل بود که برخی نمایندگان این را در ادامه وفاق و تعاملات رئیس مجلس با رئیس دولت میپندارند که متاسفانه رسانههای نزدیک به رئیس مجلس هم در شکلگیری این تصویر نقش ویژهای دارند.
باید تاکید کرد که در عین همراهی اما نباید جاده وفاق یک طرفه باشد و به مانعی برای بستن دهان وکلای ملت در انجام وظایف تبدیل شود تا نتوانند از ابزارهای قانونی مجلس استفاده کنند.
در چند ماه گذشته علی رغم همراهی کامل رئیس مجلس با دولت و رئیس جمهور، صرف یک موضع صحیح آقای دکتر قالیباف مبنی بر غیرقانونی بودن انتصاب ظریف و ادامه فعالیت او، رسانههای حامی دولت هجمههای سنگینی به رئیس مجلس را کلید زدند؛ با وجود تذکر رئیس مجلس، همزمان ظریف مشغول به کار است و رئیس جمهور هم علی رغم ادعاهای سنگین قانونمداری ظریف را به صورت غیرقانونی در کنار خود نگه داشته است.
در مورد دیگر یعنی قانون حجاب، بعد از آنکه قالیباف از تاریخ ابلاغ سخن گفت، رسانههای دولت حملات همزمان به قانون حجاب و قالیباف را شروع کردند و بحث عدم ابلاغ را پیش کشیدند؛ رئیس جمهور هم صریحا از عدم اجرایی بودن این قانون سخن گفت و پس از مدتی معاون امور زنان رئیس جمهور در اظهاراتی بامزه مدعی شد که قانون حجاب با روح انقلاب اسلامی در تضاد است!