توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 17022
دوشنبه ۱۷ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۰۹
از تورم ۱۰۰ درصدی تا تورم ۳۴ درصدی بانک مرکزی
از تورم ۱۰۰ درصدی تا تورم ۳۴ درصدی بانک مرکزی
بانک مرکزی درحالی نرخ تورم را ۳۴ درصد می داند که علاوه بر تورم ۱۰۰ درصدی برخی اقلام و تورم بیش از ۵۰ درصدی خوراکی ها، نرخ مسکن نیز آنطور که مرکز آمار ایران اعلام کرد با ۱۵۷ درصد افزایش رو به رو بوده است.

 درحالیکه بانک مرکزی در گزارش ماهیانه نرخ تورم مدعی افزایش ۲ درصدی این رقم نسبت به مدت مشابه ماه قبل شده بود، گزارش ها حاکی از افزایش ۵۰ درصدی نرخ تورم مواد غذایی و نیز در مواردی افزایش ۱۰۰ درصدی برخی از گروههای کالایی است.

 در گزارش مرکز آمار ایران آمده است: "نرخ تورم گروه خوارکی‌ها در دوازده ماهه منتهی به خرداد به ۵۰.۶ درصد رسیده است.شاخص گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» در این ماه به رقم ۲۰۱.۵ رسید که نسبت به ماه قبل ۳ درصد افزایش نشان می‌دهد.شاخص گروه اصلی «خوراکی‌ها» در ماه مورد بررسی به عدد ۱۹۹.۳ رسید که نسبت به ماه قبل ۳ درصد افزایش دارد. شاخص گروه اصلی «خوراکی‌ها» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۹.۶ درصد افزایش نشان می‌دهد و نرخ تورم دوازده ماهه این گروه ۵۰.۶ درصد است. شاخص گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۱.۳ درصد افزایش نشان می‌دهد و درصد تغییرات این گروه در دوازده ماه منتهی به خرداد ۹۲ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵۱.۹ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به اردیبهشت ماه ۲.۳ درصد افزایش یافته است".

این گزارش همچنین حاکیست: "شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در خردادماه ۹۲ به رقم ۱۴۷.۶ رسید که ۳ درصد نسبت به ماه قبل افزایش نشان می‌دهد. میزان افزایش شاخص گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۳.۴ درصد بوده و نرخ تورم دوازده ماه منتهی به خرداد سال ۱۳۹۲ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه ۲۵.۸ درصد است که نسبت به تورم دوازده ماهه منتهی به اردیبهشت امسال، ۱.۳ افزایش یافته است".

از سوی دیگر این مرکز از گرانی مسکن و زمین نیز آمار جدیدی ارائه می کند.

به گزارش مرکز آمار ایران قیمت متوسط فروش هر متر زمین در تهران نسبت به فصل مشابه سال قبل ۱ / ۱۵۷ درصد افزایش داشته است. بانک مرکزی هم فهرست گرانی ۴۲ قلم کالای اساسی مورد نیاز مردم در هفته ابتدایی تیرماه را منتشر کرده است.

بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، میانگین قیمت هر مترمربع زمین یا زمین ساختمان کلنگی نسبت به فصل مشابه سال قبل ۱ / ۱۵۷ درصد افزایش یافته است.

بنا بر این گزارش «متوسط قیمت فروش هر مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در شهر تهران ۳ میلیون و ۹۴۳ هزار تومان بوده که نسبت به فصل قبل ۱۹ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۶ / ۷۲ درصد افزایش داشته است.»

مرکز آمار ایران چهارشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۲ همچنین اعلام کرد میانگین اجاره ماهانه به علاوه سه درصد ودیعه پرداختی بابت اجاره یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در تهران نسبت به فصل مشابه سال قبل ۴ / ۲۸ درصد افزایش داشته است.

مرکز آمار ایران در گزارشی جداگانه که در روزهای اخیر منتشر شد اعلام کرد که شاخص قیمت خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در سال اخیر نسبت به بازه‌ زمانی مشابه سال پیش ۹ / ۵۱ درصدی افزایش یافته است.

گرانی ۴۲ قلم کالای اساسی

همزمان با انتشار گزارش اخیر مرکز آمار ایران، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نیز فهرست گرانی ۴۲ قلم کالای اساسی مورد نیاز مردم در هفته منتهی به ۷ تیرماه سال جاری را اعلام کرد که بر اساس آن قیمت مرغ در یک هفته ۳ / ۹ درصد افزایش یافته است.

بنا بر گزارش بانک مرکزی قیمت لبنیات در هفته ابتدای تیر ماه ۱۳۹۲ نسبت به هفته مشابه سال قبل ۴ / ۴۳ درصد، تخم مرغ ۳ / ۶۸ درصد، برنج ۶ / ۶۳ درصد، حبوباب ۳ / ۱۰۷ درصد، گروه میوه های تازه ۱ / ۲۶ درصد، سبزی های تازه ۸ / ۷۲ درصد، گوشت قرمز ۲ / ۵۶ درصد، چای ۵ / ۱۰۰ درصد و روغن نباتی ۲ / ۵۸ درصد افزایش یافته است.

افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها در ایران به معضل بزرگ معیشتی بخش‌های بزرگی از جامعه بدل شده است. فشارهای ناشی از تاثیر تحریم‌ها که به افزایش قیمت ارز و بالارفتن بی‌سابقه بهای بسیاری از کالاهای وارداتی منجر شد درکنار حجم بالای نقدینگی در جامعه از عوامل اصلی تورم هستند.

کدام حقیقت است؟

نگاهی به شیب تورم نقطه به نقطه در فصل ابتدایی سال جاری بیانگر طی روندی صعودی و تنها یک کاهش نیم درصدی در این بخش است به طوری که از۳۸.۷ در فروردین به ۳۸.۲ در اردیبهشت و در نهایت به ۴۱.۲ در خردادماه افزایش یافت.

بانک مرکزی درحالی نرخ تورم را ۳۴ درصد می داند که علاوه بر تورم ۱۰۰ درصدی برخی اقلام و تورم بیش از ۵۰ درصدی خوراکی ها، نرخ مسکن نیز آنطور که مرکز آمار ایران اعلام کرد با ۱۵۷ درصد افزایش رو به رو بوده است.

علاوه بر تورم بالای مواد غذایی و مسکن، گزارش ها حاکی از افزایش ۳۰ تا ۵۰ درصدی کرایه های تاکسی در ایران هم است؛ خبری که با قرار دادن آن در کنار دیگر ارقام تورمی، غیر واقعی بودن نرخ تورم ۳۴ درصدی بانک مرکزی روشن تر می شود.
گرچه نمی توان به طور صریح نسبت به غیر واقعی بودن آمار بانک مرکزی اظهار نظر کرد اما می توان این نرخ را به فرمول تورم مرتبط دانست. در محاسبه نرخ تورم، بانک مرکزی برای کالاهای گوناگون وزن و ارزشی متفاوت را در نظر می گیرد. به طور مثال بانک مرکزی گاهی برای تورم کالاهای دیگر (با سطح تورم پایین تر) ارزش و وزن بیشتری را نسبت به کالایی مثل مسکن در نظر می گیرد و همین موضوع باعث می شود تا نرخ تورم بانک مرکزی با آنچه که مردم حس می کننو فاصله زیادی داشته باشد.
Share/Save/Bookmark
مرجع : افکارنیوز