برآیند مجلس در چهل روز آغازین فعالیت مجلس یازدهم، باعث شد رهبر معظم انقلاب به تفصیل و صراحت مواردی را به آنان متذکر شوند و برای مجلسی که خود باید ریلگذار روند کشور باشد، ریلگذاری کنند.
شاید از آن رو که بسیاری از نمایندگان جدید خود را در زمره «جوانان مومن و انقلابی» مورد نظر رهبری محسوب میکنند، رهبر انقلاب با نگاهی دلسوزانه در همین آغاز نکات لازم را به آنان گوشزد کردند؛ تا مجلسی که به تعبیر ایشان «مظهر امید و انتظار مردم» در شرایط سخت شده، بتواند انتظار مردم را برآورده کرده و خدای ناکرده آنان را ناامید نکند.
رهبری نمایندگان جدید را از جوزدگی، توهین، دشنام و تهمت، برخوردهای احساسی و غیرمنطقی، درگیر شدن در منازعات و مجادلات و ایجاد تشنج، پرهیز دادند؛ مواردی که به نظر رگههایی از آن در رفتار برخی نمایندگان در همین مدت کوتاه دیده میشد.
واقعیت آن است که تصویری که در ۴۰ روز آغازین کار مجلس یازدهم از آن در اذهان جامعه شکل گرفته، حواشی متعددی داشته است. به ویژه نوع برخوردهایی که به نظر فاصله زیادی با سعه صدر داشته و نوعی ناپختگی، افراط، تندروی، منازعه و برخوردهای احساسی تحت تاثیر جو را به ذهن متبادر میکند. ممکن است این رفتارها مربوط به تعداد زیادی از نمایندگان نباشد، اما معمولا صداهای بلند در سکوت عقلا بیشتر شنیده میشود و تصویر کلی از یک مجموعه را در جامعه شکل میدهد؛ مواردی که از چشم رهبری نیز پنهان نمانده و منجر به تذکرات دلسوزانه ایشان به فرزندانشان در خانه ملت شده است.
حملات لفظی به دولتمردان و به ویژه آنچه در برخورد با وزیر امور خارجه انجام شد، تصویری شعاری و سیاسی از این مجلس پیش چشم مردم ساخت، آن هم در زمانی که کشور با مسائل دشواری روبهروست و بیش از همیشه نیازمند وحدت مقابل دشمن است.
این موارد از چشم مردم پنهان نمیماند و به دشمنانی که سختترین فشارها را برای سست کردن نظام وارد آوردهاند نیز سیگنال تشتت و تفرقه میدهد و اثر آن نیز معلوم است.
اما چه عواملی باعث این رویکرد در میان نمایندگان شد؟
به نظر میرسد یکی از عوامل، ناپختگی و تجربه ناکافی برخی نمایندگان باشد که تصور میکنند حل مشکلات با چند نطق احساسی و حرکت تند امکانپذیر است؛ موضوعی که میتواند با مرور زمان، توجه به تذکر رهبری و درگیر شدن بیشتر با مسایل واقعی کشور بهبود یابد.
عامل دیگر، به نظر اطلاع آنان از مشکلات متعددی است که مردم با آنها دست به گریبانند و نمایندگان با وعده حل آنها رای گرفتهاند و به مجلس آمدهاند. از این رو با نطقها و مواضع تند درصدد نشان دادن پیگیری امور به موکلان خود هستند؛ در حالی که نوع مشکلات کشور با این روشها قابل حل نیست.
اما مورد دیگر که میتواند باعث این روند شود، رویکردهای شخصی و جناحی برخی نمایندگان است؛ موضوعی که مورد اشاره رهبری هم قرار گرفت که تاکید کردند: «پارلمان منحط آن پارلمانی است که در آن، مسائل شخصی و مسائل جناحی بیشتر از مسائل ملّی و مسائل مردمی تأثیرگذار باشد.» از این رو، اوّلین توصیه رهبر انقلاب به نمایندگان این بود که «با نیّت خالص، تصمیم بگیرند برای مردم کار کنند و اسیر جَو و مانند این چیزها هم نشوند.»
اولویّت دادن به مسائل کلیدی به جای مسایل فرعی، مواظبت از روابط با دولتمردان، متانت و خردمندی و اتّحاد و انسجام داخلی، توصیههای رهبر انقلاب برای رفع این آسیبهاست.
واقعیت آن است که مجموعه نظام و مردم با مشکلات و معضلات زیادی دست به گریبان است؛ اما این مشکلات با چند شعار و هجمه و کنار زدن و تضعیف دولت، آن گونه که برخی نمایندگان در پی آن بودند، حل نمیشود و اتفاقا حاشیهسازی نمایندگان میتواند باعث بهانهتراشی برخی مدیران خسته شود. از همین رو بود که رهبر انقلاب تاکید کردند «دولتها بایستی تا آخرین روز مسئولیّتشان تلاش کنند و کار کنند و وظایف خودشان را انجام بدهند، بعد امانت را به دولت بعدی تسلیم کنند.»
به نظر میرسد عمل نمایندگان به توصیههای رهبر انقلاب، میتواند مجلس جدید را در ریل درست خود بگذارد. همکاری و تعامل و تجربهاندوزی نیز میتواند واقعبینی و کارآمدی نمایندگان جدید را افزایش دهد و از نمایندگان مجلس یازدهم هم چیزی جز این انتظار نمیرود.