توصيه مطلب 
 
کد مطلب: 45435
دوشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۰۳
حرف های شنیدنی موافقان دیروز، پشیمان های امروز/ اگر زمان بیشتری به مجلس داده می شد با تفکر عمیق تری به موضوع می نگریستیم
«به نظرم می آید که مجلس چک کش کاری های خود را انجام داد. در کمیسون برجام خیلی وقت گذاشته شد و بحث های مختلفی شد ولی برداشت من این است که ریاست محترم مجلس این گونه برداشت کرد که بحث های تخصصی در کمیسیون برجام انجام شده است دیگر نیازی نیست در صحن علنی وارد این بحث ها شویم ولی نظر شخصی من این است که کاش در صحن علنی این وقت گذاشته می شد. از این لحاظ که وقت کافی در کمیسیون برجام گذاشته شده است همه به آن اذعان دارد ولی کاش این وقت در صحن علنی هم گذاشته می شد و آن پیشنهاداتی که مطرح شده بود در صحن علنی هم به بحث گذاشته می شد.
حرف های شنیدنی موافقان دیروز، پشیمان های امروز/ اگر زمان بیشتری به مجلس داده می شد با تفکر عمیق تری به موضوع می نگریستیم
به گزارش خط نیوز به نقل از رجانیوز: نزدیک به یک سال از اجرایی شدن توافق هسته ای برجام می گذرد. یک سالی که قرار بود با آمدن برجام تمامی مشکلات از مقابل راه بازار برداشته شود و «چرخ اقتصاد» در کنار چرخیدن سانتریفیوژها به گردش در بیاید. با این وجود دستاورد های توافق هسته ای تاکنون «تقریبا هیچ» بوده و نه تنها تحول چندانی در بازار و اقتصاد کشور به چشم نمی خورد بلکه توانی هم برای چرخیدن سانتریفیوژها باقی نمانده است. دیگر صدایی از پایکوبی و جشن های خیابانی نیست، رسانه هایی که دو سال تمام توان خود را برای به نتیجه رسیدن برجام به میدان آورده بودند، این روزها ترجیح می دهند که کمتر از برجام سخن بگویند و سر خط خبرهای خود را با لغو کنسرت در فلان شهر پر کنند.

به گزارش رجانیوز گروه های دیگر حامی برجام نیز وضع بهتری ندارند. کافی است تا سری به مترو و اتوبوس های داخل شهر بزنید و نظرات این روزهای مسافران آزادی تهرانپارس را جویا شوید. دیگر نه سخنی از ارزان شدن پراید است و نه رسیدن قیمت دلار به هزار تومان.

*شریعتی: در موضوع برجام می بایست فکر عمیق تر می کردیم و عجولانه برخورد نمی کردیم

اما در این میان نظرات نمایندگانی که سال گذشته به برجام رای مثبت داده بودند نیز شنیدنی است. محمد باقر شریعتی یکی از همین نمایندگان است. او برای ماندگار شدن رای تاریخی خود برگه ای را که در آن نوشته بود «برای رضای خدا، منافع ملت ایران، پیروی از عقل سلیم به برجام رای می دهیم» مقابل دوربین عکاسان میگیرد تا اسم و تصویر خود را در صفحات تاریخ تثبیت نماید. با این حال او این روزها نظر دیگری دارد. او امروز معتقد است که «ما در موضوع برجام می بایست فکر عمیق تر می کردیم و عجولانه برخورد نمی کردیم».او در این باره می گوید:



«اگر زمان بیشتری به مجلس داده می شد مجلس با تفکر عمیق تری به موضوع می نگریست. ولی ما معمولا در طول این سی و چند سال توجه کمتری به عمیق بودن توجه رهبری کرده ایم و اگر دقت شود و حوصله به خرج داده شود و صبر بکنیم به این جا می رسیم که ما در موضوع برجام می بایست فکر عمیق تر می کردیم و عجولانه تر برخورد نمی کردیم. الان من نظرم این نیست که نظرم کاملا برگشته است اما مجموعه مجلس عجله کرد».

او در ادامه با تاکید بر این که صبر و تامل بیشتر در تصمیم گیری ها ریشه در اندیشه اسلامی و ایمان انسان دارد در پاسخ به این سوال که «یعنی شما تصویب 20 دقیقه برجام را غیر ایمانی و مخالف آموزه های اسلامی میدانید؟» گفت:

«وقتی فقیه ما جملاتی را می گوید و ما به آن توجه نمی کنیم همین است دیگر. اگر ما صبر می کردیم و می گفتیم برجام یک یا دو ماه دیگر به مجلس بیاید و یا حتی برای سال 95 می گذاشتیم بیشتر شناخت پیدا می کردیم. هم از اوضاع داخلی و هم اوضاع خارجی و دشمنان».

*رجبی:ریاست مجلس این گونه برداشت کرد که نیازی به بررسی در صحن علنی نیست/ ای کاش این وقت در صحن علنی گذاشته می شد

عبدالکریم رجبی یکی دیگر از نمایندگانی است که آن روزها موافق برجام بود. رجبی که تحصیلات اکادمیک اونیز با حقوق بین الملل مرتبط بوده است با تاکید بر تلاش های تیم مذاکره کننده هسته‌ای و زحمات آنها می گوید:

«ولی در بعضی جاها چون می خواستند زود تر به نتیجه برسند، تعجیل شد و اسناد و مدارکی که از قبل وجود داشته و بیم آن می رفت که بد عهدی ها و راه های نفوذ را بازکند از آن غفلت شده است. و حضرت آقا فرموده اند که کاش عجله نمی کردید و قبلا هم فرموده بودند که ان قدر مذاکره بکنید و طوری باشد که این رخنه ها بسته باشد. متاسفانه تعجیل شد. هم در مذاکرات و هم در مجلس که در عرض بیست دقیقه ای برجام تصویب شد. این هم از نکاتی است که شاید در مجلس و صحن علنی بحث می شد بهتر بود».



نماینده سابق مردم مینودشت در پاسخ به سوال «علت عجله مجلس چه بود؟» می گوید:

«به نظرم می آید که مجلس چک کش کاری های خود را انجام داد. در کمیسون برجام خیلی وقت گذاشته شد و بحث های مختلفی شد ولی برداشت من این است که ریاست محترم مجلس این گونه برداشت کرد که بحث های تخصصی در کمیسیون برجام انجام شده است دیگر نیازی نیست در صحن علنی وارد این بحث ها شویم ولی نظر شخصی من این است که کاش در صحن علنی این وقت گذاشته می شد. دوستانی شاید وقت حضور در کمیسیون برجام را نداشتند در صحن علنی فرصت می کردند نظر خود را به رای نمایندگان می گذاشتند ولی از این لحاظ که وقت کافی در کمیسیون برجام گذاشته شده است همه به آن اذعان دارند ولی کاش این وقت در صحن علنی هم گذاشته می شد و آن پیشنهاداتی که مطرح شده بود در صحن علنی هم به بحث گذاشته می شد شاید ممکن بود که در صحن علنی هم به فکر کسی خطور نمی کرد ولی بهتر بود که نظرات نمایندگان بررسی می شد.

رجبی در ادامه با تاکید بر این که یکی از مصادیق عجله به عملکرد تیم مذاکره کننده هسته ای باز می گردد که تلاش داشتند مذاکرات زودتر به نتیجه برسد، می گوید:

«عجله در مجلس هم به صحن علنی باز می گردد. چرا که کمیسیون برجام الحق و الانصاف واقعا وقت گذاشت و من هم چندین جلسه در حضور داشتم بحث های تخصصی انجام شد از تمام کارشناسان دعوت شد ولی برداشت رئیس مجلس هیئت رئیسه و خیلی نمایندگان این بود که در کمیسیون برجام نهایت بحث ها انجام شده است ولی الان به نظرم می رسد که ای کاش عجله نمی کردیم».

*فریدونی: اگر تیم مذاکره کننده هسته ای دقت بیشتری میکرد مجلس هم زمان بیشتری پیدا می کرد

با این وجود نادر فریدونی نماینده سابق حوزه انتخابیه فارس در مجلس نهم نظر دیگری دارد. در نظر او مقصر اصلی مشکلات امروز برجام تیم مذاکره کننده هسته ای هستند. او معتقد است که تصویب 20 دقیقه برجام در مجلس هم به نحوه توافق تیم مذاکره کننده هسته ای باز می گردد:

«قطعا پایه کار توسط تیم مذاکره کننده چیده شده بود و مجلس هم بر مبنای وقتی که برای ایران مقرر شده بود باید جواب خود را می داد. پس اگر تیم مذاکره کننده ما تمام موارد و ابعاد را ازجمله آن ضرب الاجلی را که تعیین کرده بودند با دقت بیشتری می دیدند و آن وقت را تیم مذاکره کننده با ان عجله و شتاب قبول نمی کردند و زمان طولانی تری را توافق می کردند مجلس هم می توانست و این فرصت را پیدا کند که با دقت بیشتری برجام را مطالعه بکند».


فریدونی درباره علت عدم بررسی گزارش کمیسیون ویژه برجام در صحن علنی می گوید:

«هیئت رئیسه مجلس و دکتر لاریجانی این گونه پیش بینی کرده بودند که اگر قرار باشد مجلس تمام پیشنهادات نمایندگان را بررسی کند به درازا خواهد کشید و در وقت مقرری که مشخص شده بود جواب مجلس اماده نمی شد»

این نماینده سابق مجلس نهم در پاسخ به این سوال که «یعنی مجلس نمی توانست بیشتر از 20 دقیقه زمان برای بررسی برجام اختصاص دهد» می گوید:

«چرا حتی می توانست در ظرف چند روز بررسی کند ولی انقدر پیشنهاد زیاد بود که اگر می خواستند همه پیشنهادات را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد زمان زیادی را به خود اختصاص می داد و در ان وقت محدود این توفیق حاصل نمی شد و به خاطر همراهی با تیم مذاکره کننده و ملت بزرگ ایران باید در اسرع وقت کار خود را انجام می داد»
Share/Save/Bookmark