به گزارش گروه سلامت خبرگزاری فارس، فهیمه رمضانی تهرانی، متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ غدد و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در برنامه مادر کودک شبکه سلامت سیما متوسط سن یائسگی در ایران را بین ۴۸ تا ۵۰ سالگی دانست و گفت: اگر تجربه یائسگی بنا به دلایلی در سنین زیر چهل سال اتفاق بیفتد، آن را نارسایی زودرس تخمدان و یائسگی زودرس مینامیم.
وی ادامه داد:یائسگی زودرس در ۸۰ درصد موارد علت مشخصی ندارد، اما عوامل ژنتیکی، جراحیهای تخمدان، بیماری آندومتریوز وهمچنین ابتلا به بعضی از بیماری های عفونی به ویژه ابتلا به اوریون بعد از بلوغ، بیماریهای اتوایمیون و مصرف پارهای از مواد به ویژه شیمی درمانی و رادیوتراپی را از عوامل ایجاد کننده یائسگی زودرس دانست.
این متخصص زنان تاکید کرد: اصلی ترین عاملی که سن یائسگی را برای فرد رقم میزند، سابقه خانوادگی است.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این سوال که یائسگی زودرس با چه علائمی همراه است؟، گفت: در سنین زیر ۴۰ سال و بالای ۵۰ سال، علائم مشترکی بین یائسگی و یائسگی زودرس وجود دارد. کاهش استروژن مهمترین علت ایجاد این عوارض است. گیرنده های این هورمون در نسوج مختلف بدن وجود دارند که کمبود آن باعث حالات مختلف و متفاوتی در بدن میشود.
وی گفت:شایع ترین حالت گرگرفتگی است که بیشتر در ساعتهای پایانی روز اتفاق میافتد و باعث بد خوابی یا عدم خواب مناسب در فرد میشود. تیرگی پوست افزایش چین و چروکها و افتادگی پوست و کاهش کلاژن پوست از دیگر عوارض کمبود استروژن در بدن است.
رمضانی یادآور شد:همچنین علائم ادراری که به دنبال خشکی مخاط اتفاق میافتد؛ شامل تکرر ادرار سوزش، ادرار و اضطرار در ادرار کردن است.
وی ابراز کرد:استروژن نقش مهمی در استخوان سازی فرد دارد که تغذیه مناسب،تحرک کافی و استفاده از مکمل کلسیم و ویتامینD در این دوران ضروری است.
استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: استرسهای شدید و ناگهانی در بعضی بانوان با اختلال عملکرد تخمدان همراه است؛ به همین دلیل توصیه به آموزش مهارتهای مقابله با استرس را برای همه افراد به خصوص بانوان ضروری دانست.
وی اصلاح شیوه زندگی از نظر تغذیه سالم و همچنین دوری از سیگار و قلیان را از دیگر عوامل جلوگیری کننده یائسگی زودرس نام برد.
رمضانی در پاسخ به این سوال که آیا هورمون درمانی میتواند زمان یائسگی را به تاخیر بیندازد، گفت: هورمون درمانی در تعویق یائسگی هیچ نقشی ندارد، بلکه با هورمون درمانی تنها میتوانیم عوارض سوء ناشی از کمبود استروژن را به تعویق بیاندازیم.
این متخصص زنان تصریح کرد:اگر خانمی زیر ۴۰ سال یائسه شد چنانچه موارد منع مصرف هورمون را نداشته باشد توصیه به انجام هورمون درمانی میشود. موارد منع مصرف شامل سابقه سرطان در فرد، بیماری کبدی فعال ، سابقه ترومبوآمبولی و...است.
رمضانی تاکید کرد: هورمون درمانی زیر نظر پزشک متخصص تا حدود ۴۸ سالگی انجام میشود.
این فلوشیپ غدد گفت: در مواردی که فرد مبتلا به علائم سیستم ادراری تناسلی مانند خشکی واژن همراه با مقاربتهای دردناک باشد در مرحله اول از داروهای موضعی غیر هورمونی که جنبه مرطوب کنندگی دارند استفاده میکنیم و در صورت عدم موفقیت از درمانهای موضعی هورمونی استفاده میشود.