به گزارش خط نیوز به نقل از سیاست روز، کارشناسان بابیان این مساله که بین توسعهیافتگی و فرهنگ مصرف شیر رابطه مستقیمی در دنیا وجود دارد سپس این نکته را مطرح میکنند که در حال حاضر کشورهای اسکاندیناوی، اروپایی که کشورهای توسعه یافته به شمار میروند سرانه مصرف بالایی در حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ کیلوگرم در سال دارند، اما سرانه مصرف شیر در کشور ما سالهاست که حدود ۷۵ تا ۹۰ کیلوگرم است و این در حالی است که مقرر بوده تا در برنامه ۵ ساله سرانه مصرف شیر حدود ۱۴۰ کیلوگرم افزایش یابد که این عدد هیچ رشدی نکرده است.
طی ماههاي اخیر اختلاف نظرهای متعددی در زمینه نرخ محصولات لبنی صورت گرفته و همین تناقضات محلی برای سوء استفاده برخی تولیدکنندگان این محصول شده است. محصولاتی که با سلامتی مردم گره خورده اما متولیان مربوطه به جای باز کردن این گرهها به گونهاي عمل میکنند که هر روز بر گرههاي این مشکل افزودهتر شود.
در ماههاي ابتدایی سال اقدام دولت در خصوص عدم پرداخت یارانه به تولید کنندگان محصولات لبنی روادیدی را برای این شرکتها به منظور افزایش قیمت محصولات لبنی صادر کرد. این مصوبه از آن قرار بود که تولیدکنندگان ميتوانند در مقابل خرید شیر به نرخ ۱۴۴۰ تومان ۱۰ درصد بر محصولات خود بیفزایند اما این گروه چنین نکردند و به واسطه تناقض گوییهايي که دست اندرکاران پدید آوردند نهایت استفاده را از این بازار بينظارت برده و هر گونه که خواستند نسبت به افزایش قیمت اقدام کردهاند.
ادامه گرانفروشی
بررسیهاي وضعیت قیمتهاي محصولات لبنی از بازار حکایت از آن دارد که برندهایی وجود دارند که برخلاف دستور سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان مبنی بر"عدم تغییر قیمت"، نرخ محصولات خود از جمله شیر را افزایش دادهاند و همچنان نرخهای افزایش یافته غیرقانونی را اعمال میکنند.
طی دو - سه ماه گذشته برخی اقلام لبنی از جمله شیر که از پرمصرفترین محصول لبنی است بار دیگر افزایش قیمت را تجربه کرد؛ به طوری كه شیر یک لیتری از ۲۳۰۰ تومانی به ۲۵۰۰ تومان و شیر ۲۵۰۰ تومانی تا ۲۷۰۰ تومان افزایش قیمت داشت. این افزایش قیمت در برخی برندها درحالی اتفاق افتاده است که سازمان حمایت از مصرفكنندگان و تولیدکنندگان هیچ مجوزی برای افزایش قیمت محصولات لبنی صادر نکرده است و انجمن صنایع لبنی نیز از افزایش قیمت لبنیات حمایت نکردهاند.
به طور کلی قیمتها از بازار محصولات لبنی حاکی از آن است که شیر کمچرب یک لیتری به طور متوسط ۲۵۰۰ تومان عرضه میشود. البته برخی برندها با وجود تذکرات سازمان حمایت، قیمت شیر کمچرب خود را تا ۲۷۰۰ تومان افزایش دادهاند.
در میان سایر محصولات لبنی ماست کم چرب به طور متوسط کیلویی ۳۳۰۰ تومان و ماست پرچرب کیلویی ۳۶۰۰ تومان عرضه میشود. پنیر ۴۵۰ گرمی ۴۷۰۰ تومان و پنیر ۳۵۰ گرمی نیز ۴۲۰۰ تومان فروخته میشود و دوغ یک و نیم لیتری ۲۶۰۰ تومان است. همچنین خامه از جمله محصولات لبنی بوده که طی یک ماه گذشته افزایش قیمت داشته و بسته ۱۰۰ گرمی آن ۱۳۰۰ تومان عرضه میشود.
اظهارات متناقض
با وجود این قیمتهاي مشهود در بازار اما همچنان سازمان حمایت مدعی است که لبنیات گران نشده است و رییس این سازمان ميگوید: ناظران سازمان حمایت برای اجرای ابلاغیه معاون اجرایی رییس جمهور در کارخانههای لبنی مستقر شدهاند اما کارخانهها به دلیل مشکلاتی که دارند هنوز شیر خام را کیلویی ۱۴۴۰ تومان نخریدهاند.
وی با تاکید بر این که برای افزایش قیمتها تا کنون از طریق سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان موردی ابلاغ نشده است و هیچ گونه تعدیل قیمتی رسمیت ندارد، گفت: بر گرانی هیچ کالایی صحه نمیگذاریم.
نوابی در تایید ادعای خود به گزارش بازرسان خود استناد کرده و میگوید:بر اساس گزارشی که به دست من رسیده است و آماری که بازرسانی که از سراسر کشور دادهاند، افزایش قیمت نداشتیم و برداشت من این است که در برخی موارد ممکن است بر اساس مصوبهای که مربوط به قیمت ۵۸ قلم کالا در سال گذشته میشود، موارد ویژه و استفاده از طعم دهندهها در کالاها تاثیر داشته باشد.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت بر اساس مصوبه کارگروه تنظیم بازار، در اسفند پارسال ۱۵ درصد افزایش قیمت لبنیات اعمال شد و در حال حاضر واحدهای لبنی متقاضی افزایش قیمت نیستند اما در صورتی که خواهان تعدیل قیمت باشند موضوع را در نظر میگیریم و به نسبت سهم شیر در تولید فرآوردههای لبنی، افزایش قیمت را بررسی میکنیم.
درمقابل این ادعاها مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران اعلام کرده که با وجود تلاش دامداران برای افزایش خرید شیرخام هنوز صنایع لبنی شیرخام را با قیمتی کمتر از نرخ مصوب خریداری میکنند ودر ۱۴ ماه گذشته برای اجرایی شدن مصوبه سال گذشته دولت مبنی بر خرید شیرخام به قیمت ۱۴۴۰ تومان هنوز این مصوبه به اجرا در نیامده است
به گفته وی با گذشت بیش از یک سال از ابلاغ مصوبه خرید شیر خام به قیمت ۱۴۴۰ تومان صنایع هنوز شیرخام را به طور متوسط با قیمت کمتر از ۱۲۰۰ تومان از تولیدکنندگان میخرند و این امر را هم ناشی از عدم کشش بازار عنوان میکنند.
وی تاکید کرد:تاکنون هیچ مجوزی برای افزایش قیمت لبنیات صادر نشده است و همان قانون ابلاغ شده قبلی بر آن حاکم است که صنایع لبنی به شرط اجرای نرخ خرید ۱۴۴۰ تومانی شیرخام میتوانستند قیمت محصولات خود را تا ۱۵ درصد افزایش دهند، این در حالی است که نه تنها این نرخ قانونی برای خرید شیر خام از سال گذشته تاکنون توسط صنایع لبنی اجرایی نشده است بلکه قیمت محصولات نهایی در بازار نیز افزایش یافته است.
با وجود این اظهار نظرهای متناقض سوال اصلی آن است که برنده این جنگ زرگری میان متولیان و تناقضات آنها در مورد محصولی که با سلامت مردم گره خورده است کیست و تا چه زماني برخی متولیان تولید کننده محصولات لبنی ميتوانند در مقابل افزایش قیمت مقاومت کنند ویا نهایت سواستفاده از این قیمت را در پیش بگیرند.