آسوشیتدپرس گزارش داد:
اختلاف دولت و کنگره آمریکا درباره تصویب تحریمهای جدید علیه ایران
1 مرداد 1392 ساعت 15:42
دولت اوباما قصد دارد لایحه تحریمهای کنگره علیه کشورمان را تا زمان تشکیل دولت رئیس جمهور جدید به تعویق بیاندازد تا فرصت دستیابی به توافق هسته ای از بین نرود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس؛ در حالی که هفته گذشته ۱۳۱ نماینده آمریکا در نامهای به اوباما خواستار اتخاذ رویکرد دیپلماسی با ایران در موضوع هسته ای شدند، خبرگزاری آسوشیتدپرس امروز گزارش داد که کنگره به دنبال تصویب دورجدیدی از تحریم ها علیه ایران است. از سوی دیگر کنگره چندی پیش سنت شکنیکرد و پیشنهاد تحریم های جدید را تا ماه سپتامبر، که تاریخ مذاکرات تیم جدید هسته ای با گروه ۵+۱ است به تعویق انداخت.
کنگره آمریکا قصد دارد دور جدیدی از تحریم ها علیه علیه ایران تصویب کند. این تحریمها همه چیز از بخش معدن تا ساخت و ساز را شامل میشود. با این حال دولت اوباما نگران است تحریم های جدید بر مذاکرات هسته ای تاثیر منفی بگذارد.
لایحه کنگره آمریکا در حالی در مسیر پیشرفت قرار دارد که تیم امنیت ملی باراک اوباما، در حال بررسی این موضوع است که آیا رئیس جمهور جدید ایران برای توقف برخی برنامههای هسته ایران جدی است یا خیر . برخی منابع مرتبط اعلام کردهاند که دولت اوباما قصد دارد لایحههای کنگره را تا زمان تشکیل دولت رئیس جمهور جدید ایران به تعویق بیاندازد، تا فرصتی برای دستیابی به توافق هسته ای از بین نرود.
تحریمهای جدید که بخشهای معادن و ساخت و ساز ایران را در فهرست سیاه قرار میدهد از سال میلادی آینده اجرایی میشود.
بعلاوه تحریمهای جدید که بزرگترین منبع درآمد ایران را هدف قرار داده است آمریکا را متعهد میکند که تا سال ۲۰۱۵، کل فروش نفت ایران در بازارهای جهانی را متوقف کند. تحریمهای سال گذشته آمریکا بر صنعت نفت ایران موجب کاهش صادرات نفت شد، اما همچنان ماهیانه میلیاردها دلار از ترکیه، چین و برخی کشورهای آسیایی درآمد نفتی به سوی ایران سرازیر می شود.
احتمالا لایحه مجلس نمایندگان آمریکا پیش از آغاز تعطیلات تابستانی کنگره به تصویب برسد. اما سناتور باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا و از حامیان افزایش تحریمها بر ایران معتقد است حداقل تا سپتامبر این تحریمها در سنا به تصویب نخواهد رسید. یکی از مقامات رسمی آمریکا که نمیخواهد نامش فاش شود میگوید کمیته بانکداری سنا، که تهیه کننده تحریمهای جدید است در حال مشاوره با دولت اوباما در این زمینه است.
جان مک کین، سناتور جمهوریخواه، ادعا میکند آمریکا باید فورا با تحریم های سنگین تر و وشدیدتر علیه ایران به پیش برود چرا که « در حال از دست دادن زمان هستیم.» پیشتر اوباما تهدید کرده بود که ایران تا سال آینده فرصت دارد تا به دنیا اثبات کند که برنامه هستهایاش صلح آمیز است.
دیوید آلبرایت، بازرس سابق هسته ای، و کریستیانا وارلوند در گزارشی که هفته گذشته در انستیتو علوم و امنیت بین المللی منتشر کرد، مدعی شد ایران تا اواسط سال ۲۰۱۴، توانایی تولید مقادیر کافی مواد مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای دست خواهد یافت.
با این حال ایران بارها بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود برای تحقیقات علمی و تولید انرژی تاکید کرده است. دولت اوباما درباره لایحه جدید اظهارنظری نخواهد کرد چرا که همچنان منتظر حضور روحانی در راس دولت ایران است. ماری هارف سخنگوی دولت آمریکا میگوید:« منتظریم ببینیم روحانی پس از به دست گرفتن امور چه خواهد کرد.»
به گفته یکی از مقامات آمریکا، دولت اوباما درباره زمان و محتوای تحریمهای جدید نگران است. در صورتی که روحانی برای رسیدن به توافق جدی باشد، اعمال تحریمهای جدید میتواند گفتگوها را مختل و رئیس جمهور جدید ایران را در موضع ضعف قرار دهد. از سوی دیگر، حتی اگر رئیس جمهور جدید ایران جدی نباشد نیز تحریمهای نفتی گستردهتر میتواند احتمال موفقیت دیپلماتیک آمریکا را به شکست تبدیل کند. بعلاوه اگر چین یا ژاپن تن به تحریمهای نفتی آمریکا ندهند، دولت آمریکا مجبور خواهد بود شرکتهای و بانکهای این دو کشور را در لیست سیاه قرار دهد، و این هزینههای زیادی حتی برای آمریکا در بر خواهد داشت.
باوجود حمایت گسترده در کنگره از تشدید تحریمها علیه ایران، برخی نمایندگان جمهوریخواه و دمکرات از رویکرد محتاطانه اوباما در مورد ایران حمایت میکنند. آنها در نامه اخیر خود به اوباما که ۱۸ سناتور جمهوریخواه به همراه ۱۰۰ سناتور دموکرات آن را امضاء کردند، رئیس جمهور آمریکا را برای کسب یک توافق هسته ای با ایران و دادن یک شانس به روحانی تشویق کردند.
انتخاب روحانی به ریاست جمهوری ایران امید رسیدن به یک توفق هستهای را تقویت کرد. علی اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران نیز اعلام کرد ایران پس از انتخاب گروه مذاکره کننده هستهای توسط رئیس جمهور منتخب آماده ازسر گیری مذاکرات است.
از سوی دیگر کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز میگوید، طرفهای مذاکره کننده با ایران میخواهند هر چه زودتر مذاکرات را از سر بگیرند. پس از ۴ دور مذاکرات هستهای ایران و گروه ۵+۱همچنان راه زیادی در پیش مانده است.
با این حال مارک دابویز، مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دمکراسی ها و یکی از مشاوران کنگره و دولت اوباما در امور تحریم ایران معتقد است که تشدید فشارها میتواند مفید باشد.وی ادعا میکند دولت آمریکا باید دور جدید گفتگوها را با تشدید فشارهای اقتصادی شروع کند.
البته دولت آمریکا گزینههایدیگری نیز در اختیار دارد. آمریکا میتواند اقدام به تشدید تحریمهای فعلی بر بخشهای انرژی، کشتیرانی و مدیریت بنادر و دیگر حوزههایی که در لیست سیاه قرا داده است کند. همچنین تشدید تحریم ها علیه واردات طلا به ایران درآمد دولت ایران را میتواند ۲۰ میلیارد دلار در سال کاهش دهد.
رسیدن به توافق هستهای با ایران نیز میتواند موجب برداشتن برخی تحریمها از اقتصاد ایران تحت فشار ایران شود. در عوض ایران احتمالا میتواند اورانیوم با غنای پایین تولید کند. اما لازم است تولید اورانیوم با غنای بالا متوقف شود و ذخیره تولید شده را به خارج کشور منتقل کنند. کشورهای غربی همچنین انتظار افزایش نظارت بر فعالیتهای هسته ای ایران را دارند.
کد مطلب: 18262
آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcirraz.t1avq2bcct.html