توان هسته‌ای ایران کماکان رو به پیشرفت است

11 تير 1392 ساعت 20:19


کارشناسان مسائل ایران در مؤسسه واشنگتن گزارشی را تهیه کرده‌اند که در آن ضمن بررسی چرایی ناکامی استراتژی آمریکا در قبال ایران، به ارائه پیشنهاداتی برای برطرف ساختن این ناکامی پرداخته‌اند.

به گزارش خط نیوز و به نقل از تسنیم، گزارشی تحت عنوان «تحریم‌ها به‌تنهایی کارآمد نیستند» در اندیشکده واشنگتن منتشر شده است که در بخش اول آن به ناکامی آمریکا برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران اعتراف شده است.

برنامه هسته‌ای ایران در کانون تلاش‌های این کشور برای تغییر نظم سیاسی خاورمیانه قرار می‌گیرد؛ تلاش‌هایی که به‌منظور تبدیل کردن این کشور به قدرت اصلی این منطقه و حرکت به‌سمت نابود کردن اسرائیل، صورت می‌گیرد. به این دلیل ایران تاکنون با آغوشی باز از هزینه‌های بسیار استقبال کرده و ریسک‌های بزرگی را ضمن تلاش‌های خود برای پیشرفت برنامه‌ هسته‌ای پذیرفته است. بنا به همین دلیل، برنامه هسته‌ای ایران به یکی از منابع اصلی تنش با جامعه بین‌الملل، موضوعی برای مذاکرات سطح عالی میان جمهوری اسلامی و گروه ۱+۵ و مسئله‌ای که می‌تواند جنگ بعدی در خاورمیانه را رقم بزند، تبدیل شده است.

تحریم‌های اقتصادی یکی از گزینه‌های سیاست گذاری آمریکا برای تحت فشار قرار دادن ایران بوده است، بنابراین جای هیچ تعجبی نیست که دولت اوباما اساساً روی تقویت رژیم تحریم‌ها متمرکز شود تا راه‌حلی دیپلماتیک برای بحران کنونی هسته‌ای با ایران، به دست آورد. این تحریم‌های تقویت شده بیش از یک سال است که آغاز شده است و هرچند که تأثیر جدی بر اقتصاد ایران داشته است، اما هیچ نشانه‌ای در دست نیست که نشان دهد محاسبات هزینه برآورد هسته‌ای حکومت ایران را تغییر داده باشد. با در نظر گرفتن ذخایر عمده نقدی و طلای ایران و درآمد‌های نفتی همچنان قابل توجه این کشور، تحریم‌ها به‌تنهایی نمی‌توانند کاری کنند که حکومت در جریان مذاکرات نرمی از خود نشان دهد، هرچند که نتیجه انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران نشان می‌دهد که مردم ایران از چنین سرسختی خسته شده‌اند.

با دریافتن اینکه تحریم‌ها نمی‌تواند به‌تنهایی کافی باشد، دولت‌های پیشین ادوات اطلاعاتی، نظامی و سایبری خود را به‌کار گرفتند تا هزینه‌های بیشتری را بر ایران وارد کرده، برنامه هسته‌ای آن را به تعویق بیندازند و جمهوری اسلامی را بازدارند. دولت اوباما نیز بسیاری از این فعالیت‌ها را ادامه داده است. از جمله این اقدامات می‌توان به سرمایه گذاری دولت اوباما در برنامه‌هایی اشاره کرد که مردم ایران را قادر می‌سازد از طریق نامه الکترونیک به‌نحو ایمن‌تری ارتباط برقرار کنند و موانعی را که حکومت بر سر دسترسی ایشان به اینترنت قرار داده بود، دور بزنند؛ همچنین دولت اوباما ده‌ها میلیون دلار تسلیحات را به متحدین آمریکا در منطقه فروخته است و تلاش کرده است تا با روش‌های مختلفی از جمله عملیات‌های سایبری تهاجمی، برنامه هسته‌ای ایران را تخریب کند.

به‌هرحال برنامه هسته‌ای تهران به پیشرفت خود ادامه می‌دهد، حجم رو به افزایشی از اورانیوم کم‌تر غنی‌شده را ذخیره می‌کند، سانتریفیوژ‌های پیشرفته‌تر و کارآمدتری را نصب کرده به‌سمت کامل کردن راکتور تولیدکننده پلوتونیوم در اراک پیش می‌رود. همچنین، ایران در واکنش به افزایش فشارها به حملات سایبری و فعالیت‌های نظامی متوسل شده و در واقع مطابق با سیاست «مقابله با تهدید با استفاده از تهدید» عمل می‌کند. به‌طور خلاصه، سیاست آمریکا در قبال ایران موفقیت‌آمیز نیست. این گزارش می‌کوشد چرایی این ناکامی را توضیح دهد و پیشنهاداتی را ارائه کند تا با استفاده از ابزارهای نظامی و وابسته به امور سیاسی، کنار تحریم‌ها، چشم‌انداز دیپلماسی هسته‌ای را تقویت کرده، در حالی که احتمال تنش نظامی غیرعمد را که می‌تواند دیپلماسی را ناکام بگذارد و به منازعه‌ای گسترده‌تر تبدیل شود، کاهش دهد.


کد مطلب: 16540

آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcfxtdy.w6dvjagiiw.html

خط نيوز
  http://khatnews.com