هشدار درباره خروج ذخایر ژنتیکی کشور از سوی انگلیس

15 بهمن 1393 ساعت 12:21

رئیس سازمان بسیج علمی کشور با اشاره به خطر خروج ذخایر ژنتیکی کشور از طریق اقدامات صورت پذیرفته در فضای مجازی گفت: انتشار اسرار ژنتیکی افراد یک تهدید ژنتیکی است که باید وزارت بهداشت و دستگاه‌های بالادستی در این مورد پیگیر شوند.


به گزارش خط نیوز ، محمود تولایی رئیس سازمان بسیج علمی کشور در گفت‌وگو با فارس با اشاره به خطر خروج دخایر ژنتیکی کشور، گفت: مجموعه ویژگی‌های فردی هر انسانی در قالب رازها و ‏اسرار نهفته شده در ژن‌ها است که از سوی خداوند متعال خلق شده و این آثار آنچه که بیانگر ویژگی‌های ظاهری فرد ‏مانند رنگ چشم، نوع مو، ظرفیت‌ها و استعدادها و سلامت هستند، همه اطلاعات نهفته شده‌ای است که خداوند ‏متعال در ژنوم انسان گذاشته است‎.

وی گفت: به هر میزانی که علم بشر پیشرفت می‌کند و با دستیابی به فن آوری‌های علم جدید، بخشی از ‏این رازها برای بشر شناسایی شده و میزان تسلط بر استفاده از ظرفیت‌های ‏خدادادی نیز افزایش می‌یابد.

تولایی ادامه داد: یکی از جنبه‌هایی که امروز در جهان مادی مورد توجه قرار گرفته است، توسعه ‏علم پزشکی از پزشکی متداول به سمت علم مولکولی است‎ و وجود چنین ظرفیت‌هایی، پزشکی ما را از سمت پزشکی عام به سمت پزشکی ‏اختصاصی یا پرسنال مدیسین پیش می‌برد. یعنی ویژگی‌های ژنتیکی هر شخصی منحصر به فرد است و مطرح کردن ‏اینکه هر دارویی امکان پاسخگویی به همه افراد را دارد، معقول نیست و آن متناسب با تفاوت‌های فردی است‎.

رئیس سازمان بسیج علمی کشور با بیان اینکه این تفاوت‌ها باعث می‌شود، قابلیت پاسخگویی دارو به هر فردی متفاوت ‏باشد، گفت: این مسئله ایجاب می‌کند برای هر فرد خاص، مطالعات ویژه مولکولی صورت بگیرد و امروز مباحثی ‏مانند ژن درمانی و اصلاح ژن یا تغییر در فرآیندهای تولید پروتئین و فرآورده‌های متابولیک در بدن ما به وسیله ‏مطالعات ژنتیک قابل مدیریت کردن باشد که با وجود سودمند بودن این مساله ولی اگر ‏این اطلاعات در اختیار افراد غیرمطمئن قرار بگیرد، امکان دارد که وضعیت آسیب پذیری فردی نسبت به یک بیماری ‏یا شناخت آسیب پذیری یک جامعه نسبت به یک عامل عفونی به عنوان یک ظرفیت شناسایی شود.

به گفته وی، چنانچه ‏در پشت پرده چنین مجموعه‌ای افراد ناسالم وجود داشته باشند، میکروارگانیسم‌ها، عوامل عفونی و عوامل بیماری‌زایی ‏را طراحی می‌کنند به طوریکه جامعه هدف فاقد قابلیت مقابله و پاسخگویی در برابر آن عامل مهاجم پاتولوژیک باشد.

تولایی گفت: اگر این اطلاعات ژنتیک در اختیار یک مجموعه سالم درمانی قرار بگیرد، به ‏طور اختصاصی می‌تواند برای یک بیمار نجات بخش باشد و اگر در اختیار یک فرد ناسالم قرار بگیرد، بیماری‎های ‏جدیدی را برای آن فرد، طراحی خواهد کرد که بدن وی توان مقابله با آن بیماری را نداشته باشد و در قالب یک ‏عفونت ویروسی منتقل شود. بنابراین اطلاعات ژنتیکی یک سلاح دولبه‌ای است که باید از آن حراست کرد‎.

عضو هیئت مدیره انجمن بیوتکنولوژی و ژنتیک ایران گفت: به تازگی مطالبی در فضای مجازی منتشر شده است که ریشه این حرکت مربوط به یک مجموعه آزمایشگاهی در انگلستان است که به ظاهر اعلام کرده‌اند ‏می‌خواهیم به شناخت بیماری‌های خاص و خطرناک کمک کنیم اما با توجه به سوابق کشور انگلستان در لطمه زدن ‏به کشور ما، این نگرانی وجود دارد که هدف اصلی آن‌ها به دست آوردن اطلاعات ژنتیکی مردم جهان سوم به ویژه ‏جمهوری اسلامی ایران باشد.

تولایی گفت: اگر آن‌ها بخواهند نمونه‌هایی را از جامعه ایرانی به دست آورند تا عرصه‌های آسیب پذیر ژنوم ‏ایرانیان را شناسایی کنند و این از نظر کلان و اجتماعی یک تهدید به شمار می‌آید و از نظر اخلاقی هم کشف و انتشار ‏بسیاری از رازهای سلامت افراد درست نیست. همانگونه که آنچه به وسیله ویزیت و معاینه یک بیمار به دست می‌آید ‏و پزشک موظف به حفظ این اسرار است، اگر وضعیت بیماری این فرد را به اشخاص دیگر منتقل کند به عنوان جرم ‏تلقی می‌شود‎.‎

تولایی اظهار داشت: جاسوسی ژنتیکی هدف اصلی این مراکز است به ویژه یک مرکز تحقیقاتی که در ‏بریتانیا مستقر است. این مراکز در نظر دارند که اعمال خطرآفرین اینچنینی را انجام دهند و رسانه‌ها هم باید هوشیار ‏بوده و ریشه این اطلاع رسانی را در شبکه‌های اجتماعی شناسایی کنند و به مراجع ذیربط اطلاع دهند‎.

وی انتشار اسرار ژنتیکی افراد را یک تهدید ژنتیکی دانست و گفت: مردم باید هشیار باشند و با برخی ‏شعارهای عوام فریبانه، گنجینه اسرار ژنتیکی خودشان را در اختیار هر کسی قرار ندهند و اگر واقعا هدف ‏خیرخواهانه‌ای مطرح می‌شود، حتما از طریق مراکز مطمئن داخلی اقدام کنند زیرا امروز در کشور ما ظرفیت تخصصی ‏در موضوع ژنتیک، از سطح منطقه بسیار مطلوب‌تر است.

وی اضافه کرد: ما در قوانین جاری خودمان، لایحه حفاظت از میراث ژنتیکی را داریم اما به نظر می‌آید بر اجرای آن‌ها ‏باید تاکید شود زیرا برخی از این رفتا ها و ارتباطات به صورت آشکارا صورت می‌گیرد‎.‎


کد مطلب: 33299

آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcf10dm.w6dm1agiiw.html

خط نيوز
  http://khatnews.com