تطبيق صد در صدي فکت شيت آمريکايي ها از توافق لوزان با مفاد توافق نهايي/ چرا اعضاي تيم مذاکره کننده صحت فکت شيت آمريکايي ها را انکار مي‌کردند

25 مرداد 1394 ساعت 11:23

هر چند اعضاي تيم مذاکره کننده از اينکه اين متن به وزارت خارجه منسوب شود، ابا داشتند و در برنامه هاي تلويزيوني و سخنراني ها، صراحتا و چندين باره تاکيد مي‌کردند که اين متن، فکت شيت ايران از مذاکرات لوزان نيست، اما بعدها با افزايش درخواست ها از دولت براي انتشار فکت شيت رسمي ايران، رييس جمهور با کم حافظه خواندن منتقدان گفت: فکت شيت ايران زودتر از همه و بلافاصله پس از مذاکرات در اختيار رسانه ها قرار گرفت. فکت شيت ايراني هماني بود که در لوزان منتشر شد.


به گزارش خط نیوز به نقل از رجانیوز: بررسي متن توافق نهايي و پيوست هاي آن بيانگر اين است که فکت شيت کاخ سفيد از توافق لوزان کاملا درست بوده و در وين همان اصول مطرح شده در فکت شيت آمريکايي ها، تبيين شده است.

 البته سابقه کاخ سفيد در انتشار فکت شيت مربوط به توافق ژنو در اذرماه سال ۱۳۹۲ مي شود. آنزمان آمريکايي ها تنها چند دقيقه پس از خبر توافق ايران و کشورهاي ۱+۵ ، متني را منتشر کردند و اصول توافق صورت گرفته و تعهدات آمريکا و ايران را توضيح دادند.

انتشار سريع فکت شيت ۷ صفحه اي آمريکا که قبل از متن توافق در خبرگزاري ها منتشر شد، برخي رسانه هاي داخلي از حمله خبرگزاري ايسنا را نيز به اشتباه انداخت و اين رسانه ها متن فکت شيت کاخ سفيد را به عنوان متن توافق شده در ژنو منتشر کردند.

با اين حال انتشار فکت شيت از سوي آمريکا که در آن جزييات توافق صورت گرفته به صورت ملموس توضيح داده شده بود، با واکنش اعضاي تيم مذاکره کننده ايران روبرو شد، چرا که توضيحات آمريکايي کاملا در مقابل تبليغات گسترده دولت و رسانه هاي وابسته به دولت درباره فتح الفتوح بودن توافق براي ايران قرار داشت.

الته واکنش مقامات دولت ، يک واکنش عجيب بود . اعضاي وزارت خارجه به جاي آنکه پاسخ مقامات و مفاد مطرح شده در فکت شيت را بدهند، به منتقدان داخلي حمله کردند که چرا به اظهارات مقامات آمريکايي و فکت شيت کاخ سفيد توجه مي کنند!

نمونه اي از اين اظهارات ، صحبت هاي آقاي ظريف در جمع دانشجويان دانشگاه تهران در تاريخ ۱۲ آذر ۱۳۹۲ است.

وي که در آن روز به مناسبت روز دانشجو به تالار علامه اميني دانشگاه تهران رفته بود در جمع دانشجوياني که به صورت گزينشي سالن را پر کرده بودند گفت:

«اجازه ندهید دنیا برای ما تصمیم بگیرد وخط فکری ایجاد کنند و با دروغ پردازی‌ها اجماع داخلی را از بین ببرند. برخی در داخل فکت شیت کاخ سفید را مبنای توافق هسته‌ای قرار می‌دهند ولی به برنامه اقدام مشترک اعلام شده از طریق سایت رسمی کشور اهمیت نمی‌دهند. چرا سایت‌های ما که ادعای حزب‌اللهی بودن می‌کنند از سایت دبکای اسرائیلی که عامل پخش اطلاعات غلط است نقل قول می‌کنند اما وزیر خارجه را باور نمی‌کنند.»

با اين حال هر چه زمان مي گذشت ، درستي متن منتشر شده در فکت شيت آمريکايي بيشتر مشخص مي شد و فاصله تصورات رئيس جمهور و اعضاي تيم مذاکره کننده با آنچه که در عمل اتفاق افتاد را بيشتر نشان مي داد.

در نهايت آنچه در نتيجه توافق ژنو اتفاق افتاد تحقق صد در صدي فکت شيت آمريکايي ها بود.

اما بازي فکت شيت ها در لوزان هم ادامه پيدا کرد.

اين بار تيم ايراني براي آنکه بتواند فضاي مذاکرات و توافق صورت گرفته را به نفع خود تغيير دهد، بلافاصله پس از اتمام مذاکرات متني را در اختيار رسانه ها قرار داد که در آن اصول توافق شده در لوزان با قرائت اعضاي تيم مذاکره کننده ايران تشريح شده بود.

هر چند اعضاي تيم مذاکره کننده از اينکه اين متن به وزارت خارجه منسوب شود، ابا داشتند و در برنامه هاي تلويزيوني و سخنراني ها، صراحتا و چندين باره تاکيد مي‌کردند که اين متن، فکت شيت ايران از مذاکرات لوزان نيست، اما بعدها با افزايش درخواست ها از دولت براي انتشار فکت شيت رسمي ايران، رييس جمهور با کم حافظه خواندن منتقدان گفت: فکت شيت ايران زودتر از همه و بلافاصله پس از مذاکرات در اختيار رسانه ها قرار گرفت. فکت شيت ايراني هماني بود که در لوزان منتشر شد.

اما برخلاف تيم ايراني آمريکايي ها در لوزان با چند روز تاخير فکت شيت خود را منتشر کردند ، البته همانند توافق ژنو که تفاوت اظهارنظرهاي مقامات ايراني با فکت شيت کاخ سفيد واضح و مشخص بود، مفاد فکت شيت ايران و آمريکا از مذاکرات لوزان نيز متفاوت بود.به خصوص آنکه در فکت شيت ايران به تعهداتي که تيم ايراني پذيرفته بود اشاره اي نشده بود.

تفاوت اظهارات مقامات ايراني با اظهارات و فکت شيت مقامات کاخ سفيد، صداي منتقدان را در آورد اما پاسخ تيم ايراني يک جمله بود: «مفاد فکت شيت آمريکايي‌ها صحيح نيست».

جدول زير اظهارات مقامات ايراني را پس از انتشار فکت شيت آمريکايي ها نشان مي دهد.


زير سئوال بردن صحت مفاد فکت شيت آمريکايي ها از سوي مقامات ايراني البته در داخل آمريکا نيز واکنش هايي را به دنبال داشت.

در کنفرانس خبري سخنگوي وزارت خارجه آمريکا (۲۴/۱/۹۴) يکي از خبرنگاران از وي پرسيد: اطلاعات فکت شيت آمريکا از سوي ايراني ها رد مي شود ، اين اطلاعات صحيح است؟ ماري هارف در پاسخ گفت:‌ پس از توافق ژنو هم ما یک فکت‌شیت دادیم و ایرانی‌ها یک فکت شیت، ولی در آخر دیدیم که تعهدات مدنظر ما به ایران اعمال شد؛ این بار هم می‌گویم که آنچه در فکت‌شیت ما آمده، دقیقاً محتوای مذاکرات دیپلمات‌ها در اتاق‌های لوزان را منعکس می‌کند.

با اين حال انتشار متن توافق نهايي بيانگر آن است، همانند توافق ژنو متن فکت شيت آمريکايي ها درست بوده و البته در فکت‌شيت وزارت امور خارجه ايران از مذاکرات لوزان اطلاعات نادرستي درج شده است.

جدول زير مفاد توافق نهايي را با متن فکت شيت آمريکا و ايران تطبيق داده است. بررسي جدول زير ۴ گزاره را اثبات مي‌کند.

اول آنکه برخلاف اظهارات مقامات ايران در مذاکرات لوزان مرحله اول توافق نهايي صورت گرفته بود. اين درحالي بود که تيم مذاکره کننده از سوي رهبر معظم انقلاب از توافق دو مرحله اي نهي شده بود.

دوم آنکه گزارش تيم مذاکره کننده ايران به مقامات عالي رتبه نظام درباره غيرالزام آور بودن توافق لوزان و چرک نويس بودن توافقات صورت گرفته خلاف واقع بوده است هر چند که اين امر شايد به خاطر عدم فهم دقيق تيم مذاکره کننده از مذاکرات لوزان بوده باشد.

سوم آنکه برخلاف ادعاهاي مقامات وزارت امور خارجه و نمايندگان و کارشناسان وابسته به دولت، فکت شيت آمريکايي ها به صورت صد در صدي دقيق و صحيح بوده است.

چهارم تيم ايراني عمدا و يا سهوا در اظهارنظرات خود يا در فکت شيت منتشر شده پس از توافق لوزان به تعهدات اصلي که پذيرفته است اشاره اي نکرده است و برخي از مفاد فکت شيت ايران مانند لغو فوري همه تحريم ها نيز اشتباه مي باشد.

الف) غني سازي
ب) بازرسي
ج) بازفراوري
د) تحريم ها
هـ) زمان‌بندي


کد مطلب: 37222

آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcf00dm.w6de0agiiw.html

خط نيوز
  http://khatnews.com