تغییر استراتژی ارتش از دفاعی به "بازدارنده"

13 تير 1392 ساعت 1:00


به گزارش خط نیوز و به نقل از تسنیم، ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی شکوهمند انقلاب با وجود تحریم‌های بسیار دولت‌های متخاصم علیه کشورمان توانسته است با جذب نخبگان و پرورش استعداد‌های بسیار دستاوردهای زیادی برای میهن اسلامی‌مان به ارمغان آورد.

برای آشنایی بیشتر با نقش تحریم‌ها در توانمند ساختن ارتش جمهوری اسلامی ایران و همچنین درک بهتر چگونگی هماهنگی میان نیروی‌های زمینی، دریایی، هوایی و قرارگاه پدافند هوایی ارتش به‌سراغ امیر محمدحسین دادرس معاون هماهنگ‌کننده ارتش جمهوری اسلامی ایران رفته و با وی به گفت‌و‌گو نشستیم.

در این گفت‌وگو امیر دادرس درخصوص جایگاه این ستاد در ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: در همه سازمان‌های نظامی دنیا یک سازماندهی برای هدایت نیروهای مسلح صورت می‌گیرد. در کشور ما ستاد مشترک ارتش هماهنگی بین نیروهای هوایی، دریایی، زمینی و پدافند با یکدیگر را به‌عهده دارد، به‌عنوان مثال اگر این نیروها در یک عملیات بخواهند مشترکاً عمل، هدایت و رهبری بشوند نیاز به یک سازماندهی متمرکز دارند که این وظیفه به‌عهده ستاد مشترک است و این ستاد در همه کشورها به‌نوعی وجود دارد.

وی افزود: فرض کنید که صنایع دفاعی ما بخواهد بالگردی بسازد که این بالگرد به یک شناور منتقل شود و یک مأموریتی انجام دهد، چه این بالگرد را هوانیروز و چه صنایع بخواهند بسازند، هم‌آهنگی و هم‌راستایی بین این دو توسط یک سازمانی باید انجام بشود. یا فرض کنید نیروی زمینی در یک عملیاتی در آینده بخواهد ایفای نقش کند که این ایفای نقش باید با پشتیبانی هوایی همراه باشد. خوب مهمات و فرهنگ آموزش اینها با هم متفاوت است، ستادی که آنها را هدایت می‌کند و برآیند نیرو را در یک جا فرود می‌آورد ستاد مشترک است. پس ضرورت ستاد مشترک در جنگ و صلح احساس می‌شود.

*** نقش تحریم‌ها در تقویت بنیه دفاعی کشور

رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران درخصوص نقش تحریم‌ها در توانمندسازی نیروهای مسلح کشورمان گفت: تحریم پدیده‌ای است که ما بعد از انقلاب همواره شاهد آن بوده‌ایم، تحریم شگردی است که دشمنان ما از گذشته دور و حتی از صدر اسلام به‌نوعی توسط آن با توانمندی‌های دنیای اسلام مقابله می‌کردند.

"تحریم امروز نیز در اندازه زیادی متوجه نظام جمهوری اسلامی ایران است و اگرچه می‌تواند در بخشی از قسمت‌ها در حوزه‌های مختلف به ما فشارهایی را وارد بیاورد اما برای ما دستاوردهای خوبی داشته است.

وی تصریح کرد: آنجا که دشمنان احساس کنند این دستاوردها می‌تواند توانمندی‌هایی را در کشور ایجاد کند خودشان معمولاً کمی دایره تحریم‌ها را کم می‌کنند که این توانمندی‌ها ایجاد نشود.

امیر دادرس با بیان اینکه تحریم‌ها علیه یک کشور می‌تواند آن کشور را به خودکفایی برساند، تصریح کرد: مقام معظم رهبری تحریم انتخابی را برای بنیه دفاعی توصیه کردند، این تحریم انتخابی برای یک دوره زمانی میان‌مدت نتیجه‌اش این شد که بنیه دفاعی کشور از یک استقلال برخوردار شود. یعنی در حال حاضر بنیه دفاعی ما چه در صنایع دفاعی کشور، چه در سپاه، ارتش و یا نیروی انتظامی وابستگی به نیروهای خارجی و دنیای قدرت ندارد.

وی همچنین گفت: تحریم را اگر مدیران خوب تدبیر کنند قابلیت‌ها و ظرفیت‌های بسیار زیادی برای کشور ایجاد خواهد کرد.

رئیس ستاد مشترک ارتش با بیان اینکه تحریمی که امروز متوجه نظام شده است در صنایع دفاعی می‌تواند منشأ یک حرکت تند باشد، خاطرنشان کرد: به‌عنوان مثال ما می‌توانیم در سطح کشور تمام نیازمندی‌ها، واردات و تمام آن چیزی را که برایمان به‌نوعی وابستگی ایجاد می‌کند با کمک مراکز پژوهشی، صنعتی، تحقیقاتی و دانشگاه‌ها احصا کنیم. این حرکت می‌تواند هم بازار کار بزرگی برای کشور ایجاد کند و هم می‌توانند توان صنعتی کشور را در جهت پاسخگویی به نیازها جهت‌دار کند.

وی ادامه داد: امروزه در بنیه دفاعی کشورمان توانمندی بسیار زیادی وجود دارد که اگر این توانمندی بتواند با تدبیر، با توانمندی صنعتی کشور با هم یک رابطه معنایی داشته باشند قطعاً ما یک جهش بسیار ارزشمند در عبور از تحریم‌ها خواهیم داشت.

امیر دادرس با بیان اینکه ارتش جمهوری اسلامی ایران توانسته است تحریم‌ها را به فرصت تبدیل کند، گفت: در داخل ارتش با تدبیری که فرمانده معظم کل قوا ابلاغ کردند، توانستیم مراکز پژوهشی بسیار فعالی را ایجاد کنیم که نتایج بسیار خوبی نیز برایمان داشت، به‌طور مثال در حوزه هوایی در چندین سال گذشته توانمندی ساخت هواپیما را پیدا کردیم. در گذشته ما در مرتبه ابتدایی‌تری بودیم. یعنی اگر می‌خواستیم وسیله‌ای را بسازیم نیاز داشتیم این وسیله را باز کنیم و به‌صورت دریافت دانش کافی از آن وسیله به یک مرحله ابتدایی طراحی برسیم اما امروز با شناختن و احساس یک نیاز و دریافت یک تهدید و ملاحظه یک پدیده بیرونی که در حوزه دفاعی ظاهر می‌شود، می‌توانیم آن را تهیه کنیم. یعنی توان دانشی کشور در اندازه‌ای است که می‌تواند پاسخ مناسب به نیازها را بدهد.

رئیس ستاد مشترک ارتش تصریح کرد: امروز ما در داخل ارتش از یک توان بسیارعالی بهره می‌بریم. ارتقای ساخت انواع موشک‌ها، مراکز بسیار فعالی که قطعه‌سازی را به‌صورت یک نهضت ادامه می‌دهند به‌گونه‌ای که ما برای اورهال و برای به‌روز کردن و سرپا نگه داشتن وسایل نیازی به خارج نداشته باشیم.

وی افزود: ارتش خیلی وقت است که در تحریم است اما ادوات دفاعی در اندازه بسیار خوب وظیفه خود را انجام می‌دهند. در حوزه دریایی ما به توانمندی‌های بسیار بالایی رسیده‌ایم. امروز ناو جماران به آب‌های آزاد، اقیانوس‌ها و آبهای دور اعزام می‌شود و خوشبختانه این اعزام برکات زیادی هم برای دنیای اسلام داشته است.

امیر دادرس گفت: اگر شما به گذشته دریای سرخ نگاه کنید می‌بینید که ناامنی دریایی بسیار زیادی در این منطقه بود اما امروز با حضور قدرتمند نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران پدیده راهزنی دریایی چه در آنجا و چه در سطح دنیا محدود شده است. ما در این اقدام بزرگ با تجاربی که از دفاع مقدس و همچنین تجارب ارزشمند نظامی که داشتیم توانستیم به کشورهای دیگر، کشورهایی که حتی ارتباط نزدیک هم با آنان نداشتیم کمک کنیم. این اقدام ما متوجه جوامع بین‌المللی و جهانی بوده است و ارتش به‌عنوان یک وظیفه انسانی و یک اقدام بشردوستانه و صلح‌دوستانه آن را دنبال کرده است.

وی با بیان "امروز زیرسطحی‌ها و موشک‌های سطح به دریا را خودمان می‌سازیم، در حوزه پدافندی یک پوشش مناسب راداری درحد نیاز و در اندازه مورد نیاز در سطح کشور داریم" تأکید کرد: یک زمانی بود که مدت‌ها منتظر یک لامپ بودیم و تجهیزاتمان خوابیده بود اما امروز خودمان در اندازه بیشتر از آن چیزی که در گذشته داشتیم متناسب با نیازهای‌مان تهیه کرده‌ایم. بالگردهای‌مان امروز بسیار فعال هستند و بیش از گذشته پرواز دارند و تجهیزاتمان را خودمان ارتقا می‌دهیم و تهیه می‌کنیم.

وی افزود: با وجود تحریم‌های بسیار توانستیم، تانک‌ها و توپ‌های جدیدی بسازیم و اینها همه توانمندی‌هایی است که به‌برکت همین تحریم‌ها و توجه به اقتصاد مقاومتی شکل گرفته است.

رئیس ستاد مشترک ارتش تصریح کرد: ببینید خلاقیت در اقتصاد مقاومتی بارور می‌شود. در این نوع اقتصاد مصرف نکردن و کم‌مصرف کردن نیست بلکه بهره‌برداری و بهینه کردن توانمندی‌هاست که این بهینه کردن در مرتبه‌ای از پاسخ‌گویی به نیازها قرار می‌گیرد که الحمدلله ما به این مرتبه در حوزه نظامی رسیده‌ایم.

*** حضور نیروهای نخبه، متخصص و مؤمن در ارتش

وی در ادامه درباره نقش نیروی انسانی مؤمن و متعهد در رفع نیازهای علمی کشور نیز گفت: نقش عنصر انسانی بسیار اساسی و تعیین کننده است. اگر به نظریه‌پردازی نظریه‌پردازان گذشته نگاه کنیم، می‌بینیم که مبنای نظریه آنها معمولاً بر تجهیزات استوار بوده است و براساس همان نظریه دنیای قدرت روابط خارجی، سیاسی و بیرون خود را تنظیم می‌کرد اما امروز نظریه‌پردازان به وجود نیروی انسانی متعهد و متخصص در ارتش اذعان دارند.

امیر دادرس تصریح کرد: امروز نیروی انسانی در ارتش ما مؤمن، معتقد، متعهد و متخصص است، به‌برکت نظام جمهوری اسلامی آموزه‌های قرآنی و حدیث بین کارکنان ترویج پیدا کرده است. کنار ترویج این آموزه‌ها معنویت و استواری بسیاری نیز بین نیروی انسانی پدیدار شده است.

رئیس ستاد مشترک ارتش با اشاره به اینکه نیت کشورهای صاحب قدرت این است که با اختلاف انداختن و ایجاد دشمنی بین ملت‌ها به یک نتیجه مطلوب برسند، خاطرنشان کرد: دشمنان ما اوج خوشحالی‌شان در فاصله بین ملت‌هاست و لذت می‌برند که سلاح‌های‌شان مقابل هم قرار بگیرد البته به‌امید روزی هستیم که ان‌شاءالله دنیای قدرت برای از بین بردن انسان‌ها تلاش نکند و سلاح برای نابودی بشر نباشد و تمامی تلاش‌ها برای یک رفاه عمومی در سطح دنیا باشد.

وی درباره جایگاه ارتش ایران در دنیای امروز نیز گفت: ارتش ایران قبل از انقلاب یک ارتش وابسته بود. ببینید سلاحی که کشورهای صاحب قدرت در اختیار دیگر کشورها قرار می‌دهند در لحظه بحران کنترل آن در اختیار خودشان است و در سمتی حرکت می‌کند که آنها می‌خواهند و این قدرت آفرین نیست. ما الحمدلله امروز چیزی می‌سازیم که به آن نیاز داریم و کنترل آن در اختیار خودمان است. امروز تجهیزاتمان ایجاد استقلال برای ما کرده است. خلاقیت، غیرت، دیانت و استعداد ایرانی به صحنه آمده و کارهای بزرگی انجام داده است. امروزه دشمنان می‌دانند که تخصص جوانان این مرز و بوم یک امنیت واقعی برای ما ایجاد کرده است.

*** کمک استقلال دفاعی کشور به عرصه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و نظامی کشور

امیر دادرس با بیان اینکه سه دهه بعد از تشکیل جمهوری اسلامی، استراتژی ما از "دفاعی" به "بازدارنده" تغییر کرده است، تصریح کرد: این شیوه تأثیرخود را در موضع‌گیری مقامات سیاسی هم گذاشته است. این یعنی اینکه ما براساس یک پشتوانه‌ای چنین موضع‌گیری می‌کنیم اما در سه دهه اخیر چه تغییری در نیروهای مسلح ما رخ داده که موجب تغییر در استراتژی نظامی ما شده است؟ وقتی ارتشی نیرو به مرز اعزام کند، این اعلام خطر به طرف مقابل است. واکنش طرف مقابل در واقع همان حرکت براساس استراتژی دفاعی است.

وی افزود: در نگاه بازدارندگی به نیات دشمن هم کار داریم. این هم برانگیخته شدن از متن قرآن است. قرآن می‌گوید: "به‌گونه‌ای آماده شوید که دشمن خدا از شما بترسند". ما قصد حمله نظامی به هیچ کشوری را نداریم، ولی کسب و گسترش توان دفاعی برایمان مهم است. بنابراین توسعه توان نظامی نیز گامی در جهت رشد و توسعه کشور است. وقتی اینجا در کشور با قدرت امنیت را برقرار می‌کنیم، این در اقتصاد کشور هم تأثیر می‌گذارد.

وی با طرح این پرسش که اگر رخدادهایی مثل آنچه امروز در عراق اتفاق می‌افتد، در ایران اتفاق بیفتد، آیا سرمایه‌گذاری خارجی محقق می‌شود، گفت: سرمایه‌گذاری به محیط باثبات نیاز دارد. قدرت دفاعی توانمندی‌های عرصه‌های دیگر را باز می‌کند. عرصه سیاسی یا فرهنگی آنگاه که پشتوانه قوی نظامی داشته باشد، موفق است و فضای بزرگتری برای یک کشور ایجاد می‌کند. از طرفی دیگر وجود امنیت، فضا را برای سرمایه‌گذاری اقتصادی فراهم می‌کند. به همین دلیل، دشمنان با فشار و تحریم تلاش می‌کنند ما را از راه و هدفمان دور کنند.

رئیس ستاد مشترک ارتش بر همین اساس خاطرنشان کرد: در دولت نهم و دهم، وزارت دفاع یکی از اقدامات خود را توسعه دیپلماسی دفاعی قرار داد.

امیر دادرس در پاسخ به این سوال که آیا مسئولین ما دغدغه نیروهای مسلح در خصوص بودجه را درک می‌کنند؟ گفت: قبل از اینکه به سوال شما پاسخ بدهم، این را بدانید که در بین ۱۶ کشور منطقه از نظر بودجه نظامی رتبه ۱۵ را داریم. یعنی برخلاف تصور، بودجه نظامی کشور براساس تهدیدات دشمنان نیست ولی به دلیل غیرت ایرانی، توان نظامی جمهوری اسلامی ایران، با تکیه بر دستاوردهای دفاعی به مرحله قابل قبولی رسیده است. همچنین بودجه نظامی هر کشور ارتباط مستقیمی با تولید ناخالص داخلی آن دارد. این شاخص در تعیین بودجه نظامی بسیار اهمیت دارد. ما به هر حال اعتبارات کمتری را به بخش نظامی تخصیص می‌دهیم ولی فرماندهی معظم کل قوا به طور کلی، واقعیت نیروهای مسلح را درک می‌کنند.

وی افزود: در عین حال دشمنان نظام تبلیغ می‌کنند که اعتبارات وسیعی در حوزه دفاعی تخصیص داده ایم.

رئیس ستاد مشترک ارتش در پایان با یادآوری اینکه نیروهای مسلح به ویژه ارتش با قدرت مهارنشدنی خود آمادگی دارد در صورت کوچک‌ترین تجاوزی به این کشور از زمین و آسمان و جبهه‌های مختلف آتش‌بار حقیقی را به روی دشمن سرازیر کند، تصریح کرد: کشورهای تهدید‌کننده اگر دست از پا خطا کنند با پاسخ قاطع نیروهای انقلاب کشورمان مواجه خواهند شد.

وی خاطرنشان کرد: ارتش امروز نیرویی مؤمن، معتقد و آرمانی این کشور است و قطعاً در مقابله با دشمنان از ظرفیت و توان خود استفاده می‌کند و اجازه نمی‌دهد کوچک‌ترین خط و مرز این کشور دچار نگاه نامحرمان‌ شود. هر چند دشمنان ما احساس می‌کنند با ایجاد خلأها و رخنه‌های اقتصادی و فشارهای مقطعی می‌توانند برای این ملت نگرانی ایجاد کنند اما آنها در خواب غفلت به سر می‌برند و نمی‌دانند که فرهنگ عاشورایی این ملت برای مقابله با تمام تهدیدات کافی و بسنده به نظر می‌رسد. تمام نیروهای مسلح ما امروز در اوج و اقتدار قرار دارند و در بحث پدافند عامل و غیرعامل و جنگ سایبری و مقابله با تحرکات بی‌فرجام دشمنان در منطقه حرف اول را می‌زنند.

وی افزود: سیاست‌های دفاعی ما یک نگاه بازدارنده است. نگاه بازدارنده به نیات دشمن توجه دارد و نگاه بازدارنده، یک نگاه عمیقی است و در یک زمان و مکان خاص خلاصه نمی‌شود.

ما متوجه تمام تهدیداتی که بیشتر جنبه عملیات روانی دارد و یا با خوی تجاوزکارانه آن تهدیدکننده یک رابطه مستقیم دارد مد نظر داریم و متناسب با آن تهدید نیز خودمان را تجهیز کرده‌ایم.


کد مطلب: 16639

آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdceop8z.jh8pxi9bbj.html

خط نيوز
  http://khatnews.com