دولت يازدهم و چشمانداز اصولگرايان
14 مرداد 1392 ساعت 0:43
اصولگرايان نسبت به انتخاب دكتر روحاني و نتيجه انتخابات ۱۳۹۲ واكنشي مسئولانه و نجيبانه از خود نشان دادند و اين واكنش تقريباً يكپارچه و هماهنگ بود. اما سؤال اساسي اين است كه اصولگرايان براي نحوه و نوع مواجهه با دولت يازدهم داراي راهبرد مشخص، فراگير و اعلام شدهاي هستند؟ آيا آنان ميدانند در بستر زمان و در توليد نوع پديدههاي اجتماعي- سياسي و احتمالي چگونه بايد عمل نمايند؟ آيا از قوه عاقلهاي پيروي ميكنند و در درون جريان خود به فصلالخطاب معتقد هستند؟ نگارنده معتقد است اصولگرايان فاقد راهبرد مشخصي براي مواجهه با دولت جديد هستند، علاوه بر طيفهاي خود اجتهاد و تكرو در بين آنان مشاجره بر سر قدرالسهم هر نحله در شكست ۲۴ خرداد اين ناهماهنگي را پررنگتر نموده است و خوف و رجا به صورت نسبي بر جريان مذكور حاكم است. بنابراين ميتوان اصولگرايان را نسبت با دولت جديد در سه لايه يا سه طيف دستهبندي نمود.
۱- دسته اول: دسته اول كساني هستند كه معمولاً از رأي مردم تحليل اجتماعي ندارند و به انجام تكليف ميانديشند. اين دسته از فرداي انتخابات به صورت پيشدستانه نقد دولت جديد را شروع كردهاند. هشدار نسبت به حاكميت تكنوكراتها و خطر ليبراليسم فرهنگي را گوشزد كردهاند و هرگونه نقدي كه از رئيسجمهور منتخب يا اطرافيان وي عليه دولت احمدينژاد صورت گيرد را به شدت پاسخ ميدهند. حاميان دولت احمدينژاد يا هويتيافتگان از دولت وي در اين دسته قرار ميگيرند. اين دسته نقد دولت را از هماكنون شروع كردهاند و منتظر نوع اقدامات و عملكرد دولت جديد نيستند. نوع واكنش به سخنان دكتر روحاني در ضيافت افطاري مجلس شوراي اسلامي و نوع افراد واكنشدهنده معرف اين طيف است.
۲- دسته دوم: اين دسته كساني هستند كه نسبت به دولت جديد سكوت پيشه كردهاند. آنان بر اين باورند كه نقد دولت روحاني را بايد در دستور كار قرار دهند. اما زمان اين كار اكنون نيست. آنان منتظر گذر زمان دو، سه سالهاي هستند كه بشود نسبت به شعارهاي اقتصادي دولت جديد اظهار نظر نمود. اين دسته نقدهاي خود را در قالب كارشناسي و تخصصي دنبال خواهند كرد. بنابراين منتظر عبور از مدت زماني هستند كه بشود درباره اشتغال، تورم، معيشت و... قضاوت كرد. لذا نقد اين جماعت، با تأخير و در قالب نقد برنامهها و مبتني بر تخصص آنان صورت ميگيرد و به ظاهر رنگ و بوي سياسي و جناحي ندارد. افراد اقتصادي دكتر روحاني سيبل نقد اين دسته خواهند بود.
۳- دسته سوم: دسته سوم آن بخش از اصولگرايان هستند كه از نگاه جريان حاكم در شعاع اعتدال جاي ميگيرند و ميتوان آنان را در قدرت سهيم كرد و جاي داد. اين دسته كه بيشتر در نسل اول و دوم انقلاب يا راست سنتي جاي ميگيرند، به دولت نزديك خواهند شد و در لايحههاي بالايي و مياني دولت مسئوليت خواهند گرفت. برخي از آنان توسط دسته اول به وادادگي و قدرتطلبي متهم خواهند شد. عدهاي هم با حفظ اصول خود به دولت كمك خواهند كرد و عدهاي نيز جذب واقعي فضاي جديد ميشوند و بين خود و طيفهاي ديگر اصولگرايي احساس فاصله ميكنند. اين دسته هم ميتوانند براي اصولگرايان به عنوان فرصت عمل نمايند و منويات آنان را به دولت منتقل و به مثابه كاتاليزور عمل نمايند و هم از سوي اصلاحطلبان با دو نگاه به عنوان طيف نزديك شده دبه اصلاحاتاز يك سو و طيف تهديدكننده سياستهاي اصلاحطلبان از سوي ديگر معرفي شوند. دسته سوم در پايان چهار سال يا هشت سال دكتر روحاني شرايط سختي را خواهند داشت. از يك طرف ميدانند كه در طراحي انتقال قدرت در فضاي دولت بعدي جايگاهي ندارند و اركان دولت به سمتي ميروند كه رئيسجمهور آينده از اصولگرايان نباشد يا حداقل كسي از اصولگرايان را برجسته ننمايد و از سوي ديگر علاقهمند به بازگشت به جريان مادر هستند و ميدانند كه در فضاي بعد دكتر روحاني بايد مجدداً به انسجام درون جناحي بينديشند و فضاي مستقل و جديدي را دنبال نمايند. آنچه قابل درك است اينكه، جماعت مذكور خود را اصولگرا خواهند ناميد و از آن عدول نخواهند كرد چرا كه تفكر اصولگرايي را همتراز تفكر انقلاب اسلامي ميدانند. اما در پاسخ به نقدها به پاسخهايي همچون: «اگر ما اطراف روحاني را نميگرفتيم، افراطيون تجديد نظرطلب جايگزين ميشدند» روي خواهند آورد. اما از سوي دسته اول اصولگرايان كه در بدو اين نوشتار معرفي شدند به عنوان شريك در سوتيهاي احتمالي دولت، خصوصاً در عرصه فرهنگ و سياست خارجي معرفي خواهند شد و ورود يا عدم ورود مجدد احمدينژاد به عرصه قدرت در چهار يا هشت سال بعد در انسجام يا تفرق اصولگرايان تعيينكننده خواهد بود. در آن صورت عدهاي روحاني را با همه ايرادها بر احمدينژاد ترجيح خواهند داد و عدهاي كه معمولاً در دسته اول هستند، پشت سر احمدينژاد خواهند آمد و دسته سوم را خارج از جريان اصولگرايي معرفي خواهند نمود.
منبع : روزنامه جوان
کد مطلب: 18574
آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdceen8z.jh8vfi9bbj.html