لاریجانی در پاسخ به VOA:

کسی در ایران برای تهدیدات آمریکا ارزش قائل نیست

تلاش برای حل مشکل سوریه با راه‌حل سیاسی

18 مهر 1392 ساعت 11:47

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: مسئله تروریست‌ها در سوریه مسئله حادی است، به‌طوری که آنها از همه‌جای دنیا حتی اروپا در سوریه جمع شده و مجمع الجزایری از تروریست‌ها را تشکیل داده‌اند.


علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در حاشیه اجلاس بین‌المجالس جهانی ژنو با شرکت در کنفرانسی خبری به سؤالات خبرنگاران رسانه‌های مختلف پاسخ داد.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر نقش‌آفرینی برزیل و پیشنهاد آقای لولا در حل موضوع هسته‌ای ایران، گفت: آنچه آقای لولا مطرح کرده بود، بحث دیگری بود و الآن ما در فضای جدید به سر می‌بریم. وی موضوع تبادل سوخت ۲۰ درصد که نیاز رآکتور اتمی تهران بود را مطرح کرده بود اما چون آژانس و برخی کشورها سوخت رآکتور تهران را تأمین نکردند، خودمان آن را تأمین کردیم. بر این اساس بحث مذاکرات در فضای دیگری پیش خواهد رفت. البته ما از نقش‌آفرینی برزیل در این موضوع استقبال می‌کنیم.

رئیس مجلس در پاسخ به سؤال خبرنگار دیگری مبنی بر اینکه توافق در مذاکرات هسته‌ای تا چه اندازه موضوع پیوستن ایران به WTO را مرتفع خواهد کرد، گفت: مشکلات اقتصادی ایران خیلی ربطی به اتصال به WTO ندارد، خیلی هم ربطی به تحریم‌ها ندارد. ما مشکلات مدیریتی داشتیم که باید رفع شود و فکر می‌کنم که مسیر به‌سمت حل این مشکلات پیش خواهد رفت. البته برای پیوستن به WTO باید آمادگی‌هایی از نظر اقتصادی در کشور به وجود بیاید که زمان‌بر است.

لاریجانی در پاسخ به خبرنگار روزنامه ژاپنی مبنی بر "نظر واقع‌بینانه شما در مورد مذاکرات آتی چیست؟" تصریح کرد: بنده این مذاکرات را مثبت می‌دانم، البته برخی کشورها به‌دنبال تهدید و تحریم بودند اما امروز به این نتیجه رسیدند که مشکلات از مسیر سیاسی قابل حل است. بنابراین اگر اراده‌ها معطوف به حل سیاسی مسئله هسته‌ای ایران شود، مشکلی وجود نخواهد داشت.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار رویترز مبنی بر اینکه خبرها حکایت از آن دارد که در مذاکرات هسته‌ای، اعلام شده که ایران آماده اعطای امتیاز غنی‌سازی ۲۰ درصد است، تأکید کرد: پاسخ این سؤال را از کسانی که آن را مطرح کرده‌اند بپرسید. البته باید صبر کنید این مسئله در مذاکرات به‌طور دقیق‌تر مشخص شود. واقعیت آن است که بعضی از حرف‌هایی که زده می‌شود بیشتر جنبه حدس و گمان دارد.

رئیس مجلس در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه در مذاکرات آتی هسته‌ای آیا ایران موضع خود را تغییر می‌دهد یا منتظر تغییر موضع طرف مقابل است، یادآور شد: غرب و آمریکا متوجه شدند، اگرچه تحریم‌هایی علیه ایران وضع شد، اما در نهایت ایران از نظر تکنولوژی پیشرفت کرد.

لاریجانی گفت: در ایران دولت جدید روی کار آمده و روش مذاکرات جدیدی در پیش خواهد گرفت. البته ایران به‌دنبال حل مسئله هسته‌ای از مسیر مذاکرات سیاسی است. باید تأکید کنم که این مذاکرات بیش از آنکه نیاز به عقب‌نشینی داشته باشد، احتیاج به فهم درست از موضوع دارد.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر نزدیک شدن رابطه ایران و آمریکا و نگرانی برخی کشورهای عربی، تأکید کرد: ما استراتژی‌مان گسترش همکاری با کشورهای همسایه بوده و در این زمینه روابط تجاری خوبی با برخی از این کشورها داریم، البته ممکن است اختلاف نظرهایی در برخی امور داشته باشیم ولی موضوعات مهمی نبوده و قابل حل شدن است.

رئیس نهاد قانون‌گذاری کشورمان در پاسخ به خبرنگار رادیو آلمان مبنی بر "شما اعلام کرده‌اید که دور جدید مذاکرات هسته‌ای، متفاوت از دوره‌های قبل خواهد بود"، گفت: بنده نگفتم با دوره‌های قبل تفاوت دارد، بلکه اعلام کردم با بحث‌هایی که از سوی آقای لولا از برزیل و آقای اردوغان از ترکیه مطرح شده، متفاوت است.

لاریجانی ادامه داد: مهمترین متن مذاکرات این است که ایران به‌دنبال دانش هسته‌ای صلح‌آمیز بوده و آن را حق خود می‌داند، اما طرف مقابل نگران سلاح هسته‌ای است.

وی تأکید کرد: ما هم قبول داریم که سلاح هسته‌ای امر مخربی است، پس باید فرمول‌بندی مشخصی وجود داشته باشد که البته سخت نبوده و راه‌های مختلفی دارد.

رئیس مجلس گفت: اگر قصد طرف مقابل مذاکره‌کننده ایرانی روشن شدن مسئله هسته‌ای ایران باشد، حل آن سخت نیست، اما گاهی حرف‌های دیگری می‌زنند که آن بحث دیگری است.

لاریجانی در پاسخ به خبرنگار سوئیسی مبنی بر اینکه پیشنهاد آقای "امبل" مذاکره‌کننده سوئیسی تا چه اندازه مبنایی برای مذاکرات آتی خواهد بود، یادآور شد: برخی نکات که آقای "امبل" مطرح می‌کرد قابل استفاده است، به‌عبارتی شکل کار قابل استفاده بوده اما محتوا تغییر کرده است. البته ما نقش سوئیس را در این موضوع مثبت می‌دانیم.

وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر مواضع دوگانه آمریکا در قبال ایران، گفت: این‌گونه اظهارنظرهای آمریکا برای پرستیژ خودشان مضر است، اما در ایران کسی برای این تهدیدها ارزشی قائل نیست.

رئیس نهاد قانون‌گذاری کشورمان در پاسخ به سؤال خبرنگاری مبنی بر تحولات مصر، تأکید کرد: در مصر انقلاب بزرگی رخ داد اما با مشکلاتی مواجه شد. مصر کشوری مهم در عالم اسلام و بین کشورهای عربی در بسیاری از مسائل پیشرو بوده است.

لاریجانی با بیان اینکه در مصر حرکت دموکراتیکی آغاز شد که مورد حمایت ایران بود، افزود: متأسفانه مشکلاتی برای این انقلاب به وجود آمد که باید خیلی دقت کرد و مردم مصر با وفاق ملی حرکت کنند.

وی تصریح کرد: قطعاً نه در مصر و نه بحرین و نه سوریه، راه‌حل نظامی مشکل را حل نمی‌کند.

رئیس مجلس درباره نزدیک شدن نظر ایران و ۱+۵ به یکدیگر گفت: ما فکر نمی‌کنیم که مذاکرات به نقطه صفر رسیده، بلکه در مورد شفافیت اختلاف نظر داریم. ما عضو آژانس و NPT هستیم و امروز آژانس در مراکز هسته‌ای ما دوربین و ناظر دارد، بنابراین ما با شفافیت موافقیم. فقط برای ایران نباید مقررات بین‌المللی جدید وضع شود.

لاریجانی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا آمریکا گام اعتمادسازی برای رفع مسئله هسته‌ای ایران در هفته‌های اخیر برداشته است یا خیر، یادآور شد: باید در این زمینه واقع‌بین بود. وقتی آمریکایی‌ها بیش از نیم‌قرن ضد ملت ایران ستم، کودتا و جنگ کرده‌اند، بنابراین ظرف چند روز اعتماد جلب نمی‌شود. در ضمن باید توجه داشت که اعتماد بعد از مذاکرات خواهد بود و نه قبل از آن.

وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه ایران برای موفقیت‌آمیز بودن مذاکرات حاضر است چه امتیازاتی بدهد، گفت: ما بیش از آنکه به رد و بدل کردن امتیازات بیندیشیم، باید به فهم درست و روشن شدن موضوع فکر کنیم. جنس مذاکرات مثل معامله تجاری نیست، بلکه مهمترین موضوع در متن مذاکرات اعتمادسازی است.

رئیس قوه مقننه کشورمان در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر "درخواست شما از آمریکا برای موفقیت‌آمیز بودن مذاکرات چیست؟" تأکید کرد: ما از آنها می‌خواهیم که در راه مذاکرات سنگ‌اندازی نکنند.

لاریجانی درباره تحولات سوریه گفت: مسئله سوریه پیچیده و چندوجهی است و نباید انتظار داشت که سریع حل شود. واقعیت آن است که مسئله تروریست‌ها در سوریه مسئله حادی است، به‌طوری که آنها از همه‌جای دنیا حتی اروپا در سوریه جمع شده و مجمع الجزایری از تروریست‌ها را تشکیل داده‌اند. حتی زندگی جمعی به وجود آورده و ازدواج دسته‌جمعی تحت عنوان نکاح جهادی را پیگیری می‌کنند. در واقع یک شرایط توسعه‌ای برای خود قائل شده‌اند.

وی ادامه داد: اگر برخی از کشورهای غربی و عربی به تروریست‌های سوری سلاح ندهند، مسئله سوریه قابل حل خواهد بود. در حال حاضر کشورهایی که در موضوع سوریه حساس و تند بوده‌اند درک کرده‌اند که راه‌حل نظامی جواب نمی‌دهد.

رئیس مجلس در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر "رابطه رئیس مجلس و احمدی‌نژاد و اینکه در دولت جدید تا چه‌اندازه نظرات شما در مسئله هسته‌ای اعمال می‌شود؟" گفت: ما رقابتی با آقای احمدی‌نژاد نداشتیم اما اختلاف نظر داشتیم، دولت جدید هم از ورزیدگی برخوردار است که امیدوارم در کارشان موفق باشند. بنده هم ارتباط خوبی با آنها دارم.

لاریجانی در پاسخ به سؤال خبرنگار شبکه تلویزیونی VOA مبنی بر "تا چه‌اندازه حضور ایران را در مذاکرات ژنو۲ برای حل مسئله سوریه مؤثر می‌دانید، و اینکه آیا آمریکا مانع حضور شما می‌شود یا خیر؟" گفت: در مسئله سوریه ما آنچه وظیفه‌مان است انجام می‌دهیم و منتظر دیگران نخواهیم ماند. در این زمینه تلاش می‌کنیم تا مشکل سوریه از طریق سیاسی حل شود.

وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه اگر قرار باشد در مذاکرات آینده هسته‌ای موضوع از مسیر سیاسی حل شود، تا چه اندازه این موضوع به آزادشدن حساب‌های مسدودشده ایران کمک می‌کند و این مبلغ به دلار چه‌میزان است، گفت: فکر می‌کنم بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار حساب‌های مسدودشده ایران در آمریکا باشد که ما از شما می‌خواهیم به آمریکا توصیه کنید که مال مردم را سرقت نکند.

رئیس مجلس در پاسخ به خبرنگاری مبنی بر تبعیت برخی از کشورهای اروپایی از آمریکا در اعمال تحریم‌های اقتصادی ضدایران، تأکید کرد: البته ما با اروپا روابط خوبی داشته‌ایم و شریک اصلی اقتصادی ما محسوب می‌شد، دلیلی ندارد که ما به آنها نگاه منفی داشته باشیم. منافع مشترکی بین ایران و اروپا وجود دارد که باید از این ظرفیت‌ها استفاده کرد.

لاریجانی ادامه داد: ایران نقش مؤثری در تأمین امنیت انرژی اروپا دارد و از آنجا که ایران جمعیتی ۷۰ میلیونی به خود اختصاص داده به‌طور قطع منافع مشترکی بین ایران و اروپا در مسائل منطقه‌ای وجود دارد.

وی در پایان تأکید کرد: مذاکرات آینده هسته‌ای ایران پنجره‌ای برای اعتمادسازی است. اگر کسی خود را به خواب بزند، ممکن است به نتیجه نرسد. بحث اعتمادسازی احتیاج به گام‌های مختلف و طرح دارد که قطعاً روی طرح فکر شده است. مذاکرات آتی، مذاکراتی شاعرانه نیست، بلکه مذاکراتی جدی است که بیشتر به حساب نزدیک است تا انشاء.


کد مطلب: 21812

آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcdxj0x.yt0ff6a22y.html

خط نيوز
  http://khatnews.com