بازنشر اظهارات مهم شهید مطلبی درباره مذاکرات هسته ای در سال ۹۳:
آقای ظریف اگر پاسدار منافع ملی ماست نباید از تفسیر آمریکا درباره تحریم های جدید علیه ایران دفاع کند/تیم مذاکره کننده دقیقا بگوید در کدام بخش
29 خرداد 1394 ساعت 18:25
میگویند که ما تحریم پتروشیمی ایران را برداشتهایم اما رئیس پتروشیمی کشورمان میگوید که هنوز تحریمها تکان نخورده است؛ رئیس قطعات هواپیمایی کشور نیز میگوید هنوز با مشکل روبهرو هستیم.
شهید مهدی مطلبی مجاهد عرصه روشنگری که هفته گذشته در حین سفر به کردستان برای سخنرانی درباره مذاکرات هسته ای طی یک تصادف دلخراش جان خود را از دست داد، از طلاب فعال و محقق در حوزه انرژی هسته ای و روند مذاکرات بود.
به گزارش خط نیوز، وی که طی دو سال گذشته نیز با سفر به شهرها و محافل مختلف عمومی و نخبگانی به روشنگری درباره روند مذاکرات می پرداخت، سال گذشته در بهار ۱۳۹۳ با حضور در یک میزگرد هسته ای در خبرگزاری فارس، مطالب مهمی را در نقد توافق ژنو و روند کلی مذاکرات هسته ای بیان کرده بود که نظر به اهمیت آن مطالب،به بازنشر آن می پردازیم:
در میزگرد «بررسی ابعاد مختلف توافقنامه ژنو و مذاکرات جامع» حجه الاسلام مهدی مطلبّی طلبه درس خارج حوزه علمیه قم اظهار داشت: توافقنامه ژنو ماحصل ۱۰ سال گفتمان دیپلماسی و قالب دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران بود و از این جهت جایگاه ویژهای دارد که بعد از ۱۰ سال یک چالش بزرگ بین ایران و قدرتهای جهانی را پایان میدهد.
مطلبّی افزود: ما ۱۰ سال بود که دنبال این توافق بودیم اما هیچگاه برگهای و یا سندی از توافقمان با قدرتهای بزرگ نداشتیم.
این فعال سیاسی به اظهارات رئیسجمهور مبنی بر اینکه در توافقنامه ژنو حقوق هستهای، حق غنیسازی و تحریمها ترک برداشته است، گفت: آقای روحانی در اظهارات خود سه ادعا را مطرح کردند بنابراین همین سه ادعا بهترین موضوع برای نقد توافقنامه ژنو است.
وی به چهارمین بند معاهده NPT اشاره کرد و بیان داشت: زمانی که این توافقنامه امضا شد مضمون این توافقنامه نوعی تبعیض بین کشورها بود اما بند چهارم NPT این حق را به همه کشورها برای غنیسازی در عرصه تولید داده است.
مطلبّی ادامه داد: ما در طول این ۱۰ سال همواره میگفتیم که جزو NPT هستیم و به تعهداتمان عمل میکنیم اما از حقوق خود که در NPT به آن اشاره شده است ذرهای عقبنشینی نخواهیم کرد.
این طلبه درس خارجه حوزه علمیه قم معتقد است: آمریکا اگر تواناییاش را داشته باشد حق هیچکس را در تعهدنامه نمیدهد اما چون در سال ۱۹۶۸ فضای جهانی بر ضد آنها بود مجبور شدند در ماده ۴ معاهده NPT تصریح کنند که همه کشورها حق غنیسازی دارند.
وی ادامه داد: ما یک توافق بینالمللی به نام NPT پشت سر گذاشتیم اما باز هم آمریکاییها به همراه همپیمانان خود در عرصه حقوق بینالملل برای ما محدودیت ایجاد کردند.
وی حق غنیسازی، رآکتور آب سنگین اراک و بازفرآوری را سه چرخه اصلی در حقوق هستهای کشورمان برشمرد و گفت: درخصوص بحث بازفرآوری هم در گام نخست و هم در گام نهایی به صراحت تصریح شده که ایران حق بازفرآوری را ندارد.
به معنای واقعی کلمه آب سنگین اراک را تعطیل کردیم
این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه طبق توافقنامه ژنو در گام نخست ایران حق هیچ پیشرفتی در تاسیسات هستهای اراک را ندارد گفت: ما به معنای واقعی کلمه آب سنگین اراک را تعطیل کردیم چراکه در گام اول تعهد کردیم که در گام نخست هیچ پیشرفت بیشتری نداشته باشیم و در گام نهایی هم گفتهاند باید تمام نگرانیهای آب سنگین اراک برطرف شود.
تعهد برای رفع نگرانی غرب در بحث هستهای مانند دادن چک سفید امضاست
وی با طرح این پرسش که اگر ایران عضو NPT است آیا آب سنگین اراک ایجاد نگرانی میکند اظهار کرد: استفاده از کلمه full ببه عنوان قیدی که بر اساس آن باید نگرانی های غرب از ما رفع شود، چه معنی دارد؟ باید توجه شود که استفاده از کلمهای تمام چه مبنای حقوقیای میتواند داشته باشد؟ چراکه ما هر اقدامی که انجام دهیم غربیها میگویند ما همچنان نگرانی داریم و به طور کامل و اصطلاحا به طور Full نگرانی هایمان بابت فعالیت های هسته ای ایران رفع نشده است! لذا اینکه ما بپذیریم نگرانی آنها را برطرف کنیم مانند دادن چک سفید امضا به غرب است که پایانی برای آن متصور نیست.
مطلبی ادامه داد: وقتی ۱+۵ میگوید که ما باید اطمینان یابیم که ایران منحصرا به دنبال انرژی صلحآمیز هستهای است همین واژه اطمینان جزو کلماتی است که مبنای حقوقی اندازه ندارد یعنی هر لحظه طرف مقابل میتواند بگویذ ما هنوز آن اطمینان حاصل نکردهایم.
مطلبّی در ادامه خاطرنشان کرد: در توافقنامه ژنو عدم تحریمهای جدید مرتبط با هستهای توسط سازمان ملل و اتحادیه اروپا نگاشته شده است اما به آمریکا که میرسد همهچیز تغییر میکند و در توافقنامه نیامده است که دولت آمریکا در چارچوب اختیارات قانونی رئیسجمهور و کنگره از تصویب تحریم جدید خودداری کند.
این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: بعد از توافقنامه ژنو تاکنون سه تحریم در خصوص ایران صورت گرفته است که این تحریمها ناقض توافقنامه است به گونهای که آقای لاوروف در هر سه مورد بیانیه داد که توافقنامه ژنو نقض شده است اما آقای ظریف چنین برداشتی را ندارد.
وی افزود: آقای ظریف میگوید که تحریمهای آمریکا علیه ایران تحریم جدیدی نبوده بلکه یک سرچشمه از قبل داشته است و هماکنون به روزرسانی شده است بنابراین بنده چند سوال از آقای ظریف دارم.
وی گفت: آقای ظریف آیا تفسیر شما از توافقنامه ژنو مورد قبول همه اعضا است؟ اگر شما پاسدار منافع ملی کشور هستید آیا باید از تفسیر آمریکا دفاع کنید؟ اگر شما میگویید که این تحریمهای جدید باید از رگ و ریشه معنای جدید باشد ما در زمان آقای احمدینژاد نیز میخواستیم در چهار گوشه کشور غنیسازی انجام بدهیم اما انجام نشد بنابراین میتوانیم با همان تفسیری که شما از آن سخن میگویید شروع به ساخت کنیم و بگوییم این تصمیم قبل از توافقنامه ژنو گرفته شده بود.
تیم مذاکرهکننده حق ندارد دائم بگوید جزییات مذاکرات زیر نظر رهبری است
مطلبّی با تاکید بر اینکه اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای حق ندارند هرجا بنشینند بگویند جزییات این مذاکرات زیر نظر رهبری است، گفت: ایشان در ۲۰ فروردین امسال (۱۳۹۳) در دیدار با مسئولان سازمان انرژی اتمی گفتند که هیچ کس حق ندارد ایران را از دستاوردها و حقوقش محروم کند.
این کارشناس مسایل هسته ای خاطرنشان کرد: ما با نگاشته شدن توافق ژنو قبول کردیم که تحقیق و توسعه تا قبل از آذر متوقف شود ما همچنین پذیرفتیم که تعداد سانتریفیوژهای خود را اضافه نکنیم.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از تعهدات ما با در توافقنامه ژنو این بود که اگر یک سانتریفیوژ ما منفجر شود ما حتی اجازه جایگزین نداریم و به عنوان مثال اگر ۶ تا سانتریفیوژ داشتیم و یکی از آنها ترکید یا منفجر شد باید با ۵ سانتریفیوژ باقیمانده کار کنیم و اجازه جایگزینی نداریم.
رئیس پتروشیمی گفت هنوز تحریمها تکان نخورده است
این فعال سیاسی با تاکید بر اینکه ۴ ماه از توافقنامه ژنو گذشته اما تحریمها همچنان بر جای خود باقی است گفت: تیم دیپلماسی کشور مشخصاً بگویند که کدام یک از این تحریمها برداشته شده است؛ آنان میگویند که ما تحریم پتروشیمی ایران را برداشتهایم اما رئیس پتروشیمی کشورمان میگوید که هنوز تحریمها تکان نخورده است؛ رئیس قطعات هواپیمایی کشور نیز میگوید هنوز با مشکل روبهرو هستیم.
وی در پایان تاکید کرد: همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند ما میز مذاکرات را ترک نمیکنیم اما چون آنها خلف وعده انجام دادند ما نیز تعهداتمان را باید متوقف کنیم.
/رجا نیوز
کد مطلب: 36159
آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcdnf0s.yt09k6a22y.html