نقد صریح و دقیق دکتر سعید زیباکلام از سیاست خارجی دولت یازدهم/
گفتند با توافق ژنو تحریم ها برچیده می شود، اما باقی ماند/ معتقدم پای یک قرارداد محرمانه در میان است/ کری می گوید توافق مبتنی بر اعتماد نیست
ظریف می گوید به قول اوباما ا عتماد داریم!
28 بهمن 1393 ساعت 7:50
شاکله رژیم تحریم در این پنج رکن است. یک فروش نفت دو بازگشت درآمدهای نفتی اعم از سابق و آتی، سه تحریمهای شورای امنیت، چهار تحریمهای آمریکا و پنج تحریمهای اتحادیه اروپا. توافق نامه ژنو را اگر چند بار جستجو کنیم راجع به نفت تنها یک جمله نوشته شده که تلاش های بیشتر برای کاهش فروش نفت ایران "مکث" (PAUSE) میشود. به طوری که ایران را تنها قادر کند فروش نفت را به مشتریان فعلی و در همین حدود فعلی بتواند انجام بدهد.
دکتر سعید زیباکلام در مراسم «صدای خیابان انقلاب» که به همت بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران در تالار شهید چمران دانشکده فنی این دانشگاه برگزار شد به بررسی و ارزیابی سیاست خارجی دولتی یازدهم پرداخته است. دکتر زیباکلام با تشریح راهبرد «گره زدن معیشت مردم به سیاست خارجی» نتایج زیانبار این رویکرد را در زندگی روزمره مردم و استقلال کشور بر شمرد.
به گزارش خط نیوز، ضمن تبریک به مناسبت ایام الله دهه فجر گفت: من در این برنامه میخواهم مولفههای سیاست خارجی دولت راستگویان را معرفی کنم و درباره آنها سخن بگویم. قبل از انتخابات عنوان شد که ما مذاکرات هسته ای داشته باشیم تا تحریم ها رفع شود. پس یکی از موارد گره خوردن چرخ معیشت با چرخ هستهای کشور بود. مشخصه ی بعدی سیاست خارجی دولت خلاف واقع گویی و مخفی کاری و ابهام زدایی بود. سوم حملات شدید و خفقان آور به معدود منتقدان و چهارم مقایسه مبنای دیپلماسی غربی و آمریکایی با مبنای دیپلماسی ایران این مولفهها را تشکیل میدهد.
وی افزود: در مورد محور اول که گره خوردن چرخ هسته ای با معیشت مردم است باید گفت پس از روی کار آمدن دولت جدید مذاکرات از سر گرفته شد و در سوم آذر روحانی نامه ای به رهبر انقلاب زدند و در آن از برداشته شدن بخشی از فشار ها و آغاز فروپاشی سازمان تحریم صحبت شد. دکتر ظریف در همان روز انعقاد توافق نامه ژنو گفت تحریم نفتی ایران متوقف و درآمدهای نفتی آزاد خواهد شد. وزیر امور خارجه در سخنرانی خود در دانشگاه تهران اشاره کرد براساس توافق نامه ژنو تحریمهای چند جانبه و دو جانبه و تحریم های شورای امنیت برداشته خواهد شد.
این استاد دانشگاه تهران در ادامه افزود: بر طبق این گفتهها آنچه که ما حالا در دامن خود داریم توافق نامه ژنو است. جان کری تایید میکند که نظام تحریمهای محوری را که اوباما و سایر دوستانشان اعمال کردهاند در این شش ماه به قوت خود باقی نگه داشتهاند.
وی به اهداف آمریکا و اتحادیه اروپا در اعمال تحریمها تاکید کرد و گفت: آنها معتقدند که ظرف شش ماه این تحریمها باعث میشود ایران بیش از ۲۵ میلیارد دلار از دست بدهد واین یعنی چهار میلیارد دلار در هر ماه. جان کری در نشست خبری خود در ژنو گفت: من بر این باورم که به واقع اسرائیل ایمنتر خواهد بود مشروط بر اینکه تحریمها برداشته نشود وگشایش تحریمی بسیار کمی وجود دارد لکن نظام تحریم ها باقی می ماند.کری در ویدئو کنفرانس خود نیز اشاره کرد که تحریمهای ما براساس بانکی و نفتی است و این نوع تحریمها پابرجا خواهد ماند.
زیباکلام به سخنان دیوید کوهن اشاره کرد و گفت: دیوید کوهن در جلسه شهادت که در کمیته مجلس سنا برگزار شد ضمن توضیحات مفصل خود گفت ما و شرکای بین المللیمان به فشار تحریمهای فزاینده ادامه خواهیم داد. تحریمهایی که اکثریت قاطع آن ها ابدا متاثر از توافق نامه نیستند و شامل تحریم مالی، نفتی و بانکی میشوند. کهن در همان جلسه از تمرکز بر اجزای اضافی تحریمهای آمریکا صحبت میکند برای نمونه او گفته است که حتی یک فقره تحریم سرمایه گذاری در بخش انرژی ایران را عوض نخواهند کرد همان طور که تحریمات کالا در بخش انرژی باقی است و تحریم های اروپا نیز نافذ باقی خواهند ماند. وندی شرمن نیز در گزارشی مکتوب به کمیته بانکداری مجلس سنا گفت افزایش فشار تحریمها ظرف شش ماهه از طریق اجرای مداوم تحریمها ادامه خواهد یافت.
وی افزود: مقایسه ی رفتار و گفتار طرف ایرانی که با شوق و ذوق از توقف تحریم های مفتی و آزاد شدن آن ها و برداشته شدن تحریم های شورای امنیت و دوجانبه و چند جانبه حرف میزنند در حالی که طرف آمریکایی از پابرجا ماندن تحریم ها سخن میگوید
وی در ادامه بیان داشت: اگرشناختی از شخصیتهای دولت محترم، مقامات آمریکایی و قدرت رسانههای آنها و نهادهایی مثل کنگره نداشته باشیم ممکن است قدری بر سر دوراهی قرار بگیریم.
این استاد دانشگاه رجوع به متن اصلی توافق نامه ژنو را مهم دانست و گفت: یک راه این است که به توافق نامه ژنو مراجعه کنیم البته نه به توافق نامه ترجمه شده مخدوش و بی اعتباری که از طرف وزارت امور خارجه منتشر شده است بلکه به متن اصلی آن رجوع کنیم و با بررسی آنها به خیلی از مسائل پی میبریم.
وی عمده تحریمها را دارای پنج رکن دانست و گفت: شاکله رژیم تحریم در این پنج رکن است. یک فروش نفت دو بازگشت درآمدهای نفتی اعم از سابق و آتی، سه تحریمهای شورای امنیت، چهار تحریمهای آمریکا و پنج تحریمهای اتحادیه اروپا. توافق نامه ژنو را اگر چند بار جستجو کنیم راجع به نفت تنها یک جمله نوشته شده که تلاش های بیشتر برای کاهش فروش نفت ایران "مکث" (PAUSE) میشود. به طوری که ایران را تنها قادر کند فروش نفت را به مشتریان فعلی و در همین حدود فعلی بتواند انجام بدهد.
وی در ادامه تصریح کرد: بازگشت اموال مسدود شده ایران هم اکنون در حدود بالای ۱۳۵ میلیارد دلار است که آذر ۹۲ حدود ۱۰۰ میلیارد بود. در توافق نامه لغت بازگشت استفاده نشده بلکه به جای آن از "قادرسازی" و "توانمندسازی" استفاده کردند که بیانیههای رسمی از توافق ژنو که توسط کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا منتشر شد نشان داد که استفاده از این لغت توانمندسازی تصادفی نبوده است. یکی از مقامات بلند پایه در مورد صادرات و واردات ارز ها به من گفت آن ۴.۲ ملیارد برنگشته است. یک سنت آن برنگشته است.
زیباکلام با طرح این پرسش که چه طور ممکن است در یک قرارداد بین المللی مقدار مشخص قیمت توافق شده ای که باید به ایران برگردد نوشته نشده باشد گفت: چه طور ممکن است این قرارداد بین المللی که کشمکشها و تحریمهای زیادی داشته مقدار توافق شده مشخص نباشد آیا امکان دارد این مقدار بر سر میز چای و قهوه یا در راهروها توافق شده باشد؟ قیمت باید مشخص باشد و این یعنی باید یک سند دیگر وجود داشته باشد که مبلغ در آن درج شده باشد. البته بعدها مشخص شد که این مقدار توافقی را کاخ سفید در بیانیههای خود تعیین کرده و معلوم شد همان ۴.۲ میلیارد است.
وی در ادامه گفت: جمله ای هست که "هیچ تحریم جدید مرتبط با هسته ای توسط شورای امنیت اتحادیه اروپا و آمریکا اعمال نخواهد شد." که هر سه این بندها لغت جدید و مرتبط با هستهای را دارند.
این استاد دانشگاه به تشریح این سه رکن پرداخت و گفت: تحریم جدید اعمال نمیشود یعنی اینکه تحریمهای گذشته سر جای خود محکم هستند و فقط تحریم جدید اعمال نخواهد شد و تمامی تحریمها از گذشته تاکنون که به اوج خود رسیده است با قوت بر جای خود باقی خواهند ماند لغت مرتبط با هستهای این معنی را میدهد که باقی تحریمها باقی میماند و میتوانند تحریمهای جدید مرتبط با برنامه موشکی و حمایت از تروریستها را اعمال کنند.
زیباکلام به نقض حقوق بشر در تمامی کشورهای جهان اشاره کرد و افزود: من مطلقا قائل نیستم که در کشور ما نقض حقوق بشر صورت نمیگیرد اما کجای دنیا وجود دارد که حقوق بشر نقض نشود فرانسه آمریکا و همه جای اروپا و جهان نیز نقض حقوق بشر صورت میگیرد ولی در ایران این مشکل داخلی است و ما نیاز به قیم نداریم.
وی در ادامه گفت: ۵ روز بعد از توافق ژنو ۱۶ شرکت کشتیرانی و شرکت ساخت راکتورهای هستهای تحریم شد ۲۱ آذر چهار شرکت خارجی و پنج نهاد ایرانی تحریم شدند و چهارم بهمن نیز جریمه ۱۵۰ میلیون دلاری برای ایران صادر شد و همین طور این مسائل ادامه یافت و به عدد ۱۱ رسید ۱۱ فقره تا شهریور ماه ۹۳ تحریمهای جدید اعمال شده است.
وی به سخنان رئیس جمهور اشاره کرد و گفت: اینکه اعلام شده است "همه تحریمها قدم به قدم با ادامه مذاکرات برداشته میشود" این حرف در کجای توافق نامه ژنو نوشته شده است؟ این حرف را رئیس جمهور گفته است اما ۱۵ ماه است که توافق ژنو صورت گرفته و طبق گفته رئیس جمهور باید تحریمها قدم به قدم برداشته میشد ولی خبری نشده است حتی تحریم ها افزایش هم پیدا کرده است.
وی در ادامه بیان داشت: رئیس جمهور در گزارش صد روزه خود گفت دیگر هیچ تحریم جدیدی اعمال نخواهد شد ولی ما شاهد آن بودیم که تحریمهای جدید وضع شده است و حتی ایشان در سخنرانی خود در جمع مردم اهواز در ۲۴ دی ماه گفته است «توافق ژنو یعنی شکستن سد تحریم» حال آنکه ما خلاف آن را دیدهایم. در ۱۷ بهمن گفتند که زنجیرهای ناحقی که بر ملت ما تحیمل شده بود در حال پاره شدن است. در حالی که این طور نیست. یا در جای دیگر گفته اند که «امروز تحریم ها علیه ملت ایران شکسته شده است.» این حرف ها یعنی چه؟
زیبا کلام با اشاره به نامه معروف سه آذر روحانی به رهبر معظم انقلاب اظهار داشت: در این نامه که بالاترین مقام اجرایی حکومت درخصوص توافق ژنو به رهبری که بالاترین مقام سیاسی است میگوید «حقانیت ملی ایران را در صحنه بین المللی اثبات کردیم.» شما فکر میکنید کنگره آمریکا و سنا این نامه را نمیخوانند و نمیدانند در توافق چه اتفاقی افتاده است؟رفتار کمیته امنیت ملی ذلت بار و خفت بار است اما رفتار آمریکایی ها دقیق است و مورد پرسش قرار می دهند.
وی افزود: به کرات از اولین شب جمعه بعد از ۳ آذر در دانشگاه امام صادق(ع) گفتم که توافق ژنو یک قراردادهای محرمانه دیگری نیز دارد و باز هم همین را میگویم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: رقم۲۰۰ میلیون دلاری برای بدهی سازمان ملل داریم که در توافقنامه دیگری وجود دارد و این نشان میدهد که قراردادهای غیرقابل انتشار موجود است ولی می گویند که غیرمکتوب است در حالی که مکتوب است ولی این قراردادها را منتشر نمیکنند چرا که اگر ملت ایران این ارقام را ببینند اوقاتشان خیلی تلخ میشود. چه کسی دیده یا شنیده است که کسی از مسئولین ما گفته باشد سه هزار کیلوگرم از اروانیوم تا ۵ درصد غنی شده تبدیل به اورانیوم طبیعی شده است؟ بیست درصد را نمیگویم. این سه هزار کیلوگرم بی سر و صدا چه شد؟ خانم شرمن گفته است که در تمدید چهارماهه این اتفاق افتاده است.
اگر حرف های دکتر ظریف و عراقچی را چند بار بخوانیم و مکتوب کنیم -که وظیفه مجلس است و این کار را نمی کنند- تا ببینیم که آیا اطلاعات جدیدی میفهمیم میبینیم که هیچ اطلاعاتی در نمی آید. میگویند ما جدی هستیم آن ها جدی هستند موانعی هست و .... چیزی غیر از این نیست.
زیباکلام ابراز داشت: حملات شدید به منتقدان از سوی روحانی برازنده یک رئیس جمهور که حقوقدان است نیست.
وی تصریح کرد: حال فرض کنیم یکی از منتقدان و بیسوادان باشند که دکترا دارند و بر فرض بزدل سیاسی و تازه به دوران رسیده باشد اما در نهایت این آدم جهنمی مزدور حرفهایی دارد که تحریمها افزوده شده و میگویند که این حرف که ساختمان تحریم ها ترک برداشته خلاف واقع است. خب این حرف ها جواب باید داده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: جان کری در پاسخ به یکی از خبرنگاران که پرسید آیا به روحانی اعتماد میکنید؟ گفته است که هیچ یک از بندهای توافقنامه مبتنی بر اعتماد نیست و ما از ابتدا گفتیم میخواهیم راست آزمایی کنیم و بازرسی های بی مهابا انجام دهیم. ما و اسرائیل و کشورهای خلیج باید به این نتیجه برسیم که هیچ فریبی در کار نیست. شرمن نیز بر جملات کری تاکید کرده است که توافقات بر اساس راستی آزمایی بنا شده است نه اعتماد.
زیباکلام با تاکید بر اینکه بازرسیهای «روزانه» و «سرزده» علاوه بر ضبط دوربین ها از تاسیسات شرم آور است، گفت: اوباما نیز تاکید کرد که این توافقنامه نمیتواند مبتنی بر اعتماد باشد. حال مبنای دیپلماسی ما را ببینید که جناب آقای دکتر ظریف گفته است «ما محدودیتهایی که پرزیدنت اوباما برای لغو تحریمها میگوید درک میکنیم و از آنها نمیخواهیم اقدام غیرممکنی انجام دهد و اگر کاری که ما میخواهیم صورت دهند حرفشان را میپذیریم اگر اوباما به قول کاری را میدهد ما میپذیریم و به آن احترام میگذاریم.»
وی اظهار داشت: از تیم مذاکره کننده میخواهیم که فقط یک جا در توافقنامه ژنو نشان دهند که ساز و کاری برای راستی آزمایی آمریکاییها و چک کردن تعهدات آنها داریم در حالی که یکایک تعهدات ما قابل راستی آزمایی است.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: رجال دولت، به دانشجویان و دانشگاهیان و رسانهها به دروغ نگویید که اعتمادسازی شده است بلکه سند نشان دهید. البته تعطیلی تاسیسات هستهای بالاترین شاهد این داستان است.
زیبا کلام ادامه داد: مشکل غربی ها با ما برنامهی هستهای نیست چه این دولت باشد و چه نباشد، بلکه غربیها میخواهند انقلاب را به سمت انحلال در نظام استکباری ببرند. هسته ای تنها یک بهانه است
وی ادامه داد: آمریکاییها خیلی دروغ میگویند اما من مطمئنم اینجا راست میگویند که برنامه هستهای ایران را متوقف کردهایم و در بخشهای کلیدی به عقب برگرداندهایم.
استاد دانشگاه تهران گفت: در خصوص پیاده روی جان کری و ظریف فقط میتوانم بگویم که این انقلاب حساب دارد.
زیبا کلام ابراز داشت: یک عضو پرنفوذ کمیته روابط خارجی مجلس بریتانیا گفته که ایرانی ها زیر بار زور نمیروند و ملتی عزتمند هستند و هرکس که مدتی به ایران سفر کرده باشد این را میبیند. هیچ شاهدی وجود ندارد که ایران قصد دارد به سمت سلاح برود.
همچنین جان کری گفته به ما انتقاد میکنند که این چه توافقی است که انجام داده اید باید همه چیز را تعطیل میکردید و از بین میبردید. بعضی میگویند که آنقدر تحریمها را زیاد کند و بر ایران فشار بیاورید تا اینکه یا فروپاشی رخ دهد و یا اینکه تسلیم شوند. اصلا این برداشت مطابق تفسیری ما از تمام متخصصان داریم و ورودی هایی که از تمام کشور ها و از جمله ۵+۱ داریم مطابق نیست و به ما میگویند این اتفاق هرگز نخواهد افتاد.
استاد دانشگاه تهران افزود: همچنین اوباما به جان کری گفته است تمام متخصصان گروه ۱+۵ به ما میگویند این اتفاق هرگز نمیافتد و ایرانیان تسلیم نخواهند شد.
زیباکلام همچنین سوالی را مطرح کرد که چرا غربی ها این پیش فرض را دارند که دولت روحانی فرصتی "تاریخی" و "طلایی" و "یک بار در عمر" و "فرصتی که باید غنیمت شمرده شود" میدانند؟ و در عین حال ظریف از حرکت به سمت یک توافق تاریخی سخن میگوید؟
زیبا کلام در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه چرا در دولت احمدینژاد راجع به سیاست خارجی نقدی صورت نگرفت، گفت: من ناظر سیاست خارجی دولت نهم و دهم و دولتهای قبلی دیگر بودم اما در دولت احمدینژاد جای نقد نبود. من چه کار کنم که رئیس جمهور مملکت به روستایی در مرز اسرائیل میرود و میگوید من به اعتماد و عزم به شما یاری میدهم تا سرزمینتان را آباد کنید اما امروز کار به جایی رسیده که تحریمها بسیار شده و غرب میگوید تحریمها برداشته نخواهد شد.
وی اضافه کرد: بروید بخوانید که چقدر از استقلال ما در دولت فعلی باقی مانده است. من این دولت را تضعیف میکنم یا توافقنامه؟ ما میگوییم تحریم ها باقی است. این دروغ است که حق غنی سازی احراز شده است. و تمام حقوق ما by mutual agreement صورت پذیرفته است. با یک توافق دو طرفه.
زیباکلام ابراز داشت: انواع صحبتهای غربیها را میخوانم و میبینم به احمدی نژادی که برخی از ما بدترین توهینها را کردیم چه عزتی قائلند.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص حمایت رهبر معظم انقلاب از تیم مذاکره کننده گفت: حمایت رهبر از تیم مذاکره کننده اینگونه نیست که تمام جزئیات را قبول دارند بلکه ایشان گفتند که از دولت حمایت میکنم اما باید قبل و بعد صحبتهای رهبری را نیز بگویید که کار اجرایی کار دشواری است و من از همه مسئولان داخلی و خارجی حمایت میکنم.
وی افزود: رهبر فرمودند وظیفه ماست که به مسئولان و تیم مذاکره کننده کمک کنیم و از همه دولت ها حمایت میکنم اما این حرف ایشان به معنی پذیرفتن توافق ژنو نیست و نباید برای حضرت آقا وظیفه تعیین کنیم چرا که ایشان شناخت خودشان را دارند و ممکن است با تحلیل های بنده تفاوت داشته باشد و بنده منتظر نمی مانم که ایشان موضع بگیرند و بعد من تکرار کنم، نخیرد بنده تحلیل میکنم. این درست نیست که این دروغ را بگوییم که رهبری تمام جزئیات را تأیید میکنند. به رهبری گفتند که مذاکره کنیم و تجربه ای است و رهبری هم گفتند با اینکه خوشبین نیستم ولی اجازه دادند.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: احترام دولت واجب است اما انتقاد هم جای خود را دارد و اگر اشکالی میبینید انتقاد خود را مطرح کرده اما تخریب نمیکنیم.
زیباکلام تصریح کرد: راجع به کل مذاکرات نهم و دهم که لاریجانی و جلیلی رئیس مذاکرات بودند بررسی و رصد کردم اما چیزی که قابل انتقاد باشد نیافتم و در خصوص عملکرد تیم مذاکره کننده فعلی اگر توافق ژنو و تمدیدهای چهار و هفت ماهه را مرور دقیق بکنیم، عدم حمایت از حزب الله و حماس و توقف فعالیتهای موشکی که مورد مذاکره قرار میگیرد نشانههای ضعف و بدرفتاری تیم مذاکره کننده فعلی است که چیزی جز خفت و خواری در جهان اسلام نداشته است.
پس از سخنان زیباکلام مناظره ای دانشجویی با موضوع «عدالت در جمهوری اسلامی» نیز انجام شد. دبیر سابق انجمن اسلامی دانشکده علوم اجتماعی، دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه تهران، مسئول اسبق بسیج دانشجویی دانشگاه تهران و مسئول اسبق دانشگاه علوم پزشکی تهران در مناظرهای دانشجویی به نام "ابتدای خیابان انقلاب" که به همت بسیج دانشکده فنی دانشگاه تهران برگزار شد، شرکت کردند.
کد مطلب: 33675
آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcdk90s.yt0s56a22y.html
خط نيوز
http://khatnews.com