در پنجمین قسمت برنامه "راز" مطرح شد

بویل: ایران از آمریکا، فرانسه و آلمان در لاهه شکایت کند/ تحریم‌ اقتصادی غیرقانونی است

تسنیم , 24 تير 1392 ساعت 11:07


قسمت پنجم برنامه «راز» با موضوع «طرح دعاوی ایران علیه غرب» با حضور مهدی دهنوی کارشناس ارشد حقوق بین الملل و بیژن نوباوه وطن نماینده مجلس شورای اسلامی پیگیری شد.بویل حقوقدان آمریکایی هم به صورت مجازی در این برنامه شرکت کرد.

در ابتدای بحث بیژن نوباوه درباره احقاق حقوق ایران در دادگاه های بین المللی گفت: ما باید روحیه انقلابی خودمان را مثل امام(ره)حفظ کنیم اما در دستگاه دیپلماسی و حقوقی از ابتدای انقلاب این ظلم به ملت ما تداوم داشته است. در موارد بسیار مختلف در جنگ تحمیلی، استفاده از سلاح های شیمیایی و کسانی که اعتراف کردند پشتیبان صدام بودند، بیش از ۱۰۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد ما ضربه خورد و ظلم شد.

نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: خود آمریکایی ها هم اعتراف کردند که به عراق حتی در جنگ مستقیما کمک کردند. حمله نظامی طبس و غیره هم مطرح است. به عنوان یک خبرنگار معتقدم دیپلماسی ما آن فعالیت لازم برای احقاق حق مردم را نداشته است.

نوباوه افزود: ما باید با همان روحیه ای که امام یا مقام رهبری دارند، در دادگاه های بین المللی ظاهر شویم. در مواردی بسیار جزئی تر آمریکایی ها از ما شکایت می کنند و ناعادلانه استیفای حق کرده و از ما پول می گیرند. مردم ما باید برای گرفتن حقشان روحیه تهاجمی داشته باشند.

مهدی دهنوی حقوقدان حوزه بین الملل نیز درباره فشارهای وارده بر ایران عنوان کرد: از اول انقلاب دشمنان سعی در ایجاد موانع در مسیرنظام داشتند. جنگ تحمیلی،حمایت های غرب از صدام و بحث هسته ای بهانه ای برای سنگ اندازی شد. آژانس انرژی اتمی برای کمک به دولت ها برای بهره برداری از این انرژی ایجاد شده و دقیقا عکس هدف تأسیس سازمان با جمهوری اسلامی رفتار شد و مانع حرکتش شدند.

این حقوقدان بین المللی افزود: مسأله هسته ای یکی از موضوعاتی بود که همه درباره آن اجماع دارند و متأسفانه حربه ای برای تحریم علیه خودمان شد. متأسفانه در بحث تحریم خلاف ادعایی که غرب درباره حقوق بشر با شعارهای رنگارنگ دارد، این حقوقی که مدعی آن هستند تضییع شد.



بیژن نوباوه در خصوص ظلم هایی که به ایران شده است، یادآور شد:اساسی ترین ظلمی که به ما شده و به هیچ دادگاهی نرفته، این است که ملت ما را ناقض حقوق بشر دانستند. حقایق بسیاری در آمریکاست که قابل قیاس با ما نیست و باعث نقض حقوق بشر می شود.ماجرای زندان گوانتانامو و ابوغریب در عراق که مستند آن دست آمریکایی هاست،نشان دهنده این مسأله است.

این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: ما نسبت به استیفای حقوقمان کم کاری کرده ایم و روحیه تهاجمی نداریم. بارها مقام معظم رهبری اشاره کرده است که برای گرفتن حقمان باید روحیه تهاجمی داشته باشیم. این دیپلماسی خارجی ما در کدام دعاوی بین المللی شرکت کرده است؟... آیا این نقص در روحیه ماست و یا جامعه بین الملل نمی خواهد؟...

پروفسور فرانسیس بویل حقوق دان بین المللی آمریکا نیز به صورت مجازی در بحث ها شرکت کرد و پیشنهاداتی برای استیفای حقوق بین الملل ایران داد و گفت: در سال ۲۰۰۶ من یادداشتی حقوقی به حقوقدانان ایران ارائه کردم تا در دیوان بین المللی دادگستری از ایالات متحده،انگلیس،فرانسه، اسرائیل و آلمان شکایت کند.

این حقوقدان بین المللی ادامه داد: این کشورها می خواهند به ایران حمله نظامی داشته باشند و ما را تهدید و تحریک می کنند.تحریم های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی که بستر آن به وسیله شورای امنیت سازمان ملل و کشورهای مطروحه اعمال شد.

بویل تشریح کرد:پیشنهادم متوقف کردن جنگ اقتصادی است که ایالات متحده و کشورهای اروپایی در حال حاضر علیه ایران راه انداختند. آنها مصمم هستند همان کاری را که درباره عراق انجام دادند، درباره ایران انجام دهند و برای رسیدن به این منظور حتی از حمله نظامی هم استفاده می کنند. آقای روحانی رئیس جمهوری جدید ایران می تواند مجوز قانونی برای پیگیری اقامه دعوا در دادگاه لاهه را بدهد.




فرانسیس بویل درباره ابعاد غیرقانونی تحریم ها عنوان کرد: ایران حق مسلمی برای استفاده از انرژی هسته ای دارد و این در معاهده منع جنگ افزارهای هسته ای که در ۱۹۶۷ تصویب شده، وجود دارد. این مسأله می تواند پایه و اساسی برای پیگیری غیرقانونی بودن تحریم ها باشد.

وی افزود: این تحریم ها ناقض حقوقی است که ایران می تواند بر اساس NPT از آن بهره مند باشد. حقوق ایران برای داشتن انرژی هسته ای و غنی سازی مسلم است و این براساس معاهده منع جنگ افزارهای هسته ای تضمین شده است.

این حقوقدان بین المللی در پاسخ به اینکه چه برنامه ای می توانیم برای رسیدن به احقاق حق ایران داشته باشیم، گفت: شما می‌توانید این قضیه را در لاهه پیگیری کنید و من هم حاضرم کمک کنم. رئیس جمهوری شما و رهبری باید تصمیم بگیرند علیه ایالات متحده،اسرائیل، فرانسه و آلمان به دلیل تحریم های اقتصادی ایران، اقامه دعوا کنند.

فرانسیس بویل توضیح داد: باید از دیوان بین المللی دادگستری بخواهیم که جلسه‌ای ویژه داشته باشد تا تهدیدهای نظامی علیه ایران از طرف ایالات متحده،کشورهای عضو ناتو و رزمایش های آب های مجاور و تنگه هرمز متوقف شود؛ چون نوعی تحریک جنگی است. این تحرکات باید متوقف شود چون قوانین بین المللی علیه این تحرکات است.

حقوقدان بین المللی آمریکا خاطرنشان کرد: تجاوز و مانورهای دریایی، وارد کردن ویروس استاکس نت به سیستم هسته ای با همکاری اسرائیل و آلمان و ترور دانشمندان هسته ای توسط اسرائیل از جمله مصادیقی است که می شود روی آن کار کرد. باید تلاش کنیم تا تحریم های اقتصادی متوقف شود و مانع جنگ شویم.

وی در خصوص مذاکره با آمریکا گفت: اخیرا پیشنهاداتی برای مذاکره مستقیم از طرف اوباما با آقای روحانی شده است اما دولت جدید ایران باید به پیشنهاداتی توجه کند که براساس اطلاعات و ارزیابی عملیاتی خودش باشد. اگر قرار است تماس مستقیمی بین اوباما و آقای روحانی صورت گیرد باید به این مسائل توجه داشته باشیم، در غیراین صورت بسیار مسخره می شود که بخواهیم از گفتگو صحبت کنیم.



دهنوی درباره امکان پذیر بودن طرح اقامه دعوا در دادگاه های بین المللی به علت تحریم ها اظهار کرد: این یکی از دقیق ترین نظراتی است که حقوقدانان داخل کشور درباره نوع رفتار آمریکا علیه ایران پیشنهاد می کنند. حقوقدانان ایرانی دفتری در لاهه دارند و این پیشنهاد را مطرح کرده بودند و از حقوقدانان دیگر بین الملل هم نظرخواهی شده بود و خوشبختانه آنان هم موافق بودند که جمهوری اسلامی باید در این خصوص اقامه دعوا کند.

این حقوقدان حوزه بین الملل درباره غیرقانونی بودن استفاده از اموال بانک مرکزی تشریح کرد: اموال بانک مرکزی به طور کلی در دنیا مصونیت دارد و جدا از اموال متعلق به دولت است. همیشه این اموال مصون از تعرض بوده اما آمریکا در چند ماه اخیر علاوه برمسدود کردن این اموال، براساس احکام دادگاه های داخلی اجازه داده است که برخی از خواهان های آمریکایی از این اموال برداشت کنند. نقض مصونیت بانک مرکزی می تواند مورد دیگری باشد که به پرونده اقامه دعوای ایران علیه این اقدامات اضافه شود.

دهنوی افزود: نقض حقوق خود دولت هم از جمله موارد دیگر است و به نظرم هیچ دولتی حق ندارد، دولت دیگر را در دادگاه های داخلی خودش محاکمه کند و همه دولت ها شأنی برابر دارند و طرح دعوا باید بین المللی باشد.

نوباوه در ادامه به طرح سوالاتی درباره قانونی بودن تحریم ها پرداخت و عنوان کرد: ما می دانیم قطعنامه های شورای امنیت با فشار آمریکا تثبیت می شود. آیا مبنای حقوقی برای این اتهامات وجود دارد؟... آیا می توانیم این موارد را در دادگاهی صالحه مطرح کنیم؟...چه خطای بین المللی انجام داده ایم که به اثبات رسیده است؟

وی همچنین درباره قطع شبکه های ماهواره ای ایران اظهار کرد: دهم تیرماه بدترین نوع تحریم یعنی قطع کردن شبکه های ایرانی از روی ماهواره را علیه ما اعمال کردند و این در حالی است که آمریکا مدعی آزادی بیان است. صدای ملت ما قطع شد اما فکر می کنم امکان طرح این مسائل در دادگاه های صالحه وجود دارد.

در ادامه با رامین مهمان پرست رئیس امور دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه به صورت تلفنی تماس برقرار شد و وی درباره دفاع حقوق ایران گفت: به نظرم باید از همه راه ها و ظرفیت های حقوق بین الملل برای طرح دعاوی استفاده کنیم. البته سیستم حاکم در روابط بین الملل عادلانه نیست و نباید انتظار داشته باشیم که با طرح دعوای بین المللی، حق ایران استیفا شود.

مهمان پرست درباره وظیفه اصلی ملت ایران یادآور شد: کار اصلی این است که باید افشاگری کنیم تا مشخص شود چه ظلم بزرگی در حق ملت اعمال می شود. مخاطب اصلی ما باید افکار عمومی به خصوص افکار مردم غرب باشد.

وی افزود: ما باید آماده ورود به مذاکرات با منطق قوی باشیم اما این نباید مانع از پیگیری حقوق ما در مراجع بین المللی نمی شود. برای طرح بحث در مجامع حقوقی بین المللی مرکز اصلی معاونت عمومی ریاست جمهوری است و وزارت امورخارجه می تواند کمک کننده باشد.

نوباوه خطاب به مهمان پرست گفت: نباید دیدگاه کاملا سلبی به مجامع بین المللی برای طرح دعوای حقوقی ایران داشته باشیم. کمبود بزرگ در سیستم دیپلماسی خارجی ما این است که به مجامع بین المللی اصلا رجوع نمی کند. آیا موردی درباره مراجعه برای استیفای حق ایران دارید؟


 
مهمان پرست در پاسخ به نوباوه توضیح داد: در وزارت امور خارجه انگیزه برای دفاع از تمام حقوق ملت وجود دارد. منظورم واقع بینی است چون درنظام بین المللی اعمال نفوذ می شود. بسیاری از واژه های زیبا مثل دموکراسی و حقوق هسته ای در عرصه بین الملل تبدیل به ابزاری سیاسی برای فشار به ملت ها شده است.

رئیس امور دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه ادامه داد: اگر واقعا سیستم عادلانه ای برای طرح دعاوی و رسیدگی به حقوق ملت ها وجود داشت، ایده آل ما بود. وقتی در غزه رژیم صهیونیستی ۵ هزار زن و کودک ازبین می رود،حتی حاضر به محکوم کردن هم نمی شوند؛ اما با وجود این شرایط باز هم امکان پیگیری وجود دارد و این به معنای عدم توانایی ما در مذاکره هم نیست.

در ادامه پرفسور فرانسیس بویل درباره حفاظت نکردن از حقوق بانک مرکزی عنوان کرد: این اقدامی غیرقانونی است و براساس قوانین بین المللی باید از اموال بانک مرکزی حفاظت شود. ایران هرگز نمی تواند در دادگاه های آمریکایی محکمه ای عادلانه داشته باشد، بنابراین شاید موضوع منتفی باشد اما این به معنای ناتوانی ایران برای پیگیری حقوقش نیست.
بویل در پایان گفت: ما می توانیم در مجامع بین المللی چرایی توقیف اموال بانک مرکزی ایران را مطرح کنیم. جزئیات این مسأله باید با حقوقدانان ایرانی مطرح شود و من آمادگی این کار را دارم.


کد مطلب: 17808

آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdcdjj0f.yt05z6a22y.html

خط نيوز
  http://khatnews.com