به رغم نبود منع قانونی؛

مقاومت آموزش و پرورش در برابر استخدام

12 بهمن 1393 ساعت 8:53

استخدام در آموزش‌وپرورش طی هفته‌های اخیر نظرات مختلفی را به همراه داشت از نداشتن ردیف استخدامی تا ادعای نوبخت مبنی بر نبود منع قانونی برای استخدام. اما دلایل مقاومت مسئولان آموزش‌وپرورش برای ورود نیروی جدید به این وزارتخانه چیست؟


به گزارش خط نیوز ، ماجرای استخدام در آموزش و پرورش طی هفته‌های اخیر، نظرات متفاوتی را به همراه داشته است و سرانجام مقاومت وزیر آموزش و پرورش دولت یازدهم در برابر ورود نیروهای جدید به این وزارتخانه تحت عنوان نیروهای پیش دبستانی دومین کارت زرد مجلس را از آن او کرد.



اما ماجرای استخدام‌ها در آموزش و پرورش به چه صورت است و بالاخره این وزارتخانه ردیف استخدامی دارد یا خیر؟



مرداد امسال قرار بود تا نیروهای پیش دبستانی و شرکتی با برگزاری یک آزمون استخدامی تعیین تکلیف شده و در آموزش‌وپرورش جذب شوند اما مسئولان این وزارتخانه از عدم اعطای مجوز برگزاری آزمون استخدامی از سوی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری خبر دادند و این آزمون با ادعای نداشتن مجوز استخدامی برگزار نشد.



پس از آن بود که موج اعتراضات بسیاری از سوی مربیان پیش‌دبستانی و نمایندگان مجلس متوجه علی‌اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش دولت یازدهم شد اما فانی در خصوص عدم استخدام و جذب نیروی جدید در این وزارتخانه دلایلی را عنوان کرد.



فانی معتقد است: «تعداد کارکنان شاغل در این وزارتخانه طی ۴ سال از سال ۸۸ تا سال ۹۲ در حدود ۱۲۰ هزار نفر افزایش یافت اما تعداد دانش‌آموزان طی این سال‌ها کاهش یافته است. افزایش نیروی انسانی بدون افزایش متناسب بودجه و امکانات باعث اختلال در ساختار بودجه آموزش و پرورش شده و در نتیجه خدمات رفاهی و بهبود معیشت معلمان و فرهنگیان را مورد تهدید قرار داده است. هر چه تعداد پرسنل آموزش و پرورش افزایش یابد خدمات ما نسبت به فرهنگیان و معلمان نیز کاهش می‌یابد و بر این اساس تا زمانی که سازماندهی نیروی انسانی موجود سامان نیابد و ساختار بودجه اصلاح نشود ورود هرگونه نیروی جدید، شرایط رفاهی و معیشتی فرهنگیان را تضعیف می‌کند.»



طبق گفته‌های مسئولان آموزش و پرورش جمعیت دانش‌آموزی کشور هم‌اکنون حدود ۱۳ میلیون نفر است در حالی که در گذشته جمعیت دانش‌آموزی حدود ۱۹ میلیون نفر بود اما با کاهش تعداد جمعیت دانش‌آموزان، تعداد پرسنل این وزارتخانه تغییری نکرده است و این دستگاه با حدود بیش از یک میلیون نفر از معلمان و کارکنان اداری فعالیت می‌کند.



طبق گفته‌های وزیر آموزش و پرورش هم‌اکنون به ازای هر ۱۱ دانش‌آموز یک معلم وجود دارد در حالی که این نسبت در کشورهای پیشرفته جهان بدین گونه است که به ازای هر ۱۵ دانش‌آموز یک معلم وجود دارد بر همین اساس هر چه نیروها زیادتر شوند معیشت معلم بدتر خواهد شد.



از سوی دیگر ساماندهی نامناسب نیروی انسانی در آموزش و پرورش باعث شده است تا در شهرهای کوچک با کمبود معلم و در شهرهای بزرگ با نیروهای مازاد مواجه باشیم و این وزارتخانه هم‌اکنون در حدود ۵۰ هزار نیروی مازاد دارد.



طبق همین دلایل، مسئولان آموزش‌وپرورش تمایل چندانی به جذب نیروی جدید در این وزارتخانه ندارند.



سید‌محمد بطحایی معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش نیز در این خصوص معتقد است:‌ «کارت زرد مجلس به وزیر به دلیل عدم برگزاری آزمون استخدامی مربیان پیش‌دبستانی بود در حالی که در قانون آمده است آموزش و پرورش هر زمان که تصمیم گرفت نیرو استخدام کند نیروهای پیش دبستانی در اولویت باشند. طبق قانون،‌آموزش و پرورش می‌تواند به ازای هر ۳ نفر که بازنشسته می‌شوند، یک نفر را جذب کند. از سال ۸۸ تا سال ۹۲، حدود ۲۳۳ هزار نفر در آموزش‌وپرورش بدون آزمون استخدام شدند و سازمان مدیریت اعلام می‌کند، وزارت آموزش و پرورش دیگر هیچ ردیف استخدامی ندارد چون در گذشته ردیف‌های استخدامی را پیش خور کرده است.»



بطحایی گفت: «اگر نمایندگان مجلس مصوبه‌ای را در رابطه با استخدام نیروهای پیش‌دبستانی به آموزش و پرورش بدهند و اعلام کنند که جذب این نیروها نیاز به ردیف استخدامی ندارد،‌ اقدام به جذب آن‌ها خواهیم کرد.»



اما نمایندگان مجلس نظر بسیار متفاوت‌تری را با مسئولان آموزش‌وپرورش دارند. به اعتقاد آن‌ها تکلیف نیروهای پیش دبستانی و شرکتی باید از طریق برگزاری یک آزمون استخدامی مشخص شود و برگزاری این آزمون یک قانون است که آموزش و پرورش از آن تخطی کرده است.



جبار کوچکی‌نژاد، نایب رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به کارت زرد مجلس به وزیر آموزش و پرورش اظهار داشت:‌ «آموزش و پرورش اعلام می‌کند که با کمبود نیرو در مقطع ابتدایی مواجه است اما حاضر نیست با برگزاری آزمون و جذب نیروهای پیش‌دبستانی از آن‌ها در مقطع ابتدایی به عنوان معلم استفاده کند. دولت موظف است به آموزش و پرورش ردیف استخدام بدهد و این وزارتخانه هم‌اکنون ردیف استخدامی دارد.»



در شرایطی که مسئولان آموزش و پرورش اعلام می‌کنند که این وزارتخانه هیچ ردیف استخدامی ندارد و ردیف‌های استخدامی در سال‌های گذشته پیش خور شده است و از سوی دیگر مجلسی‌ها بر این باورند که این وزارتخانه ردیف استخدامی دارد، محمد باقر نوبخت معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری درخصوص کمبود نیرو در آموزش و پرورش و عدم صدور مجوز استخدام از سوی دولت اظهار داشت: «گزارشات وزیر آموزش و پرورش این موضوع را تأیید نمی‌کند. طبق اعلام وزیر آموزش و پرورش این وزارتخانه به لحاظ کمی با ۵۰ هزار نفر از نیروهای مازاد مواجه است.»



وی افزود: «البته وزیر آموزش و پرورش به موضوع مهم پراکندگی و توزیع معلمان در مناطق مختلف کشور نیز اشاره کرده که این مسئله منجر به کمبود نیرو در برخی از مناطق و مازاد نیرو در برخی دیگر از مناطق کشور شده است.امیدواریم بند ج ماده ۲۴ قانون مدیریت خدمات کشوری اجرایی شود و به ازای هر سه نفر که از آموزش و پرورش بازنشسته می‌شوند یک نفر در این وزارتخانه جذب شود. هم اکنون آموزش و پرورش برای نیروهایی که قرار است وارد این وزارتخانه شوند به افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند یا در سایر مراکز آموزش عالی تحصیل کرد‌ه‌اند، نیاز دارد که از طریق دانشگاه فرهنگیان و برگزاری دوره‌های بلندمدت و کوتاه مدت این نیروها را تحت آموزش قرار داده و جذب می‌کند.»



وی در رابطه با استخدام مربیان پیش دبستانی بیان کرد: «در این رابطه قانونی وجود ندارد که حتما باید این کار اجرایی شود. هم‌اکنون میزان نیاز آموزش‌وپرورش به نیروی انسانی با توجه به مأموریت مهم این سازمان محدود است. اگر آموزش و پرورش بیش از نیاز خود اقدام به جذب نیرو کند، افرادی که در این وزارتخانه مشغول به خدمت هستند به طور قطع میزان رفاه آنها و منابعی که می‌تواند میان آن‌ها تقسیم شود کاسته خواهد شد. البته وزارت آموزش و پرورش به میزانی که نیاز به نیرو داشته باشد، می‌تواند اقدام به جذب کند و هیچ منع قانونی برای استخدام در آموزش و پرورش و هیچ دستگاهی نداریم.»



طبق گفته‌‌های نوبخت به نظر می‌رسد این وزارتخانه برای جذب نیروی جدید مشکلی نداشته باشد اما مقاومت مسئولان آموزش و پرورش در برابر تزریق نیروی جدید می‌تواند دلایل دیگری داشته باشد از جمله عدم بهره‌وری برخی از نیروهای موجود.آموزش و پرورش هم‌اکنون با ۵۰ هزار نیروی مازاد مواجه است و تا زمانی که از طریق ساماندهی نیرو این وضعیت آشفته را سامانی ندهند، تزریق نیروی جدید اوضاع را بدتر خواهد کرد.



اما اگر قرار باشد آموزش‌وپرورش با عملیاتی کردن ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان،‌اقدام به برگزاری آزمون استخدامی و جذب فارغ‌التحصیلان سایر دانشگاه‌ها کند و در این استخدام‌ها اولویتی را برای فرزندان فرهنگیان نیز در نظر گیرد، این سوال مطرح است پس تکلیف ۴۳ هزار مربی پیش‌دبستانی و نیروهای شرکتی چه می‌شود؟
/تسنیم


کد مطلب: 33197

آدرس مطلب: http://khatnews.com/vdccmsq1.2bq1o8laa2.html

خط نيوز
  http://khatnews.com